30 Април, 2020 17:17 5 358 19

Коронавирус: в Китай се надига втора вълна на епидемията?

  • китай-
  • ухан-
  • ковид-19-
  • пандемия

Повечето заболели са китайци, върнали се от Русия

Коронавирус: в Китай се надига втора вълна на епидемията? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тревожни новини от Китай: в североизточната част на страната съобщават за все повече нови огнища на зараза с коронавируса. Някои говорят дори за "нов Ухан". Надига ли се в Китай втора вълна на епидемията?

Всекидневието в Китай почти се върна в релси, от началото на април в страната на практика няма регистрирани нови случаи на КОВИД-19. Напоследък обаче от североизточната провинция Хъйлундзян идват тревожни новини, които пораждат страхове от втора вълна на епидемията от коронавирус. Тамошни хора дори твърдят, че провинцията скоро ще се превърне в нов Ухан.

Повечето заболели са китайци, върнали се от Русия

Държавната комисия по здравеопазването в провинцията съобщава, че от средата на април се наблюдават нови огнища на инфекции. Към момента са регистрирани над 550 случая на КОВИД-19, като повечето от заболелите са китайци, завърнали се от съседна Русия.

След като беше съобщено за огнище на инфекция в една болница в град Муданджан, тамошните власти въведоха строг контрол, а на 26 април дори призоваха хората да напускат жилищата си само при крайна необходимост. Градската управа разпространи призив към домакинствата да излъчат по „едно лице със силна имунна система“, което да се грижи за покупките.

По улиците са изпратени и патрули, които трябва да арестуват групи над трима души, електрическите тротинетки са забранени, а леките коли могат да се движат само със специално разрешение. В града не е позволено да влизат хора от други части на провинцията, а повечето магазини са затворени, с изключение на някои малки магазинчета за хранителни продукти и за предмети от първа необходимост.

Дойче Веле разговаря с местни хора, които твърдят, че гледат с недоверие на официалните числа. Те изпитват несигурност и по друга причина: никой не знае дали и кога властите ще поставят града под пълна карантина и ще наложат цялостна забрана да се излиза. И ако такова решение бъде взето, дали съображенията ще бъдат медицински или чисто политически.

Пекински вестник съобщи още, че в Харбин, 10-милионната столица на провинцията, също са установени няколко огнища на зараза в близост до болници. В един от случаите било установено, че 87-годишен пациент в рамките на броени дни е заразил близо 80 души.

Въпреки това в административния център на провинцията досега явно не са въведени толкова строги мерки, колкото в Муданджан. Доброволните квартални отряди раздавали на хората временни идентификационни документи за влизане и излизане от жилищния район, но според един тамошен човек, мерките не били толкова строги.

Пред Дойче Веле този човек казва още, че пазарищата се отворени, но иначе почти всеки на улицата носи маска. „Мисля, че до момента правителство се справя добре. Защо им е да крият информации, това само би увредило имиджа им“, добавя той.

Страх и гняв

Но в други части на Китай вече се надига гняв срещу провинция Хъйлундзян. Жител на Муданджан ни разказва, че в интернет се множат хейтърските нападки срещу хората от провинцията.

Мъжът се опасява, че за човек от Хъйлундзян ще става все по-трудно да си намери работа другаде. Негов познат, който работи в съседна провинция и е прекарал няколко дни в режим „домашен офис“, бил начаса отпратен от шефа си, когато пожелал да се върне на работа.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    11 6 Отговор
    Офффф,Аман от те жълтури
  • 2 Китайския ресторант фалира

    15 2 Отговор
    Тоя път са сготвили летяща катерица.
  • 3 baihui

    14 2 Отговор
    ....от Дойче Веле, нали?
  • 4 Математика

    10 3 Отговор
    Цялата свободна земя трябва да се засее с храна иначе ще има война за хляб и сирене!!
  • 5 Гост

    14 0 Отговор
    Абе стига сте зомбирали и панирали хората......
  • 6 Васил

    7 1 Отговор
    Вируса се връща от където е тръгнал
  • 7 Шопо

    4 1 Отговор
    Ей, маймунки малки
    ..
  • 8 Марио

    9 2 Отговор
    Стига глупости.По вашата логика светът свършва.Няма да живеем повече ли??Това е обикновен вирус.Починат само хора с куп други здравословни проблеми и заболявания.

    Коментиран от #16

  • 9 Храна за размисъл

    1 1 Отговор
    Както кризите в икономиката могат да бъдат планирани,така и от какво да заболяват масово хората също може и сега момента го доказа. Друг е въпросът,колко от хората осъзнаха,че насаждането на страх от постоянните коментари по телевизиите колко заразени има и починали си е вид фокус,че виждате ли ако не се подчинявате и спазвате мерките може да се разболеете и за капак стреса липса на пари и работа до какво емоционално напрежение води във възрастните хора,постоянните ограничения прави това иначе ще има глоба,чувството за вина се засилва и във времето няма да има болни или втора вълна? Ами те дните стават черни и тежки като те потискат с такива информации и мерки,как ще издържите психически още месец два по този начин? Маските ли ще ви помогнат или дезинфектантите?
  • 10 Анонимен

    1 1 Отговор
    Благодарение на приятел, който ми изпрати някои интернет връзки, за това което се случваше в Ухан, град с население повече от 11 милиона човека, в началото на февруари, които ми помогнаха да разбера политическия климат в района, който може да е бил отговорен за „страха от агресия”, който е засегнал хиляди хора и след това е бил разрешен приблизително по същото време.

    За тези от вас, които наскоро са попаднали на работата на д-р Хамер, но знаят, че някои състояния се случват по време на лечебната фаза на конфликт, това е такава изява.

    Коментиран от #11

  • 11 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    По същество, когато хора имат страх от агресия срещу себе си или свои любими хора, те влизат във „висока тревога” или ситуация „бий се или бягай”. При мъжете наричаме това конфликт на „териториален страх”, включващ агресия отвън, а при жените това се отнася повече за тяхното „гнездо”, което считат за вътрешна територия. Д-р Хамер описва тази реакция в мъжкото царство като отговор на опита да се защити своята среда от външни сили, докато женската реакция предимно има връзка с уверението, че гнездото е защитено.

    Точно по време на тази ситуация „бий се или бягай” бронхиалната лигавица започва да улцерира (да се разранява, изтънява, бел.пр.). От биологична гл. т. това е значимо, защото този процес позволява на кислорода да постъпва в белите дробове в по-големи количества чрез това улцерирано разширяване на тъканта (прохода на бронхите, бел.пр.), за да се подпомогне необходимият отговор „бий се или бягай”.

    Коментиран от #12

  • 12 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Какво се случва физически?

    Този „страх от агресия” може да продължи седмици или месеци, а при някои случаи – и години, така че, когато разрешаването на конфликта се постигне, улцерираната бронхиална тъкан започва да се възстановява, което създава възпаление в бронхите и грипоподобните симптоми започват.

    При повечето случаи става въпрос за треска, но в този случай треската не е от микробна активност, а вследствие на това, че бронхите са „свързани” към сензорния кортекс в главния мозък, където треските са част от лечебния процес при повечето състояния, контролирани от тази част на мозъка.

    Заедно с треската има отпадналост, която също е част от лечебната фаза на повечето състояния. След това, разбира се, имаме мускулни болки и страдания, които в ГНМ отдаваме на отговора „бий се или бягай”, „трябва да се изнесем от тук, за да спасим себе си”, което не са успели да постигнат в момента на конфликтния шок.

    Коментиран от #13

  • 13 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    С други думи, мускулните болки и страдания са резултат на „само-обезценяване”, аспект на конфликтния сценарий. След това, разбира се, започва кашлицата, което означава, че пълната лечебна/възстановителна фаза е в ход за бронхите.

    Първата седмица обикновено е най-тежка, което в зависимост от това какво друго се случва в човека, може да продължи и през втората седмица, преди треската и мускулните болки и страдания да утихнат.

    Пневмония

    Мнозинството от тези респираторни (дихателни, бел.пр.) фази на лечение нормално продължават максимум 3-4 седмици преди симптомите да изчезнат. Обаче, ако имаме друг активен конфликт, който засяга бъбречните събирателни каналчета, който представлява механизъм за оцеляване, включващ задържането на течност, белите дробове започват да се пълнят с течност точно по време на тази лечебна фаза на бронхите, които пренасят кислород в белите дробове. Това е, което причинява пневмония.
  • 14 Нека помислим

    1 0 Отговор
    Защо не ги съобщават в статистиктата?
  • 15 HohoBoho

    2 1 Отговор
    Вирусът си съществува. На него не му пука дали е имало карантина или не.

    карантината му помага да съществува по-дълго време
    ще изчезне като всеки друг вирус

    Коментиран от #17

  • 16 бай боре

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Марио":

    Не е обикновен вирус Марио, не е! И не мрат само хора с много заболявания, не! Смири се малко. Няма вечни!
  • 17 бай боре

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "HohoBoho":

    Елементарно съждение! Без ограничения, смешната ни държавица ще остане без болница (заради болни доктори) за не повече от 20-30 8255дни.
  • 18 Врачанка

    2 0 Отговор
    Докато продължават да си консумират гризачите ще има и зарази.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.