ФАКТИ.БГ

Епидемиолог от Харвард: Строгите мерки срещу коронавируса вече не са оправдани

Смъртността от вируса се оценява на около 0,3%, с тенденция към намаляване

Публикувана: 29 Април, 2020 14:00
51 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6544
Епидемиолог от Харвард: Строгите мерки срещу коронавируса вече не са оправдани
Снимка: БГНЕС/ EPA
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.9 от 33 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

До: Негово Превъзходителство министър-председателя на Гърция

Копие до: Негово Блаженство архиепископа на Атина и на цяла Гърция, високопреосвещените митрополити, уважаемите дами и господа министри и народни представители, колегите лекари

Уважаеми г-н министър-председателю, Христос воскресе!

Бих искал да взема отношение по въпроса с пандемията от коронавирус въз основа на моята научна подготовка и знанията, които съм придобил чрез нея, оценявайки развитието на пандемията както у нас, така и в международен план.

Първоначалната пресилена реакция на много страни към новопоявилата се епидемия от коронавирус може би е била оправдана предвид това, че този нов вирус беше неизвестен и първоначално никой не знаеше какво ще бъде неговото въздействие върху нас. Освен това имаше всеобщо безпокойство сред здравните специалисти по света заради предишните две епидемии от коронавирусни инфекции – от SARS (2003 г.) и от MERS (2012 г.), при които имаше относително висок процент на смъртност.

Въпреки това предприемането на изключително рестриктивни мерки в много страни, както и в Гърция, би могло да се определи като неоправдано крайно решение. Важно е да се отбележи обаче, че на първо време, когато не бяхме наясно с размерите на опасността, у нас бяха предприети много строги мерки, в резултат на което имаме малък брой регистрирани случаи. По този начин беше посрещнато първоначалното локално разпространение на случаите сред населението в рамките на възможностите на държавните болници. Поздравявам лично Вас, както и цялото правителство за предприетите навременни мерки за контрол.

Въпреки това, днес вече имаме повече познания за вируса. Следователно можем да оценим широк спектър от епидемиологични данни и да вземем трезви и научно обосновани решения.

След като проучих десетки научни статии от цял свят и направих също така оценка на последните епидемиологични данни за разпространението на коронавируса сред населението на Гърция, бих искал да представя моето научно обосновано мнение за отношението ни към епидемията. Най-напред ще направя оценка на четири важни въпроса по отношение на коронавируса.

1. Какъв е рискът от новия коронавирус SARS-CoV-2 за хората (степен на заразност, заболеваемост и смъртност)?

Степента на заразност на вируса се оценява главно с числото R0 (базово репродуктивно число), което показва средния брой нови случаи, причинени от едно заразено лице. Числото R0 не е постоянно, а зависи от много фактори и се променя във времето. Въпреки това, първоначалните оценки за високи нива вече са ревизирани надолу и заразността на вируса се оценява малко над тази при грипния вирус (R0 ~ 2,5).

Заболеваемостта от вируса (отбелязвам разликата между експозиция, инфекция, заразяване и заболяване – риск от развитие на симптоми), въз основа на досегашните международни епидемиологични изследвания, се оценява на около 10-15%. Тоест, около 10-15 (десет до петнадесет) от 100 (сто) души, заразени с вируса, проявяват симптоми, докато останалите реагират на инфекцията без никакви или с минимални симптоми, които остават почти незабелязани. От 15-те симптоматични пациенти, няколко имат леки симптоми, които се лекуват в домашни условия, 6-7 имат нужда от хоспитализация, а 2-3 може да се нуждаят от хоспитализация в отделение за интензивно лечение. Подобни данни по отношение на заболеваемостта от новия коронавирус се наблюдават и в Гърция.

Смъртността от вируса, въз основа на международни достоверни епидемиологични проучвания, се оценява на около 0,3%, с тенденция към намаляване. Тоест, около 3 (трима) от 1000 (хиляда) заболели пациенти могат да умрат. Подобни и/или по-благоприятни данни се отбелязват въз основа на епидемиологичното наблюдение на коронавируса в Гърция. Въз основа на сигурни оценки смъртността се изчислява на около 0,1%. Съжалявам да отбележа, че съобщаваната смъртност от коронавируса в Гърция по възраст, въз основа на Ежедневния доклад за епидемиологично наблюдение на Националната организация за обществено здраве, не представя реалната картина, тъй като не се посочва знаменателят на действителните случаи в обществото, а само на потвърдените.

Окончателното заключение е, че както заболеваемостта, така и смъртността от коронавирус в световен мащаб и конкретно в Гърция са равни и/или малко по-ниски от тези на грипния вирус. С други думи, имаме работа с един вирус, опасността от когото е подобна на грипния вирус – факт, който сега е научно потвърден.

2. Каква е степента на разпространение на вируса сред общото население на Гърция?

Въз основа на обявените от Националната организация за обществено здраве данни към момента имаме 2232 (две хиляди двеста тридесет и два) потвърдени случаи на коронавирус в Гърция. Бихме могли да кажем, че действителните случаи сред населението са много повече – поне 15 000 (петнадесет хиляди). Така излиза според международни епидемиологични оценки, въз основа на които потвърдените случаи са много по-малко от действителните такива. Установено е, че има многократно по-голям брой случаи в сравнение с потвърдените, които нямат симптоми и не се откриват сред населението.

Освен това, въз основа на международни епидемиологични данни, както и на справки от Гърция, се изчислява, че процентът на случаите в общото население е около 2–3 (два до три) случая на всеки 1000 (хиляда) жители (0,2%–0,3%). Следователно очакваме сред населението на Гърция в момента да има може би и 300 000 (триста хиляди) случая. Дори да вземем най-консервативния сценарий за възможно разпространение на вируса сред популацията (0,1%), стигаме до заключението, че в момента имаме около 100 000 (сто хиляди) случая. Използвайки тази консервативна оценка за действителните случаи като знаменател на дробната величина, се стига до изчисляването на смъртност от коронавируса в Гърция на 0,1% (110/100 000).

В резултат на горните изчисления бихме могли да заключим, че прогнозираното проникване на коронавируса в общото население на Гърция е много малко (<1%), в степен, в която се очаква да създаде повече проблеми, отколкото да реши. Такъв малък процент не може да предложи колективен имунитет (стаден имунитет), за който се говори толкова много. Степента на имунитет в здравата част от населението (нискорискови групи) трябва да бъде най-малко 30%, за да има полза за възрастните хора от явлението „колективен имунитет“.

3. Какво е натоварването на гръцката здравна система във връзка с заболеваемостта от вируса?

Степента на заетост на държавните болници спрямо коронавирусната инфекция понастоящем е около 5-7% от техния капацитет, без да се вземат предвид резервите на частния сектор. Обществените болници разполагат с приблизително 1000 (хиляда) легла за интензивно лечение, докато към момента имаме само 67 пациенти с коронавирус в интензивните отделения. Същото се отнася и за леглата за стационарно и амбулаторно лечение, които са многократно повече (3300) от приблизително 200-те пациенти, настанени понастоящем в обществени болници. Ако вземем предвид резервите на частния сектор, тогава капацитетът както на легла в интензивните отделения, така и на болничните легла като цяло се увеличава още повече и тежестта върху системата е още по-ниска. Следователно нито (предполагаема) опасност от натоварване на системата на държавните болнични заведения не оправдава каквито и да са драконовски мерки, защото съществуват достатъчно големи резерви, имайки предвид реалните нужди днес.

Това поражда следния настоятелен въпрос: защо продължаваме да прилагаме такива непропорционално строги (твърде рестриктивни) мерки за контрол на разпространението на вируса сред населението, които вече имат огромни отрицателни ефекти върху икономиката и обществото като цяло, след като вече знаем, че рискът при коронавируса е същият като при грипния вирус? Освен това, защо някои хора се позовават на риска от претоварване на държавните болници, когато заетостта в момента е около 6%, без да се вземат предвид резервите на частния сектор?

През последните дни се появи и друг аспект на проблема. Статистическите данни от различни страни показват, че се наблюдават много неоправдани смъртни случаи сред хора, които се страхуват да потърсят помощ за други здравословни проблеми заради условията на паника и силно притеснение, които демотивират хората да потърсят медицинска помощ, когато наистина се нуждаят от нея. По този начин хора със симптоми като инфаркт не идват в болници и/или търсят здравни грижи, едва когато симптомите вече са станали непоносими, но тогава смъртта често е неизбежна. Посещенията в спешните отделения са намалели рязко, а инфарктите и инсултите са „намалели“ с цели 80%. Очевидно това намаление е до голяма степен фиктивно, защото не могат случаите да намалеят изведнъж толкова много. Просто пациентите се страхуват или са се поддали на моралния натиск, упражняван чрез натрапчивия призив: „Останете си вкъщи“. В съчетание с непрекъснатите сводки за смъртността (на коронавируса) те са дотолкова притеснени, че не търсят навременна медицинска помощ.

Тук бих искал да задам още няколко, според мен, важни въпроси. Досега сме регистрирали 110 смъртни случая от коронавирус. Правителството вече обяви мерки за подкрепа на икономиката в Гърция от ефектите на ограничителните мерки заради коронавируса, които възлизат на огромната за обществото сума от над 10 милиарда евро! С други думи, социалната цена досега за всяка смърт на наш сънародник от коронавирус, вероятно надвишава астрономическата сума от 90 милиона евро!!!

Позволете ми да задам няколко конкретни въпроса:

Готови ли сме да продължим по този самоубийствен път, изразходвайки до 90 милиона евро за всеки смъртен случай на наш сънародник от коронавирус? И за колко дълго?

Миналата година имахме най-малко 154 смъртни случая от грипния вирус! Защо никой не се притесни? Нима сме били безсърдечни миналата година? И едва тази година изведнъж сме станали състрадателни към нашите сънародници и не можем да търпим нито един смъртен случай от коронавирус?

Всяка година в Гърция около 120 000 (сто и двадесет хиляди) наши съграждани умират от всякакви причини, включително от различни инфекции. Защо изведнъж тази година 110-те смъртни случая от коронавирус (0,009% от всички смъртни случаи) са станали толкова умопомрачително скъпи за нашето общество в сравнение с всички останали смъртни случаи на нашите съграждани?

Ако се спрем върху случаите на вируса на грип, можем да видим, че няма никаква статистическа разлика в регистрираните смъртни случаи от грипен вирус в сравнение с тези от коронавирус. Досега през тази година в Гърция са регистрирани 107 смъртни случая от грипен вирус в сравнение със 110 смъртни случая от коронавирус.

И накрая, безспорно е, че колкото по-дълго се удължават мерките, толкова по-сериозна ще бъде икономическата криза, водеща до безработица, бедност и понижаване на жизнения стандарт, които пък на свой ред ще доведат до драстично намаляване на средната продължителност на живота. Понятно е, че колкото повече наши сънародници са изтласкани до ръба на бедността, толкова повече те ще бъдат докарани до преждевременна смърт, което пък ще доведе до огромни производствени загуби за цялото общество. По каква причина коронавирусът тази година преобърна до такава шокиращо небалансирана степен социалната справедливост в здравеопазването?

Тези и много други настойчиви въпроси търсят убедителни отговори. Някои, може би от незнание, сигурно се чудят доколко релевантни са посочените по-горе научни данни, тъй като срещу грипния вирус имаме ваксина (много се говори за тази прословута ваксина). Бързам да поясня, че ваксината не оказва съществено влияние върху смъртността от грипния вирус, нито разбира се, се очаква значително да промени съответната смъртност от коронавирус. Бих отбелязал нещо по отношение на ваксината, което е допълнителен аргумент, че коронавирусът е по-малко опасен от грипния вирус. Ако приемем, че грипната ваксина предпазва голям брой хора, ваксинирани от сериозни усложнения, свързани със заболяването, включително и смърт, и въпреки това грипният вирус, както личи, има същата смъртност като коронавируса, за който нямаме ваксина, то тогава е очевидно, че коронавирусът е по-малко опасен от грипния вирус.

4. Може би е дошло времето за незабавно вдигане на карантината?

Като епидемиолог, практикуващ лекар и преподавател по Обществено здравеопазване и превантивна медицина, с най-малко 20-годишен боен опит в клиничната медицина, академичното преподаване и научните изследвания, вземайки предвид всички гореизброени епидемиологични данни, достигам до извода, че:

• Строгите мерки, които бяха предприети първоначално, сега вече не са оправдани. Не съществуват никакви научни аргументи в подкрепа на забраната за движение (на хората) и другите крайни ограничения. Тъй като много се говори за „невидима война“, ще използвам тук аналогичните термини: Г-н министър-председателю, призовавам Ви незабавно да дадете сигнал за край на тревогата. Извършили сме пълно разузнаване на врага и Ви уверявам с цялата научна искреност, че врагът не е нито прекалено, нито необичайно опасен.

Опасността от вируса вече е оценена достатъчно добре и тя не ни плаши, нито ни застрашава. Освен това, имаме огромен предишен опит със също толкова опасни врагове (справка: грипен вирус).

Колкото и да се насърчава от мнозина карантината в световен мащаб като единствена мярка за контрол на епидемията, бих искал смело да заявя, че разполагаме с достатъчно други възможности, които няма да ни смажат икономически.

Моля, оценете научните данни с трезвост, здрав разум и засилено чувство за отговорност към обществото и незабавно вдигнете всички крайни ограничителни мерки, като възстановите нормалното функциониране на обществото в неговия естествен професионален и социален ритъм. Понятно е, че успоредно с премахването на ограничителните мерки трябва да останат някои специфични предпазни мерки за уязвимите групи от населението и особено за възрастните хора и хронично болните.

Вече е ясно, че рискът от коронавирус е в общоприет диапазон и се характеризира с управляеми нива на заболеваемост и смъртност, които са в съответствие с опита от всички предишни десетилетия. Сигурен съм, че Вие много по-добре разбирате необходимостта от незабавно връщане към нормален социален и икономически живот в нашата страна.

Изказвам надежда и пожелание всички наши здравомислещи съграждани, всички политически партии, както и всички организирани социални групи, да проявят необходимия разум и активно да Ви подкрепят за незабавното вдигане на ограничителните мерки и възстановяване на нормалния живот в нашата родина. Надявам се, че епидемиологичните показатели няма да бъдат интерпретирани погрешно и че оценката на научните данни ще Ви доведе до незабавното освобождаване на нашата страна от възможното опасно попадане в задънена улица.

Благодаря Ви предварително за отделеното време.

С уважение,

Елпидофорос Сотириадис, MD, SM, ScD

практикуващ лекар – епидемиолог

преподавател по Обществено здравеопазване


Превод за "Гласове": Алексей Стамболов

Гърция

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.9 от 33 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Б.Х.
1 Отговор
Този питал ли е нашия генерал може ли да пише такива работи

Оценка:
-5 +79

Харвард
2 Отговор
нищо не разбира, НОЩ и Б Б са номер 1

Коментиран от #12


Оценка:
-27 +24

3
Този коментар е премахнат от модератор
Петко
4 Отговор
Незабавно да се сезира прокуратурата и лично г-н Главния прокурор на републиката!

Оценка:
-4 +42

Covid
5 Отговор
В момента правителството подготвя закон за трайно отнемане на правата ни. Нека не позволяеаме това да се случи! Събудете се!

Оценка:
-5 +68

BG гражданин и данъкоплатец
6 Отговор
Ако има един истински учен, аналитик или поне един качествен статистик в нашия т.нар. НОЩ и пренесе данните, спрямо данните за България ще се окаже, че царят е гол и че всички приказки за чували за трупове, морги и хладилни камиони са предварителна инсценировка за всяване на страх и паника в обществото - КОЙ ще понесе отговорността, КОЙ?!

Коментиран от #8, #42


Оценка:
-9 +56

Госあ
7 Отговор
И кои са тея достоверни източници ??? 😄 „Това е вирус със значителен летален потенциал“, казва Шейла Бърд, биостатистик в Университета в Кеймбридж, Великобритания. Nature 09.04.2020 :"COVID-19 се различава от вирусните епидемии от близкото минало по няколко начина: той е по-широко разпространен от тежкия остър респираторен синдром, по-инфекциозен от сезонния грип и е убил повече хора от Ебола." Кратко и ясно за всички. От най реномирания източник във света.

Коментиран от #9, #20, #44, #48


Оценка:
-47 +12

Б.Х.
8 Отговор

До коментар #6 от "BG гражданин и данъкоплатец":


Комунистите, опозицията , Орешарски, Станишев и всеки друг ,но не и управляващите

Оценка:
-5 +17

Малоумници бол,рай за Боко Тъпото
9 Отговор

До коментар #7 от "Госあ":


Тъп ли си или да

Коментиран от #10, #17


Оценка:
-5 +25

Госあ
10 Отговор

До коментар #9 от "Малоумници бол,рай за Боко Тъпото":


Не, аз теб те питам ? А отговорът го знам. И няма да ви обяснявам пак, какво значи извадка и как прави. И какво значи разпределение .

Оценка:
-18 +5

11
Този коментар е премахнат от модератор
Харвард
12 Отговор

До коментар #2 от "Харвард":


Само 8 минуса, да....НОЩ са номер1

Оценка:
-11 +2

Ха де
13 Отговор
Не проумявам ЗАЩО НЕ Е СПОМЕНАЛ КОИ ТОЧНО СА ИЗТОЧНИЦИТЕ МУ. БЕЗ ТЯХ ТОВА СА СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ С ЦЕЛ ОТПУШВАНЕ НА ТУРИЗМА В ГЪРЦИЯ. ПРОЗРАЧНО Е.

Оценка:
-15 +8

14
Този коментар е премахнат от модератор
Тъй де
15 Отговор
Един учЕн от Харвард твърди едно, друг от Кеймбридж друго, трети от намкъдеси трето...
Ако беше толкова ясно и просто, нямаше да има толкова полярни мнения. Нали така?!

Оценка:
-9 +7

марамунгел
16 Отговор
Тази статия важи с още по-голяма сила за България.Браво на гърчугата !!!!!

Оценка:
-6 +18

Далеч
17 Отговор

До коментар #9 от "Малоумници бол,рай за Боко Тъпото":


Не колкото теб. ТИ държиш Първенството!!!

Оценка:
-6 +6

Преводач Гугъл
18 Отговор
Защо премахвате коментар, в който пиша, че оригиналната статия е за Кипър, или мислите, че вашите читатели нямат достъп до Гугъл !?

Оценка:
-1 +17

Ха ха ха
19 Отговор
ФАКТИ, ЗАЩО НЕ КАЗВАТЕ ИМЕТО НА ТОЗИ ПРОЧУТ ЕПИДЕМИОЛОГ ОТ ХАРВАРД????????? ХА ха ха!!! ......ИЛИ Е БЕЗ ИМЕ????????

Коментиран от #21


Оценка:
-11 +7

ахааа
20 Отговор

До коментар #7 от "Госあ":


И защо трябва да вярвам на Шейла Бърд и на Венцислав Мутафчийски??? След като данните изнесени от СЗО за смъртността в световен мащаб на първото тримесечие на 2020г сочат; коронавирус-50 000 починали
грип (инфлуенца) -93 000 починали
малария-75 000 починали и т.н. с останалите болести като инсулт,инфаркт и пр. ,те в момента не ни интересуват.

Коментиран от #28


Оценка:
-5 +27

ахааа
21 Отговор

До коментар #19 от "Ха ха ха":


Ха ха ха ,ти явно не си прочел статията.Ако беше,щеше да видиш от долу; С уважение ; Елпидофорос Сотириадис -епидемиолог
Ама без да четете и драскате у форума;))))
Отвори гръцките медии и ще видиш...но не от днес.Това още преди две седмици го публикуваха гръцките медии.Т.е. от тогава е неговото обръщение към гръцкото правителство.

Коментиран от #37


Оценка:
-4 +19

Преводач
22 Отговор
Elpidoforos Sotiriadis, MD, SM, ScD потърсете в Гугъл и ще видите, че статията е за Кипър, от 20.04.2020 г., не знам защо е сменен източника с Гърция !?
Модератора не допуска да качвам линкове.
Това е измама !?

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +8

даскал Генчо
23 Отговор
Отново партенка. Гърците ще пускат чужденци с медицински паспорт. Пак Ви излъгаха

Оценка:
-10 +3

ахааа
24 Отговор

До коментар #22 от "Преводач":


Имаше я в гръцките медии преди близо две седмици....не си спомням точната дата.....

Оценка:
-0 +6

Марио
25 Отговор
Естествено, че не са оправдани мерките.Всичко трябва да отвори отново.Време е!Не може така цяло лято дапне живеем.Трябва движение, спорт и спокойствие.Стига вече с този вирус.

Оценка:
-4 +18

Мангъров
26 Отговор
Данните за брой заразени и смъртността са близки до реалните.Процента смъртност ще падне още ако се отчете истински починалите от К-19.Обърнете внимание,че обявяват починал "с" коронавирус,а не "от".По същата логика може да се обяви починал "с" пърхат,хемороиди,акне...и тн.

Коментиран от #41


Оценка:
-4 +15

Марио
27 Отговор
Искам да попитам всички, които казват че човекът говори глупости и бил прозрачен.Какво предлагате??Да стоим заточени по този начин и да фалираме ли??Да не живеем?

Оценка:
-3 +14

Госあ
28 Отговор

До коментар #20 от "ахааа":


Щото Мутафчийски вярва на Nature, затова. И не само Мутафчийски, а целия свят. Ако не бяха взети тези мерки, ситуацията щеше да бъде съвсем различна. Пример е Бергамо,,където нещата излязоха извън контрол- над 10 пъти по висока смъртност от средната. А в Ню Йорк смъртността от този вирус е 21 пъти по висока от тази на грип. Пак с мерки. Всъщност и в двете огнища се приложиха мерки.

Коментиран от #30, #35, #45, #47


Оценка:
-13 +5

HohoBoho
29 Отговор
Нека великите журналисти да накарат Мутафчийски да прочете и да коментира тази статия!
/Бойко си го знаем - няма нужда да коментира, а да се маха/

Оценка:
-3 +14

ахааа
30 Отговор

До коментар #28 от "Госあ":


Кой пример с Бергамо? Ковчезите с издавените мигранти през 2013г ,които представиха пред света за сега починали от ковид-19 ли?
И защо след като Мутафчийски вярва в нещо,аз трябва да вярвам в същото? Ако е така,значи ,че не трябва да мисля самостоятелно а да оставя друг да мисли вместо мен.
Аз вярвам за сега на фактите ,а фактите са коренно различни от това,което представя Мутафчийски и подобни на Мутафчийски.
Фактите са коренно различни и от това,което Италия представя пред света.
Хубавото обаче е,че все още се намират хора по -света ,включително и България ,които са различни от типовете като Мутафчийски. И благодарение на тях светът ще оцелее.

Коментиран от #31, #36


Оценка:
-6 +16

НххххххМ
31 Отговор

До коментар #30 от "ахааа":


Правилно! Много + от мен.

Оценка:
-5 +8

Българан Балкански
32 Отговор
И веднага отворете страната за туризъм и хотелите да работят с пълна пара, независимост от последващата трагедия. Щото ще фалираме.
Е, това е изпаднало от платеното съобщение на жалкия Сотириадис.
Хахахахах. Тъкмо за българските лапнишарани да се набутат.

Оценка:
-10 +3

Gen Gurko
33 Отговор
Истинския Харвард ли? Или онзи, задокеанския, където заразените са над милион и ринат умрелите с багери. Нашия Мангъров ряпа да яде.

Оценка:
-8 +4

34
Този коментар е премахнат от модератор
Професор
35 Отговор

До коментар #28 от "Госあ":


Човече, именно късното прилагане на "мерките" води до необичайно високата смъртност в Бергамо, Лондон и Ню Йорк. Ако не бяха въвеждали "мерките" въобще, щяха да са като шведите. Пак ти казвам, данните за общата смъртност в Европа са вече ясни. От "втори вълни" могат да се притесняват само държави, които не са имали първа вълна, понеже отрано са натикали гражданите си в миши дупки, като швабите, които за съжаление Булгаристан копира. А че ти си китайски агент, агитиращ за вечно извънредно положение и тикане на населението в миши дупки завинаги, за да се разруши западната икономика и да ни изкупят китайците на безценица, то е ясно.

Коментиран от #38


Оценка:
-5 +12

36
Този коментар е премахнат от модератор
10 ПЪТИ
37 Отговор

До коментар #21 от "ахааа":


ПРОЧЕТОХ СТАТИЯТА НА ФАКТИ И НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА АВТОРЪТ Й. ОТДОЛУ ПИШЕ САМО: ГЪРЦИЯ. ПРЕПИСАНО ОТ " ГЛАСОВЕ" МОЖЕ ТАМ ДА ИМА АВТОР, НО НЕ И ТУК.

Оценка:
-1 +4

Май че
38 Отговор

До коментар #35 от "Професор":


Си професорът по стоматобетон?

Коментиран от #40


Оценка:
-3 +4

Професор
39 Отговор
Данните за смъртността, причинявана от този вирус са налице и по тях не може да има никакъв спор. Намират се на euromomo dot eu. Страни като неомарксистка Швабия, която натика гражданите си в миша дупка отрано, за да си разруши икономиката, ще пият горчивата чаша на смъртността тепърва, при разрушена вече икономика. Ето това е единственият резултат от "мерките".

Оценка:
-7 +6

Професор
40 Отговор

До коментар #38 от "Май че":


Не. По биомедицинска статистика.

Оценка:
-3 +4

Истината
41 Отговор

До коментар #26 от "Мангъров":


Мангъров какъв е? Инфокционист педиатър, не го бъркайте с вирусолог. Инфекциониста е еднакво близо до вирусите с коремния хирург. И само за информация - щабът не са тези четиримата, които гледаш по брифингите. Имат комисии с включени лекари отвсички специалности - от вирусолог, през гинеколог та чак до зъболекар. Причината е, че този вирус удря във всички системи от органи - сърдечно-съдова, бъбреци, очи и т.н. Айде бегай да раздуеш

Коментиран от #46


Оценка:
-7 +7

Кекдккдкк
42 Отговор

До коментар #6 от "BG гражданин и данъкоплатец":


R.I.P. и нe ce зaблуждaвaйтe и нe cи миcлeтe, чe нa някoй щe му ce рaзминe вируca ce рaзвивa и пoдoбрявa cлeд вceки нoв зaрaзeн cкoрo щe e пo cилeн и cмъртoнoceн oт вcичкo кoeтo cмe виждaли и чoвeчecтвoтo щe трябвa дa признae чe e aбcoлютнo бeзcилнo. Тoгaвa щe дoйдe и cтрaшният cъд и вcички щe умрeм в cтрaшни мъки,зaтoвa мoлeтe ce зa вaшитe души и зa душитe нa близкитe cи! Щe oцeлeят caмo шeпa хoрa кoйтo щe ce cкрият дълбoкo пoд зeмятa зaщoтo цeлият въздух щe e зaрaзeн и cмърттa щe e нaвcякъдe.Щe дoйдe нoв cвeтoвeн рeд, щe рухнe цялaтa cиcтeмa и нямa дa имa нитo икoнoмикa нитo прaвитeлcтвa щe влacтвa caмo хaoca и cмърттa.

Коментиран от #43


Оценка:
-8 +4

Гйкйб
43 Отговор

До коментар #42 от "Кекдккдкк":


Разбира се , че е точно обратното , но при хипохондриците логиката и практиката не са водещи

Оценка:
-0 +5

КО НЕ
44 Отговор

До коментар #7 от "Госあ":


Ти не пътуваш ли вече с кораба на Блейк бе човек , страшен досадник си и лъжец , нали ще си стоиш у вас до 2030 година да се пазиш от КОРОНАТА , кво ти пука за другите , стой си в мазето и слушай ГЕНЕРАЛА , ние скоро излизаме и тоооочка.....повече никой няма да ни мами и БЪЛГАРИНА повече няма да позволи да го лъжат .....Чао пич ...Чакай ди 2030 и размишлявай........

Оценка:
-0 +5

45
Този коментар е премахнат от модератор
Spoko
46 Отговор

До коментар #41 от "Истината":


Да удря и какво, като се криеш под масата няма да те стигне ли. Ами другият есенно- зимен сезон пак е тук и то много по- лошо.

Оценка:
-0 +5

Соrona 3
47 Отговор

До коментар #28 от "Госあ":


Видяхме в Швеция - умрели е старчески домове и сомалиийци, виждаме и в Беларус- като при нас, виждаме и в Лондон- с мерки, без мерки- все тая- там всеки втори е заразен, не можеш да се бориш с респираторна инфекция с нашата измислена карантина- няма смисъл от нея, видяхме и Китай- е там го направиха както искаха и се получи, в Европа обаче е естествен ход на една епидемия .

Оценка:
-0 +5

Spoko
48 Отговор

До коментар #7 от "Госあ":


И сега да се крием под килима ли и да чакаме да умрем? Добре. Колко време

Оценка:
-0 +4

Помнещ
49 Отговор
Всичкият тук пишещ в полза на прекратяване изолацията двуног добитък, ако се увеличи смъртността след вдигане на ограниченията, ще започнат да пищят, че грешката е на управляващите!

Коментиран от #50


Оценка:
-5 +0

Боклуци съе
50 Отговор

До коментар #49 от "Помнещ":


Не лъжи овца долна,Боко разбира от управление колкото свинкя от кладенчова вода!!!

Оценка:
-0 +2

Людмила Гойчилова
51 Отговор
Трябва да накараме нашите управници да научат тази статия наизуст и нощ също и разни паники по нета, ще ги изпитваме

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бинали Йълдъръм
Първият дипломат на Анкара се изказва "дипломатично"
В Берлин да внимават с приказките по наш адрес"

Още бисери
ТОП 5