Last news in Fakti

3 Май, 2020 14:11 9 797 122

Le Temps: Двузвезден генерал е героят в битката срещу COVID-19 в България

  • covid-19-
  • българия-
  • венцислав мутафчийски-
  • коронавирус

Това, което генералът не казва, е ролята, която той лично е изиграл в тази стратегия

Le Temps: Двузвезден генерал е героят в битката срещу COVID-19 в България - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Александър Леви

В София военен хирург с мисии в Ирак и Афганистан води офанзивата срещу коронавируса. И България, често представяна като най-бедната страна в ЕС, с провалена система на здравеопазване, се справя доста добре. Това пише в свой материал швейцарското издание Le Temps.Вече почти два месеца бригаден генерал Венцислав Мутафчийски е отговорен за много доброто координирането на борбата срещу разпространението на Ковид-19 в страната. Този военен лекар с обръсната глава беше квази неизвестен, преди да бъде назначен за ръководител на „национален щаб“, групиращ няколко експерти и политически лидери, които провеждат от края на февруари практически всеки ден „брифинги“ за здравната ситуация в страната, излъчвани на живо от медиите.

Според последните новини, с около 1500 случая на диагноза Covid-19 и около 60 смъртни случая, България се справя доста добре, много добре. В европейската класация по смъртност на глава от населението страната дори е на четвърто място (1 на 140 000) сред онези, които се справят най-добре (след Словакия, Литва и Малта); за сравнение Белгия регистрира една смърт на 1800 жители.

За мнозина това е чудо: България, често представена като най-бедната държава в Европейския съюз, има прословуто слаба здравна система, жертва на масово изселване на лекари и медицински сестри в по-богати страни от ЕС. Още преди новият вирус дори да пристигне в страната, бяха затворени всички училища и се въведоха специфични защитни мерки в болниците заради грипа, който предизвиква поразии в страната всяка година. "Тогава просто трябваше да разширим тези мерки, като постепенно ги засилваме", обяснява той.

Това, което генералът не казва, е ролята, която той лично е изиграл в тази стратегия, като доброволно е приел ролята на носителя на лоши новини, дори на „лошото ченге“. Той е първият, който призова българите в началото на март да се подготвят за пристигането на „страшно зло. "В София сме загрижени дали фризьорските салони ще останат отворени, когато трябва да се подготвим да загубим човешки животи, включително тези на най-скъпите ни", каза той.

Впоследствие той редовно атакува липсата на съзнание и дисциплина у своите сънародници, призовава за още по-строги мерки и тежки наказания за тези, които не ги спазват. И не се поколеба публично да атакува политици, дори лекари, които са склонни да обявяват риска за минимилен. Военният успя да убеди, заедно с други, премиера Бойко Борисов да обяви извънредно положение на 13 март и след това да въведе много строги санкции за нарушителите - главозамайващи глоби от порядъка на годишна заплата и дори затвор.

Многобройните българи, работещи в Западна Европа, които предпочетоха да се върнат в страната, бяха под карантина и редовно „посещавани“ от представители на полицията; цели общности, идентифицирани като огнища на вируса, бяха откъснати от света. Без сложни инструменти за проследяване, но със смесица от здрав разум, старомодно наблюдение и силни предупреждения, българските власти успяха да избегнат клането.

Междувременно Венцислав Мутафчийски се превърна в най-противоречивия човек в страната. Уважаван от някои, отхвърлен от други - до степен да получава и заплахи за смърт. В бивша комунистическа страна като България, мъжете в униформа не са непременно популярни. Но генерал Мутафчийски може би променя ситуацията. Шеф на престижната болница на Военната академия в София, този военен хирург участва в мисии на НАТО, където от 2005 г. членува и България, в Ирак и Афганистан. Оперира войници и цивилни, включително много деца, в зоните на конфликти; бил е свидетел на нападения и организирал завръщането на ранените български войници. В хирургията той е може би единственият в страната, специализиран във "военни рани".

Към всички тези качества беше добавено друго, което изненада мнозина. Попитан един ден за броя на заразените с вируса роми и не трябва ли да се предприемат „специални“ мерки срещу това малцинство, редовно обвинявано за всички болести в България, той се ядоса жестоко. "В кой век живеете?" Спомняте ли си кой в ​​историята е правил статистически данни на етническа основа?"


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 барселоняка

    87 27 Отговор
    Ще става ли президен или бюбитко ще си измие ръцете со него

    Коментиран от #93, #96, #120

  • 3 Рошко

    101 40 Отговор
    Фамилията на автора ми бе достатъчна, да повярвам, на всичко написано от него, и швейцарците вече учудваме със нашите смешковци, и да сме, нали при същите им са складирани паричките на нашите мишоци
  • 4 Йозеф

    133 116 Отговор
    Мразите го или не, мерките, които налага Щаба имат ефект - статистиката го показва.

    Коментиран от #19, #82, #90

  • 5 РЕСПЕКТ СПАСИ НАД 10 000 ЧОВЕКА

    78 27 Отговор
    НО БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА ДНЕС СА МАЛКО ЗАБОЛЕЛИТЕ ЗАЩОТО 80% ОТ ЛАБОРАТОРИЙТЕ НЕ РАБОТЯТ
  • 6 Айде ве ний народа на бг

    58 17 Отговор
    Да не знаем за приноса на Мутафа.
  • 7 Бачо Киро

    113 62 Отговор
    Не знаех, че да излезеш пред камерите и да съобщаваш ПР-глупостите на Тиквуний се води героизъм...

    Коментиран от #13, #78, #91, #103

  • 8 Кокорчо🙄

    100 37 Отговор
    Във швейцарския вестник знаят ли за статията
  • 9 Статия на ЕВРЕИН

    79 30 Отговор
    Позор
  • 10 КОЙ Е ПЛАТИЛ НА LE TEMPS

    72 34 Отговор
    Lе Tеmps: Двузвeздeн гeнeрaл e гeрoят в биткaтa cрeщу СОVID-19 в Бългaрия
    Тoвa, кoeтo гeнeрaлът нe кaзвa, e рoлятa, кoятo тoй личнo e изигрaл в тaзи cтрaтeгия

    ---- СИГУРНО СЕЛЯНИНЪТ ОТ БАНКЯ! ДРУГ ЗАИНТЕРЕСОВАН НЯМА! ----

    Коментиран от #94

  • 11 Госあ

    40 69 Отговор
    За мангърчето къде пишат ? У хрониките на ресторантьора и червения хотелиер ? Наистина със средствата с които разполагаше се справи. Не той пусна лекарите голи срещу вируса, беше категоричен и за тестовете - само за вирусоносителите, другите не са точни и нямат никаква медицинска стойност. Не той дава парите за тестове. И докато онова подобие на човек, разправяше как нямало никакви препарати, Мутафчийски споделяше за резултатите от прилагането им.

    Коментиран от #18

  • 12 Ръмпези

    79 35 Отговор
    МАЛЕ ОЩЕ МАЛКО И ФИЛМ ЗА ХОЛИВУД ЩЕ НАПРАВЯТ...КОЛКО СМЕШНО ИЗГЛЕЖДА ОТСТРАНИ....ВСИЧКИ СА ГЛАВОЗАМАЯНИ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 5523

    55 20 Отговор
    Александър Леви Пл....ужек.
  • 16 ZZorro

    69 23 Отговор
    Когато статията я пише евреин,винаги едно наум.
  • 17 Единственият

    47 32 Отговор
    Генерал - Майор (медицинска сестра)
  • 18 За мангърчето

    30 16 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    САМО МАЙКА ТИ РАЗПРАВЯ, ОТ КАКЪВ КОРЕНОВИРУС Я БИЛ СПАСИЛ!

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    52 37 Отговор
    И това доживях да видя,чиновник канцеларски плъх с генералски пагони.Липсват му ръкавелите.
  • 21 Госあ

    11 23 Отговор

    До коментар #18 от "За мангърчето":

    А ти познаваш ли изобщо твойта ? И по добре за нея,щото щеше да е бъдева.

    Коментиран от #25, #27

  • 22 Жоро

    30 12 Отговор
    Най много му е в полза че е бил в Ирак и има диплома за мениджър
  • 23 Нова

    59 28 Отговор
    Хайде стига платени публикации! Герои са хората които се жертват а той беше четец на тъжни новини.
  • 24 Ахахах

    34 17 Отговор
    Кажете на дженеръла, че българската преса избира ръководството, а не френската. Освен това тази новина ще побърка мутрака!
  • 25 За мангърчето

    12 15 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    ИДИ ПОЧЕРПИ ИЛИ СВЕЩ ЗАПАЛИ! РЪКА МУ ЦЕЛУНИ, ЩОТО НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА ЖЕНСКИ! МАЙКА, ЖЕНА, СЕСТРА, ДЪЩЕРЯ.... ГОЛЯМ ЗАЛЪК ЛАПНИ, А НЕ ГОЛЯМ СУДЖУК ОТ БИБИТКОВИТЕ!
  • 26 Мда

    34 28 Отговор
    Въвеждат мерки, които се спазват сигурно от около 10% от населението, а може и по-малко,после ги засилват щото чакаме ПикЪТ и накрая като дойде пикът разхлабиха мерките. Това какво показва - че мерките са били ненужни, понеже не виждам по какъв начин се е променила епидемиологичната обстановка в България в сравнение с времето по Цветница примерно.
  • 27 Онзи

    14 9 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Още ли не си се хвърлил под влака и да сложиш край на безсмисления ти живот !?!

    Коментиран от #33

  • 28 Фен

    29 15 Отговор
    Тъпи сте. И си заслужавате тъпата съдба. Кисели мрънкачи.
  • 29 Супер Марио

    16 11 Отговор
    Синегогата се обади!
  • 30 Антони

    21 11 Отговор
    А списанието прочете ли дефиницията на епидемия и пандемия? В азиатските страни могат да сложат шеф на банка някой европеец без квалификация, само защото е по-престижно. Голяма работа са тези френски журналисти и френските командоси също.
  • 31 Gastarbeiter

    36 21 Отговор
    Отначало ми беше смешно.. Какво толкова фрик шоу ГЕРБ.. клоуни, жонгльори, аутсайдери. После ми станаха жалки.. Самохвалебствия, утопия.. Ама сега е трагично.. Вкараха народа в глад, мизерия, безпътица, геноцид. Дано се потвърди исторически доказаната аксиома, че такива свършват гилотинирани, обесени на лампите по площадите, изгорени на клади, разтреляни в обори!
  • 32 Gen Gurko

    52 36 Отговор
    Този спокоен, културен, военен хирург беше много добро попадение. Целият НОЩ си вършеше работата много добре. Но в страна като България, където колкото по-ниско образован, да не кажа прост, си толкова по-склонен си да оплюваш всеки различен. Пак човека издържа много на хулите бълвани в итнернет от малоумници от всякакъв калибър. Нямало вирус, не бил опасен, те знаели по-добре , а той не бил специалист и т.н. Да отварят всичко и да ги оставят да правят каквото си искат. И да помнят че и при две отрицателни проби, той може да се изхитри и да те убие независимо от възрастта.

    Коментиран от #110

  • 33 За мангърчето

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "Онзи":

    ПЪРВО ДА ПОЧЕРПИ, А ПЪК ПОСЛЕ СВЯТ ШИРОК! НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С КОМЕНТАРА ТИ!
  • 34 ЧИЧО ВИ

    10 2 Отговор
    СПОКОЙНО...!!!
    СКОРО ВСИЧКО ЩЕ СВЪРШИ...!!!
    Който не разбира Руски да използва гугъл преводача.

    https://www.kp.ru/daily/27126/4210207/
  • 35 1234

    11 8 Отговор
    герб го готвяр за президент, едно е да си статистик друго да имаш дупе срещу ББ!
  • 36 Истината

    47 25 Отговор
    Доцент Мангъров - истинският лекар.
    Не като канцеларския плъх с мундирчето, глашатая на Боко Тиквата.
  • 37 въпрос

    45 18 Отговор
    Колко пари плати Бойко М. Борисов за да има палатков лагер срещу Президентството и в частност срещу Президента Румен Радев?

    Коментиран от #39

  • 38 ТИ ПЪК ТИХИЧКО СМУЧИ СУДЖУК

    15 10 Отговор
    И КАТО СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ НЕ ГОВОРИ!

    ----За всеки трол гербав се отнася!
  • 39 Пена

    26 9 Отговор

    До коментар #37 от "въпрос":

    Тия лумпени да се сложат на Бойко,може и безплатно да са направили палатковия лагер.Все още има такива.За Бойко душа дават.
  • 40 Ввв

    6 2 Отговор
    Ко?Не!!!
  • 41 темелко

    18 12 Отговор
    И аз считам ,че все още има задръстеняци които се кланят на Бойко.
  • 42 Смях

    24 24 Отговор
    Боже , Боже , ще се сцепя от към гърба от смях ! Причината е съвсем друга ! Генетично българите се оказаха една от най-устойчивите спрямо този вирус нация ! Това не е мое мнение , а на водещи вирусолози в света ! Терора на който бяхме и продължава да бъдем подложени , беше напълно излишен ! Лично аз изкарах короната лекувайки се с грипни препарати , при положение ,че имам няколко хронични заболявания от които едно е на белите дробове ! Точка !

    Коментиран от #44

  • 43 стоян георгиев

    26 22 Отговор
    та да обобщим.мутавчииски представи българия като отличник в света със справяне на коронавируса и вместо тва да е повод за гордост масовката от африканци го псуват!та няма защо човек да се чуди що българия е последна във всяко отношение европеиска държава.то е щото е пълна с африканци.хора с манталитет на негри от конго и зимбабве.те задушават българското общество десетки години и спират всякакъв позитивизъм в страната.африканците поради липса на образование и предвид манталитета им на постоянни дилетанти смятат че всеки дето е успял в нещо е лош.

    Коментиран от #48, #51, #52, #54

  • 44 123

    8 8 Отговор

    До коментар #42 от "Смях":

    Смях си ти! Докато това не го знаехме беше друго, а! Сега много знаете! Аре лека, че те чака път към столицата! Мигар, не е лесно за презареждане в провинцията! Това яйца, лютеница, сланина и сие! Абе, идилия балканска!
  • 45 http://coronavirus.eti.pw

    1 0 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 46 Хахаха

    14 14 Отговор
    Във въпросния вестник коментиращите се късат от подигравки към българските овце за следното: Вoeнният уcпя дa убeди, зaeднo c други, прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв дa въвeдe мнoгo cтрoги caнкции зa нaрушитeлитe - глaвoзaмaйвaщи глoби oт пoрядъкa нa гoдишнa зaплaтa и дoри зaтвoр.
  • 47 Май най

    8 16 Отговор
    Биткойн е отворил кесия за поръчкови статии.
    Мисли че като плати за статии , особено в чуждо списание и това ще го спаси .
    Само че кражбите , лъжите, некадърността и фалита на България са факт.
    Срамно е не само , че такъв индивид е сложен да ни управлява , а най вече че толкова време го търпим вместо да е в затвора.
    Време е за протести .
  • 48 Хахаха

    13 5 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Стоене, ти личен живот нямаш ли, че по 24 часа си тука, скоро господаря ти като влезе в затвора чий з.....к ще лижеш:) П.П. Ти от коя страна беше, сигурно от тази в която робството все още е разрешено:)

    Коментиран от #65

  • 49 Le Temps... Вестник НАРОДНИЧЕСКО ДЕЛО

    13 17 Отговор
    НАРОДНИЧЕСКО ДЕЛО, никой по-света не отразява какво се случва в БГ, защото изобщо БГ не предизвиква интерес в хората извън БГ. Камоли да пишат и научат за някъкъв си БГ МУТАФЧИЙСКИ, камоли пък да знаят, че е двузвезден генерал (коремен херург). Бла бла бла... Писнахте Да пишете и да показвате пред БГ народа, че някой извън БГ ви тачи. Дори и така да е, това не е важно, важно е да ви тачат в БГ и то народът, но това няма как да се случи, защото извършвате ГЕНОЦИД срещу БГ народа.

    Коментиран от #50

  • 50 Истината

    15 11 Отговор

    До коментар #49 от "Le Temps... Вестник НАРОДНИЧЕСКО ДЕЛО":

    В статията основно се набляга на факта, че сме най бедната страна и с глоби равняващи се на годишна заплата, по скоро е подигравка отколкото хвалба

    Коментиран от #55, #67

  • 51 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Скудоумнико,пак се изцепи.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ...

    10 16 Отговор
    СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ Е ВЕЛИК!!!
    ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК,ВЕЛИК РОДОЛЮБЕЦ, БЪЛГАРИН И ИСТИНСКИ МЪЖ!!
    ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ СЕ ГОРДЕЕ СЪС СВОИТЕ ЛЕКАРИ,ГРАЖДАНИ И ПРАВИТЕЛСТВО!!!
    РЕСПЕКТ,БОЙКО!!!
    ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА И ОЩЕ..5 МАНДАТА--- БЛАГОДАРНА БЪЛГАРИЯ Е СЪС ТЕБ!!!

    Коментиран от #56, #63

  • 54 8001

    12 4 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Публикувано във факти.бг: българия е последна във всяко отношение европеиска държава,щото е пълно стакива като теб с манталитет на негри от конго и буркина фасо.
  • 55 😂😂😂😂 Видно е, че Българският език...

    8 2 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    Ти създава единствено..проблеми,..не се срамувай,че си ЦИГАНИН 😃

    Коментиран от #61

  • 56 данко хайрсъзина

    10 7 Отговор

    До коментар #53 от "ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ...":

    Полеко бре,ще се подмокриш.Предложи на Св.Синод да канонизира Бойко за светец.
  • 57 Гоце

    11 8 Отговор
    Господ е българин защото ни пази от червената чума.
  • 58 Реалност

    12 15 Отговор
    Кат толкоз си го харесват швейцарците да си го вземат, да им тури по една глоба годишна заплата, даваме им го с подарък Бойко та да им направи заплатите 200 евро, рекламации обаче не приемаме!
  • 59 1233

    18 3 Отговор
    В много сайтове чета новини. Коментарите тук са точно от 10 едни и същи тОлупи и мисирки! Как пък нещо не ви хареса?! Чели ли сте приказката "Никой не е доволен от съдбата си"? За коня и магарето. Е, същите сте!

    Коментиран от #66

  • 60 Behemoth

    6 9 Отговор
    Поредният комплексар с мания за величие....страната на широките специалисти...
  • 61 Хахаха

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "😂😂😂😂 Видно е, че Българският език...":

    Абе негроид, това твоето български език ли е, по скоро мяза на морзова азбука, егати дженджъра си:)

    Коментиран от #64

  • 62 МУТАФЧИЙСКИ ,..ПРЕЗИДЕНТ..ПРЕЗИДЕНТ

    14 11 Отговор
    Истински Българин и Бригаден Генерал,...НЕ като оня БЕЗДЕЛНИК,ПРЕ ДАТЕЛ И ДЕЗЕРТЬОР ,не помирисвал БОЙНА МИСИЯ!
  • 63 7трола са с ББ

    2 5 Отговор

    До коментар #53 от "ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ...":

    Това ли е БГ. Ти нормален ли си?
  • 64 Истината

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "Хахаха":

    Не му се смей сигурно заеква докато пише:Д
  • 65 стоян георгиев

    11 8 Отговор

    До коментар #48 от "Хахаха":

    и кои ми е господара бе конгоанецо?борисов е боклук на болкуците ,но тои е възможен заради африканците тук.масовката африканци избирате борисов или доган или кака ти курни.вие дето не делите плява от зърно.еи сега е нагледен пример.при поводи за гордост вие ривете!!!!тва не е европеиско и затова тук е африка и навсякъде ни имат за африканци!
  • 66 НЕ СА 10 , А СА .. ТРИМА ХРОНИЧНО..

    8 3 Отговор

    До коментар #59 от "1233":

    БЕЗРАБОТНИ ЛУЗЕРИ И СКЪСАНЯЦИ!
    НИСКООБРАЗОВАНИ И МЕНТАЛНО УВРЕДЕНИ НЕФЕЛНИЦИ И ИНФАНТИЛИ, ПРОКЛИНЯЩИ СОБСТВЕНАТА СИ ..СЪДБА!😆
  • 67 стоян георгиев

    13 5 Отговор

    До коментар #50 от "Истината":

    ами набляга се на истината.набляга се че сме бедни и неорганизирани ,но въпреки това се справихме добре благодарение на щаба и създадената организация .кво тук те притеснява или не е ясно?

    Коментиран от #68, #69

  • 68 Матракчи

    8 8 Отговор

    До коментар #67 от "стоян георгиев":

    стояне георгиев,не бързай с извода ,че сме се справили добре.Броя на заразените всеки ден се увеличава.Когато спре увеличението на заразените,тогава прави изводи колко сме се справили.

    Коментиран от #70

  • 69 БАЦЕ БАЦИЛА

    9 10 Отговор

    До коментар #67 от "стоян георгиев":

    Справяме се ВЪПРЕКИ щаба......

    Коментиран от #71

  • 70 стоян георгиев

    12 7 Отговор

    До коментар #68 от "Матракчи":

    прав си ,но усилията на щаба в началната фаза дадоха добрия резултат иначе щеше да сме поне като сърбия.адекватните мерки ,които и не бяха много краини спрямо останалите страни в европа дадоха много добър резултат.иначе си прав с африканската масовка може да се одавим накрая на дунава както много пъти сме го правили.

    Коментиран от #72

  • 71 стоян георгиев

    8 4 Отговор

    До коментар #69 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    и кво си се справил въпреки щаба ?кви мерки предприе повече ?и кои групи в българия ги приеха?

    Коментиран от #73

  • 72 Матракчи

    7 5 Отговор

    До коментар #70 от "стоян георгиев":

    Сега при над 1600 официално заразени /неофиц.никой не ги знае/ мерките се разхлабват,което значи че ще има много заразени.това да ти говори нещо за намеренията на банскянския селянин ?...

    Коментиран от #101

  • 73 БАЦЕ БАЦИЛА

    5 3 Отговор

    До коментар #71 от "стоян георгиев":

    С този правопис ,какво да ти отговарям....Всички тролове сте такива.

    Коментиран от #102

  • 74 Перо

    7 8 Отговор
    Ако, недай Боже, почне война, за главен хирург Борисов сигурно ще назначи доцент Мангъров, след като при епидемия шеф е коремният хирург Мутафчийски.
  • 75 Няма такава държава

    18 6 Отговор
    Ако, умираха по 1000 човека на ден българите щяха да кълнат политиците, че са бездарни, щаха да ги обвинят в геноцид , и какво ли още не!!!
    Като броя на починалите е нисък -ЗАЩО е нисък , значи вирусът е измислен, и политиците ПАК са виновни ....
    Не мога да разбера ЩО ЗА НАРОД СМЕ НИЕ?!?!?
    Мога да приема да критикувате Мутафчийски , да го плюете и да го разпенете, само ако сте му равни на образованието на този човек, на знанията, на опита, и ако поне един човешки живот сте спасили различен от вашия, както е правил и прави той!!! Само такъв може да го съди-МИНИМУМ РАВЕН НА НЕГО!!!!Евала на Мутафчийски, достоен само за огромно уважение и респект!!!!

    Коментиран от #77, #98

  • 76 Ботев

    5 0 Отговор
    Ето я и статията в сайта на този вестник.И аз мислех,че някой си е скълъпил новината.
    https://www.letemps.ch/monde/bulgarie-un-general-deux-etoiles-heros-guerre-contre-covid19
  • 77 Госта

    4 5 Отговор

    До коментар #75 от "Няма такава държава":

    Овчето стадо е потъпкано от над 500 години,ти си идеалният пример!!!
  • 78 Гюро Михайлов

    4 10 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    Браво на Бачо Киро!! Героиня би могла да бъде всяка говорителка на МНЗ!!!Що се отнася за " мерките" нашите управници са плагиати!! Копират китайците!! Та каква е заслугата на Мутафа???!

    Коментиран от #87

  • 79 Няма такива държава

    12 6 Отговор
    Българина смърди в душата си....той вечно ще плюе, ще отрича, ще сочи с пръст, как тоя е прост, оня лъже, как другите са добре ТОЙ ГОРКИЯ ЗЛЕ! Никога няма да цени и да уважава, една добра дума да каже,абе ако не друго поне да замълчи...Статията била фалшива, тоя дето я е писал е “обесен “ щото бил евреин, за Мутафчийски сигурно ще кажат и че е с килийно образование, даже че и дипломата си е купил, даже че не е лекар, а спекулант,даже ще го оплюят , че не е спасявал човешки животи, а даже ги е отнемал!!!!Не сме народ , не сме хора....

    Коментиран от #86

  • 80 Лекар

    4 8 Отговор
    Ами "заслугата" му е като на Гюро Михайлов!!!
  • 81 Бамбука

    4 3 Отговор
    Там където са парите, евреите са на първа линия !
  • 82 Епидемиолог

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Йозеф":

    Героят е генът на българския народ,на доц. Мангъров и всички,които не се поддадоха на паниката и параноята!!Защо все още има новозаболели и починали,вкл. и лекари?? Знаят ли швейцарците каква е общата смъртност в България?? НАЙ-ГОЛЯМАТА В ЕВРОПА Спрете да героизирате един човек,случайно озовал се под прожекторите,като политическо назначение от лидер на политическа ПАРТИЯ!!
  • 83 Няма такава държава

    2 1 Отговор
    До 80 - Вас ви описах в коментара си в позиция 79!
  • 84 Човек от народа

    8 9 Отговор
    Ако има "герой", то това е Доц. МАНГЪРОВ!!!
  • 85 Aлтънпармаков

    7 9 Отговор
    Някой вярва ли че у нас има коронавирус? И къде е ролята му в малкото починали от него. Хирург -вирусолог? Спрете да го хвалите.
    Вече мразещите го саповече от симпатизантите му.
  • 86 Д-р Иван Миланов

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Няма такива държава":

    Защо не си пишеш името бе тарикат???
  • 87 Няма такава държава

    7 2 Отговор

    До коментар #78 от "Гюро Михайлов":

    Как може да казвате че българите сме плагиати .....и то спрямо кого -спрямо Китай, които линчуваха и криеха хората, които искаха да дадат гласност на болестта....

    Коментиран от #88, #99

  • 88 БАЦЕ БАЦИЛА

    3 1 Отговор

    До коментар #87 от "Няма такава държава":

    Мастиката ли ти дойде в повече......
  • 89 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 5 Отговор
    До еврейчето Леви! Господ е Българин! Това е причината и не ни пробутвай генерал Годжи!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Епидемиолог

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "барселоняка":

    Ако нашите управници не бяха ЗАКЪСНЕЛИ С ТРИ МЕСЕЦА,коронавирусът от Китай и после от Италия, можеше въобще да не проникне в България!! Тежко и горко на нация нуждаеща се от идоли и "герои!!
  • 94 Електората

    8 6 Отговор

    До коментар #10 от "КОЙ Е ПЛАТИЛ НА LE TEMPS":

    Народе!! Не гледай какво пише Le Temps , а какво е мнението на БЪЛГАРИТЕ за " генерала" в соц. мрежи!!

    Коментиран от #116

  • 95 ПВМ

    7 2 Отговор
    Българският народ е неблагодарен !

    Петър Дънов
  • 96 Нафарфори

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "барселоняка":

    След фатмака всеки ще е по добър като президент

    Коментиран от #97

  • 97 БАЦЕ БАЦИЛА

    1 8 Отговор

    До коментар #96 от "Нафарфори":

    Генерал МЪРТАВЧИЙСКИ ли.......
  • 98 Ха ха

    2 6 Отговор

    До коментар #75 от "Няма такава държава":

    Ника ти е за подигравка .Всички знаеме,че такава държава има-Мутрагенско царство Боколандия.
  • 99 Плагиат

    3 2 Отговор

    До коментар #87 от "Няма такава държава":

    Името на ника ти ли си го измисли? Или насила от ГЕРБ ти го лепнаха?
  • 100 Професор

    9 6 Отговор
    Слушах най-подробно пресконференциите на премиера и Щаба днес. Ето моите впечатления: 1) Щабът се състои от персони, издигнати на административните си постове (и преди епидемията) от ГЕРБ и лично от премиера ("ами нали ние го издигнахме"); 2) Членовете на Щаба са били едно време специалисти. След това са завършили "Здравен Мениджмънт" за да станат началници, изоставяйки предишните си специалности. Сега използват изоставените си специалности, за да се пишат специалисти, но всъщност са началници; 3) Щабът работи по метода "проба-грешка", понеже и СЗО била работила така. Това е същата СЗО, която се управлява от абсолютно некомпетентен абисинец, поставен там от комуно-китайците. СЗО е със спряно финансиране от САЩ и в момента се разследва за умишлена безхаберност и некомпетентност; 4) Генерал Му, този път скромен и цивилен понеже "униформата му била за пране", сподели, че имало "изследване" на 9 души от Италия, според което болестта "повтаряла". Същевременно, всички от Щаба чакат да дойде ваксина. Ако болестта действително повтаря, как една ваксина може да е ефективна никой от Щаба не знае. И не случайно не знае, защото това е пълен абсурд. Та -- това са ми впечатленията. Да обобщим -- професор докторските титли у нас се раздават от ГЕРБ на дългогодишни (>20 г.) приятели на премиера, които после стават здравни мениджъри за да се превърнат в началници. Болестта повтаря, но чакаме ваксина. Продължаваме да работимЕ.

    Коментиран от #105, #109

  • 101 стоян георгиев

    6 4 Отговор

    До коментар #72 от "Матракчи":

    аааа сега обърнахте плочата.до вчера що има мерки, сега що няма?африканска работа другар.напълно африканска!!!иначе си прав мерките трябваше да останат поне още две седмици,но с толкова негри ,тва няма как да се случи и борисов реагира спрямо желанието им ,нали после същите негри ще го избират.

    Коментиран от #108

  • 102 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #73 от "БАЦЕ БАЦИЛА":

    така е конгоанче,правописа ми е проблем ,когато няма кво да ми опонираш.има възможност да ме обявиш за фашист,геи,жена...и т.н. щуротии само и само да не си конкретен щото така или иначе няма кво да кажеш!може да прочетеш как ми опонират и останалите от зимбабве.те не се различават по нищо от теб .пречи им правописа ми или се оказва, че много постове съм написал или просто ме обиждат,но ни един не отговори нещо смислено и конкретно.затова в африка е мизерия!
  • 103 пфууу

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бачо Киро":

    То и да плюеш под всяка новина в форума не е особено интересно, ама гледам, че се правиш на такъв!
  • 104 БРЦК

    0 0 Отговор
    Пак глупости глупости абе що не ставаме спете спокойно българчета
  • 105 Няма такава държава

    3 2 Отговор

    До коментар #100 от "Професор":

    В една ситуация , в която НЕ БЪЛГАРИЯ , а СВЕТА няма емпиричния опит, не знам защо се критикува , че щаба действа , по този начин?!? Няма ваксина, няма лекарство, медицината се сблъсква с вирус , който е абсолютно непредвидим , непознат, не изследван. Как следва според вас да реагират?!? Хората се опитват да печелят време с мерките, докато се намери лек, който да намали тежката клинична картина и поне човек като се зарази да има висока степен на вероятност, че няма да умре, което е правилна и разумна стратегия.

    Коментиран от #107

  • 106 Позитано 20

    4 3 Отговор
    Само така Мутафчийски е пич и гордост за България .а диванните толупи да се скрият.
  • 107 Професор

    3 3 Отговор

    До коментар #105 от "Няма такава държава":

    А защо според теб има наука "Епидемиология"? Защо има такава специалност? Защо за тази специалност има учебници? За да може да действаме "емпирично" ли? Как да действаме? Ами пише в учебника: 1) Изолираш вирусоносителите и техните контакти под карантина; 2) Предпазваш уязвимите групи от населението; 3) Оставяш всички други да живеят нормално, въвеждайки разумни противоепидемични мерки за тях, за да може обществото и държавата да продължат да функционират нормално колкото може по-дълго. Сега, виж какво направи НОЩ: 1) Въведе карантина за ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ, болно, неболно, без значение; 2) Затвори столицата на страната за ОТМЪЩЕНИЕ и за НАЗИДАНИЕ и пусна копои да я държат затворена; и 3) Като видя, че това не може да продължава и народът ще се разбунтува, гордо посочи с пръст народа си и каза "ето, вие сте лоши и не ставате за живот, мрете тогава". Виждаш ли защо трябва да се учат учебници?
  • 108 Матракчи

    1 1 Отговор

    До коментар #101 от "стоян георгиев":

    Плочата никога не съм я пускал така,че няма как да я обръщам.Както и да е,няма значение.
    За негрите както ги наричаш си прав.Пак ще му се вържат,струва ми се.

    Коментиран от #117

  • 109 истината

    2 2 Отговор

    До коментар #100 от "Професор":

    Със всичко съм съгласен, освен с това кой стои зад СЗО! Виж кой е най-големия частен спонсор на СЗО и кой си продава ваксините по препоръка на СЗО! От цялата работа следното стана ясно: 1.Върви най-голямата измама в историята на човечеството; 2. Всички правителства и медии с малки изключения са само послушни пионки в ръцете на глобалистите- господарите на парите, притежаващи и управляващи почти всички централни банки включително фед.резерв на сащ и централните банки на русия и китай. МВФ, СЗО и ЕЦБ са само лостове в техните ръце; 3. Държавите и границите вече са толкова размити, че остава само официално да се представи новото/старо световно правителство; 4. Последната стъпка е намаляне на населението до 1 златен милиярд и чипизация и цифровизация на печелившите. 5. Краен срок - 2025 год.
  • 110 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Gen Gurko":

    като ти чета коментара "генерале" знаеш ли какво си мисля!? Не дай си боже да кихнеш и ти поставят диагноза корона вирус, ти ще умреш от страх още на същия ден!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Какво

    2 1 Отговор
    общо има комунистическото минало отпреди 31 години, че не разбрах?!? По тази логика не трябва ли при всяко споменаване на Германия да се говори и за нацисткото й минало? Независимо от темата на статията.
  • 114 наистина ли

    0 1 Отговор
    Те либерастите отдавна усетиха, че изпускат кокала и сега си промотират пионките. Меркел за още един мандат, на нашичкия му се бил вдигнал рейтинга, Макрон се справял прекрасно. Всичко е цветя и рози, протести няма хич. И тоя ще го набутат.
  • 115 Националист

    4 1 Отговор
    Най-добрия щаб в света ,воден от най-добрия генерал . Българи трябва да се гордеете. Веднъж да направим нещо истинско!
  • 116 Въпрос

    3 1 Отговор

    До коментар #94 от "Електората":

    И какво е мнението на българите за генерала в соц мрежите , където върлуват хейтърите ака диванната армия.
  • 117 Негър Комунист

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Матракчи":

    Ти не разбрали ,че негрите са комунистите, бе другарю .
  • 118 бай Шиле

    0 0 Отговор
    ОСЕМ ТРОЛА СА НАПИСАЛИ 80% ОТ ПОСТОВЕТЕ.Нинова се престарава.ФАКТИ също.
  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 Минчо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "барселоняка":

    Поне не лъжи като коцето едно е сигурно кауна няма да е президент
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.