5 Май, 2020 21:57 3 921 17

Витамин C и екстракт от бъз: какво помага в битката срещу новия коронавирус?

  • коронавирус-
  • covid-19-
  • бъз-
  • витамини

Имунната система е решаваща в битката срещу коронавируса. Важно е организмът да е снабден с достатъчно витамини и други хранителни вещества. Смята се, че екстрактът от бъз, витамин С и витамин D помагат срещу Ковид-19

Витамин C и екстракт от бъз: какво помага в битката срещу новия коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС

Да носим маски, да спазваме необходимата дистанция, да си мием ръцете - във времената на коронавирус тези правила важат по цял свят. Но това ли е единственият начин да се предпазим от заразата с новия вирус? Не съвсем. Има още нещо, което е почти толкова важно, колкото и миенето на ръцете. А именно: добре функционираща имунна система.

Витамините C и D, както и някои микроелементи като цинк, желязо и селен играят много важна роля в това отношение. Липсата им може да се отрази катастрофално - без тях имунната система не може да изпълнява пълноценно функциите си - т.е. да блокира вирусите и другите вредители. За хората, които и бездруго се числят към рисковите групи, това може да доведе до много тежко протичане на болестта Ковид-19.

В основата на този ефект се крие следната причина: "Всяка клетка в нашия организъм използва различни микроелементи, необходими за нейното функциониране", пояснява биохимикът Ейдриън Гомбарт от Орегонския държавен университет. Към микроелементите спадат например желязо, йод, цинк, селен, както и други минерали и витамини, а също и Омега-мастните киселини. Те не снабдяват организма с енергия, но са от много съществено значение за поддържането на основните функции на тялото. Това се отнася не само до обмяната на веществата, а и до имунната защита.

Витамин С, витамин D и екстракт от бъз

При недостиг на витамин D например вирусите могат да нахлуват безпрепятствено в организма, защото отбранителната му система не функционира оптимално. Проникващите микроорганизми първо трябва да преодолеят защитата на кожата и лигавиците. След това срещу тях се изправят различни протеини с антимикробно действие. Ако вирусите и бактериите успеят да се справят с всички тези препятствия и все пак проникнат в тялото, това още не означава, че са спечелили битката. Там ги очакват фагоцитите - клетки, които поглъщат и разрушават бактерии, чужди частици и други клетки.

Новият коронавирус може да бъде сразен само от съвсем определена специфична реакция на имунната система. Лимфоцитите откриват вредните чужди микроорганизми, към които спадат и вирусите, след което започват да произвеждат антитела, с които атакуват вредните нашественици.

Тези процеси могат да протичат нормално, само ако организмът е добре снабден с микроелементи - например с витамин C. Той е необходим за борбата на организма срещу свободните радикали, освен това участва в създаването на антитела, без които организмът не може да се справи с болестта. "Затова на пациентите с Ковид-19 още от самото начало се дава витамин C в големи дози", казва Изабел Шифер, която прави генетични проучвания на процесите на стареене в човешкото тяло. Тя обръща внимание и на ролята на природната медицина. Към растенията, които може би играят важна роля в битката срещу коронавируса, спада например екстрактът от бъз, казва Шифер. "В клинични студии бе доказано, че екстрактът от бъз намалява вероятността от настинка, както и дихателните проблеми при заболяване от грип", пояснява тя.

Храна или таблетки?

Положителното въздействие на бъза е доказано от биохимията - растението съдържа многобройни витамини и микроелементи. Учени като Изабел Шифер и Ейдриън Гомбарт са на мнение, че в момента е препоръчително хората да увеличат дозата на витамините и другите микроелементи с помощта на хранителни добавки. Особено чести са случаите на недостиг на витамин D.

Има обаче и други мнения по въпроса. В позиция на германския Институт за оценка на риска (BfR) се казва следното: "Пълноценното и разнообразно хранене е напълно достатъчно, за да снабди организма с всички жизнено необходими вещества". Все пак институтът признава, че има и някои изключения от това правило - например по време на бременност и кърмене, когато организмът на майката се нуждае от значително повече витамини и микроелементи. Възрастните хора също имат повишена нужда от тях, а те спадат към рисковите групи по отношение на Ковид-19.

В заключение може да се каже, че здравословното хранене е също толкова важно, колкото и миенето на ръцете. Не го забравяйте!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кокорчо🙄

    8 6 Отговор
    Помагат на поразия ваксини, хапчета, по 5 пъти в месеца я за сърбел я за главоболие я за пърдел на доктор, много пакетирани гмо нитратни храни, купуване на всичко рекламирани добавки химий и простотии
  • 6 Д-р Лангъров

    13 6 Отговор
    Със сигурност четенето на пропаганда от DW не подпомага имунитета ви, а точно обратното! Нула прочетени статии на ден от DW и все едно сте изпили цял тир витамини !
  • 7 HohoBoho

    6 2 Отговор
    " В заключение може да се каже, че здравословното хранене е също толкова важно"

    какво означава хранене?
  • 8 Ivan

    13 3 Отговор
    Народа изпращява яката ,един лъже от ляво ,друг скача от терасата наркоманията е в разцвета си ,на ви капитализъм тапунгери!
  • 9 Кирил

    7 0 Отговор
    Залейте сушен плод от черен бъз с водка.След седмица прецедете и добавете мед и док от лимон.Пийте по 1 супена лъжица на ден.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БРАВО

    4 1 Отговор
    Отличен материал.Благодаря!

    Коментиран от #15

  • 15 Пако

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "БРАВО":

    Повече от отличен но,са пропуснали,лайКучка,
    бакпулвер,сода каустик и джинджифил....

    Коментиран от #17

  • 16 Матей

    6 2 Отговор
    Какъв е тоя НОВ кронвирус,а?Ми той остаря,а някой измисли нЯКАКВА абракадабра и човек може да си помисли,че е нов,опасен щам и да се панира.Я стига,затваряйте си джуките и престанете да плашите хората!Сега да ги видим в НС какъв закон ще измъдрят,дали няма да закрепят изв.положение с деспотски мерки за постоянно.И трябва да се протестира,какво са се разпищолили,както са ни сложили чатала на вратът и ни бъркат в джоба.ОСТАВКА,СЪД И ЗАТВОР ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ!!!
  • 17 само уточнявам

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пако":

    ...и най-важното сте пропуснали и двамата- пач а чо рба съ и сол от К а ми шли