Last news in Fakti

4 Май, 2020 23:00 7 345 32

Коронавирус: Кога ще свърши пандемията? Прогнозите на математици и вирусолози

  • дойче веле-
  • германия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • вирусолози-
  • математици-
  • лято

Епидемията от коронавирус няма да приключи скоро

Коронавирус: Кога ще свърши пандемията? Прогнозите на математици и вирусолози - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

По този въпрос повечето германски вирусолози са единодушни: под една или друга форма ограниченията, наложени заради епидемията от коронавирус, ще се наложи да останат още около година. А основен фактор за бързата победа над вируса е създаването на ваксина. Реномираният германски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите" се надява именно на това - че в рамките на година ваксината ще е факт, при това в достатъчни количества.

Лято без вирус и нов взрив през зимата?

Само че тази една година, за която говорят германските вирусолози, може да се окаже белязана от нови пикове. "Вероятно сезонният ефект ще ни позволи да смекчим мерките през лятото и да отслабим сегашните ограничения“, предполага Дростен. Но за целта лятото трябва да е топло и сухо, а хората да се отнасят достатъчно отговорно към евентуалните нови разпореждания и да осъществяват социалните си контакти по възможност на открито, а не в затворени помещения.

Дотук добре. Но продължението на този сценарий за разпространението на коронавируса не е толкова позитивно - защото ще влезем в зимната вълна на заразите без достатъчно добре развит колективен имунитет, предупреждава Дростен. При това положение хората трябва да бъдат подготвени за повторно въвеждане на сериозните ограничения.

А ако няма ваксина?

Професор Хендрик Щреек от Института по вирусология към Университетската клиника в Бон изобщо даже не е оптимист по отношение на основната надежда - бързото създаване на ваксина срещу коронавируса. "Всяка прогноза, че скоро ще имаме ваксина, е несериозна, тъй като ние това просто няма как да го знаем. Има много вируси, срещу които търсим ваксини от години, но и досега не сме намерили“, отбелязва професорът.

А що се отнася до колективния имунитет, това може да отнеме години, смята Щреек. Защото колкото по-добре се удържа разпространението на коронавируса, толкова по-дълго ще се изгражда колективният имунитет, казва експертът.

Математиците не очакват скорошен край на пандемията

Три научни учреждения в Германия се занимават в момента с математическо моделиране на пандемията - университетът в Хайделберг, франкфуртският Институт за перспективни изследвания и Изследователският център в Юлих, където се намира един от най-мощните суперкомпютри в света. Окончателни резултати до момента няма, но резюмето на заключенията гласи следното: "Нито един от моделираните сценарии не позволява да се надяваме, че тази криза ще бъде бързо преодоляна", казва Мария Барбароса, която е сред учените, работещи по проекта.

Пикът - през август или през ноември?

Един от разработените модели предвижда постепенното и частично разхлабване на ограниченията в Германия: поетапно отваряне на училища, университети, магазини и ресторанти, подновяване на работата в офисите, съпроводено от интензивно тестване и изолиране на заразените. При това положение пикът на заразяванията би настъпил през ноември.

Другият сценарий предвижда постепенната, но пълна отмяна на всички ограничения. В този случай пикът ще настъпи още в края на август или най-късно в края на септември - в зависимост от бързината, с която се отменят мерките.

Автор: Иля Ковал


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    34 8 Отговор
    Колко смешен фотос с пилотската каска и маска! Ще свърши когато си разделят парите тогава.
  • 2 Бат Бойко

    38 6 Отговор
    Пандемията свърши. Отивайте да бачкате, че си е.а ма.ата.
  • 3 H5N1

    23 6 Отговор
    Никога няма да свърши , по-скоро ще мутира и няма да има ефективна ваксина , а 3-та , 4-та, 5-та вълна и така до свършека на века

    Коментиран от #24

  • 4 HohoBoho

    18 3 Отговор
    "A щo ce oтнacя дo кoлeктивния имунитeт, тoвa мoжe дa oтнeмe гoдини, cмятa Щрeeк. Зaщoтo кoлкoтo пo-дoбрe ce удържa рaзпрocтрaнeниeтo нa кoрoнaвируca, тoлкoвa пo-дългo щe ce изгрaждa кoлeктивният имунитeт, кaзвa eкcпeртът."

    Надежда всяка оставете!
    Стойте си вкъщи и се барикадирайте!

    ...а ние махаме ограниченията???

    Коментиран от #25

  • 5 не твърдя питам само

    20 3 Отговор
    Когато Боци реши . Апропо , случайно да са принуждавани медицински работници да се подписват , че умрели от нещо си , са умрели от коронавирус ?
  • 6 Аноним

    12 3 Отговор
    Другия петък учени от БАН са открили че ще пръдна със сила на звука 89децибела , математиците са изчислили че има вероятност да е с мезе
  • 7 кво се бъркате

    10 3 Отговор
    Това е пилот на новите ни F16 дет ще ги произвеждат , не е антивирусна екипировка.

    Коментиран от #9, #20

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гербав трол

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "кво се бъркате":

    Нещо послъгваш - те пилотите ни за новите F-16 още в детската градина пък може и още да не са се родили. Този на снимката отдавна ще е пенсионер докато дойдат великите ни самолети.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 сичко по реда си парите ги даде баце

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гербав трол":

    Ние пилотите си ги напраиме , сега чакаме американците да ни направят самолетите , но първо требало да си построят завода.
  • 12 Рошко

    11 2 Отговор
    Когато се окаушат 50-те най влиятелни евреи
  • 13 Обикновен овчар

    12 2 Отговор
    Прогнози дават лъжливи учени с купени дипломи ,истинските учени дават решения!!Тази система на управление е към своя край ,и скоро парите няма да бъдат вече средство за размяна,очевадно е.
  • 14 Eleonora

    17 2 Отговор
    Естествено, че "реномирания" вирусолог и междувременно вече корона- гуру Дростен вижда единственото решение във ваксината(както и Бил Гейтс също. Неслучайно именно Дростен беше избран за консултант на немското правителство в корона- кризата), та фондацията Бил & Мелинда Гейтс спонсорира редовно различни програми и проекти в берлинската клиника "Charité"(последните две са през декември 2019- 86.181$ и през март 2020- 249.550$)...Който дава парите, той поръчва музиката....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Професор

    12 6 Отговор
    Тая Мария дето е разработила новия математически модел "Барбароса" у ред ли е? "Епидемията" приключи в Холандия, Франция, Швейцария, Швеция и даже в Испания и Италия. Само в неомарксистки Швабия и Англия, както и в Бокова България не е приключила, защото заключиха населението в блокове и го накараха насила да диша общ въздух...
  • 18 !!!

    19 0 Отговор
    За съжаление короната даде на много хора власт, слава и много пари за каквато не са си и мечтали и те няма да искат да се разделят лесно с тях ! Само погледнете наш Боко, който взе да де изживява, като божество, което дори се сърди, когато не го почитат, както ТО желае! За интересите в световен план подчинение, контрол, ваксини, чипиране и пр. дори няма да споменавам, сами се сетете, кога ще "изчезне" короната !
  • 19 Грипа ше си иде

    4 1 Отговор
    Като умрем сички😂😂😂
  • 20 Дългия

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "кво се бъркате":

    А не това е старшина Радев преди полет....
  • 21 Малин

    8 1 Отговор
    Заразата остава и ще се живее с нея.Остава простия народ поне да е възпитан и хигиеничен.
  • 22 Първанов

    5 0 Отговор
    Тя заразата сега започва да се развива в България краят е много далече.
  • 23 ВенцЕслав Минетчийски

    3 3 Отговор
    Коронавирусът.... няма да свърши!!!
  • 24 куку руку ку

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "H5N1":

    Мутафчийски, познах те, не се крий!
  • 25 Coronaviridae

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "HohoBoho":

    За съжаление в такава ситуация няма как да се мине без загуби. Въпроса е да се минимизират доколкото може. Проблема си е в самите хора. Твърде много либерални и радетели за правото свободно да заразяваш има. И ако не се разхлабят мерките ще започнат масово да ги нарушават. Хубавата новина, е че ако дисциплинираните и грамотни хора внимаваме и се пазим след това ще дойде по-добро време със 7% по-малко неграмотни тарикати. Лошата новина, е че за съжаление ще намалеят само с толкова. Но както пише на някои продукти за вредители - при нужда повторете!
  • 26 Тодоров

    0 0 Отговор
    Русия"екпедира" Северен поток 2.това ако гое писал журналист е много неграмотен, ако сие купил диплома е обяснимо. Едно заглавие без смисъл, нищо не казва що заглавие. Нека му помогнат да намери дума различна от "експедира"!
  • 27 Ввв

    2 1 Отговор
    Короната отмина бе лумпени овце!!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 2333

    2 0 Отговор
    КИТAЙCКA ЛAБOРAТOРИЯ ИЗРAБOТИ КOРOНAВИРУCA ПO ПOРЪЧКA НA ДEМOНOКРAТИЧНAТA ПAРТИЯ НA ХИЛЪРИ КЛИНТЪН C ЦEЛ ИМПИЧМЪНТ НA ТРЪМП ТOВA E ИCТИНAТA И ТЯ ЩE ИЗЛEЗE НA ЯВE, A ТРЪМП ЩE CПEЧEЛИ CЛEДВAЩИЯ МAНДAТ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.