8 Май, 2020 06:31 8 452 34

Коронавирус: водещ вирусолог предупреждава за "вирусен ураган наесен"

  • пандемия-
  • ковид-19-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • александър кекуле

Най-опасният ни враг сега е не толкова вирусът, колкото времето, казва Александър Кекуле

Коронавирус: водещ вирусолог предупреждава за "вирусен ураган наесен" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вирусен ураган може да се разрази в Германия още през есента, предупреждава един от най-реномираните вирусолози в страната. Мерките, въведени заради коронавируса, се разхлабват прекалено бързо и с широка ръка, смята той.

Германските медии дават широка гласност на критиките, които отправя срещу разхлабването на мерките един от водещите вирусолози в страната. "Вирусен ураган" може да зелее Германия през есента, предупреждава професор Александър Кекуле, един от най-реномираните вирусолози в страната. Кекуле смята, че ограниченията, въведени заради коронавируса, се вдигат прекалено бързо, прекаленно едновременно и с широка ръка, докато всъщност е необходима устойчива защитна концепция. В същото време институтът "Роберт Кох", най-авторитетната инстанция за развитието на заразата в Германия, бие тревога, че от три дни насам броят на новозаразените отново расте.

Скоро няма да имаме нито ваксина, нито лекарство

На вчерашната среща между канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на отделните германски провинции бе решено още преди началото на лятната ваканция всички ученици в страната постепенно да се върнат обратно в класните стаи. Ще бъдат осигурени и допълнителни капацитети за връщане на децата в детските градини и яслите. В тази връзка професор Кекуле предупреждава, че отварянето на училищата и детските градини неизбежно ще доведе до бързо нарастване на епидемиологичната активност. По неговите думи, идеята да се предпазват децата с помощта на маски е чисто и просто илюзия.

Експертът признава, че строгите карантинни мерки са на път да разрушат социалния, политическия и икономическия живот в Германия и че произтичащите от тях отрицателни последици за човешкото здраве може да се окажат по-сериозни в сравнение със смъртността от пандемията. Въпреки това, добавя Кекуле, облекчения за контактите между хората могат да се въвеждат едва когато има надеждна защита срещу болестта. А в скоро време най-вероятно няма да има нито ваксина, нито стаден имунитет, нито лекарство срещу КОВИД-19, казва професорът и изброява четирите най-важни елемента на ефикасната защита дотогава: да се пазят рисковите групи, да се носят маски, да се обяснява на хората как се развива инфекцията, резултатите от проведените тестове да водят до бързи реакции на властите.

Още години

„Най-опасният ни враг сега е не толкова вирусът, колкото времето“, казва Кекуле и пояснява, че пандемията не е катастрофа, случваща се в забавен каданс, а има експлозивна динамика. "Политиката е на път отново да изгуби съревнованието с времето", предупреждава вирусологът. Според него, епидемията от коронавирус може да избухне през есента с нова сила: "Липсата на имунитет, занемаряването на предпазните мерки, недостатъчната закрила на рисковите групи - всичко това може да доведе през есента до вирусен ураган", смята вирусологът.

Учените са единодушни, че новият вирус ще обикаля земното кълбо още години. Да, броят на новозаразените в онези страни, които взеха сериозни мерки, най-вероятно ще спадне през идните месеци (включително и поради по-високите температури през лятото), но пандемията тепърва ще се разпространява в развиващите страни и в южното полукълбо.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ФЕН

    46 9 Отговор
    Виждам Дойче веле, и пропускам текста!
  • 3 Някой си

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Не се предадоха, “предадоха” ги!
    Най-вероятно “великите държавници и спасители”
    С помощ “свише”, разбира се...

    Коментиран от #4

  • 4 Мислещ

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някой си":

    Поредният крещящ пример за 111-ото ни място (Дето вече изглежда доста оптимистично и неактуално).
  • 5 Рошко

    40 5 Отговор
    Задава се медиен вирусен ураган за глупаци написан от умници, докато овцете не заблеят , чипирайте ни, вашата кожа долна лъжлива
  • 6 Родопа планина

    31 16 Отговор
    Поредният купен професор. Хора това е льжа. Няма вирус всичко е измама.

    Коментиран от #32

  • 7 професора срещу доцента

    21 3 Отговор
    няма да има нито стаден имунитет нито ваксина
  • 8 Пако

    23 3 Отговор
    Наистина светът,вече няма да е добро място
    за живеене.В момента се извършва геноцид
    срещу населението на света,и дано другите
    народи се надигнат срещу всичко това,иначе
    някои ,с болни мозъци и много пари и власт,
    ще доведат света до пълна разруха...

    Коментиран от #24

  • 9 Средствата

    29 3 Отговор
    Средствата за масово оглупяване работят на извънреден режим. Извадете си главите от ТЕЛЕВИЗОРИТЕ. Колко от вас познават заразен или починал от този вирус, колко имат познат, роднина, колега приятел който да познава някой на който да му се е случило това. Срещу човечеството се извършва МЕДИЕН ТЕРОРИЗЪМ. Ще измрете от страх, преди да е дошъл следващия земен грип

    Коментиран от #10, #12, #31

  • 10 куку руку ку

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Средствата":

    Де да беше само медиен тероризъм... тероризма си е на държавно ниво, със всички неадекватни и унищожаващи поминъка на хората решения, които се взеха от управляващите.
  • 11 Справедлив

    15 5 Отговор
    Ако вирусолози те - гадатели, бъдат обесени по дърветата, проблемът Корона вирус автоматично ще изчезне...
  • 12 ТЕЛЕ-зрител

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "Средствата":

    Не познавам такъв човек (със сигурност има). Но познавам човек на когото са предлагани пари за трупа на негов роднина починал от преплитане на червата. И познавам хора, на които са предлагани пари да седят 14 дни под карантина и да ги пишат болни от ковид. Лицата са от ромски произход.

    Коментиран от #14, #15, #25, #28, #30

  • 13 А пък

    14 3 Отговор
    Има ли останали глупаци да се връзват още на такива тъпизми??!
  • 14 От #9

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТЕЛЕ-зрител":

    В Италия частни финансови институции предлагат чрез европейската централна банка 35 милиарда € заем за здравеопазване. Икономисти, които знаят за каква измама с последващо изнудване ще има не искат да чуят, но властниците които след година ще ги няма може би ще нахлузят и тоя хомот. А сега има състезание кой повече умрели ще пише, та повече пари да изкрънка.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ТЕЛЕ-зрител

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Гост, искали са да вземат трупа и роднините да не го погребват. Хората са вярващи и не са се съгласили.

    Коментиран от #18

  • 17 Синдикат на ало измамниците

    10 0 Отговор
    Трябваше да подсилите заглавието, трябваше да напишете вирусен апокалипсис с дата на края на света,това заглавие е слабо.
  • 18 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "ТЕЛЕ-зрител":

    И какво ще го правят този труп като го вземат?Ако ще го погребват служебно,погребението ще струва 2000 лева,има и други изисквания към починали от вируса.За какво им е цялата разправия на докторите?
  • 19 ТЕЛЕ-зрител

    5 0 Отговор
    Последно отговарям. Жената НЕ е починала с ковид.

    Коментиран от #20

  • 20 Продължение от #9

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТЕЛЕ-зрител":

    В Италия започнаха да пращат фактури на близките на тези близо 30 хиляди починали от бог знае какво за по 770 €.
  • 21 някой

    7 2 Отговор
    И какво предлага тоя Кекуле ? Ясно е че има някой и друг милшон в банка, пък и докато има зараза,заплатката ще върви някак,както и финансиране от държавата. За останалите..да стоят три години по къщите, това е оптимистичния срок за специфично лекарство,за ваксини......бога работа.Говорим за специфични и безопасни,не за ,,експериментални,, до края на годината. Ако някой мисли че икономика съсипана по този нячин ,ще се възстанови за няколко години,ж2стоко се заблуждава.И какво ще стане по света? Граждански войни ли искат тия ?
  • 22 3333

    9 3 Отговор
    Всичко е планирано, "учени" като този са просто вестоносци.
  • 23 Верно ли

    6 2 Отговор
    Тези от Дойче зеле не спират с облъчването. Нещо напоследък да са писали за мигрантите, или тази тема отпадна вече - паричният поток е насочен в друга посока...

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Продължават

    9 1 Отговор

    До коментар #23 от "Верно ли":

    Продължават да бомбардират Италия, но средствата за масово оглупяване не съобщават. Единствено местните жители пищят в нета. Това е странното с тоя вирус, всички по домовете изолация, а наплива на негри продължава и за тях вирус няма
  • 27 кеф

    2 1 Отговор
    Обужавам вирусите и такива новини ма кефят
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 kompi

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Средствата":

    аз познавам хора които умряха от страх. а от корона вирус не познавам
  • 32 oww

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Родопа планина":

    Хайде иди в някое инфекциозно отделение и докажи

    Коментиран от #33

  • 33 Дойче веле

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "oww":

    винаги твърди обратното на истината!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.