Last news in Fakti

29 Април, 2020 06:30 6 175 19

Коронавирус: Пътувания в чужбина това лято навярно няма да има

  • курорт-
  • плаж-
  • туризъм

Туристическата индустрия е в катастрофално положение

Коронавирус: Пътувания в чужбина това лято навярно няма да има - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хотелите и курортите са затворени. Туристическата индустрия е пред фалит. И никой не може да каже ще има ли това лято пътувания в чужбина или не. В Германия очакват летните почивки да са предимно "регионални".

Специалният пълномощник на германското правителство по въпросите на туризма Томас Барайс се въздържа от прогнози дали ще са възможни почивките в Гърция, Португалия или Испания през тази година, но изразява надежда, че периметърът на движение на германските туристи няма да е ограничен само до личния балкон или градинката пред входа.

Той вярва, че през тази година отпуските ще имат по-скоро „регионален характер“: „В Германия има достатъчно хубави места за почивка“, казва Барайс. Той смята, че ще е възможно да се летува поне в рамките на Германия. Неслучайно през последните дни имаше вече предпазливо разхлабване на мерките: „Мисля, че през лятото ще е възможно да се ползват частните квартири и къщите за гости“, посочва Барайс, цитиран от ARD.

Постепенно отваряне на хотелите

Експертът смята още, че трябва да се помисли вече и за постепенно отваряне на хотелите - разбира се при спазване на съответните изисквания. „Кърпа до кърпа на плажа вече не бива да виждаме“, допълва Барайс.

Не е тайна, че туристически страни като Гърция, Испания или Италия се надяват отново да посрещат гости. Кога това ще стане възможно - засега не е ясно.

Германското външно министерство попари очакванията, че ограниченията за пътуване могат да бъдат вдигнати на 3 май. „Не очаквайте през това лято нормален туристически сезон с пълни плажни барове и туристически хижи“, предупреди министър Хайко Маас. По думите му, това би било безотговорно.

Германското правителство настоява за приемането на общи за целия ЕС правила относно това кога да бъдат разрешени отново пътуванията в чужбина. А пълномощникът на правителството по въпросите на туризма Барайс смята, че има нужда да бъдат дефинирани стандарти за защита на здравето: „На летищата, в ресторантите и в хотелите трябва да бъдат спазвани мерки за сигурност, включително за дистанция между хората“, посочва той.

Туристическата индустрия е в катастрофално положение

Все още обаче в ЕС нe са приети такива стандарти, нито пък се очертава консенсус относно възможното разхлабване на карантинните мерки в сферата на туризма. Германия и много други страни-членки на общността пледират за издаването на ваучери на хората с анулирани резервации, за да не фалират туроператорите. Германското правителство не крие, че преговорите по този въпрос не напредват. А в същото време икономическото положение в бранша е „катастрофално“, припомнят от Берлин.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    8 34 Отговор
    Голям праз. На Путин и Корнелия изобщо не им пука. Те има къде да си изкарат едно прекрасно лято

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Езоп

    36 0 Отговор
    Ами няма да е същия. На плажа през 2 метра, а в самолета на 2 см.
  • 3 Хербер

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    В БарЦелона
  • 4 Ти до село не може да идеш

    30 1 Отговор
    тия чужбина търсят...
  • 5 Море

    14 25 Отговор
    Ще ходим на нашето море

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Мутафчийски

    28 2 Отговор

    До коментар #5 от "Море":

    не няма да ходиш.
  • 7 NikNay

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Зависи някаква ? 5356
  • 8 Хотелиера

    15 2 Отговор
    Българите ще ходят на море, стига да не забранят производството на кренвирши!

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Туриста 🇬🇷

    18 2 Отговор
    За богати българи на Черноморието препоръчвам Шкорпиловци - Флорида все едно си в Greece може да си пекнеш между бунгалата кренвиршче!
  • 11 Тито

    32 1 Отговор
    Няма да има вече туризъм свърши се тая .ама то какъв туризъм беше до сега по морето чадър 40-50 лева за ден в Банско чаи 5 лева кафе 10 лева хаиде сега да ги видим тези алчни и мастити хотелиери и ресторантьори.

    Коментиран от #16

  • 12 Рошко

    12 1 Отговор
    Вашите джурналя ги изпратете в ивицата газа, на почивка
  • 13 смок

    6 2 Отговор
    Споко. Ще има. Аз имам резервация.
  • 14 Баш Батка

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Море":

    Ходи да плуваш във фекалии, после в инфекциозното няма да могат да те оправят.
  • 15 Производител на кренвирши

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хотелиера":

    Абе едва ли ще го забранят, по-скоро проблем са ритмичните доставки на суровина за производството им-човки, пера и пресни кокоши крака. Надяваме се нещата постепенно да се нормализират...
  • 16 То пък

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тито":

    един "туризъм"-всичко обърнаха на ядене,пиене и ср.не.Не дай си боже да кажеш някъде,че ти харесва на палатка или бунгало без разните му там ол инклузиви,чадъри,шезлонги и други глупости-отлъчен си на момента.Та цялата работа в тоя тип туризъм е едно безсмислено харчене на пари-имам познати,които дори са стигали до заем само и само да пътуват "някъде"-че всички така правели,няма да оставаме назад я
  • 17 Нее

    5 1 Отговор
    Е, някои от години не са ходили никъде, за тях няма промяна. И от године си живеят в карантина. Така че, не е мъченичество да не отидеш никъде...
  • 18 😂😂😂

    4 0 Отговор
    Туризма това лято ще бъде по-телевизията.Слагаш бански ,пуснеш видео твой избор дестинация .😁😂😂😂😂 Хем безплатно .
  • 19 Пламен

    0 0 Отговор
    Абе, те ще отворят Гърция. Няма начин. Лошото, че ще е за кратко, и ще е "фул".