24 Април, 2020 20:30 8 508 44

Коронавирус: две фундаментални грешки в Швеция

  • швеция-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • пандемия-
  • карантина

Оказва се, че никой не може да каже колко точно хора са се заразили

Коронавирус: две фундаментални грешки в Швеция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силна несигурност обзе шведите след признанията за фундаментални грешки в две изследвания за разпространението на коронавируса. Оказва се, че никой не може да каже колко точно хора са се заразили.

Ситуацията е колкото неприятна, толкова и объркана. Шведски изследователи явно са допуснали две фундаментални грешки - при това напълно независимо един от друг. Едно изследване на Каролинската академия в Стокхолм, в което се твърдеше, че в 11% от изследваните проби на дарителска кръв са били открити антитела срещу коронавируса, междувременно беше оттеглено.

Причината: не е изключено сред въпросните проби по погрешка да са попаднали и такива на хора, за които се е знаело, че са прекарали инфекция и с чиято плазма е било предвидено да се помага на тежко болни от КОВИД-19. По този начин се обезсилва предположението, че голяма част от шведите (20% до 30%, според изследователите) вече са развили имунитет срещу коронавируса.

Двоен гаф

Главният епидемиолог на страната Андерс Тегнел също бе принуден да признае грешка. Опирайки се на едно изследване, здравните власти в страната бяха предположили, че на всеки доказан случай на зараза с коронавирус в Швеция се падат по 999 неоткрити случаи, при които заболяването преминава незабележимо. Но при над 6000 заболели само в столицата Стокхолм, това би означавало повече от 6 милиона заразени. Известно е обаче, че в шведската столица живеят не повече от 1 милион души.
Тегнел се опита да обясни очевидната грешка с използването на невярна променлива величина.

Независимо от това обаче главният шведски епидемиолог твърди, че грешката не е оказала влияние върху два важни фактора, които говорели за положително развитие на ситуацията в Швеция: Стокхолм бил достигнал досегашния пик на новите зарази още в средата на април и можело да се предположи, че през май близо една трета от столичното население вече ще е заразено с коронавирус. Което пък било решаваща крачка към постигането на т.нар. стаден имунитет в Стокхолм. Поне официално обаче Тегнел никога не е преследвал тази цел - главният стратег на шведската концепция за справяне с коронавируса, характеризираща се с леки ограничения и малобройни забрани, винаги е казвал, че най-важно е броят на новите заразявания да остане максимално нисък.

Никаква яснота

"Максимално нисък" обаче е неясен критерий, който трудно може да се провери. Включително и поради това, че Швеция продължава да прави твърде малко тестове за коронавирус. А и сега, след признанията за двете грешни изследвания, никой не може да каже колко нови инфекции са били предотвратени. Известен е само броят на починалите от КОВИД-19, а той се покачва с всеки изминал ден - вече над 2000 души. Ако се отчете броят на населението в страната, излиза, че смъртните случаи в Швеция са три пъти повече от тези в Германия. И още едно сравнение: жертвите в съседните Норвегия и Дания са съответно 194 и 394.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 No limit

    36 27 Отговор
    Шведите се оказаха по прозти от колкото си мислех. Да пратим Майтапчийски за седмица там да вкара у ред ти.

    Коментиран от #44

  • 2 опорна точка

    21 34 Отговор
    Офф, ти да видиш Кремъл колко фундаментални грешки направии ! Шведите са като забавачка пред тях.

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Скептик

    52 7 Отговор
    Напоследък много не вярвам на Дойче Зеле, но ако изнесеното е истина да им пратим Годжи и Ананиев да ги стегнат малко
  • 5 ZZorro

    60 26 Отговор
    Швеция не дава мира на завистливите и гадните.Доказано умна нация,която винаги и във всичко успява.А кво си пишат "експерти" и разни м@сирки не е важно.

    Коментиран от #43

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Някой си

    61 21 Отговор
    Швеция е като трън в окото на карантинаджиите...
    Защото после като се окаже, че не е така както приказват големите карантина-умньовци ще им се търси сметка наред!
  • 11 Марио

    57 25 Отговор
    Грешките са тук и в Европа.Само в Швеция няма.Там са добре.Всимко работи, икономиката върви.Тук е диктатура.Отваряйте вече, стига.Не може да стоим така цяло лято.
  • 12 Ташун Касапа

    38 16 Отговор
    А при нас 0 фундаментални грешки благодарение на вожда и тримата герои на Д.Донев от щаба.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 другарят

    27 5 Отговор
    Соросоядите от дойче веле ви занимават с всякакви глупости за "грешни изследвания", а не ви казват страшната истина за Швеция! Истината е че в Швеция не беше въведена карантина, защото управниците там се уплашиха че ще спре икономиката и няма кой да храни ЕДИН МИЛИОН маймуни пристигнали от Африка и Близкият изток в осем милионна Швеция!
  • 15 Да попитам

    31 13 Отговор
    Защо в Швеция има по малко починали от Белгия която е под карантина!?

    Коментиран от #21

  • 16 ПШНЛХПДРС

    26 8 Отговор
    това го е писал някой от ЩАБА
  • 17 Помнете

    37 9 Отговор
    Каквото каже Дойче веле,да се разбира точно обратното.Те са финансирани и обслужват среди,които докараха индустриална България до държавица от 4-ия свят
  • 18 Рошко

    16 4 Отговор
    Нема спор, то за вас всичко което не може да контролирате, е много лошо под диктат, вашето време на самоизяждане наближава
  • 19 123456

    11 5 Отговор
    Кво стана. Шведите с 2000умрели. Не знаят и колко са заразените.Май се Дънст.
  • 20 Фен

    16 16 Отговор
    Е тия са идолите на Радев, Нинова и Мангъров.
  • 21 Отговор

    9 10 Отговор

    До коментар #15 от "Да попитам":

    Шведите не отчитат починалите в старчески домове и имащите паралелни други животпзастрашаващи болестни състояния. А пък белгийците въведоха много късно мерки.и вече бяха улетяли.

    Коментиран от #22

  • 22 Въпрос

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Отговор":

    НЕ ЛЪЖИ
  • 23 Бай Кольо

    13 17 Отговор
    Русофилите доскоро адмирираха мерките в Русия,Беларус,Швеция. Сега нещо се услушват,няма по вредно съсловие от Русофил за България

    Коментиран от #26

  • 24 Интересно

    15 8 Отговор
    Интересно като толкова бъркат шведите къде са им камионите с трупове и търсят ли от нас чували за тях.
  • 25 Дойче Веле гарантиран боклук

    11 4 Отговор
    Нямаше никаква необходимост да отварям "статията", за да се досетя кой е източникът.
    Добрата западна непропаганда!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 РЕАЛИСТ

    15 4 Отговор
    Журналист от френска тв го каза: Всички сме се вторачили в Швеция и искаме да се провали, защото иначе ще излезе, че останалите сме се пре ебали.
  • 28 МЕЛГЕЛЕ Е ШВЕД

    7 7 Отговор
    МЕНГЕЛЕ НЕ Е В АРЖЕНТИНА А В ШВЕЦИЯ ,ИМУНИТЕТ НА СТАДОТО СЕ ДОБИВА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ НА СТАДО ,ВАКСИНА НЯМА ,БЕЛОДРОБНА ЗАРАЗНА ЧУМА ИМА .
    РЕЗУЛТАТА 2000 ПОЧИНАЛИ
  • 29 Пей си песничката

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "опорна точка":

    Ти откога стана специалист по Кремъл? Там има грешки, край река Потомак не. Пей си песничката.
  • 30 kkk

    7 2 Отговор
    А някой изобщо сеща ли се да провери каква е била обичайната смъртност из разните държави?
    Ние сме с малко доказани случаи и не ставаме за пример, но при англичаните имат 20 000 смъртни случая- и това е кратък период... Интересно тогава ЗАЩО общата смъртност в страната е ПО-НИСКА спрямо 2019г. като логиката сочи, че трябва да има забележим ръст?
    Може би рязко всички други болести спряха да убиват- сигурно от рак вече не се умира, цирозата сама се е излекувала, никой не получава инфаркт и т.н... Де тоя късмет... Логиката сочи друго- хората си измират както и преди от своите си болести и умишлено масово се пишат "умрели от корона-та". А общата смъртност пада заради по-малкото трудови злополуки и банални ПТП-та, все пак много фирми на работят и хората си стоят вкъщи...

    Същото е положението и в Италия- 25 000+ "умрели от корона", а общата смъртност е на нивото от 2019г. Определено някой лъже много яко, но това не е математиката за 3-ти клас която показва неудобните неща...

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #30 от "kkk":

    "общата смъртност е на нивото от 2019г"Абе човек като правиш тия сравнения не се ли сещаш,че сега сме все още април 2020г.,сравнението ще го правиш в края на годината.
  • 32 ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКАТА ИМ

    3 1 Отговор
    МЕНГЕЛЕ НЕ Е В АРЖЕНТИНА А В ШВЕЦИЯ ,ИМУНИТЕТ НА СТАДОТО СЕ ДОБИВА СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ НА СТАДО ,ВАКСИНА НЯМА ,БЕЛОДРОБНА ЗАРАЗНА ЧУМА ИМА . РЕЗУЛТАТА 2000 ПОЧИНАЛИ
  • 33 Иван Боянов

    5 1 Отговор
    Не е само Швеция свободна а и Норвегия аз работя тук и се чудя на българския деспотизъм
  • 34 Жоро

    2 0 Отговор
    Умряли са по малко от нормалното като тука така че нема страшно

    Коментиран от #38

  • 35 Ъмм

    1 0 Отговор
    Има един момент във всичко около Швеция и той е, че ако само 2%(200 000) от населението имат вече антитела, то тогава смъртността би била около 1%(2000/200000) без големи ограничения. Също, ако докажат голям брой срещнали се с болестта, едва ли ще имат голяма втора вълна, защото, май, в този случай пилците ще се броят наесен, освен ако изведнъж не се появи ваксина. 😉
  • 36 катеричка с дисаги

    9 0 Отговор
    ХАХАХА.... Присмял се хърбел на щърбел. Вие на шведите не им берете грижата. Те си бяха добре и пак ще си бъдат добре, защото Швеция се ръководи от интелигентни, високо образовани хора, завършили образованието си в най-пристижните учебни заведения в света и знаят какво правят. ДА МУ МИСЛЯТ ХОРАТА В НАЙ-БЕДНАТА И НАЙ-КОРУМПИРАНАТА СТРАНА В ЕВРОПА, ЗАЩОТО КАКТО ВИНАГИ, ТЕ ЩЕСА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ИЗЯДАТ НАЙ-ДЕБЕЛАТА ХУРКА!!
  • 37 Driving pleasure

    4 1 Отговор
    Хахаха гроздето е кисело! В Германия и Франция назряват протести, в Италия след още някоя седмица ако няма улични размирици ще е постижение и на фона на заключените стои една Швеция с различен подход и яко боде очите защото хората се питат: ОК и там има смъртни случаи, ама при почти никакви мерки как така не са много повече от нашите и как не са измрели всички, както ни обясняват на нас че ще стане....
  • 38 От Швеция в момента

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Жоро":

    Починали са толкова, колкото трябва, за последните 24 часа ,са 40 човека, общо 2192 човека ,доказано от корона вирус, навсякъде където ги лекуват в болнични заведения...
    При нас в България умрелите , които не се ликуват , в болници ,изследват ли се, от какво са починали?
    Защото и острата белодробна инфекция може да бъде предизвикана от Корона вирус.Човек със такова заболяване се води, че е починал от проблем с дихателните пътища а не от корона.
    Птичия грип е подобен на корона, само че никой в българия не го притеснява.

    Коментиран от #39

  • 39 От България в момента

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "От Швеция в момента":

    А ти сигурен ли си че в Швеция всички починали се тестват за коронавирус? И не сравнявай с България а погледни съседните Дания и Норвегия където се правят в пъти повече тестове и има в пъти по малко починали. Така че не виждам как точно Швеция е за пример. Най добре справящите се страни са тези които са въвели карантина и с много тестове контролират заразата като Южна Корея например. Шведите ще изядат и боя и солта и накрая и парите ще дадат както е във вица
  • 40 Смешници

    0 0 Отговор
    Съвсем скоро ще разберете че Швеция е на прав път а вие тепърва ще ревете!
    И как сравнявате жертвите без да ги съпоставяте към броя жители?!?
    Малоумници
  • 41 Яверт

    0 0 Отговор
    Ключово изречение:"... беше принуден да признае..."
  • 42 Яверт

    0 0 Отговор
    Ключово изречение:"... беше принуден да признае..."
  • 43 Не приспивай харата с твоята глупост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ZZorro":

    Не се успокоявай, че Шведите са прости, а се притеснявай колко проби се правят дневно в България.
    Някой казва ли колко процента от населението е тествано за корона в България?
  • 44 Двойни проби не работят

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "No limit":

    Не са прости, не се успокоявай трагичното е ,че проби в България се правят само ако някой умре.
    Или пробите са менте, или се крадат за да се продадат??