Last news in Fakti

22 Април, 2020 06:31 14 657 49

Как Китай скри истината за коронавируса

  • китай-
  • ухан-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Лекарка от Ухан първа съобщава откритието си, че коронавирусът може да се предава от човек на човек

Как Китай скри истината за коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лекарка от Ухан съобщава откритието си, че коронавирусът може да се предава от човек на човек. Партийните функционери обаче ѝ заповядват да мълчи. Нейният разказ и нови документи доказват това фатално развитие.

Истинска вълна от коментари предизвикаха публикациите в китайската блогърска платформа Уайксин Гонгжонгао и в социалната мрежа Сина Вейбо, пише ФАЦ. В тези публикации лекарка на име Ай Фен, която е била ръководителка на спешното отделение в една от болниците в Ухан, описва в подробности операцията по прикриването на фактите. От интервюто с д-р Ай неизбежно се налага въпросът: След като властите са знаели толкова отрано, че вирусът се предава от човек на човек - защо не са действали? Този въпрос се натрапва и от документите, които през април оповести агенция „Асошиейтед Прес".

Откритието на д-р Ай

Когато на 30 декември 2019 получила лабораторните изследвания на пациент с бронхопневмония, д-р Ай веднага подчертала с червено находката „ТОРС коронавирус". Незабавно докладвала за тази диагноза на ръководителите си и предупредила колегите от отделението да вземат повече предпазни мерки.

Д-р Ай изпратила диагнозата и на свои някогашни състуденти – тъкмо по този начин новината за болестта се разпространила сред медицинските среди в Ухан. Нейният шеф обаче веднага ѝ свил сърмите: „Как може да нарушаваш партийната дисциплина и да разпространяваш такива слухове?" Наредили ѝ да говори лично с близо 200 колежки и колеги и да им каже да не разпространяват повече тази информация. Само лично и по телефона, никакви електронни комуникации, гласяло нареждането. Дори на съпруга си не бивало да казва абсолютно нищо.

Срещу д-р Ай даже било отправено обвинението, че застрашава благополучието на града. Същата вечер тя се прибрала у дома и казала на мъжа си: „Моля те, грижи се за детето, ако ми се случи нещо." Тогава съпругът ѝ много се изненадал, но три седмици по-късно се досетил какво е имала предвид д-р Ай: разбрал го на 20 януари, когато реномираният вирусолог Жонг Наншан официално оповести, че вирусът се предава от човек на човек.

След масирания натиск срещу д-р Ай, още осем лекари са привикани в полицията, а на 2 януари държавните медии съобщават, че лекарите разпространявали слухове. Сред обвинените лекари е и д-р Ли Унлян, който първи публично предупреди за вируса, а после почина от болестта. Малко преди смъртта си той каза в интервю, че му е важно не толкова да оздравее, колкото в обществото да звучи повече от един глас.

Партията бди над политическата благонадеждност

Интервюто с д-р Ай Фен засегна една много болна тема, пише ФАЦ. В Китай всяка държавна болница, както и всяка друга обществена институция, си имат и партийна организация. Главна задача на тези партийни организации е „да поддържат стабилността", да следят за морала и постъпките на служителите и да внимават за тяхната политическа благонадеждност.

Д-р Ай и нейните колеги разпространиха новината за коронавируса без одобрението на партийната организация, която в резултат от това ги обвини в липса на съзнание и партийна дисциплина. Както коментира в своята статия във вестника китайският публицист под псевдоним Михел Янг: „На мястото на професионалната оценка се настанява политическата благонадеждност. За съжаление, вирусът не е член на Комунистическата партия на Китай и не се ръководи от нейните разпореждания."

През онези януарски дни в Китай може би се предрешиха последвалите драматични събития по цял свят. Според нови документи, за които съобщи и агенция „Асошиейтед Прес", представители на китайските официални власти още на 14 януари са знаели за опасността от пандемия, но президентът Си Дзинпин излезе с обръщение по въпроса чак на 20 януари. А в рамките на въпросните 6 дни милиони китайци бяха на път, включително в района на Ухан, готвейки се да посрещнат китайската Нова година.

В Китай не обичат лошите новини

Хиляди хора са се заразили именно през тези дни. За мълчанието на властите има няколко обяснения: стриктният информационен контрол в Китай, бюрократичните препятствия пред всяка информация и голямото нежелание на долните равнища в партийната йерархия да предават нагоре лоши новини. Документите, разпространени от осведомителната агенция, показват, че в онези фатални дни китайското ръководство е било съвсем наясно с положението, но не е предприело бързи мерки.

Документите идват от анонимни източници в китайското здравеопазване. „Асошиейтед Прес" пише, че е сверила съдържанието им с още два източника.

Днес китайското правителство настойчиво повтаря, че не е премълчавало нищо и незабавно е уведомило Световната здравна организация (СЗО). Точно в премълчаване обаче го обвинява президентът на САЩ Доналд Тръмп, според когото мълчанието на китайските власти е попречило на света да реагира навреме на вируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    42 20 Отговор
    Короналейкум, само по заглавието и разбрах пак кой го е писал

    Коментиран от #9

  • 2 Кокорчо🙄

    49 23 Отговор
    Лошите новини никой не ги обича, дойче зеле хич не може да пише лоши новини, хеле пък по русия турция Китай а бе всичко което не навежда глава пред ротшилд
  • 3 Китаец

    31 24 Отговор
    Да живее другаря Си Дзинпин, да живее китайската комунистическа партия, Мао е жив и ще живее!
  • 4 Нова

    42 27 Отговор
    Не си падам по конспирациите и не вярвам да са крили умишлено информация при положение, че след това затвориха 6мил.гтсд,което води до колосални икономически загуби, а да не говорим за изчерпването на медицинския и лекарски ресурс. Има приказка "трябва чавка да им е изпила. акъла" за да си причинят такава криза. Не вярвам в конспирации, а още по малко вярвам на А П.

    Коментиран от #35, #41

  • 5 DW=пропаганда

    52 27 Отговор
    Не минава и ден без яростната пропаганда на дойче зеле срещу Китай и Русия. Това е основната цел на съществуване на тази машина за промиване на мозъци чрез фалшиви новини, изкривяване наистината. Статиите им са предимно в рубриката "мнения", заглавията им са винаги под формата на въпрос. Това, което ме радва е, че голяма част от читателите вече са ги разбрали, видно от коментарите под "статиите" им.
  • 6 мухаха

    35 14 Отговор
    Явно комунистите от целия свят имат едни и същи мозъчни гънки...!
  • 7 коминтерн

    30 17 Отговор
    Сега всички комунисти ще се втърнат да защитават китайците, защото имат сърп и чук на знамето.

    Коментиран от #44

  • 8 Raider

    19 19 Отговор
    Фантастичните истории на DW за доктор Ху Хай от Хубей!!!!
  • 9 Бесен Язовец

    23 17 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Този път поне са си измисли имена на доктори, а не е от достоверен източник! Доктор Ай до Ве ама от къде и коя болница са докторите?
  • 10 Сандо

    21 22 Отговор
    Смятам че всяка държава е в правото си сама да решава по какъв начин ще реагира на някакво събитие,важен е крайния резултат.От тази гледна точка,като се сравнят резултатите на различни страни, Китай е действал правилно.Останалото е пропаганда и бягство от отговорност чрез нарочването на друг виновник.
  • 11 Уди Кълвача

    22 21 Отговор
    Както обикновенно за соросите анонимен източник! Всичко е ясно пропаганда
    обслужваща от колонията Германия краварите.
  • 12 Бесен Язовец

    17 19 Отговор
    КУ-КУ ВЕЛЕ и кухите истории от тайните им източници!
  • 13 Гост

    27 27 Отговор
    Китай доказаха че комунизма е най лошия вирус който трябва да бъде унищожен завинаги защото ще затрие света. но аз съм сигурен че най големия борец за демокрация САЩ и техните съюзници ще го унищожат напълно.

    Коментиран от #24, #47

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хисторик

    20 12 Отговор

    До коментар #14 от "сггсгс":

    На тези пропагандната машина не е спирала да работи още от времето на Хитлер!
  • 17 ИЗБИЙТЕ КОМУНИСТЕТО

    15 11 Отговор
    СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТА

    Коментиран от #20, #40

  • 18 Комуниста

    21 18 Отговор
    Жертвите на капитализма са много повече от всички жертви на грипове взети заедно за всичкото време от когато се води статистика!

    Коментиран от #23

  • 19 Бесен Язовец

    11 12 Отговор

    До коментар #15 от "КОМУННИСТИЧЕСКАТА ЧУМА ВИНАГИ НОСИ...":

    Пак се се боцкал с кукумицин!
  • 20 ЗАРИН

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "ИЗБИЙТЕ КОМУНИСТЕТО":

    А...уж бяха... нежни "социалисти",.. ВСИЧКИ Позитанци и Фатмаци скочиха на Амбразурата 😆
  • 21 РЕАЛИСТ

    13 15 Отговор
    Хайде пак, старата песен на нов глас. Лошите комунисти. Ама наследниците на Гьобелс, дори забравят какво са лъгали преди. Нали първи това бе съобщил млад доктор, който починал. Марк Твен ли бе казал, че най хубавото на истината е , че не ти се налага да помниш , какво си лъгал преди.

    Коментиран от #22

  • 22 УТОПИСТ

    18 4 Отговор

    До коментар #21 от "РЕАЛИСТ":

    Това, как променя ФАКТА,че ВИРУСА тръгва от КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ?!?

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    14 11 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Където има комунизъм ☭ хората мизерстват и нямат никакви права.
  • 25 Гост

    17 2 Отговор
    Няма нищо общо, но докато четях за обвиненията срещу китайската докторка се сетих за обвиненията срещу шефката на фармацевтичния съюз.
  • 26 Алфа Вълкът

    9 13 Отговор
    Европа и САЩ трябва да се събудят, и да спрат всякакви търговски взаимоотношения с повечето страни в Азия.
  • 27 Госあ

    14 12 Отговор
    Откровени лъжи на които могат да се хванат нискообразовани капиталисти с промити мозъци. Официално на 31 декември Китай уведоми СЗО, а на 10 януари, както пише зелето качи генома на вируса.
  • 28 РЕАЛИСТ

    10 6 Отговор

    До коментар #22 от "УТОПИСТ":

    Ами заинтересувай се, откъде тръгва така наречения Испански грип, погубил 25 милиона. Един вирус може да бъде пуснат навсякъде, дори и на остров Тамбукту. Затова в Китай питат , как така аджеба болестта дойде точно след военните игри на баровците в Ухан.
  • 29 Госあ

    9 5 Отговор
    Хайде пак, на 31 декември Китай официално информира СЗО за вируса, на 10 януари качва цялата информация за него. СЗО казват,че е заплаха на 30 януари, а определят положението като пандемия на 3 март. Зеле ? Кога ЕС взеха мерки ?
  • 30 Behemoth

    6 4 Отговор
    Ами не са мислили че е толкова заразен ,предишния коронавирус зарази 2000 човека само ....просто са го наблюдавали как се развива ....то сега постфактум е лесно да се критикува,ама ако беше станало в Америка едва ли щяха и те да запечатат град с осем милиона жители моментално...

    Коментиран от #32

  • 31 Guest

    10 7 Отговор
    Скоро света ще стане по добро място за живот. Кимчо всеки момент ще гушне букета а Китай подписа смъртната присъда на комунизма.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 no name no face no number

    10 8 Отговор
    Ех DW, стига с тоя Китай питайте Бил Гей, лабораториите под негово ръководство и ваксините, които е открил, Пишете за Рокфелер, ама не за това колко е богат, ами за това колко е Гаден и благотеделя ви Сорош също.
  • 34 майтапчийски

    5 1 Отговор
    едно нещо като се повтори 100 пъти...
  • 35 дсдс

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Нова":

    Те точно това не са искали да правят, но го направиха, за да може да оцелеят, защото ако бяха слушали партята може би Ухан щеше да заприлича на Фукушима и милиони хора щеха да измрат за месеци. Това не е глупавото в случая, напротив, първите влезли в контакт с вируса няма как да реагират правилно и навреме, дори би било учудващо ако го направят. Глупавото е нации като САЩ и Анлия, които на пук на очевидните проблеми в Италия и Испания продължаваха да пренебрегват заплахата и да си свиркат, че нямало проблем. Проблемът идва тогава когато болниците рязко се напълнят, няма капацитет и лекарите трябва да решават кого да лекуват и кого да оставят да почине. Много хора се изказват, че от нормален зимен грип почивали повече хора годишно, което е вярно, но не почиват в рамките на две седмици в един град толкова, колкото за цялата страна за година. Капацитетът е разликата. Китай не са глупави, останалите гледащи и бездействащи излязоха глупците.
  • 36 селянин 1

    4 0 Отговор
    Тръмп,упрекна обама-че е отпуснал средства за китайските лаборатории,уж за борба с/у спин,торс..хонг конг,пекин,шанхай,са по малко или почти не засегнати от К-19,или може би там няма животински пазари,прилепи,броненосци..
  • 37 Ха ха ха ха ха ха

    3 2 Отговор
    Статията е с личното уверение от посолството на фащ.
  • 38 Знам

    4 2 Отговор
    Кой е виновен !
    Нинджите от Huawei.
    Не ми вярвате,питайте жълтия от краварските фашистки щати.
  • 39 Казуар

    1 7 Отговор
    Дивите български комунисти защитават дивите китайски комунисти.
  • 40 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ИЗБИЙТЕ КОМУНИСТЕТО":

    начело с боко тиквоко!!!
  • 41 Лий

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нова":

    Тези 6 млн. и хилядите починали на фона на милиардното им население е като от 2000 лв. да си загубиш 1 лв , но да си намериш 10000лв . Жълтите си изиграха картите перфектно с цената на невинните косвени жертви.
  • 42 От комунизма кво да се очаква

    2 3 Отговор
    Вие какво очаквате от комунистическа република Китай? Нима едно време по времето на БКП и в частност БСП не е било затъпнение на словото и прикриване на истината? Няма как комунизма да е хубав, ако беше навсякъде щяха да са на власт комунетата:-)

    Коментиран от #43, #45

  • 43 Кедми

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "От комунизма кво да се очаква":

    Плюеш по някакъв комунизъм но имаш ли представа по какво точно злословиш.Меко казано си неук ентосиаст.Добре,целият останал свят е капитализъм.Посочи ми една държава,в която обикновения човек да живее добре.Изключваме грабителите,Западна Европа,Канада и САЩ.
  • 44 Хей папурчо

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "коминтерн":

    Не четеш ли ко се пише от месец на сам.
    Китайчетата да плащат на краварника,целию свет требе да дава дан на краварника.
    Е кой с кото може.
    Та таз статия в същия дух.Китайчетата са виновни оти искаа да им избодат очите ,ма май им изписаа веждите.
    Оти са бълват повече стока за целию свет.
    Ахааааа
  • 45 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "От комунизма кво да се очаква":

    Верно.
    Са са по модерни комунета с краврска демокрация.
    Аааа и по алчни.
  • 46 Азиатският дракон

    4 1 Отговор
    В статията прозира зле прикрита политическа некоректност. Твърди се, че "китайските официални власти още на 14 януари са знаели за опасността от пандемия".Никоя страна не може да обявява сама опасност от пандемия, а само СЗО. Премълчава се фактът, че правителството на Китай взе невиждани в епидемиологията мерки да ограничи коронавирусът в провинция Ху Бей. Вшрусът беше пренесен в другите държави от правителствата им, които изпратиха самолети да евакуират гражданите си.
    В статията се твърди, че "мълчанието на китайските власти е попречило на света да реагира навреме на вируса". Това е 100%-ова клевета. А как светът щеше да реагира, когато цялото световно производство на маски и защитни облекла е било изнесено от глобалистите в КНР?
    Авторът на статията толкова се увлякъл в антикомунизма си, че дори е изопачил позицията на президента Тръмп спрямо СЗО. През февруари той е направил запитване до СЗО дали да прекрати полетите от Китай до САЩ. Отговорено му е, че няма опасност covid-19 да се пренесе в САЩ. И когато вирусът плъзна в страната, президентът съвършенно основателно уведоми СЗО, че прекратява финансирането им заради подвеждащата информация. Годишната вноска на САЩ е между 500 и 400 млн. Питам ви дали българският премиер ще прекрати вноската на България в СЗО? Нали се пише приятел на Тръмп?
  • 47 Голата истина

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Най-големите комунисти днес им викат неолиберали и са най-богатите задокеански евреи, мечтаещи за световно господаство и Нов световен ред. Те си имат и бухалки като Хилърито, Меркелица, дядо Сорос и т.н. А на теб са ти приготвили жителство в някой кибук от израелски тип и мотика и лопата 8-ми номер.
  • 48 Да бе да

    2 0 Отговор
    Вирусът изобщо не е създаден през 2014 г. и Бил Гейтс през 2015 г. изобщо не говори за опустошаваща пандемия.
    А световното задкулисие, въобще не е свило гнездо в Китай, по подобие на гнездата си в САЩ, Великобритания, ЕС...
    Жертвеният театър, за наслада на световното античовешко задкулисие и олигархия, от който ще загинат десетки милиони, продължава. Дойчето само допринася.
  • 49 Ана Иванова Костова

    0 0 Отговор
    Още преди вируса да се пренасели и в България имах претчуствия че тези хора крият нещо Никак не си падам по лъжите и конспирациите и лесно разбирам кой лъже и кой не . Според мен тези хора са се почувствали застрашени и са решили да се прикрият но истината винаги излиза на яве а този който лъже ще си научи урока така че според няма смисъл да се опитват да скрият истината защото рано или късно истината ще се разбере .