ФАКТИ.БГ

Може ли да се вярва на Китай?

Местните управници не допускат слабости и съмнения, което никак не улеснява общуването с тях

Публикувана: 3 Май, 2020 13:00
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2113
Може ли да се вярва на Китай?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И да е допуснал грешки - с коронавируса или по друг въпрос, Китай няма да ги признае никога. Местните управници не допускат слабости и съмнения, което никак не улеснява общуването с тях, отбелязва Петер Щурм във ФАЦ.

В Китай общо-взето никой не ти пречи да забогатееш, макар страната да се управлява уж от комунистическа партия. От известно време насам семействата дори могат да раждат по повече от едно дете. Но ако решиш да задаваш въпроси на правителството, можеш да си създадеш доста неприятности. Защото ако питаш за неговите действия, значи имаш някакви съмнения. А управниците смятат, че съмненията подкопават стабилността в страната. И който сее съмнения, бързо може да се окаже в съдебната зала, след което - и в затвора. Обвинението гласи: подкопаване на държавния авторитет.

Напоследък китайското правителство реагира особено чувствително, когато му се задават въпроси, свързани с пандемията. Ако питащият е китаец - с него се действа по изпитаните методи. Но ако въпросите идват отвън, Пекин реагира с възмущение. Тези неща не бивало "да се политизират". И нямало "никакви доказателства", че коронавирусът бил случайно изпуснат от лаборатория в Ухан. Да, вярно е, доказателства няма. Но светът трябва да знае как и защо се стигна до сегашното положение - трябва, понеже е в негов интерес. И доколкото няма съмнение, че злото тръгва именно от Китай, тъкмо властниците в Пекин носят отговорността да изяснят фактите и да предоставят доказателствата.

Но за такова нещо се иска политическа откритост, каквато китайската система не притежава и не допуска. Просто защото резултатите от едно истинско и задълбочено разследване (за каквото настоява например Австралия) не могат да се знаят предварително. С други думи, може да се окаже, че Китай нещо е сбъркал. Но Китай просто не може да сбърка нищо сериозно - или поне така мисли китайското ръководство.

Само че за останалия свят това твърдение извежда на дневен ред някои принципни въпроси, които отиват далеч отвъд пандемията. Защото международната тежест на Китай непрекъснато нараства - независимо дали това ни допада или не. Какви отношения може да поддържа една държава (Германия) или един съюз (ЕС) със страна, спазваща само онези правила, които сама е изработила? И нима може да се вярва на правителство, което смята за смъртна обида всеки призив да открие картите си? А ако нямаме доверие на това правителство, какво следва в политическо и най-вече в икономическо отношение?

Нищо чудно, че тези въпроси излизат на преден план тъкмо днес. Да, Китай и преди пандемията се е случвало да показва истинското си лице. Години наред обаче европейските политици и най-вече бизнесът виждаха китайското развитие единствено в розово. Икономическият прогрес на страната без съмнение е грандиозен и от него печели не само Китай, но и останалият свят. А политиката върви по петите на търговията и политическото влияние на Китай расте успоредно с нарастващата му икономическа роля. Сама по себе си тази констатация е тривиална. И на Запад години наред доминираше схващането, че няма никакъв проблем.

Проблем обаче има. Защото политическото влияние на Китай изобщо не е толкова еднопланово и брутално, колкото във времената на европейските колониални империи. Ето защо напоследък мнозина са принудени мъчително да се разбуждат. И осъзнават, че ако поиска, Китай всъщност може да действа много енергично и агресивно.

Сегашната ситуация е неудовлетворителна и изходът от нея навярно не е само един. Грешка би било, ако тръгнем например да орязваме икономическите си връзки с Китай. Винаги обаче трябва да се обмисля дали една инвестиция, която заради печалбата е най-добре да се направи в Китай, не би било по-правилно от - най-общо казано - политико-стратегическа гледна точка да поеме в друга посока, например към Европа.

Китайското ръковдство естествено се радва на нарастващото си външнополитическо влияние. Но когато работата опре до това, че нарастващото влияние върви ръка за ръка с нарастваща отговорност, Пекин започва да се ослушва. Отговорност означава да се съобразяваш с интересите на другите - нещо, което никога не е било голяма сила на китайското ръководство. Това ръководство предпочита да проповядва своя тесногръд национализъм.

Взаимното доверие с Китай допълнително се обременява от факта, че ръководството в Пекин изобщо не е сигурно в своята позиция. Точно това почти изцяло обяснява големия шум, който то вдигна вътре в и особено извън страната във връзка с пандемията.

Правителството само се вкара в дилема. То мисли, че демонстрира слабост, ако признае допускането на грешки. А който демонстрира слабост, губи легитимност. От тази задънена улица китайците трябва да се измъкнат сами. А останалият свят трябва да се откаже от неправилната констатация, че Китай не бива да бъде критикуван.

Петер Щурм, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”

www.faz.net

Всички права запазени!

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Китай

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 14 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Чочо
1 Отговор
Не само на Китай на когото и да било друг не може да се вярва, никой не каза цялата истина.

Коментиран от #9


Оценка:
-3 +23

Аноним
2 Отговор
Китай има милиони умряли

Коментиран от #5, #28


Оценка:
-19 +13

Коминтерн
3 Отговор
Не може да им се вярва, защото са комунисти. Ако не си служат с лъжа техния режим отдавна да се е разпаднал.

Оценка:
-14 +19

Кутьо
4 Отговор
На Пекин може да се вярва колкото на Кремъл. Те си личат кои се кръстят в дявола.

Коментиран от #31


Оценка:
-20 +13

Повече са
5 Отговор

До коментар #2 от "Аноним":


Поне 3 млрд умрели има !

Оценка:
-6 +14

XMAN
6 Отговор
Може ли да се вярва на България ?

Коментиран от #12


Оценка:
-3 +8

Русороб
7 Отговор
На комунист вяра, все едно да ми кажете че тьотка импексова мисли и говори истината. Много ще се радвам да има ревизия на приватизацията да им цъфнат червените задници.

Коментиран от #11


Оценка:
-13 +10

Антигерб
8 Отговор
Поредния пасквил на дойче веле - само лъжи и внушения без доказателства.

"И доколкото няма съмнение, че злото тръгва именно от Китай"

Дали е така - има съмнения че злото тръгва именно от Китай и то доста основателни ама там цари пълно медийно затъмнение.

Защо от дойче веле не се запитат как така още октомври 2019 фондацията на Бил Гейтс, световния икономически форум и института Хопкинс разиграват какво ще се получи ако стане световна пандемия с корона вирус който е точно като сегашния. (event201/scenario).

Защо дойче веле не се запитат как така американска лаборатория модифицират корона вируус от прилеп и го правят заразен за човек и му дават възможността да се предава от човек на човек и защо побарзаха да закрият тази лаборатория и какво стана с вируса след закриването им.

Защо дойче веле не се запитат как тази лаборатория в Ухан която не е секретна, френско китайска е и работят специалисти от много държави включително и американци може да скрие нещо в работата си.

Много въпроси но не са удобни за тези които ги финансират и затова търсят под вола теле.

Оценка:
-6 +18

В Пут
9 Отговор

До коментар #1 от "Чочо":


ти троль

Оценка:
-0 +3

111
10 Отговор
На мафията и то комунистическа
може ли да се вярва?

Оценка:
-9 +6

соросоид
11 Отговор

До коментар #7 от "Русороб":


Ние вярваме само на тръмпи, затова пием белина и доместос ! Аз започвам от понеделник !

Оценка:
-3 +11

ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА
12 Отговор

До коментар #6 от "XMAN":


да най–много може да вярваме на Б Борисов може и на К Нинова как ли ще ни омагиосат за предстоящеото вдигане на тока от 1 юли сигорно щото газа падна с 40 за картела на горивата за спекулата с цените на храните итн
СПИМЕЕ и ДРЕМЕМ А ТЕ СИ НИ Е--Т КАКТО СИ ИСКТ

Оценка:
-3 +7

Наблюдател
13 Отговор
Ако вируса се беше пръкнал ейтака на пазара в Ухан миналата година /!/ както се опитват да убеждават Света китайците, защо не дават никаква възможност за съответни проверки в тези 2 биолаборатории ?! Самото им поведени на криене е доказателство че вируса е маниполиран и изпуснат поради небрежност от тяхна лаборатория ! Текуща практика в такива е да използват съществуващи по животни щамове на вируси да ги маниполират /биоинженерство/ с определена цел. Друг въпрос e c каква.... Естествено никога няма и да се разбере истината защото винаги бионженерството е с единия крак в биооръжията!

Коментиран от #25


Оценка:
-8 +8

14
Този коментар е премахнат от модератор
Васил
15 Отговор
На Ром и Китаец вера няма

Коментиран от #17, #29


Оценка:
-5 +5

Страничен
16 Отговор
Как да имаш доверие на хора които ядат прилепи, змии,хлебарки и тем подобни гадости! И при това го смятат за деликатес!

Оценка:
-8 +7

17
Този коментар е премахнат от модератор
Дойче веле
18 Отговор
трябва да бъде санкционирана за системно публикуване на фалшиви новини.

Коментиран от #27


Оценка:
-0 +10

DW=пропаганда
19 Отговор
На Китай може да се вярва, но на DW НЕ!

Оценка:
-1 +7

http://coronavirus.eti.pw
20 Отговор
http://coronavirus.eti.pw

Оценка:
-0 +1

DW=пропаганда
21 Отговор
Не минава и ден без яростната пропаганда на дойче зеле срещу Китай и Русия. Това е основната цел на съществуване на тази машина за промиване на мозъци чрез фалшиви новини, изкривяване наистината. Статиите им са предимно в рубриката "мнения", заглавията им са винаги под формата на въпрос. Това, което ме радва е, че голяма част от читателите вече са ги разбрали, видно от коментарите.

Оценка:
-2 +10

Как не
22 Отговор
От Китай не е дошъл нито един вирус тук, вече 4 месеца Англия, Германия, Нидерландия и сие сеят наред зараза без да им пука. Иначе са ревнали че Китай се забавил няколко дни. Това са лицемери от класа.

Коментиран от #26


Оценка:
-3 +5

Как не
23 Отговор
От Китай не е дошъл нито един вирус тук, вече 4 месеца Англия, Германия, Нидерландия и сие сеят наред зараза без да им пука. Иначе са ревнали че Китай се забавил няколко дни. Това са лицемери от класа.

Коментиран от #32


Оценка:
-2 +4

Как не
24 Отговор
От Китай не е дошъл нито един вирус тук, вече 4 месеца Англия, Германия, Нидерландия и сие сеят наред зараза без да им пука. Иначе са ревнали че Китай се забавил няколко дни. Това са лицемери от класа.

Оценка:
-2 +4

Именно
25 Отговор

До коментар #13 от "Наблюдател":


Ако е от пазара в Ухан,защо не го закрият този пазар веднъж завинаги.

Оценка:
-2 +1

Чайник
26 Отговор

До коментар #22 от "Как не":


А откъде е дошъл в Европа?

Коментиран от #33


Оценка:
-0 +4

12udar
27 Отговор

До коментар #18 от "Дойче веле":


++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Оценка:
-0 +4

До Анонимника
28 Отговор

До коментар #2 от "Аноним":


Довършвай си изреченията.Изпуснал си последната думичка ( прилепи,долари или юани и т.п.) и точката накрая.

Оценка:
-0 +1

Ха ха
29 Отговор

До коментар #15 от "Васил":


На ром вяра нямаш,но е хубаво,че вярваш на м.ангал.и и на ц.ига.ни.Кръвта вода не става

Оценка:
-0 +2

Наблюдаващ
30 Отговор
Китай смята,че всичко е дело на ЦРУ.Защо не позволяват гузните американци на руснаци и китайци да ги проверят на място.Същото се отнася и за Солсбъри, Англия.Защото са виновни.Факт.(Това е тролската логика)

Оценка:
-1 +2

Путьо
31 Отговор

До коментар #4 от "Кутьо":


А те китайците и на Аллах се кръстят.

Оценка:
-0 +2

Антонн
32 Отговор

До коментар #23 от "Как не":


Да не бачкаш за жълтури,кое не е може би;
(ТОРС), птичи грип, Хонконгски грип, Азиатски грип,Коронавирус.
Няма значение как точно е тръгнал,даже тяхната теза да е вярна от прилеп на гущер и какво ли не.Те са отговорни за положението в момента,защото не го ограничиха само на тяхна територия.И това да консумират всякакви твати без контрол не е оправдание,че нямат вина той от приподата дошъл.Е дори и да е така кой-нормален човек ще яде прилеп,котка,куче и какво ли не.
Като нация са нямам думи да ги опиша,хигиената им е почти нулева.
Работели много и какви ли не суперлативи !
Къде в БГ. си виждал китайски работник?
Или държат магазини и сергий за китайски боклуци или ресторанти,и това не е само тук по принцип.

Оценка:
-0 +2

боцмана
33 Отговор

До коментар #26 от "Чайник":


Заинтересувай се , има и патент за корона вируса.

Оценка:
-1 +0

Труман
34 Отговор
С какво запада е доказал че има монопол върху истината.Аз мога да ви изброя хиляди лъжи на запада,Само Тръмп за 3-4 години в изговорил стотици лъжи и стотици полуистини. Медиите в САЩ му ги събират в брошура. На запад има специални центрове които съчиняват ежедневно фалшиви новини.А вие сте се вторачили в Китай... За какво е излъгал Китай? Че някои са дремали когато в Китай започна заразата и сега други са им виновни,

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5