Last news in Fakti

6 Май, 2020 06:30 8 339 47

Коронавирус: Швеция съвсем съзнателно избра различен път. Ето защо:

  • швеция-
  • ковид-19-
  • карантина

В тази страна отношенията между граждани и държава са просто по-различни

Коронавирус: Швеция съвсем съзнателно избра различен път. Ето защо: - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В битката срещу коронавируса Швеция реши да се довери на населението си - и заложи на препоръките, вместо на забраните. В тази страна отношенията между граждани и държава са просто по-различни.

В тези времена, в които света треска го тресе (и в буквалния, и в преносния смисъл), мнозина обръщат поглед към Швеция. И понякога виждат изненадващи неща. Говори се, че шведите я карали твърде небрежно, че дори си правели "експеримент" с населението, което било "чиста лудост". Нещата обаче не са толкова прости. Често пъти даже не е съвсем ясно какво точно правят шведите. А е добре да се взрем много внимателно, защото тази страна съвсем съзнателно избра различен път - и изборът ѝ намира все повече привърженици. Да, някои детайли на шведския модел подлежат на критика, но от скандинавската страна със сигурност има какво да се научи. Впрочем, в подхода си в борбата срещу коронавируса Германия и Швеция започват все повече да се приближават - само дето идват от различни посоки.

Митове и истини

Когато Швеция подхвана борбата срещу вируса, целта не беше много по-различна от тази в други страни: ръстът на заразяванията да бъде овладян в такава степен, че да не претовари медицинските капацитети. Най-обикновен мит е, че шведите били решили да оставят заразата да се разпространява, за да се постигне стаден имунитет. Стратегията им беше съвсем друга: икономическият и социалният живот да се ограничават само колкото е необходимо, а свободата да бъде колкото е възможно по-голяма. Ето защо в Швеция продължиха да работят редица институции и обекти, които в Германия бяха затворени: училищата (без горните класове), магазините и ресторантите (с някои ограничения). Въпреки това и в Швеция всекидневието доста се промени.

Много трудно е да се сравняват различните стратегии в борбата срещу коронавируса. Първо, не навсякъде инфекцията избухна по едно и също време. Второ, условията в отделните страни са съвсем различни. Трето, различни са и отношенията между граждани и държава. Швеция е относително слабо населена страна, с по-младо население от германското и с много повече едночленни домакинства. Хората не само са свикнали да се доверяват на държавата - те разчитат на нея да им осигури сравнителна независимост откъм най-различни социални принуди. Страната дължи много на успешната си експортна икономика, но и на факта, че майките и бащите равноправно участват в трудовия живот. Всички тези шведски специфики накараха правителството да избере курса, който страната следва: по-малко забрани, повече препоръки. Правителството просто се довери на гражданите. Какво казва това за Германия, където беше заложено главно на забраните?

Тъй или иначе, засега едно нещо си остава сигурно: все още знаем твърде малко и непрекъснато се учим. Затова и шведските власти напоследък все по-настойчиво отправят към гражданите своите препоръки за спазване на изискванията. И затвориха например онези ресторанти, които не се придържаха към правилата. Да, кривата на инфекциите тръгна нагоре, а положението в болниците на най-засегнатия стокхолмски регион стана напрегнато, но нито за миг нещата не бяха извън контрол, както стана в други страни. Коефициентът на репродукция в Швеция отдавна падна под критичната стойност 1,0. За сметка на това обаче смъртността спрямо числеността на населението е сравнително висока. Разбира се, далеч не толкова висока, колкото в Италия или Испания, но значително по-висока в сравнение с Германия например. Голяма част от починалите са обитатели на домове за възрастни хора. Тоест, по отношение на грижата за възрастните шведският курс очевидно не постига целта си.

А ако се окаже, че шведите наистина са развили имунитет?

Ако се намирахме в края на пандемията, лесно щяхме да отхвърлим шведския модел - най-малкото заради високата смъртност. Но ние се намираме едва в самото ѝ начало. И още никой не може да каже къде ще бъдем след няколко месеца. Навярно натискът върху обществото и икономиката в Швеция беше поотслабен поради факта, че решението детските градини и училищата да продължат да работят не оказа особено въздействие върху ръста на заразяванията. Дали в Германия хората ще разхлабят дисциплината си, ако в дискусията за въвеждане на облекчения интересите на различните части от обществото продължат да се раздалечават? Ами ако дойде втора вълна и се окаже, че в Швеция действително повече хора имат имунитет?

Все още е прекалено рано за окончателни изводи. След първите седмици живот с вируса Германия се справя много добре. По-добре от Швеция. Но все още не се знае дали и в бъдеще ще бъде така.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕВЯРНО

    33 68 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОДХОДЪТ ИМ ВКЛЮЧВА НАД 10 000 ПОЧИНАЛИ

    Коментиран от #3

  • 2 Миризлив пор

    78 13 Отговор
    Разликата е в манталитета, там народа е научен че държавата се грижи за него ако спазва правилата. Тук всеки се мисли за герой и е въпрос на чест да прецака системата и винаги ще му се размине. Само се замислете колко народ знаеше че е болен и се прибра, после тук с обществен транспорт и не спазваше карантина и какво щеше да му се случи там за такова геройство.

    Коментиран от #8, #10

  • 3 Рошко

    53 14 Отговор

    До коментар #1 от "НЕВЯРНО":

    Къде в главата ти ли, шведите както и друг път го писах не искаха да бъдат опитни свинчета, както останалия свят, дано да са се оказали прави,. Демек сега останалия свят няма да мре повече от корони грипове и 20, 30 съпътсващи заболявания , според тебе, всичко е една голяма измама. И италианския депутат го каза
  • 4 CoV 20

    13 11 Отговор
    Щом вече тестват на мишки значи има ваксина хихи! ;)
  • 5 Мислещ

    34 11 Отговор
    Дали ще имат имунитет дори не е важно - прави са и в 2-та случая. Ако се окаже, че има нова вълна и не са по-защитени, тогава това само доказва, че човек не може да се скрие и рано или късно ще се срещне с вируса така или иначе. Сега може и да има повече жертви там, но ако се бяха скрили като мишки, тези хора пак щяха да умрат - просто няколко месеца, примерно, по-късно.
  • 6 Хасан

    17 29 Отговор
    Най сполучлив е турския модел но поради политически причини едва ли Дойче веле ще пише нещо ...а това е тотално проследяване и изолиране на заразените и комплексно лечение

    Коментиран от #7

  • 7 Ха ха ха ха ха ха

    20 8 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Прав си.
    Най-сполучлив е,ама е рязан.
  • 8 Аромат на Шанел

    47 8 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    В БГ, “държавата” са управляващите, а те постоянно гледат да прецакат хората за да се облагодетелстват те лично и техните приближени.

    Коментиран от #26

  • 9 Анализатор

    29 5 Отговор
    Заслужава си да се анализира ситуацията и в други държави, а не само като папагали (мисирки?) Швеция, Германия, Италия, Швеция, Германия, Италия, до втръсване. Какво например показва статистиката за държавата Катар. 17 хиляди заразени, починали само 12 души! Как е възможно? Ами много просто, заразените са гастарбайтери от Югоизточна Азия, строители на стадионите и инфраструктурата за световното по футбол, възраст между 20 и 30 години, преминали здравни изследвания преди да бъдат допуснати в страната. Какво по добро доказателство на тезата че смъртността при младите и здрави хора е много ниска, в случая по малко от един на хиляда.
  • 10 Аноним

    5 18 Отговор

    До коментар #2 от "Миризлив пор":

    Ми ходи там умник като е супер
  • 11 Пако

    42 10 Отговор
    Хора,разберете,няма никакъв “смъртоносен”
    вирус не се хапете един с друг,а просто мислете
    и разсъждавайте.Вируси е имало,има и ще има.
    Целта е друга,затова мислете за децата и внуците си,какво бъдеще им готвят някакви
    същества с болни мозъци,мислещи се за
    господари на света.Мислете,дали трябва да им
    го позволим,да ни направят електронни кукли!!!!!!
  • 12 Анти т.улуп

    41 11 Отговор
    В Швеция и в Германия нямат неграмотен главоч играещ го премиер. Не знам защо е така, предполагам ,че такива ги пращат в Бар.селона
  • 13 Истината

    20 16 Отговор
    Понеже много се рекламира шведския модел без да се дава статистика ето малко цифри да размисъл с днешна дата: Италия, 213 013 заболели, починали 29315 или 13.76 на хиляда заболели. Швеция, заболели 23 216, починали 2854 или 12,29 на хиляда заболели. Германия 167 007 болни, починали 6993 или 4.18 на хиляда. Дания, заболели 9821, починали 503 или 5,12 на хиляда заболели. Норвегия, заболели 7955, починали 215 или 2.7 на хиляда заболели. България 1704 заболели, починали 80 или 4.69 на хиляда заболели. Всеки сам може да си прави изводите до колко е успешен шведския модел.

    Коментиран от #24, #38, #39

  • 14 джаба

    26 12 Отговор
    ДЕЦАТА МИ ЖИВЕЯТ В ШВЕЦИЯ ,И ТВЪРДЯТ ,ЧЕ ТАМ ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ ,ПРОСТО НА ДРУГИ СТРАНИ С КАРАНТИНА ,НЕ ИМ ИЗНАСЯ,ЧЕ ТЕ НЕ СА В СТАДОТО

    Коментиран от #35

  • 15 Истината

    14 3 Отговор
    А в света като цяло при заболели 3 727 937 имаме 258 344 починали или 6.92 на хиляда заболели.

    Коментиран от #16, #23

  • 16 Голямата лъжа

    21 3 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    На някои хора все още им е трудно да проумеят разликата между заболели и заразени, както и между излекувани и оздравели.

    Коментиран от #20

  • 17 Ей т.улупи

    17 5 Отговор
    Отивайте да печете агнешко, стига сте писали глупости. Мисирки такива

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Слави Трифонов

    11 4 Отговор
    Пътувам за Учиндол. Без декларация. Ще ям агнешко. С белия костюм съм. После ...зад борчето
  • 20 Фактите са си факти

    10 8 Отговор

    До коментар #16 от "Голямата лъжа":

    Цифрите са такива, всеки може да ги провери. Смъртността в Швеция се доближава до тази в Италия. Факт!
  • 21 Киро

    9 4 Отговор
    Шведите използват математически модел в който някои от факторите са брой население и гъстота на населението. Именно тези а и други фактори в модела дават стойности които шведите са приели. Твърденията на автора кой на кого се бил доверил са поредните меко казано глупости от Дойче веле. Изобщо не си заслужава да се коментират останалите неща. Правилно отбелязват тук някои коментари високата смъртност в Швеция. Дойче веле Дойче веле. И Германия не е това което беше за съжаление или не.
  • 22 Жоро

    8 1 Отговор
    Тука всеки ден умират около 150 човека на ден ама не прават брифинг оти

    Коментиран от #45

  • 23 да не са

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    %(на сто)
  • 24 да не са

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    %(на сто)
  • 25 смок

    12 9 Отговор
    А ако се окаже, че половината шведи са измрели, докато развиват имунитет?

    Коментиран от #31

  • 26 Миризлив пор

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Аромат на Шанел":

    Е, в случая какво са ти виновни управляващите? Ако се напънеш малко ще се сетиш от къде тръгна всичко. Ако искаш да напомня а? Прибира се една "дама" от Италия и естествено трябва да е под карантина защото иде от епицентъра а тя какво прави? Събира родата на банкет... Резултата първо баща и после майка и (първите мъртви в пирогов) и още 8 заразени и крият кларинетиста да не го ксрантинират и него че да изкара някой лев... Докато го усетят той свирил на още няколко банкета. Или пък другия дето се заразиш, ама не му било кеф как го лекуват в Нидерландия, натъпкал се с парацетамол и на самолета, после такси, другите пак самолет и автобус и такси... Какво е виновна държавата за такива идиоти които само се чудят как да прецакат системата и заради тях куп народ стои под карантина? Дано не си бил в някой от самолетите или автобуса, или шофера на таксито дето принудително си карантина със семейството си.
  • 27 Гост

    12 4 Отговор
    Швеция е относително слабо населена страна, с по-младо население и с много повече едночленни домакинства. Хората са свикнали да се доверяват на държавата
    Това изчерпва всичко. Аз бих добавил, че са по-здрави и с по-добра здравна система.

    Коментиран от #28

  • 28 Миризлив пор

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Добре де, един елементарен пример - доказано е, че най-висок риск има за хората над 60 години. За да пазаруват нормално и с ограничен риск им направиха "прозорец" между 8:30 и 10:30. Ела да видиш какво става към 12:30 или след 20:30 - магазина пълен с пенсионери дето се шматкат безцелно, касите празни а навън 20 човека чакат през 2 метра. Пак ли Тиквуний е виновен или някой друг? Докато сами нямаме самосъзнание, няма как, ще има ограничения.
  • 29 Кой68

    2 5 Отговор
    Това си е начин на живот,култура на поведение и манталитет.В България няма как да станем шведи със постоянно мрънкане и "бунтарско"поведение.Така сигурно шведите ще си подобрят геноФонда?

    Коментиран от #36

  • 30 Шведския дет метал

    3 1 Отговор
    Ги пази от корона виросите ,слушайте и вие и няма да се разболявате !
  • 31 ОСА БГ

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "смок":

    Ще ги пишем БРАК
  • 32 Васил

    3 1 Отговор
    С тази разлика че България не е Швеция а Африка
  • 33 333

    4 6 Отговор
    В Швеция прогнозите са за 7% спад на икономиката за второ тримесечие. В голяма част от Европа ще е по-малко. Икономическият удар е пряко свързан с тежестта на заразата и той няма да е по-малък в Швеция в сравнение с другите държави.
    В съседните Дания и Норвегия е много по-добре откъм зараза и брой жертви на глава от населението. Какво печелят шведите? Повече жертви и почти същият спад на икономиката?

    Коментиран от #37

  • 34 ОСА БГ

    8 1 Отговор
    За да пишете за шведите трябва най малко една скандинавска страна да сте посетили .Там на петдесет сто километра няма жива душа малки градчета изолирани общности ( със излючения наколко по големи града) а бе доста разредена студ сняг,слаб социален живот-до липсата на такъв Тия вообще нямат нищо общо с Италия Испания кадето е постоянно плюскане и пълни кафенета.В БГ Е същото постояни моабети.България малко като Швеция в селата през две пет къщи старци ,трябва някой ром да се довлече от някаде и да пламне маалата.
  • 35 Швеция

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "джаба":

    Е затворена лабораторно контролна група, чрез която се проверяват мерки ваксини,поведение и др.Горките ти деца, и техните души....
  • 36 За съжаление

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кой68":

    И ти вече си облъчен от миризмата на швейцарското сирене,дано си намериш дупка в него,че скоро ще ти трябва.
  • 37 Швеция директно

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "333":

    Да затвориш една икономика ,не е гаранция, че след като мине вируса можеш да я отвориш без последствия.
    Това което прави Швеция, да я подържа работеща.
    Запомни 90% от това, което произвежда Швеция се изнася зя експорт.
    Ние в България нямаме, какво толкова да жертваме.
    Фирмите са 90% чужди, те работят на ишлеме, това не
    генерира , собствени български пари, ние сме далеч И от Китай също, там фирмите са със местни партньори, означава китайски на 50%.
    Когато бранда е Произведен в Швеция, ангаджира още няколко доставчика и така цялата страна работи заедно.
    Повечето от заводите в България са на чужди фирми, което означава, че благата на страната , са предназначени за други а не за нас.
    Какво ще Плати работодателя на НАП ,АКО ПОЛУЧАВАМЕ 3000 ЕВРО ЗАПЛАТА както в Швеция. Ами много ,много повече от България.
    И какво би платил, за 300 евро заплата.Работотодателя на НАП
    В БЪЛГАРИЯ.
    Бедността ни е десетки пъти ПО ЗЛЕ , в сравнение със Швеция, не само като заплати.
    Затова, Швеция няма система с осигуровки ,за да те лекуват.
    След като си Швед ще бъдеш лекуван винаги и навсякъде.
    Далаверата с КРАДЕНЕ НА милиарди е прекасната в зародиш.
    Затова не можем да сравним манталитета на Балканите със същия в Скандинавия, тук също има престъпност ,но тя не условието да бъдеш политически зависим, и да ползваш политическото ти его да крадеш.
  • 38 Асен Виденов

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Всички вадите стъкмистики. Ще има СТАТИСТИКА, когато се тества населението 100% и се знае кой е ЗАРАЗЕН, защото навсякъде има заразени без симптоми, тоест не са заболели. Изобщо правите ли разлика, или само гледате някакви числа и умувате над тях?
  • 39 XXXX

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Истината":

    Е значи и в тая война сме с Германия. Подобни коефициенти.
  • 40 Gen Gurko

    1 2 Отговор
    А някой твърдо доказал ли е има ли и най-важното, колко е траен, ако го има, лелеяният, стаден имунитет? Сетих се , Мангъров осведомява и Дойче веле и шведите.
  • 41 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Накрая ще се окаже, че не толкова ваксина, а лекарство за лечение ще е по-важно. Има ли лекарство и протокол за лечение това е краят на Ковид 19.

    Коментиран от #46

  • 42 Просто

    4 2 Отговор
    В шведската конституция може да се обяви извънредно положение само по време на война, за това и политиците им нямат официално право да го обявят. Шведите си спазват препоръките, но не така е с чужденците им, основно сомалииците, който им гледат възрастните и от там е и проблема им.
  • 43 АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО

    2 0 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОДХОДЪТ ИМ ВКЛЮЧВА НАД 10 000 ПОЧИНАЛИ,ЗАСЕГА СА НАД 2000 И БРОЯТ РАСТЕ ГЛАВОЛОМНО
  • 44 черен швед

    0 0 Отговор
    Джендърски подход
  • 45 Алфа Ромео

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Около 300 са като цяло.
  • 46 куче с каскет и цървули

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Gen Gurko":

    Лекарство за КОВИД19 може да бъде създадено, но може да стане както СПИН, след всичките тези години, още не могат да го лекуват. --- Шведите вярвали на правителството си..... ами то е също като в БГ, от години българите напълно вярват на правителствата ни..... и изобщо не се съмняват в честността и почтенноста им....
  • 47 НЕВЯРНО

    1 0 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОДХОДЪТ ИМ ВКЛЮЧВА НАД 10 000 ПОЧИНАЛИ /но пропуснаха да го споменат/