28 Април, 2020 16:01 4 613 37

Мерките за борба с коронавируса - "иди ми, дойди ми"

  • противоепидемични мерки-
  • извънредно положение

Ограничителните мерки за борба с коронавируса трябва да имат логика, да са обосновани, да правят смисъл

Мерките за борба с коронавируса - "иди ми, дойди ми" - 1
Снимка: БГНЕС

Както е известно, след като ни спаси от имигрантите, премиерът Бойко Борисов сега полага титанични усилия да ни спаси и от коронавируса. В тази му битка, той е подпомаган от щаба на ген. Мутафчийски, министъра на здравеопазването Кирил Ананинев , а що се отнася до столицата и от кметицата Йорданка Фандъкова. България, казва премиерът, първа в Европа въведе мерките.

Но кой определя кои са мерките и ги въвежда, как ги обосновава и кой определя тяхната трайност във времето.

Ето това е въпрос с повишена трудност.

Да вземе за пример столицата.

На 16 април Кирил Ананиев наложи блокада на София, влизане и излизане само в точно определени часове сутринта и следобед срещу декларация. Което доведе до километрични опашки на входовете към София. А на 21 aприл, грaждaнитe, кoитo oтивaт или ce връщaт oт рaбoтa c личeн aвтoмoбил, щe мoгaт дa влизaт и излизaт в Coфия пo вcякo врeмe cрeщу дeклaрaция. Тоест той "разхлаби" собствената си мярка, въпреки, че преди това прeдceдaтeлят нa Кризиcния щaб гeн. Вeнциcлaв Мутaфчийcки бе cъoбщил, чe зa ceгa нямa ocнoвaниe зa рaзхлaбвaнe нa oгрaничитeлнитe мeрки в уcлoвиятa нa извънрeднo пoлoжeниe.

Йорданка Фандъкова и тя наложи ограничителни мерки, отнасящи се до столицата. На 22 март, тя издаде заповед за забрана на достъп на гражданите до Витоша. Такава препоръка дал шефът на Щаба ген. Мутафчийски, но защо пък той е визирал специално Витоша? До Лозенската планина и Люлин, до Боровец и Рилските езера, до Пирин и Родопите може, а до Витоша не може? В трамваите,автобусите и в метрото, където се разминаваш на сантиметри от хора може, а на планината, където лесно може да пазиш дистанция не може? Защо - казва ли ти някой?

На 20 март министърът на здравеопазването огласи заповед, c ĸoятo зaбpaни нa гpaждaнитe дa влизaт в пapĸoвe, гpaдcĸи гpaдини, cпopтни и дeтcĸи плoщaдĸи и cъopъжeния нa oтĸpити oбщecтвeни мecтa. Което означаваше, че дори не можете да преминете през парка, ако най-краткият ви маршрут до работното място минава през част от зоните с ограничения. При нарушение, органите на реда могат да ви санкционират. Но пък след това на пресконференция той поясни, че забраната не включва собствениците на кучета, които могат да извеждат любимците си за кратка разходка „в паркове и градинки“. Значи с куче може, а без куче- глоба. "Във входа имаме две кучета и сега всички се редим на опашка да ги извеждаме, за да хванем малко слънце и ние. А и децата ни са малки и полудяват, ако стоят само вътре", обясни жител на блоковете в "Тракия" в Пловдив". Но пък във Варна глобиха семейство за разходка на куче в Морската градина. А Йорданка Фандъкова заяви , че заповедта на министъра не въвеждала изключение за домашни любимци от забраната за посещения на парковете, с една дума, не може да разхождаш кучета в парка.

"Ум да ти зайде" както има една пословица.

На 30 март здравният министър разпореди всички, които се намират на закрити или открити обществени места задължително да носят маски. На следващия ден обаче той сам отмени заповедта си с обяснението, че по тази мярка нямало единодушие в обществото. На 11 април обаче той подписа нова заповед, с която забрани отново излизането от дома без защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата. Но излезе, че не той лично като здравен министър е съобразил и решил да издаде такава заповед – на брифинг преди това премиера Борисов съобщи, че щял да разпореди на Ананиев да издаде такава заповед. Което навежда на мисълта, че на практика заповедите на министър на здравеопазването са всъщност заповеди на премиера, облечени в съответна форма от здравния министър. Заповедта за носенето на маски първоначално важеше до 26 април, но пък след това беше удължена до 13 май "поради усложняващата се епидемична обстановка". Хванат ли те без маска или някаква саморъчно направена превръзка през устата и носа - 300 лева глоба. Но ако глобиш човек на минимална пенсия от 220 лева, значи да го умориш от глад, не е ли така? Освен това тази заповед уж се отнася за всички, но не съвсем. Ето премиерът обикаля с джипка страната и разговаря с хора, всички около него с маски, е неговите уста и нос не са покрити марка. И никой не го глобява с 300 лева. Но кой смее да глоби премиера? Виж, Каракачанов го отнесе, глобиха го с 300 лева, затова че седял на пейка в градинката пред Народния театър.

На 26 април - "ново двайсет" - със заповед министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се разрешава посещенията на градски паркове и градини на деца до 12 години, придружавани от родител и на собственици на кучета, като се забранява сядането на пейки и на тревните площи. Ха сега де? Онзи ден с кучета може, после май не може, сега пак може. Хлапе на 12 години може да се разходи из парка, а деца над тази възраст не могат. Освен това, г-жа Фандъкова съобщи, че в определените софийски паркове ще могат да влизат още бременни жени и единично спортуващи, нещо, което г-н Ананиев не бе е разрешил в своята заповед. Междувременно кметът на Пловдив е обявил, че бременните жени и индивидуално спортуващи ще могат да се разхождат в паркове и градини между в определени часове.

Разрешението бременните жени да се разхождат в парковете поражда куп въпроси: значи бременна жена може, кой знае защо, а незабременяла не може. Като че коронавируса, който се мотае из парковете и градинките е придирчив, избягва бременните, а налита само на незабременялите. Ами ако жената е в третия месец и бременността и още не и личи, или пък някоя млада жена се изхитри да си сложи възглавничка под полата, как полицаят, който следва да глобява, удостоверява, коя е бременна или не?

Ако вече се разрешава на някои да влизат в парка, остава обаче забраната да сядат на пейка. Защо да не седнат и да си починат малко на пейка? Може би защото от дрехите им коронавируса ще се залепи за пейката и после ако друг седне на нея короновируса ще се лепне върху неговите дрехи? Но ако има такава опасност, защо не се забранява седенето в трамваите, автобусите и метрото, че даже и в такситата, взимаш такси, сядаш, а пък преди това преди теб десетки души са седели и някой може да е лепнал коронавирус на седалката? В Бургас отначало демонтираха пейките, а сега ги монтират отново - на разстояние една от друга, изглежда градоначалникът там е наясно за тази безсмислена забрана и в този град майките деца и бременните ще мога са сядат на пейките. Но пък нито там, нито който и да е друг град, няма да имат право на сядат на тревата - като че тя гъмжи от коронавируси.

Изключително активната в борбата срещу коронавируса в София г-жа Фандъкова заяви, че ако нещата проработят добре с това как ще функционират новите разпоредби за разходки в парковете, можело да се помисли и за подобни разпоредби по отношение на планината Витоша. Но за кого- само за бременните жени и за разхождащите кучета ли? Бременните жени, както е известно избягват да се катерят из планината. А който ходи на планината обича и да посяда на тревата, значи ли че ще бъде глобен?.

Ограничителните мерки за борба с коронавируса трябва да имат логика, да са обосновани, да правят смисъл. Те трябва да са последователни. Ако въведеш силно рестриктивни ограничителни мерки и след време, въпреки, че не е преминал пикът на епидемията, отмениш някои, най вероятно поради безсмислеността им и поради недоволството на гражданството, се създава впечатление на "иди ми, дойди ми" в прилагането на такива мерки и възниква въпросът- ако е допустимо и очевидно безопасно да се разхлабят някои мерки, защо изобщо са били въведени, причинявайки ред трудности и неудобства на населението?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    66 14 Отговор
    Боко е хитър. Видя че народа ще изтрещи и олаби мерките. Ама точно сега ли като идва пика?

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мечо

    51 2 Отговор
    абе уткачена даржава е това и това си е даи да излезем сас лопатите и сопите да ги питаме защто са тези мерки

    Коментиран от #21

  • 4 Тео

    50 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    ПИК има само в неговата глава
  • 5 Ръмпези

    61 1 Отговор
    ТОПКАТА СЕ ПРЕХВЪРЛЯ ОТ ЕДИН НА ДРУГ И ТОВА Е ЦЕЛТА...АКО ПИТАШ ЕДИНИЯТ, ЗАЩО ТАКА, СЛЕДВА ОТГОВОР- ААА НЕЗНАМ, ПИТАЙ ЕДИ СИ КОЙ...НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ...И НАРОДА ГЛЕДА В НЕДОУМЕНИЕ....
  • 6 Десо

    46 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния софиянец":

    Какъв пик те гони,панико?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 интересно ми е

    48 1 Отговор
    искам да знам колко роми / цигани / са глобени за неносене на маски и колко българи. Не че искам да глобяват циганите, напротив ,но дали глобите са само за тези които ще си ги платят. За да искаш, трябва да го осигуриш безплатно, но то и затова няма пари.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ние сме,

    59 0 Отговор
    държава населена от идиоти,управлявана от
    Олигофрени
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Филипов

    54 1 Отговор
    Щом се стигна до там, че общински съветници от ГЕРБ да критикуват щаба, то нещата са много зле.
    Просто явно вече съвестта им се обажда или нервите не издържат, на тия лъжи и започват да наричат нещата с истинските им имена.
    И скоро ще се разбере, че царя е гол. Гола тиква.
  • 13 за носене на маски

    27 0 Отговор
    ми е любопитно колко роми са глобени за неносене на маски. Гледах репортаж по тв и доста от тях бяха без маски. Не че искам да бъдат глобявани, напротив, но е интересно да се знае дали глобяват тези, които няма да си платят глобите. Лично аз мисля, че задължителното носене на маски трябва да е съпроводено с безплатното им раздаване. Но ако опре до това, пак ще кажат че не са ефективни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 зжцв

    47 1 Отговор
    идва пик на недоволството на хората срещу Щаба и управляващите
  • 16 Мен

    42 1 Отговор
    Кога ще махнат това недоразумение с тия маски по улиците. Тая глупост не се търпи вече. Ще варвя сам по улицата с маска. Няма да стане. Утре тоя умник може да каже да вървим с вибратор забит някъде.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Емо

    34 1 Отговор
    А този алчен за власт и самовлюбен комплексар от дупнишките села,
    като плаши всеки ден по два пъти децата у родителите им с коечези морги, хладилни камиони у найлонови чували?

    Питам се има ли въобще Прокуратура в България?
  • 19 доц Мангъров

    30 0 Отговор
    Целта на занятията е да се показват мускули от страна на щабчето и да се вижда кои са силните на деня. Изстрадалият народ го подлудиха с тая коронарка. Ад чакахме, пик чакахме, болници пазим и накрая нищо не идва. Заразените, но неоткрити, са 8-10 пъти повече, което на 10 000-13 000 при 60 умрели прави около 0,5%. При най-обикновен грип от усложнения умират около 1% .
  • 20 БПФ

    32 1 Отговор
    Ами управляват ни ГРОБ. Сред тях малоумството не е изключение. Норма е.
  • 21 Знаех си

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "мечо":

    Бях прав,че разхлабването на мерките е капан за да може да глобят повече хора.Относно това което казвате народа да им търси сметка на тия психопати не мисля,че ще се случи.

    Коментиран от #28, #30

  • 22 Кой68

    3 2 Отговор
    Като чета коментарите и преобладаващите конспирации изобщо не ме учудва ситуацията в която е България........Имаме толкова много спецове по-всичко и титани на капацитетната мисъл че се чудя как не сме превзели света?
  • 23 Аххахах

    11 0 Отговор
    Вдно е сигурно, относно маските, нашия чичак нали обикаляше по селата да кара хората да шият някакви измислени маски, обещал им е печалба, че ще ги продава по света, да ама на хората по света явно не се хареса мутродизайнът на маските и се наложи скоропостижно да се налага носене на маски с подзаконови мерки от населението, та дано изкупят маските. Предполагам със закон ще задължи всеки служител да почива в мутрохотелите по черноморието, за да връщат 60% от дадените 60/40. В мутренската ни държава всичко е далаверка! Всеки краде от всякъде! В България короната ще вилнее докато не се изхарчат всички произведени лекарства и купени тестове. Докато всяка далавера носи печалба лично на башмутрата и до изборите! Трябва популацията неистово да вярва в спасителя бурисуфф! Но народ-бустан си заслужава новия бърдоква!

    Коментиран от #37

  • 24 ГЕРБ = Мафия

    15 0 Отговор
    Професор Даниел Вълчев с присъщия си възпитан тон, разкритикува мерките на правителството и забраните, като наблегна на това, че се подготвя закон с мерките, след падането на карантината
  • 25 Германия

    13 0 Отговор
    Тук всичко работи ,маските само в магазина или в градски транспорт, парковете отворени, градските пейки пълни ...(Нидерзаксен)
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Другия с коня

    1 11 Отговор
    Проблема е че,няма ефективна ваксина и лекарства за този Вирус освен имунната система на болния,което няма как да се предвиди.От тази Основа последствията са ,че няма как да се Предвиди смъртността и как ще се натовари Здравната система и колко време ще продължи....Тогава за какви Планове говори Нинова,когато има уравнение изцяло с Неизвестни....Бойко,Щаба ,Правителство да са не са Врачки да предяиждат и да правят План за действие.....Действат според ситуацията за деня или седмицата и това е най-добрия ПЛаН за действие... Браво на Мутафчийски,Лекари,мед.оерсонал,Полиция и всички на Първа линия.....Другата дума за Героизъм е Саможертва . ..Герои сте....

    Коментиран от #34

  • 28 Мен

    12 0 Отговор

    До коментар #21 от "Знаех си":

    Народа ще потърси сметка. Бъди сигурен 5% от будните хора ако им потърсят сметка ще стане страшно. Следващите кпп-та ще са граждански. И на тия смешни дано са измислили план за бягство, че нито НСО, нито МВР, нито ДАНС. нито Кобра ще ги спасят от гладният изнервен от диктат народ.
  • 29 ОТИ

    11 0 Отговор
    Всичко вече в тази държава при тази управия вече 10 години е проба - грешка още повече , че трябва да се харесват на електората при избори. Това го няма никъде другаде по света. Заслужаваме си съдбата и управниците.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 иван

    2 0 Отговор
    Ако не беше тъжно щеше да е смешно!
  • 33 резервист

    5 0 Отговор
    Всичко е само пушилка! Извънредното положение работи само за Буда - съвсем да си разпаше пояса! Ако целта беше действително да запазим живота и икономиката, щеше да въведе приетия със закон Национален план. Да ама там всичко е разписано ясно и точно. И кой с кого взаимодейства и кой за какво отговаря. Така че нямаше да може "да се снима с багери". Шайка парвенюта ни разказаха играта от името на банда алчни номенклатурне богаташи! Така са зейнали за пари и власт че ще ни погълнат всичките!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Матей

    1 0 Отговор
    Свободата,Санчо,се крепи на върха на бойната пика.Управата се върти като банда мекерета,тука има,тука нема,тинтири-минти.Важното е да се поддържа интригата,напрежение във фабулата и сюжета да е само в интерес на управата.Какво тук значи някакво си здраве,туй са преструвки,артистични мурафети,карагьозчийство.Да се държи в подчинение населението ,да не му се дава да шукне,камо ли да замисля протести,оставки ,народен съд,линч и прочие мераци.И член първи в конституцията,за върховенство на ГЕРБ И докато свят светува.
  • 36 Пачо

    0 0 Отговор
    Българинът знае ли какво иска? като са са строги мерките защо са строги, ако не са строги защо не са.
  • 37 Преписвачка от Пловдив 24

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аххахах":

    Народно творчество от мрежата:
    Plovdiv24 bg 17:48 / 06.04.2020
    Nako_1912 преди 3 ч. и 10 мин. Малко из мрежата..
    "България в извънредно положение:
    Ден 25 Николета Лозанова се хвали в социалните мрежи, че е спала с ген. Мутафчийски.
    Ден 32 Кирил Домусчиев оздравява и иска от държава 3 милиона лева, за да направи дарение на болница СофияМед.
    Ден 55 Учителка най-после научава как може да се свърже онлайн с учениците.
    Ден 83 Васил Божков се прибира в България. На летището не го пускат, защото е с температура 37.8 и той се връща в Дубай.
    Ден 92 Гешев се обижда, че Мутафчийски е по-инфлуенсър, подава оставка и се жени за Иванчева.
    Ден 114 Слави Трифонов регистрира партия „Нема такава карантина“.
    Ден 123 ЧЕЗ спират тока на ВМА за неплатени сметки.
    Ден 142 Собственикът на ЕМЕКА купува Google.
    Ден 240 Цвета Караянчева влиза в „Шеф под прикритие“ в Парламента. Никой не я разпознава.
    Ден 286 Раждат се първите деца, правени след обявяване на извънредното положение: Вируслава, Карантиньо, Емека и Милде.
    Ден 300 В мъжкото общежитие на семинарията се ражда първото дете.
    Ден 365 Празнуваме „Свети Карантин“.
    Ден 389 Урсула от Брюксел се обажда да каже, че още преди 6 месеца, вируса е преборен и в останалия свят всичко е нормално.