Last news in Fakti

20 Април, 2020 20:21 12 935 64

Новият коронавирус е тръгнал от китайска лаборатория?

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия

Това, което доскоро звучеше като конспиративна теория, може и да се окаже истина

Новият коронавирус е тръгнал от китайска лаборатория? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият коронавирус е създаден в лаборатория? Това, което доскоро звучеше като конспиративна теория, може и да се окаже истина. Дали SARS-CoV-2 е създаден в китайска лаборатория, работила над вируси при прилепи?

Пред последните дни различни западни медии съобщиха, че новият коронавирус може би е бил "изпуснат" от Института по вирусология в Ухан, който се намира в непосредствена близост до пазара за диви животни. Дълго време се твърдеше, че заразата е тръгнала именно от този пазар.

Още през януари из социалните мрежи се носеха слухове, че във въпросния институт тайно се разработвало биологическо оръжие, но съобщенията твърде много приличаха на типична заговорническа теория.

"Вашингтон Пост" тогава все още отхвърляше теорията за вирус, създаден от човешка ръка, а експерти-вирусолози, интервюирани от вестника, изключваха възможността да става дума за някаква мутация, създадена от човек. Това бе потвърдено и от изследване на екип от учени, ръководени от Кристиан Андерсен, което бе публикувано на 17 март в "Nature Medicine".

Знае се също и това, че работата на института в Ухан не е засекретена, а множество от провежданите там изследвания върху вируси по прилепите са публикувани в различни научни списания. В многобройни съвместни изследвания участваха и западни партньори на института - Galveston National Laboratory към университета в Тексас например поддържа тесни контакти с Научният институт в Ухан, а САЩ са финансирали дори и някои от тамошните научни изследвания, съобщава британският "Дейли Мейл".

Първите заразени не са били на пазара

Всичко това обаче не изключва възможността вирусът да е бил "изпуснат" от института в Ухан по време на изследователска работа. Още в края на януари в специализираното научно списание "Science" се появи статия, която поставяше под въпрос тезата, че вирусът е "прескочил" от животни върху хора именно на пазара в Ухан.

Статия, публикувана в научното списание "The Lancet", показа, че сред първите 41 души, заразили се с коронавирус в Китай, е имало 13, които не са имали никакъв контакт с въпросния пазар. И сред тях са едни от най-ранните случаи на инфекция, подчертава в едно интервю за "Science" Даниел Люси, професор по инфекциозни заболявания в Медицинския център на Джорджтаунския университет. А американският телевизионен канал "Фокс Нюз" дори обяви, позовавайки се на неназован източник, че първият човек, заразил се с новия коронавирус, е бил служител в лабораторията на Института по вирусология в Ухан.

Всичко това отново повдига въпроса откъде се е появил вирусът в Ухан.

Едно от възможните обяснения отвежда до китайската професорка по вирусология Женли Ши, чиято работа в института в Ухан е била посветена на изследването на вирусите сред прилепите. В края на февруари бе публикувана и нейна статия на тази тема в списание "Нейчър". Въпросната професорка е проучвала пещери в 28 различни провинции на Китай, където е взимала проби от екскременти на прилепи. В Ухан тя била създала обширен архив с проби от вируси, типични за прилепите, съобщи "Spektrum/Scientific American". Тъкмо благодарение на нейната работа бе проучен геномът на новия вирус в рекордно бърз срок, което пък е предпоставка за изработването на ваксини.

"Това е пълна глупост"

Директорът на института в Ухан обаче опровергава всякакви твърдения, че вирусът е бил изкуствено създаден в тамошна лаборатория. "Няма начин този вирус да е дошъл от нас", подчертава Юан Джиминг и добавя: "Никога няма да повярвам, че човечеството притежава достатъчно знания, за да синтезира подобен вирус". Според китайския учен, твърденията за изкуственото създаване на вируса "се базират единствено и само на спекулации".

Нюйоркският учен и президент на "EcoHealth Alliance" Питър Дазак, който е работил съвместно с китайската професорка Женли Ши, също отхвърля версията за изкуствено създадения вирус. В радиопредаване на американското "National Public Radio" той заяви, че тази теория представлява "чиста глупост". Той самият е участвал във взимането на пробите и знаел, че в лабораторията в Ухан не се съхраняват никакви вируси от типа SARS-CoV-2. Според него, въпросът за произхода на пандемията се е превърнал в обект на "злощастно политизиране".

Интересен факт е, че отскоро Пекин явно ограничава достъпа до информации за произхода на новия вирус. А китайското ръководство реагира алергично на публикации, в които се настоява да се изясни цялата истина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кутьо

    30 34 Отговор
    Пък едни тролове без малко да ме убедят че американците са го пуснали.

    Коментиран от #12, #19

  • 2 Краварски лакеи

    28 10 Отговор
    Друго и не се очаква от тях!
  • 3 Боцмана

    37 6 Отговор
    Ей ако съм знаел, че една змия от Китай , ще изяде един прилеп, а един китаец, ще изяде змията, а пък аз ВЪВ Варна ще се отровя от пиене и запетаи хахахахахахах
  • 4 Някой си

    28 22 Отговор
    Може да не са го създали, но със сигурност са го изтървали!
  • 5 простофоб

    39 13 Отговор
    Няма как да не стане истина, щом дойче зеле започва да го повтаря...100 дни и готово - "нашата истина" вече е и вашата истина.
  • 6 Кравата Милка

    15 4 Отговор
    Така е, така е!
  • 7 САЩ няма да мине, знаем, вие го пуснахте

    21 16 Отговор
    Вие... Вие.... Вие... Сте най-долния ЕТНОС АМУУРУ - ПЪРВОТО АРАБСКО ПЛЕМЕ - 5000г. преди Христа - Амери. Вие сте БЕРБЕРИ бандити ОБИРДЖИЙ КЛЕВЕТНИЦИ и друго лошо.

    Коментиран от #11

  • 8 Шопо

    26 17 Отговор
    Я пак! Китайска??? Да не е от USA ???
  • 9 Behemoth

    44 13 Отговор
    Американските идиоти включват пропагандата на макс за да не дават обяснения за трагичната си здравна система и камионите с трупове...в Америка ако си богат ще живееш ако не ще умреш....
  • 10 среднощен

    34 5 Отговор
    "Това, което доскоро звучеше като конспиративна теория, може и да се окаже истина..."; DW са на път да открият "топлата вода"..? Да не се окаже само, че "собственикът" на разработката на вируса е и новият "собственик" на половин Европа..? По-важно е защо се мълчи за струпването на войски на НАТО в Полша и на руски по границата с Украйна...?
  • 11 Забравих и АМЕРИТЕ са НЕВЕРНИЦИ...

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "САЩ няма да мине, знаем, вие го пуснахте":

    Неверници...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Последния софиянец

    25 5 Отговор
    А Георги Марков застреля папата с българския чадър.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кажи им

    22 6 Отговор
    Дойче веле и повече не ги обиждай!
  • 16 Дизел

    10 23 Отговор
    Какво да очакваме от комунисти? Само смърт.

    Коментиран от #26

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Jacques Yves Moineau

    33 8 Отговор

    До коментар #1 от "Кутьо":

    Че е създаден в лаборатория е ясно , но дали е китайска...

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Веско

    27 7 Отговор
    Има официален американски патент за короноавирус
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    31 8 Отговор
    Китайският коронавирус: шокираща актуализация. Произхожда ли вирусът в САЩ?
    Китайските медицински власти - и „разузнавателните агенции“ - проведоха бързо и широкомащабно търсене на произхода на вируса, като събраха близо 100 проби от генома от 12 различни страни на 4 континента, идентифицирайки всички разновидности и мутации. По време на това изследване те установяват, че вирусното огнище е започнало много по-рано, вероятно през ноември, малко след военните игри в Ухан.

    След това стигнаха до същите независими заключения като японските изследователи - че вирусът не е започнал в Китай, а е въведен там отвън.
  • 25 гост

    17 6 Отговор
    Японски медии: Коронавирусът може да е с произход от САЩ

    През февруари 2020 г. японският доклад за новини Asahi (печат и телевизия) твърди, че коронавирусът е с произход от САЩ, а не от Китай и че някои (или много) от 14 000 американски смъртни случая, причинени от грип, всъщност могат да са резултат от коронавирус. (5)

    Доклад от японска телевизия, разкриващ подозрение, че някои от онези американци може да са се заразили по коронавирус, е станал вирусен в китайските социални медии, предизвиква опасения и спекулации в Китай, че новият коронавирус може да е с произход от САЩ.
  • 26 Вирусолог

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "Дизел":

    А какво да очакваме от платени соросоиди - само дезинформация
  • 27 гост

    16 7 Отговор
    Докладът на японската телевизия Asahi Corporation показва, че американското правителство може би не е успяло да разбере колко яростният вирус е отишъл на земята на САЩ.

    Не е известно обаче дали американците, които вече са починали от грипа, са се заразили с коронавирус, както съобщава телевизия Асахи.

    Мрежата на TV Asahi представи научна документация за твърденията си, повдигайки въпроса, че никой няма да знае причината за смъртта, защото САЩ или са пренебрегнали да тестват, или не са успели да публикуват резултатите. Япония избягва въпросите за естествени срещу човека и случайни срещу умишлени, като просто заяви, че епидемията от вируси може първо да е възникнала в САЩ.

    Коментиран от #31, #36

  • 28 Госあ

    22 7 Отговор
    Едно време краварите са нарекли инфлуенцата "испански грип " при положение, че много добре са знаели за техните случаи преди това. Когато се е разбрало, са обвинили германците че са били пленесли те грипа с корабите си. Нещо като "китайския вирус" при положение, че при краварчетата върлуват всички известни коронки. Това не е така в Китай .
  • 29 гост

    12 6 Отговор
    Тайванският вирусолог предлага коронавирусът да е с произход от САЩ

    След това на 27 февруари Тайван пусна телевизионна новинарска програма (щракнете тук, за да получите достъп до видео (китайски), който представи диаграми и диаграми, предполагащи, че коронавирусът е с произход от САЩ.

    Мъжът във видеото е топ вирусолог и фармаколог, извършил дълго и подробно търсене на източника на вируса. Той прекарва първата част на видеото, обяснявайки различните хаплотипове (разновидности, ако щете) и обяснява как те са свързани помежду си, как един трябва да е дошъл преди друг и как един тип е произлязъл от друг.
  • 30 гост

    11 4 Отговор
    Един от основните му моменти е, че типът, заразяващ Тайван, съществува само в Австралия и САЩ и тъй като Тайван не е заразен от австралийците, инфекцията в Тайван може да дойде само от САЩ.

    Основната логика е, че географското местоположение с най-голямо разнообразие от вирусни щамове трябва да бъде първоначалният източник, тъй като нито един щам не може да възникне от нищо. Той демонстрира, че само САЩ имат всички пет известни щама на вируса (докато Ухан и по-голямата част от Китай имат само един, както Тайван и Южна Корея, Тайланд и Виетнам, Сингапур и Англия, Белгия и Германия), съставляващи дисертация че хаплотипите в други нации може да са с произход от САЩ.

    Корея и Тайван имат различен хаплотип на вируса от Китай, може би по-заразен, но много по-малко смъртоносен, което би довело до смъртност само 1/3 от тази на Китай.
  • 31 Госあ

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    В допълнение, известен тайвански вирусолог, подкрепя тази теза и изразява мнението, че вируса е тръгнал от там,където има всички представители на семейството.
  • 32 гост

    11 3 Отговор
    Нито Иран, нито Италия са били включени в горните тестове, но и двете страни сега са дешифрирали локално преобладаващия геном и са ги декларирали от различни сортове от тези в Китай, което означава, че не произхождат от Китай, а са били необходими по необходимост, въведени от друг източник. Заслужава да се отбележи, че сортът в Италия има приблизително същия процент на смъртност като този в Китай, три пъти по-голям от този на други държави, докато хаплотипът в Иран изглежда най-смъртоносният със степен на смъртност между 10% и 25%.
  • 33 гост

    9 5 Отговор
    Поради огромното количество отразяване на западните медии, фокусирано върху Китай, голяма част от света вярват, че коронавирусът се е разпространил във всички останали държави от Китай, но това изглежда се оказа погрешно. Тъй като около 50 нации, разпръснати по света, са идентифицирали поне един случай към момента на писането, би било много интересно да се изследват проби от вируси от всяка от тези страни, за да се определи местоположението им на произход и световните източници и модели на разпространение.
  • 34 Вирусолог

    20 3 Отговор
    Търсете "Lab-Made Coronavirus Triggers Debate" защото ако дам линка го трият. Публикацията е в научно списание за разликата от съчиненията на дойче веле. Та там много добре доказват че корона вируса е с произход САЩ. Лабораторията в Ухан не е секретна и там работят много учени от различни държави включително и американци.
  • 35 гост

    14 3 Отговор
    Освен това вирусологът заяви, че наскоро в САЩ има повече от 200 случая на „белодробна фиброза“, които са довели до смърт поради неспособността на пациентите да дишат, но чиито състояния и симптоми не могат да бъдат обяснени с белодробна фиброза. Той каза, че е написал статии, с които уведомява американските здравни власти да разглеждат сериозно тези смъртни случаи в резултат на коронавируса, но те отговориха като обвиняват смъртта в електронните цигари, след което замълчаха по-нататъшната дискусия. ...

    След това тайванският лекар заяви, че епидемията от вируси е започнала по-рано, отколкото се предполага, казвайки: „Трябва да гледаме към септември 2019 г.“.
  • 36 Госあ

    9 6 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Всъщност преди китайците да публикуват генома на вируса, никой не е знаел за него и не е могъл да тества специфично за него. Известно е обаче,че в щатите циркулират всички представители на семейството на коронавирусите.
  • 37 33333

    17 3 Отговор
    Всичко е прекалено ясно като бял ден. Бил Гейтс е главен спонсор на разработката с ков-19, а съща така на ваксината за него. Той ще стане спасителя на снета, само, че във ваксината има някои съставки които , ще помогнат за цифровизацията на хората и новия световен ред. Ха да ни е честито.
  • 38 гост

    11 4 Отговор
    Той заяви случая през септември 2019 г., когато някои японци пътуваха до Хаваите и се връщаха вкъщи заразени, хора, които никога не са били в Китай. Това беше два месеца преди инфекциите в Китай и точно след като CDC внезапно и напълно затвори лабораторията за биооръжия Fort Detrick, твърдейки, че съоръженията са недостатъчни, за да се предотврати загубата на патогени.

    Той каза, че лично е разследвал тези случаи много внимателно (както направиха японските вирусолози, които стигнаха до същото заключение). Това може да означава, че коронавирусът вече се е разпространил в САЩ, но където симптомите официално се приписват на други заболявания и по този начин вероятно маскирани.
  • 39 ами това

    11 1 Отговор
    е Скрипал 2 , ако не ви е ясно.
  • 40 гост

    7 4 Отговор
    Само за информация

    През последните две години (по време на търговската война) Китай претърпя няколко пандемии:

    15 февруари 2018 г.: H7N4 птичи грип. Пострадали най-малко 1600 души в Китай и убили повече от 600. Убити много пилета. Китай трябва да закупи американски птичи продукти.
    Юни, 2018: H7N9 птичи грип. Убити много пилета. Китай трябва да закупи американски птичи продукти.
    Август 2018: огнище на африкански свински грип. Същото напрежение като Русия, от Грузия. Убити милиони прасета. Китай трябва да закупи американски продукти от свинско месо.
    24 май 2019 г.: масово заразяване с армейски червеи в 14 региона на ниво провинция в Китай, които унищожават повечето хранителни култури. Бързо се разпространява на повече от 8 500 хектара от производството на зърно в Китай. Те произвеждат изумителни числа яйца. Китай трябва да закупи американски селскостопански продукти - царевица, соя.
    Декември, 2019: Появата на коронавирус поставя в задържане китайската икономика.
    Януари, 2020: Китай е засегнат от "силно патогенен" щам на птичи грип в провинция Хунан. Умираха много пилета, убити много други. Китай трябва да закупи американски птичи продукти.
  • 41 Зруга далавера

    9 3 Отговор
    „Официалният сайт на ГЕРБ-Pik.bg списван от Недялко Недялков използва компютрите на потребителите си, за да копае криптовалути, като в резултат натоварва силно процесорите на читателите си.След сигнали на потребители във Facebook и Twitter, намерихме скрипт, който прави това в Pik.bg.Това е добавено директно към кода на сайта – иначе казано – сложен съзнателно.Скриптът работи сравнително просто – при всяко посещение в конкретен сайт, той започва да използва голяма част от ресурсите на процесора ви през браузъра. Като при Pik.bg това са 80% от производителността. Този начин на изкарване на приходи от посетителите се нарича разпределен добив за криптовалута.Особено важното е: разпределителният добив се прави, без да се иска информираното съгласие на потребителите.Най-лесният начин да го изключите, е да спрете Java script-a за страницата. На Chrome това става като кликнете на бутона до линка на сайта, намерите Java script и го изключите.А най – полезният да спрете да четете Pik.bg.”
  • 42 ФАКТИ

    13 3 Отговор
    Американците дължат 40 трилиона долара. Китайците имат да взимат 40 трилиона. Сега по пътя на логическото мислене, ако имате такова, можете ли да сглобите пъзела, кой има интерес от този вирус?

    Коментиран от #45, #51

  • 43 Ха сега де

    17 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: САЩ са финансирали дори и някои от тамошните научни изследвания, съобщава британският "Дейли Мейл".
    Въртим-сучим, смучим от пръсти теории разни за китайски конспирации, по средата на статията пак САЩ "цъфнали" :). Навсякъде където се завъртят американците става много загадъчно....
  • 44 Обикновен човек

    18 3 Отговор
    А как ще ни обяснят тези от Дойче зеле от къде са се заразили военнослужещите от американският самолетоносач Рузвелт който от ноември е тръгнал на плаване от САЩ и никога не е доближавал Китай движел се е в международни води и не е доближавал до пристанище?????
  • 45 😂😂😂😂😂😂😂😂

    3 15 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТИ":

    На кого САЩ дължат 40трилиона долара бе? На Китай ли? Ти наред ли си с главата?😅😅😅😅, слушай...като не рабираш нещо, не пиши, не се излагай.

    Коментиран от #47, #48

  • 46 Георги Илиев Митев

    4 1 Отговор
    Свинете ги тръшна чума. Скъпите домати като гума. Ще се храним занапред икономично и ще оцеляваме биологично.
    Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните, полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2019).
  • 47 Обикновен човек

    13 1 Отговор

    До коментар #45 от "😂😂😂😂😂😂😂😂":

    Дългът на САЩ е около 73 Трилиона долара към света!!!!
  • 48 фАКТИ

    13 3 Отговор

    До коментар #45 от "😂😂😂😂😂😂😂😂":

    Не само на Китай, но на тях най много дължат. Китайците са най големият им кредитор и ако си приберат парите с краварите е свършено. По добре ти чети, защото световно известен е фактът, че в България функционалната неграмотност е най висока в ЕС. Не се хващай за думите ми , а мисли.
  • 49 МИХАЙЛОВ

    13 2 Отговор
    ...А ОТ ЩО УМРЯХА
    НАД ДВЕСТА ЛАБОРАНТИ
    ОТ СЕКРЕТНАТА
    БИОЛОГИЧНА ЛАБОРАТОРИЯ
    НА ПЕНТАГОНА
    ДО ФОРТ ДЕТРИК - САЩ
    ОТ 2015 ДО 2018Г.???????????
    ...И ЗАЩО САЩ ВНЕЗАПНО
    И БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ
    ЗАКРИ ТАЗИ ВОЕННА
    БИОЛАБОРАТОРИЯ
    ПРЕЗ 2019Г.??????????????
    ....И ЗАЩО АРМИЯТА НА САЩ
    ИЗПРАТИ ПЕТИМА ЗАРАЗЕНИ
    И БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС
    ВОЙНИЦИ НА САЩ ПРЕЗ 2019Г.
    ПОД ПРИКРИТИЕ
    УЖ КАТО СПОРТИСТИ
    НА СВЕТОВНИТЕ
    ВОЕННИ СПОРТНИ ИГРИ
    В УХАН - КИТАЙ...?????????????
    ....Е ПО ТИЯ ВЪПРОСИ
    И САЩ И ТЯХНОТО ЦРУ,
    И ТЕХНИЯ ПЕНТАГОН
    И ТЯХНОТО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
    МЪЛЧАТ...
    ....И НИЩО НЕ ОТГОВАРЯТ....
  • 50 Ха ха ха ха ха ха

    8 1 Отговор
    Ееее,щом от вашингтон поуст идва инфо.
    нема как да не поВервам ръйш ли 😂🤣
    Само не разбрах лабораторията на Huawei ли е и добрите от цру кога ще спасят отново света.
  • 51 Ха ха ха ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #42 от "ФАКТИ":

    Според логиката на тръмп,нинджите от Huawei 🤣
  • 52 До посолството на фащ

    4 2 Отговор
    Ейййй,ама вие вярно умора нямате.
    Само ,че нещо бъркате лекичко българина с вашите кравари.
  • 53 !!!!!

    4 3 Отговор
    Също като испанските краставици. Оказа се, че причината за смърните случаи са кълнове произведени в Германия.
  • 54 ?????

    4 1 Отговор
    На нашите пенсионери, които починаха, дали им е слагана противогрипна ваксина?
  • 55 Дааа

    10 2 Отговор
    Ваксината на Гейтс ще убие повече хора от самия вирус или ще ги лиши от поколение и точно това е целта. Не случайно фондацията на Гейтс беше изгонена от Индия след като неговата ваксина против полиомиелит причини трайни увреждания на доста деца там.
  • 56 среднощен

    4 1 Отговор
    "...В многобройни съвместни изследвания участваха и западни партньори на института - Galveston National Laboratory към университета в Тексас например поддържа тесни контакти с Научният институт в Ухан, а САЩ са финансирали дори и някои от тамошните научни изследвания, съобщава британският "Дейли Мейл"...."??; Това е "застрахователната полица" на DW в горе публикувания материал - там някъде е и "истината" за коментираната тема...?
  • 57 Асен

    7 1 Отговор
    Казва го сороската медия "дойче веле" ! Но . Мерси. Тоя весник факти редовно публикува фалшива пропаганда от дойче веле и вместо да се бори с фалш новините той ги разспространява ! Какво се правят на луди дойче веле като тоя вирус е създаден и патентован в САЩ 2015 година с участието на Бил Гейтс ? Пуснатия в Ухан вирус е модифициран в англииската лаборатория в Солзбъри . Тав също правят и Забранения " новичок" дето преди време експериментираха върху бивш руски шпионин
  • 58 ааахахахахахх

    4 0 Отговор
    ааахахахахахахахахах! И се започна пропагандата от крадеца вика дръжте крадеца ! И нашите продажни медии се включиха в разпространението на фалшивата пропаганда. Дойче веле да не се напъват , излишно е. Светът разбра, че вирусът е американски
  • 59 Хирам

    4 0 Отговор
    Ционостити почнаха од далеко. Крадеца вика дръжте крадеца:)
  • 60 jforfk

    2 0 Отговор
    Уважаеми дами и господа от ДВ, не е зле да се запознаете със списание "Nature medicine 09.11.2015" Там има отговори на въпроса къде и кога са направени успешни опити за предаване на корона вируси от поковоноси китайски прилепи на човек. И всеки може да го намери ... освен ако някой не е забранил достъпа точно до този брой. Защото истината ще стане, меко казано, неудобна. Малко по-късно Dr Mike Catton, director Victorian Infectous Diseases Research Laboratory Doherty Institute, както и други вирусолози, критикуват своите АМЕРИКАНСКИ колеги, назовавайки ги "безотговорни", за създаването на вирус, заплашващ да създаде глобална епидемия на изкуствен вирус. Не отричам някой китайски лекар, на ниско ниво да е допуснал неволна грешка и да е "изпуснал духа от бутилката" ... но това става в 2019 година, т.е. СЛЕД 2015 година. И не е ясен кой е нулевия пациент, къде и бил и какъв е неговият произход.
  • 61 хей

    2 0 Отговор
    Учените ще унищожат света.Унищожете лабораториите!
  • 62 Наблюдател

    0 0 Отговор
    "Няма начин този вирус да е дошъл от нас" Няма начин китайците да си признаят!!
  • 63 Шофьор

    0 0 Отговор
    Новият коронавирус, или познатата коронка в съвременен вариант . Това нещо е като ръждата по колите, при старите е безпоштадна при новите е въпрос на време.Обаче има проблем някои стари при раждането са третирани против ръжди и могат да надживеят новите в пъти. Колкото по съвременни методи прилгат против ръжда толко повече се отдаличават от.
  • 64 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Какво означава това " НОВИЯТ" коронавирус ?? Сега вече и "НОВ" ли имаме? Не е ли един? Тъкмо единият го изкарарантинихме - сега почваме да вардим другия - новия, така ли ?