Last news in Fakti

2 Май, 2020 06:30 6 851 22

Няколко поуки от испанския грип и чумата

  • чума-
  • испански грип-
  • ебола-
  • коронавирус

Да, след епидемиите животът продължава, но вече е различен

Няколко поуки от испанския грип и чумата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вирусните пандемии причиняват огромни щети и могат да отнемат живота на милиони хора по света. От тях обаче могат да се извлекат и поуки. Ето на какво ни учат испанският грип от 1918 и чумата от Средновековието:

Сякаш страданията от Първата световна война не са били достатъчни, че на всичкото отгоре към края ѝ избухва и вирусна епидемия, която хората по-късно наричат "испански грип". Последиците са драматични. Заразата се разпространява по целия свят, а жертвите са предимно хора на средна възраст. Предполага се, че пандемията е тръгнала от САЩ.

"Допускам, че около една трета от населението на Германия е било заразено", казва германският историк Манфред Вазолд. "В Европа болестта е отнела живота на около 2,3 милиона души. Според различни преценки, жертвите в целия свят са били най-малко 25 милиона, някои дори говорят за 40-50 милиона починали или дори за двойно повече", пояснява той.

Карантината спасява животи

Навремето медицината не е разполагала с много възможности за противодействие на заразата. Не е имало нито респиратори, нито антибиотици. И все пак една мярка е помогнала: ограничаването на контактите между хората - там, където това е било възможно.

И до днес всеки епидемиолог изучава следния пример: в американския град Филаделфия животът продължил както преди, магазините си работели, дори уличните шествия не били отменени. Там в пиковата фаза на епидемията за една седмица умрели 257 души. В друг американски град - Сейнт Луис, властите реагирали бързо, а наложените мерки почти напълно замразили обществения живот. Там за същия период починали "само" 31 души. "В такава ситуация това е първото нещо, което трябва да се направи - да се изолират болните, за да бъде предотвратено пренасянето на заразата", казва Манфред Вазолд.

Епидемиите са жестоки, но и много поучителни. Испанският грип ни учи, че карантината помага. Както и че след нея настъпва възход. Именно това се случва и след "испанския грип". Друг пример за това е чумата. "През Средновековието тя буквално опустошава Европа. Умират милиони хора. След това обаче настъпва разцвет - и за икономиката, и за обществото", казва професор Абелсхаузер, който е експерт по история на икономиката.

"Чумата убива 10 процента от германците. А Европа губи почти една четвърт от населението си. Това води до значително покачване на цената на труда, а то пък от своя страна дава тласък на механизацията и подготвя почвата за осъществената по-късно индустриална революция", обяснява професорът.

След всяка пандемия: животът се променя

Всяка епидемия причинява щети и взима жертви. Но от всяка подобна ситуация могат да се извлекат поуки. Сегашната пандемия от коронавирус може например да даде тласък на дигитализацията, която да достигне невиждани досега висоти. Защото в момента милиони хора по света работят в режим домашен офис, преминават към дигитално обучение, пазаруват в интернет и участват в онлайн-съвещания.

Да, след епидемиите животът продължава, но вече е различен. Независимо дали говорим за чумата, испанския грип или коронавируса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    19 12 Отговор
    Корона лейкум дойче зеле, разликата е в това че е нямало средства за масова психоза "осведомяване" и хората не са знаели за дълбоката психология на Фройд, демек по малко са умирали от инфаркт инсулт и мн по малко са полудява ли, и ако ше дигитилизарате хората по света опс, чипирате. Започнете от вас, нали знаете че съществуват и хакери
  • 2 Пако

    18 1 Отговор
    Абе,Страшния диктатор на С.Корея май бил
    пооживял бе,няма ли да ни уведомявате вече..
  • 3 Путинофил

    10 26 Отговор
    В Русия никакъв разцвет няма да настъпи след чумата, но Путин като притежава цялата държава какво му пука? Някакви руснаци че умряли много важно.

    Коментиран от #8

  • 4 Мислещ

    27 3 Отговор
    Аз мислех ,че сме претърпяли някакво развитие от 1918г до сега ,но очевидно не е така.Дават луди пари за изследване на планети Марс ще колонизират,а се оказва че един грип ни постави на колене.
  • 5 5555

    32 3 Отговор
    Разбира се, че при вирусни заболявания, трябва да се провеждат мероприятия по ограничаване на заразата.
    Това обаче, което става в България, да излиза,че постоянно си нарушител на необмислени правила и закони, за мен не е нормално!
    Отивал, човека на вилата или на село - не било основателна причина? Пълно е с гъсеници, болести по овошките, трябва да се пръска! Трябва да се сади, прекопава, бере!
    Само фирмите ли могат да пътуват?
    Декларации, глоби, санкции..., това ли е мислене за хората?
  • 6 хаха

    24 2 Отговор
    абе стига с тоя "хоум офис" - пълен та...к е това. Имитация на дейност с цел получаване на заплатата. Ефективност - под 10%, пък и доматите не никнат още на монитора. Аре нема нужда
  • 7 Майна

    7 2 Отговор
    Докато сме наблядатели и слушатели ще бъдем... Един чужденез ксза за българите, че народ, който живее по максимата - Абе, да сме живи и здрави....,,, не очаквай нищо добро за него
  • 8 Жоро

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Ми като не ти пука що пишеш тогава трай си
  • 9 2323

    12 5 Отговор
    Докато китайците продължават да ядат всякакви гадости, ще има нови и нови щамове.

    Коментиран от #12

  • 10 Ваня

    16 1 Отговор
    Каква дигитализация, като МВР контролира социалните мрежи ? Не мога да търпя да се разхождам в концентрационните им паркове, не понасям някой извън семейството ми да ме контролира и да следи всяко мое действие, всяка моя мисъл. Това за мене е полицейщина. Мисля,че в момента еничарите превземат властта в България и се стремят да ни наложат техният начин на живот.

    Коментиран от #17

  • 11 DW не четем

    8 1 Отговор
    Дори и в привидно безобидните им статии има скрита пропаганда
  • 12 Ваня

    2 6 Отговор

    До коментар #9 от "2323":

    Коронавируса е създаден за кръвна група А, а другите имат имунитет.

    Коментиран от #22

  • 13 Някой си

    6 3 Отговор
    Недейте да лъжете!
    Никакво дистанциране не е помогнало при испанския грип!
    Разнасял се е от птиците.
  • 14 Значи

    4 2 Отговор
    Корона вируса ни обясни необходимостта от 5G за навлизането на хоум офис. Стойте си в къщи. 5G ще се грижи за вас.

    Коментиран от #21

  • 15 ира

    8 3 Отговор
    Да, много неща са се променили докато ние си пеем едно и също: русофили, демократи, китайски комунисти, паметници, дрън дрън. За 2 месеца , финансовия интернационал е забогатял тройно, а дигитализацията има "невиждани досега висоти". Хайде помислете за последствията.
  • 16 мак

    10 0 Отговор
    Дигитализация, и нейния бум, означава дистанционен начин на живот. И училище без деца, заводи без работници, кръстовища и светофари само с камери и фейс контрол, и автоматично начисляване на глоби и такси. И безработица, която ще стане нормална.

    Коментиран от #19

  • 17 ира

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ваня":

    Скъпа Ваня, не се вторачвай само в парка, сигурно имаш и други идеи. В Лондон са най-много камерите в Европа, отдавна сме в плен на дигитализацията в глобален мащаб. Не виждам повод за радостни викове и гордост. Полицейщина? Е скоро няма да я има, автоматично посредством фейс контрол ще ни държат в управление. А иначе е вярно че който иска да живее в град и общество, му се налага да изповядва реда на обществото.
  • 18 Информация отъ девствѣна мома

    1 0 Отговор
    Слѣдъ холерата хората сѫ прѣстанали да плюятъ по пѫтя а слѣдъ чумата ние сме почнали да си ꝅазваме наздраве единъ на другъ
  • 19 Помислили са

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "мак":

    за безработните ще има минимален доход, толкова колкото е нужно за храна но безработните ще са малко, тоест ще намалят броя на населението. Тези които работят ще имат някакви допълнителни доходи. Почти всичко ще се извършва от роботи. Представете си .....дори президентът ни може да бъде някакъв андроид предварително програмиран от глобалното президенство. Хората ще бъдат щастливи да работят на "полето " естествено подпомогнати от последната роботизирана техника, може би това ще бъде една от най- мечтаната професия, защото ще предлага движение в голямо пространство.
  • 20 Гойко Митич

    0 0 Отговор
    Тази статия е пълен Junk.
  • 21 Комплект

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Значи":

    Корона вирусът е в комплект с 5G и ваксина с наночипове. Бил Гейтс се тревожи за вас! Вервайте му:D
  • 22 Антонн

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ваня":

    Възможно ли е да се обоснове с факти,ако си вярваш разбира се.