Last news in Fakti

26 Април, 2020 17:30 5 648 23

Коронавирус и управление: и звездата на Меркел отново блести

  • германия-
  • коронавирус-
  • ковид-19-
  • ангела меркел

В сегашната пандемия германският канцлер още веднъж доказа, че е прекрасен кризисен мениджър

Коронавирус и управление: и звездата на Меркел отново блести - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Мнозина си мислеха, че Ангела Меркел е "бита карта" и вече трябва да се оттегли от активната политика. Но в сегашната пандемия от коронавирус германската канцлерка още веднъж доказа, че е прекрасен кризисен мениджър.

Терминът “куца патица” се използва за политици, които няма да се кандидатират за следващ мандат. Те са смятани за "бита карта", чийто дни са преброени.

От години политически наблюдатели поставят и германската канцлерка Ангела Меркел в тази категория. Дори считани за нейни последователи в партията твърдяха, че очакват в средата на 2019 година тя да се оттегли. Но не стана така – Меркел продължава да управлява. Подобно на стар фолксваген бръмбар: надеждно, неподправено, донякъде неудобно.

Похвали по цялото земно кълбо

Ангела Меркел е в светлините на прожекторите отново – в национален, но и в международен план. “Медиите в Израел я виждат като една от най-силните ръководни фигури в света”, казва израелският журналист Амихай Щайн пред “Дойче Веле”.

"Германското правителство блести в кризата дори и в края на мандата си”, отбелязва новозеландско издание, което нарежда Германия и канцлерката Меркел "сред победителите".

“Меркел говори с научна педантичност. Предава спокойствие. Разоръжава истерията”, пише аржентински коментатор и допълва, че германската канцлерка олицетворява едно политическо ръководство, “което се опитва да разрешава проблемите, а не да извлича политическа полза от тях”.

Похвали, които са омръзнали на мнозина в Германия след 15 години с Меркел начело на управлението. Но те издават, че този тип ръководство е дефицитна стока в света. Това важи и за Съединените щати и Великобритания. В актуални публикации на “Атлантик”, “Форбс” и “Ню Йорк Таймс” похвалите за Меркел са примесени с критика към Тръмп. А във Великобритания на почти всяка пресконференция се повдига въпросът защо страната не следва примера на Германия.

След утрешния ден

В Германия на дневен ред е темата за времето след Меркел. Почти никъде не беше отбелязано, че преди Великден тя направи 20 години начело на Християндемократическия съюз (ХДС). Благодарение на пандемията от коронавирус, последното проучване на ARD отчете най-високите нива на подкрепа за Меркел от 2017 година насам - пропорционално на силното ѝ медийно присъствие като кризисен мениджър.

Преди година в редиците на управляващите се спекулираше дали Меркел ще бъде свалена или ще продължи да управлява. Сега нито едните, нито другите имат нещо против тя да остане начело на управлението по време на предстоящото германското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Въпреки еуфорията, мнозина гледат към хоризонта. "Другата причина за това международно внимание е, че все още не ясно кой ще я замести", отбелязва Щайн. И още известно време няма да знаем отговора на този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    27 35 Отговор
    Какво блести?? Дърта бабичка!!

    Коментиран от #7

  • 2 хер Езел Шванц

    21 28 Отговор
    И кое е звездното на меркелицата!?!То значи боката вярно е Бог тогази!
  • 3 Жоро

    39 10 Отговор
    Тая е лидер ще спаси новите немци от болестта а след време ще я направят почетна мюсулманка
  • 4 Winkel

    11 39 Отговор
    И на Бойко му блести за жалост на комунетата и червеното сайтче фаТки!:))))))
  • 5 ГЕРБ Народните милионери

    24 6 Отговор
    Явно навсякъде по света коронавируса върши чудесна работа на лидерите, понеже рейтингът им бе спаднал драстично. Но все пак не бива да се спекулира с нагласите на електората, като се има предвид силното въздействие на страха и оттук склонността на хората да забравят за всички останали проблеми пред единствената идея за собственото им оцеляване. Високият рейтинг обаче може да се спука изведнъж като балон след края на кризата, ако лидерът на съответната страна е накарал гражданите да страдат повече с противоречиви и неадекватни социални, и икономически мерки, отколкото това е сторил самият вирус!
  • 6 русенец

    27 9 Отговор
    Скъпа ми танте Меркел, отваряй Германията, че ми писна да живея сред идиоти!:((((
  • 7 1234

    28 13 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    По добре бабичка която осигурява доходи и спокойствие отколкото бустан с тикви . Ако Меркел ръководеше България , то тя щеще да цъфти , ама избирайте си тикви , аз се спасих
  • 8 Справедлив

    15 20 Отговор
    В Германия данъците са 40% от заплатата, в Германия малкия и среден бизнес си осигурява служителите на реалните доходи, в Германия има 10 години затвор, ако някой укрива данъци от заплати. До кога ще търпим дребните тарикати с малки фирмички да крадат от всички нас като не плащат данъци? Това са истинските крадци, не тиквун, Орешарски или Нинова. Да искаме реформи в тази посока. На година държавата губи по над 5 (пет) милиарда от укрити данъци! Това са пари, директно откраднати от всички нас!
  • 9 Вашето мнение

    10 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: “Меркел говори с научна педантичност. Предава спокойствие. Разоръжава истерията”. А съседа какво направи?
  • 10 наистина ли

    25 7 Отговор
    Само като прочетох заглавието, и ми стана ясно, че статията е от Дойче веле. Той и на нашичкият му се бил вдигнал "рейтинга". Айде у лево!
  • 11 Лейка

    10 17 Отговор
    Една чудесна статия. Баба Меркел ще бъде в историята като един реален и истински политик. Може да греши на моменти, но винаги мисли и прави най доброто което може. Малко са като нея. Нека не е завист, а да се научат останалите тикви по света.
  • 12 Някой си

    16 9 Отговор
    Блестяла?!
    За това ли са на улицата в Берлин?
  • 13 Онкела

    16 10 Отговор
    Тя е бивш шеф на младежката комунистическа партия на Германия,на такава позиция,случайни няма,липсват години от биографията и, съсипа високия стандарт на живот в Германия,сега германците ще се избият кой да отиде да мие чинии в Швейцария или норвегия.в биографията си Берлускони намеква че тая не е много наред с главата,като Хитлер май я дрогират
  • 14 Gen Gurko

    20 4 Отговор
    Щом коментара е от дойче веле джендърите, значи веднага вЕрваме. Още повече, че Меркел е заслужил деятел на безконтролната, неграмотна но плодовита ислямска миграция. А иначе сме забравили как г-жата обясняваше в обръщението си необходимостта от 70% заразяване на населението с цел стаден имунитет. Това разбира се са дреболии и грешки на растежа. Важно е нашият човек да остане на власт, че имаме още работа и хората по границите чакат с нетърпение да влязат. Разбира се без документи и съгласно поканата.

    Коментиран от #15

  • 15 А така

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "Gen Gurko":

    И съпругът и е израелски професор. Сега схванахте ли откъде идва самочувствието и увереността?

    Коментиран от #20

  • 16 Ръмпези

    7 5 Отговор
    НАЙ УРАВНОВЕСЕНИЯТ ЛИДЕР В СВЕТА...САМО С АКЪЛ НЕ СТАВА, ИСКА СЕ МНОГО АКЪЛ...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 микимаус

    9 4 Отговор
    тва деградирало да си събира гостите дет ги покани и да им се радва
  • 19 Boxer 3.0

    5 0 Отговор
    Комплимент написан от ДВ...
  • 20 Професор

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "А така":

    А ти мислиш ли, че някой нормален ще ти се съгласи да ти живее с това проклето, жадно за власт, соросоидно и грозно бабе?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 сноу

    1 0 Отговор
    Как няма да блести като всекидневно гаджали ,мюслета и циглета лъскат до прималяване,че изтърват ли я, не се знае кой кого и как...Впрочем то и зелето на велето неспирно търка, ама кой му вярва...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.