10 Май, 2020 20:00 3 735 9

Коронавирус: В Италия отново пият кафе навън. В Норвегия всички тръгват на училище

  • дойче веле-
  • италия-
  • европа-
  • мерки-
  • еспресо-
  • коронавирус-
  • норвегия-
  • магазини-
  • училища

В Европа мерките, въведени заради коронавируса, постепенно се разхлабват

Коронавирус: В Италия отново пият кафе навън. В Норвегия всички тръгват на училище - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Непоследователно и некоординирано - така през март европейските държави наложиха ограничения, за да овладеят пандемията от коронавирус. "Страните влязоха хаотично в ситуацията на изолация. И изглежда, че също така хаотично ще излязат от нея", смята Янис Емануилидис от Центъра за европейска политика в Брюксел. "Волята за координация на европейско ниво липсва. По-скоро всеки наблюдава какво правят останалите."

Италианците отново пият еспресо

През последните два месеца, прекарани под карантина, на италианците най-силно им е липсвало еспресото в бара зад ъгъла. Сега в Италия заведенията отново предлагат кафе - в чашка за еднократна употреба, пред вратата. Повечето магазини ще останат затворени до средата на месеца, а фризьорите ще трябва да изчакат до юни. Парковете вече са достъпни, а една пета от всички заети се връщат на работа, в това число голяма част от работещите в индустрията.

Италианците имат право да посещават и съседите си. Те могат да пътуват в съседните населени места, но без да напускат региона, за да не се разнесе заболяването от силно засегнатата северна част до по-слабо пострадалия юг.

Италия се бори срещу страха от следваща инфекциозна вълна от една страна и пълния икономически колапс от друга. Брутният вътрешен продукт се очаква да се свие с повече от 9%. Все още не е ясно дали Италия ще може да приема туристи тази година.

Новите мерки, въведени от премиера Джузепе Конте, се оценяват като неясни и неубедителни. Единствената добра новина за него е, че одобрението към Матео Салвини, лидерът на популистката "Лига", значително се срина по време на корона-кризата.

В Испания ще се радват на слънцето

Децата в Испания най-после излязоха навън след шест седмици стриктна карантина. Повечето паркове в страната вече са отворени, в тях испанците могат да се разхождат и да карат велосипед в определени часове.

Правителството в Мадрид обяви четири фази на нормализиране до края на юни. Всяка от тях ще продължи около две седмици. От разпространяването на инфекцията ще зависи например дали баровете и ресторантите отново ще отворят врати.

Фризьорите, книжарниците и автосервизите работят при строги мерки. Пътуванията вътре в страната остават ограничени. Ресторантите могат да отворят терасите си, но за да гарантират дистанцията между гостите, те трябва да ограничат капацитета си наполовина.

Повечето магазини ще посрещат клиенти едва през юни, а училищата ще останат затворени до септември.

Какво се случва на север?

Норвегия е първата държава в Европа, която отваря всички училища. На 11 май учениците ще се завърнат в класните стаи. Магазините също се върнаха към нормалния режим на работа, ресторантите и баровете трябва да ограничават броя на посетителите си до началото на юни. А след това ще бъдат позволени и мероприятията с публика до 200 души. Премиерката Ерна Солберг иска да възстанови напълно обществения живот до средата на юни.

В Дания учениците също започнаха поетапно да се връщат в училищата, а ресторантите и кафенетата могат да отворят отново. В средата на месеца книжарниците и църквите отново ще отворят врати, а в началото на юни ще заработят и театрите и кината. В края на април министър-председателката на Дания Мете Фредериксен обяви, че пандемията е под контрол.

В Нидерландия разходките не бяха забранени, много магазини също не затвориха врати. Управляващите разчитаха на отговорността на гражданите и ефективността на социалната дистанция. Сега учениците се връщат на училище, а възрастните - на работните си места. Правителството на Марк Рюте се надява на бързо възстановяване в браншовете, които бяха сериозно засегнати от кризата. Един от най-тежко пострадалите - търговията с цветя.

Франция ще спасява виното и сиренето

Производителите на сирена във Франция отправят апел за помощ: по време на кризата приходите им са спаднали с 60%. Семейните бизнеси са застрашени, същото важи и за винопроизводителите. Спадът в износа и консумацията ги изправя пред сериозно предизвикателство. Предлага се виното да бъде преработвано в индустриален алкохол за дезинфектанти.

Във Франция спазването на мерките за изолация се следи стриктно. За по-малко от два месеца полицията в страната е събрала милиони евро от глоби. От 11 май гражданите ще могат отново свободно да се придвижват в периметър от 100 километра от жилището си. Някои магазини отварят, но не и ресторантите и баровете. Всички културни фестивали и футболни мачове през лятото са отменени.

Макар случаите на заболели от коронавирус да са концентрирани около Париж и в източната част на страната, стриктни мерки важат в цяла Франция. Така икономиката беше замразена, което доведе до сериозна рецесия и задлъжнялост на държавата. Страната отпусна милиарди евро в помощ на наетите лица и бизнеса. Националният авиопревозвач "Ер Франс" ще бъде спасен със седем милиарда евро. Автомобилната индустрия също се нуждае от огромна финансова инжекция.

Париж реагира централизирано и авторитарно. Сега обаче регионите получават повече възможност за действие. Кметовете на населените места по крайбрежието на Атлантическия океан искат вече да започнат да отварят плажовете, въпреки че границите на страната остават затворени до средата на юни.

В ЕС границите на ЕС са на практика затворени от два месеца. Брюксел смята, че ситуацията все още е "нестабилна" и настоява рестриктивните мерки по външните граници да бъдат удължени до 15 юни.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 NEVER SLEEP AGAIN

    23 6 Отговор
    Само в БГ генерали в черно с обърнати пентаграми плашат народа, че иде Апокалипсисът дори и в неделя.
  • 2 питам, отговор не чакам

    17 3 Отговор
    Защо всяко заглавие трябва да почва с "Коронавирус" или да съдържа тази дума ???

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Ръмпези

    11 0 Отговор
    НА ЗАПАД ПО ЛЕСНО СЕ КОНТРОЛИРА ВСИЧКО...СЪЗНАНИЕТО Е ДРУГО...НИЕ СЕ МЪЧИМ ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ КАТО ТЯХ, НО ИЗГЛЕЖДАМЕ СМЕШНИ...НЕ ПОНТИРАЙ НИКОЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ...БЪДИ СЕБЕ СИ...
  • 4 Не може

    9 1 Отговор
    да се вярва на Дойче веле.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Марио

    7 3 Отговор
    Правилно е да серазхлабват мерките.Не може така да стоим с месеци.Отшумя вече вируса, пък и трябва да мислим и за другите последици.Трябва да се отворят и всички спортни зали, за да могат хората да спортуват.Време е да махнем мерките.Стига толкова.
  • 8 Иван

    1 5 Отговор
    Като пламнат отново, друга песен ще запеят, но дано не се случи!
  • 9 Матей

    5 1 Отговор
    Един ден това ще се изучава в учебниците,особено по психология на тълпата,как може да се устрои всепланетарна афера и блокиране на всичко с една измислена инфекция,това си е нова управленска технология,цяло изобретение и трябва да се патентова.Всичко е бош-лаф, тия тъпанари се готвят да въвеждат някакво извратено законодателство.Научиха се с наредбички и скорострелни закончето да прецакват и конституция и обичайния морал и всьо.