28 Април, 2020 22:00 8 860 41

Нови данни за коронавирус: Ковид-19 атакува не само белите дробове

  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • бели дробове-
  • симптоми-
  • тромбоза-
  • инфаркт-
  • данни

Възпалението на белите дробове е вероятно само първата крачка към катастрофата

Нови данни за коронавирус: Ковид-19 атакува не само белите дробове - 1
Снимка: Shutterstock

Инсулт, сполетял пациенти като гръм от ясно небе, бързо съсирване на кръвта и смъртоносни тромбози при хора без диагностицирани предишни заболявания? Всяка седмица по света се публикуват стотици нови клинични доклади. Някои от тях шокират дори и най-опитните медици. Така беше и с новината за младите пациенти в САЩ, починали съвсем неочаквано от инсулт. Преди броени дни за тези случаи информира "Вашингтон пост". Някои от тези хора дори не са знаели, че са били заразени с новия коронавирус. Става дума за американци на възраст между 30 и 40 години, при които приживе не са били диагностицирани предишни заболявания.

"Вашингтон пост" разказва за един от случаите на неврохирурга Томас Оксли от болница в Ню Йорк. Той е изследвал мозъка на починал пациент и с фина игла се опитал да отстрани един съсирек. В този момент забелязал как около него кръвта също започнала да се съсирва. Спомня си, че в този момент изрекъл "луда работа".

Кръвни съсиреци и бъбречна недостатъчност

Множат се сигналите, че при пациенти с тежки симптоми на Ковид-19 често се стига до бързо съсирване на кръвта и смъртоносни тромбози. Когато в края на 2019 в Китай избухна епидемията от коронавирус, бе обявено, че става дума за инфекциозно белодробно заболяване. Само че според новите информации, при онези пациенти, чийто организъм е по-чувствителен, възпалението на белите дробове е вероятно само първата крачка към катастрофата, пише германският "ФАЦ".

И списание "Шпигел" пише, че все повече лекари установяват, че новият коронавирус атакува далеч не само белите дробове, а също сърцето и кръвоносните съдове, както и мозъка и нервната система. При тежко протичане на болестта атакувани биват и бъбреците, посочва списанието. "Шпигел" цитира президента на Германския съюз по нефрология Ян-Кристоф Гале: "При почти всички пациенти с Ковид-19, които се налага да бъдат обдишвани в интензивно отделение, се стига до остра бъбречна недостатъчност".

Но как се стига дотук? "Шпигел" обяснява, че при тежко болните от Ковид-19 се стига да по-бързо сгъстяване на кръвта. Вследствие на това може да се стигне до кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове. А това може да засегне и бъбреците. Някои медици информират за малки инфаркти в бъбречната тъкан и установявят, че стигне ли се до обдишване на пациента, бъбреците също биват атакувани. Дали тези пациенти ще страдат от дълготрайно увреждане на бъбреците? Твърде рано е да се говори за това, казва Гале. "За хронично заболяване на бъбреците можем да говорим, ако проблемите продължат три месеца. Така че засега е много рано да се правят подобни заключения", казва специалистът.

Миналата седмица швейцарски учени също обявиха, че новият коронавирус атакува и кръвоносните съдове. На този фон мнозина се питат коя е истинската причина за смъртта на много от пациентите: кръвните съсиреци или възпалението на белите дробове?

"До кръвни съсиреци се стига и при други болести, но не толкова често, както при болните от Ковид-19", казва Нилс Кухер, директор на отдела по ангиология към Университетската клиника в Цюрих. Той е провел изследване заедно с медици от Милано, в което са обхванали данните за жертви на Ковид-19 в Италия, които са били лекувани в интензивно отделение. При близо една трета от починалите са установени тромбози. Подобни са и резултатите на изследване от Нидерландия, обхащащо 188 жертви, които са били лекувани в интензивни отделения - 30% от починалите са имали съсиреци на кръвта. И патологът Клаус Пюшел от Хамбург е установил изненадващо много случаи на тромбоза, както и на белодробни емболии. Белодробната емболия е най-тежкото усложнение вследствие на дълбока венозна тромбоза. При него част от тромб или цял тромб се откъсва и стига до белите дробове.

Експертът Нилс Кухер от Цюрих обобщава пред ФАЦ: "Твърде много време отмина докато разберем че тромбозата и белодробните емболии играят огромна роля при Ковид-19." Новите данни могат да помогнат при изготвянето на нови планове за лечение. През следващите месеци под ръководството на Кухер в Швейцария ще се проведат изследвания на медикамети за разреждане на кръвта. Целта е да се установи дали те ще помогнат на болните от новия коронавирус.

"Твърде висок дял на белодробните емболии"

И германският сайт за научни изследвания scinexx.de обръща внимание на темата за смъртоносната тромбоза и белодробните емболии. Порталът цитира нидерландския лекар Фредерикус Клок, който посочва, че при една трета от пациентите, лекувани в интензивно отделение, се стига до кръвни съсиреци. "Дори и за пациенти в интензивното това е твърде висок дял", казва той. Същото споделя и специалистът от Страсбург Ян Леонард-Лорен. Той е бил част от екип, провел изследване, обхващащо 106 пациента с тежки сипмтоми. 32 от тях са имали тежки белодробни емболии. И според учени от Ухан, 71% от починалите вследствие на усложнения при Ковид-19 са имали завишени стойности на кръвосъсирването.

Не бива да забравяме обаче, че при повечето хора Ковид-19 протича без усложнения. А мнозинството заразени дори не проявяват симптоми. Близо 80% не проявяват никакви симптоми или имат само леки оплаквания. Останалите 20% се разболяват сериозно, някои от които - тежко.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoV 20

    27 16 Отговор
    Дали умишлено бавят ваксините, след като преди години е имало корона вируси? :\

    Коментиран от #3, #35, #36

  • 2 Кокорчо🙄

    34 8 Отговор
    Мн успешно атакува мозъчните клетки на хита със слаба психика, с което им навлича допълнителни болести, кара ги да психяасват и да се самоубиват, тенкю евреино бил ГЕЛ и ена всички продажни правителства и медий
  • 3 Рошко

    39 8 Отговор

    До коментар #1 от "CoV 20":

    Първо се прави ваксината, и след това се пуска вируса, запазена марка на сзо фед и ротшилд
  • 4 Марио

    46 11 Отговор
    Стига лъжи за този вирус.Изкарахте го апокалипсис.Какво искате вече, да стоим така години ли??Това е равносилно на смърт.Согато фалираме и се обездвижим ние умираме със или без вирус.
  • 5 Ирфан,на Дена сино

    20 6 Отговор
    На мен много ми оредя косата,дали е виновен коронавируса???????
  • 6 хаха

    36 10 Отговор
    Циркът свърши, но не свършват опитите да ни разсмиват.

    Коментиран от #8

  • 7 HohoBoho

    26 9 Отговор
    Пак психоза, пак лъжи.
  • 8 Марио

    30 8 Отговор

    До коментар #6 от "хаха":

    Те искат да ни държат така още дълго.Трябва да предприемем нещо, защото на всички ни е ясно че това е един цирк, но продължават да ни заблуждават и да не ни дават да живеем нормално.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ахахах

    19 6 Отговор
    Има ли поне една истинска новина в БГ медиите?! Фейк след фейк.
  • 11 Boy&Co ltd

    14 5 Отговор
    Тези белина пият против Короната. Па тръгнали ъкъл да раздават.
  • 12 Казанджия дет вари ракия

    8 3 Отговор
    Тя ракията не разрежда ли и не лекува ли, УХ АМИ ШОТАНДСКИЯТ АНТИБИОТИК ------ ръкoвoдcтвoтo нa Кухeр в Швeйцaрия щe ce прoвeдaт изcлeдвaния нa мeдикaмeти зa рaзрeждaнe нa кръвтa. Цeлтa e дa ce уcтaнoви дaли тe щe пoмoгнaт нa бoлнитe oт нoвия кoрoнaвируc.
  • 13 Антигерб

    21 7 Отговор
    Какво се чудите - поредната помия на Дойче веле. Много "страшен" този вирус само че май няма в България един умрял само от корона вируса без "съпътващи" заболявания като "тежка черепно-мозъчна травма".

    Що ли общо починалите за март месец тази година са даже по-малко от общо починалите за същия месец предната година в Италия.

    Коментиран от #21

  • 14 майтапчийски

    9 3 Отговор
    като погледнеш кой е автор на статията става ясно защо е такава всяваща паника...
  • 15 Covid 19

    15 7 Отговор
    МНОГО ПОЗДРАВИ НА МАНГЪРОВ!!!!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Townboy

    11 20 Отговор
    Ей мангър, дай да се заразиш първо ти да видим дали ще изградиш траен имунитед и тогава ние.

    Коментиран от #19, #24

  • 18 мммм

    11 4 Отговор
    Абе с две приказки, няма нещо дето остава читаво след "вируса". Много страшен вирус,ама за всеки случай пъснете видео с хладилни камиони.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мен

    15 7 Отговор

    До коментар #13 от "Антигерб":

    Да не говорим, че болници предлагат на близки на починали от други заболявания по 1800лв да ги пишат от корона. Как да вярвам на тая цифра. При положение, че над 10% от хората са се зблъскали с тоя грип и са живи.

    Коментиран от #23

  • 22 Напоследък имам газове

    7 1 Отговор
    Но матриала е твърд!Дали не е корона?
  • 23 Поредната

    10 6 Отговор

    До коментар #21 от "Мен":

    фалшива новина от Дойче веле.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ффф

    7 0 Отговор
    Лошо, досега инсултите идваха с една седмица предизвестие.
  • 28 Уса

    10 5 Отговор
    Защо ми триете коментара нима не е вярно че поколението между 30-40 не е увредено от скапаните храни?Пишете всичко на един клекав вирус.Статистиката в САЩ също е преувеличена
  • 29 чичо

    8 10 Отговор
    Факти бъдете така добри и изпратете статията лично на онзи Мангъров.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Mimi

    6 12 Отговор
    Чета коментарите и се чудя що за хора сме българите. Само конспиративни теории ви са в главата: 1. Някой давал на близките по 1 800 лева- защо, като болните се държат изолирани и не можеш да ги погребеш дори в открит ковчег, как близките знаят от какво е починал и защо някой би им дал пари, като бройката може да се манипулира толкова лесно?! 2. Лъже се, за да ни държат вкъщи- кой печели от това? Каква е тази завера, при която ВСИЧКИ ръководители на държави са се събрали и са измислили този пъклен план, без оглед на техния морал, възраст, цвят, разбирания, пол. 3. Някой е изработил първо ваксина, после е пуснал вируса- кой? Щом обвинявате Б.Б. и щаба, БАН ли? Или в случая немските учени по заповед на Меркел?! 4. Бил Гейтс искал да ни слага чипове, за да ни манипулира и да спечели от нас милиарди- той вече има милиарди, но ги дарява за различни каузи, защото има повече от достатъчно, слаб е, живее здравословно и вече не му пука за много неща. Няма нито едно негово изказване или каквото и да е доказателство за връзката му с каквито и да е чипове. Мога да продължа още дълго, но знам, че надали нещо ще влезне в чугунените глави. Най-добре отскочете до някоя болница, повъртете се, може и да сте късметлии да се заразите и да оборите лично световната конспирация. Ганьо много ги отбира тия.

    Коментиран от #33

  • 32 MITKO

    2 3 Отговор
    ТОВА Е МОБИЛНО ОРЪЖИЕ И ИДВА ОТ ОРБИТА НА ЗЕМЯТА,И МЕННО ЗА ТОВА МЕДИЦИНАТА НЕМОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЛЕК НЯМА,НЯМА И ДА ИМА ТОВА ПО СКОРО Е НАУЧЕН ПРОБЛЕМ А НЕ МЕДИЦИНСКИ.ЛОШОТО Е ЧЕ ТОВА ГО ПЕЯ ОТ МНОГО ВРЕМЕ НАСАМ.ПЕЍ ЛИ СИ ПЕНКЕЛЕ КОЙ ТЕ СЛУША.
  • 33 MAK

    7 6 Отговор

    До коментар #31 от "Mimi":

    Извинявайте но глупостите които пишете показва ,че сте от стадото овце които не искат да виждат и чуват реалността!! По добре си трайте не се изказвайте!!
  • 34 Чокър

    0 0 Отговор
    Недостигът на кислород и неовладяна температура води до стоп на органи при зрели хора,това е в следствие на основния проблем, а не рознообразие в клиниката.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Естествено

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "CoV 20":

    Всичко трябва да изглежда естествено.
    Затова не бива да се бърза с противоотровата, която се подготвя заедно с отровата.
    Ваксината ще дойде, когато хората започнат да мечтаят за нея и да молят за нея. Това изисква определено време и големи неприятности - болни, смърт, икономическа разруха...
    Ваксината ще дойде със съдържание на силиконови молекули - наночипове - и в комплект с 5G мрежата. В карен случай, ако не са готови с наночиповете, може да се проведе чипиране с имплантиране на микрочипове + 5G.
    Ваксинацията и чипирането ще вървят ръка за ръка на доброзорен принцип. Ако не си чипиран/ваксиниран и не ползваш 5G губиш измислената перспектива в МАТРИЦАТА.
    Повечето от хората, като малоумни и покорни овци и говеда, ще предпочетат да се чипират и да ползват 5G технологията, чрез която да бъдат манипулирани, управлявани и следени в МАТРИЦАТА.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Петко

    0 1 Отговор
    Може ковидо да ти атакува раdката и да почне да скача до тавана?
  • 39 Винету

    1 0 Отговор
    Аспирина разрежда кръвта , ако нямате пари за аспирин може и кора от върба да зобите.Казах
  • 40 Гост

    2 0 Отговор
    Я дайте статистика колко от милионите диагностицирани с вируса и още в пъти толкова недиагностицирани са развили тромбози, инсулти и т.н. Колко процента от заболелите? Ако нямате данни спрете с фалшивите новини и насаждане на паника и хипохондрия сред населението....
  • 41 Домакин

    2 0 Отговор
    Няма такива неща, ние вече сме на опашка да излизаме от София, с декларация, с невярно съдържание, доматите не чакат.