10 Май, 2020 21:39 9 314 49

Заради коронавирус: десет години по-малко живот

  • дойче веле-
  • германия-
  • живот-
  • коронавирус-
  • болести-
  • инфекция-
  • смърт

Мъжете в Германия, починали от Ковид-19, са можели да живеят средно още 10 години - дори и тези с предишни заболявания

Заради коронавирус: десет години по-малко живот - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Критиците на ограничителните мерки твърдят, че новият коронавирус бил опасен само за старите и болни хора, на които и без това им оставало малко живот. Анализ на северногерманското радио NDR обаче показва друго - че много от починалите от Ковид-19 са можели да живеят още няколко години.

Мъжете губят повече от жените

С помощта на статистиката е възможно да се определи колко години живот е загубил човек, който се е разболял и починал от Ковид-19. С други думи: колко още е можело да живее, ако не се е бил заразил. Данните сочат, че мъжете са можели да живеят средно още 10,7, а жените - още 9,3 години.

Авторите на анализа са взели предвид очакваната средна продължителност на живота в Германия и средните възрастови данни за починалите от коронавирус - общо 6115 души до 29 април, според института "Роберт Кох". Тук правят впечатление разликите между отделните региони: ако в Бремен болестта е съкратила с малко повече от 7 години живота на средностатистическата пациентка, починала от Ковид-19, то в Мекленбург-Предна Померания жените са можели да живеят средно още 13,9 години. Мекленбург Предна-Померания е и единствената германска провинция, в която заради новия вирус жените са загубили повече години от живота си, отколкото мъжете (средно 12,9 години).

Изчисленията следват модела на едно подобно изследване, проведено от учени от Университета в Глазгоу, Шотландия, проучили данните за жертвите на Ковид-19 в Италия и Великобритания. Резултатът от тяхната работа: средно мъжете са загубили около 14 години от живота си заради болестта, а жените - 12 години. От тях трябва да извадим по 1 година живот - заради предишните заболявания на пациентите. Така се получава, че мъжете, починали от коронавирус в Италия и Великобритания, са можели да живеят средно още 13 години, а жените - още 11 години.

А предишните заболявания?

Ако вземем предвид и фактора "предишни заболявания", то в Германия мъжете, починали от Ковид-19, са можели да живеят средно още 9,9 години, а жените - 8,5 години. Тоест пациентите, страдащи и от други болести, са си отишли значително по-рано заради коронавируса, отколкото е можело да живеят чисто статистически.

В Германия хората с предишни заболявания, които засега съставляват голяма част от починалите от коронавирус, биха могли да живеят още дълги години, казва Клеменс Вентнер, главен лекар на инфекциозното отделение на Университетската клиника в мюнхеннския район Швабинг. "Днес не е задължително хората с диабет, високо кръвно налягане или с деменция, например, да умират по-рано заради тези заболявания", уверява той.

Дебатът за годините, които починалите от коронавирус губят от живота си, тръгна от едно изявление на кмета на град Тюбинген Борис Палмер. Той заяви в едно телевизионно участие следното: "Може да се окаже, че в Германия сега спасяваме хора, които след половин година и без друго щяха да умрат". Заради това си изказване Палмер беше остро разкритикуван дори и от собствената си партия - Зелените.

Автор: Ян Щроцик


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пройчо

    18 4 Отговор
    Къде е такъв анализ за България?

    Коментиран от #4, #16

  • 2 Ръмпези

    34 5 Отговор
    АБСОЛЮТНО ТОЧНО..НИЕ НЯМАМЕ РИСКОВАТА ГРУПА, ЗАТОВА ИМАМЕ НАЙ МАЛКО ЖЕРТВИ..ТОВА НЕ Е УСПОКОЕНИЕ...ЛОШОТО Е ЧЕ НЕ ФУНКЦИОНИРА ЗДРАВНАТА НИ СИСТЕМА..ХАОСЪТ Е ТАМ...ТРЯБВАТ НИ КАДЪРНИ ХОРА...С ТОВА УПРАВЛЕНИЕ Е БЕЗМИСЛЕНО....
  • 3 ???

    16 10 Отговор
    Какво е това нещо, Ковид 19.Моля някой да ми обясни. Извинете ме за невежеството.

    Коментиран от #27

  • 4 оня с коня

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "пройчо":

    А ще повярва ли някой на подобен Български анализ и няма ли да бъде за пореден път оплюта Властта че се опитва по подобен безобразен начин да Лъже хората?Ей...България НЕ Е като Белите държави!:)

    Коментиран от #28, #33

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 доцент Мангъров

    14 26 Отговор
    Искам да ме арестуват за дето призовавам да се ходи без маски и насърчавам омешването на стадото и пламването на епидемията !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Институт Робур Кух

    21 6 Отговор
    Прогноза -август ще вали сняг в Схара.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Зайко Байко многознайко

    17 5 Отговор
    Това ми эвучи малко , като минало не свършено време в бъдещето подобно на бил съм се бил напил!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ivan

    19 3 Отговор
    Прогнози дават хора с купено образование, истинските учени дават решения..2+2=4 факт!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 12 Отговор

    До коментар #1 от "пройчо":

    Дo ceгa в Бългaрия 91 ca умрялитe зaрaзeни oт СОVID-19, a прeз тoвa врeмe, oт други бoлecти, близo 20 000 /двaдeceт хиляди/ . Някoй НAЧAЛНИК мoжe ли дa oбяcни ЗА КAКВO E ТАЗИ ИСТЕРИЯ??? Тoвa ca oкoлo 0,45% - нямa и пoлoвин прoцeнт???
  • 17 Верно ли

    22 3 Отговор
    Вече само от заглавието знам, че Дойче зеле пускат фандъци за балъци. Само дето балъците са на свършване.
  • 18 Камарг

    22 5 Отговор
    На 14 години се разболях от Менингит.Някой може и да знае какво е.Изкарах и гноен и вирусен.21 дена в инф.отд..Кошмар.14 дена на системи на легло.Докторите не ми даваха никакъв шанс.Искам да Ви кажа всеки има глава на раменете и само 1 живот.За мен това е най страшното инф.заболяване.Не се страхувайте от никакви вируси,в нас те са хиляди.Бъдете умни и здрави.

    Коментиран от #20

  • 19 Зевс

    10 7 Отговор
    Вярно е, десет години повече биха били възможни, от 90 до 100.... На обществото това е нужно, мъдрост и устойчивост, децата... кучета ги яли
  • 20 Е как така

    7 15 Отговор

    До коментар #18 от "Камарг":

    За теб " това е най- страшното инф. заболяване" , пък - " не се страхувайте"... не разбирам. Хората се страхуват от всяка една болест. Нормално е. А кои са тези " хиляди вируси в нас", че нещо не ми е ясно? Вирусната енфекция идва отвън, но ако не се лекува правилно и навреме - започва бактериална инфекция.

    Коментиран от #26

  • 21 Борис

    15 5 Отговор
    У нас властта е некадърна, пълна с калинки и начело с индивид участвал "сенчестите" групировки, а и не се знае дали не продължава.
    Е как ще има такива анализи!?
  • 22 Пръцко

    17 6 Отговор
    Ако дебелите немски бюргери и френски пеизани живеят средно до 100 годишна възраст, то в тая статистика би могло и да има нещо вярно. У нас обаче средната продължителност на живота благодарение на алчните ни политици е около 50 години, а рисковата възраст е 70-80 години и нагоре, което автоматично означава, че у нас Ковид-ът УДЪЛЖАВА живота!!! Отново сме не първи в света, ами направо УНИКАТНИ, НЕВЕРОЯТНИ - България форевър! :))
  • 23 соросоидни кърлежи

    20 5 Отговор
    Германски кмет "Може да се окаже, че в Германия сега спасяваме хора, които след половин година и без друго щяха да умрат" Браво..защо да спасяват пенсионери ,направо да ги колят , а парите да отидат за социални помощи на така наречените бежанци-талибанска сган..и друга паплач.
  • 24 Всеки

    15 3 Отговор
    ...един вирус може да предизвика летален изход. Не само Ковид. Грип. Хив. Хепатит. Нилска треска. Ебола и пр. И пр. ТОЕСТ, ТОЗИ ИЗВОД ЗА 10 Г. ПО- МАЛКО , И ДОРИ ПОВЕЧЕ АТ 10, МОЖЕ ДА СЕ ОТНЕСАТ КЪМ ВСЯКА ЕДНА ИНФЕКЦИЯ. ВИРУСНА ИЛИ БАКТЕРИАЛНА.
  • 25 И аз – бог и господар

    4 5 Отговор
    И аз – бог и господар на всичко това! О, сладост на безкрайното, неизчислимо

    богатство! Какво щастие е да бъдеш жив!

    Дори мухите, които бръмчаха във въздуха, бяха от чисто злато, с очици от чер

    ахат.
    Да! По-добре е да си млад, красив и жизнен, отколкото стар, болен и грохнал.

    Размишлявах за тази истина в златния следобед, в мекия си шезлонг. Усещах

    колко здрава е всяка частица на моето прекрасно тяло, колко хармонично е то.

    Знаех, че съм съвършен. Ако тръгнех гол по улиците, красотата ми щеше да

    прехласне хората, да ги преобрази. Но аз не се интересувах от хората.

    Коментиран от #29

  • 26 Репресиран от герб

    9 4 Отговор

    До коментар #20 от "Е как така":

    Е добре де. Да те питам тогава как ще лекуваш корона вируса без лекарство а? Защо да лекуваш болен от вирус след като той е болен от онкологично заболяване? И как ще лекуваш вирус без лекарство пак да питам? И да питам бактериалната инфекция не идва ли и тя от вън? Но да си плещим нещо, пък има ли няма ли смисъл, няма никакво значение.

    Коментиран от #49

  • 27 Е как какво

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "???":

    Грип!
  • 28 00000014

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    А в "белите държави" дали има платени тролчета? Кажи ти трябва да си запознат. Ама преди да яхнеш скопения кон.
  • 29 дааааа

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "И аз – бог и господар":

    Знаем, интересуваш се само от властта, тя те опиянява. И от Барселона, с младото гадже, налиташ на младото защото си дърт и грозен ...
  • 30 асдф

    10 2 Отговор
    А държавите по Света толкова милеят за старите хора и искат да им дават десет години по-дълго пенсия. Затова навсякъде увеличиха пенсионната възраст.
  • 31 ТЕЛЕ-зрител

    14 2 Отговор
    Заради психозата,ограниченията и безработицата на хората, покрай световната реклама на ковид- средно 15години по малко живот.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гербав трол

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Абе как така ще оплюват властта (особено на банкянската мутра) - той за вас е полу бог че направо цял. Я как в България си справяме отлично с божиите мерки и на щаба му. Даже удължиха живота на старите хора нищо че скъсиха на младите ама това не е предмет на анализа. Нацията от 9 милиона се стопи на 7 ама и това не е предмет на анализа - отделно че българите вече почти ги няма и само ци.аните се размножават и вече са над 30% от населението а нямаха 10% преди.

    Мечтата на соросоида е мутрата - комунист Бойко да ни управлява пожизнено.
  • 34 Гербав трол

    11 8 Отговор

    До коментар #32 от "Професор":

    Е да де ама заради 90 човека за които не е сигурно нямало ли да са си заминали и без коронавирус (за такива и обикновения грип е много опасен) да си разрушиш икономиката и да обречеш 300 000 нови безработни млади хора на глад а от там и още много стари (родителите им) които ще измрат следващата зима от глад,студ и че нямат пари за лекарства - е това правилно ли е.

    Коментиран от #36

  • 35 Буко

    5 2 Отговор
    10 са си 10 нали правителствата ги дава за 10 години пенсии и всякакъв вид намаления и помощи.
  • 36 Професор

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Гербав трол":

    Виж сега, вече коментирах, че според мен това е инфодемия създавана от неомарксистите на Запад, и подклаждана от комунистически Китай и контролираната от него СЗО да се свали Тръмп от власт и да се разруши Западния капитализъм. Ние просто ще имаме колатерални поражения понеже участваме в калабалъка.
  • 37 Бачо Киро

    6 4 Отговор
    10 ама на теория. Няма как да твърдите, че са щели да ги живеят тези 10,защото не само короната може да им съкрати живота. Стъкмистики за идиоти...
  • 38 Зайко Байко многознайко

    6 2 Отговор
    Всичко ново е добре забравеното старо! Класически методи използвани от десетилетия, ваксинация, хиперимунизация, серумиране, изолация, карантина, лечение с аннтибиотици ( особено важно за вторичната инфекция която обикновено се предизвиква от т. н. условно патогенна или опортюнистична микрофлора), лечени с кортизонови препарати, всички тези методи са известни ! Всяко мероприятие и изследване обаче изисква и определено време, времето е константа с която , който и да учен или екип не може да не се съобразява! Ограничаването на контактите води до по-бавно изграждане на т. н. стаден имунитет, това е обаче е свързано със нарушаване на логистичните процеси в социума , резултатите са забавяне или спиране на икономиката и последващ хаос на борсите и цените! От друга страна при запазване на икономиката ще има повече заболели и съответно повече загинали! Искам да отбележа , че най-силното човешко чувство се нарича , не не е любовта, чувството се нарича ГЛАД! Последствията от това чувство , оставям на вас да си представите как може да изглежда ситуацията!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гьон

    11 3 Отговор
    Заради аборти хората в Германия са можели да живеят близо 70г повече. Заради втората световна близо 30г повече. Спрете да се дрогирате докато пишете статии.
  • 41 Мислещ

    6 2 Отговор
    Нещо ви куца математиката...10 години ли няма да се срещнат с вируса, дори мерките да траят толкова време?
  • 42 Гост

    4 1 Отговор
    Според статистиката в България само 3% от хората над 60 години нямат затлъстяване, кръвното е им е в нормата, нямат съпътстващи заболявания. Това е много страшно.
  • 43 Mхмм

    1 0 Отговор
    Коя врачка ползвахте? Статистиката е ясна . Маха се времето под обсада, докато си карантиниран и животът ни веднага намалява ... ама много са надсложили за да е по ефектно :)
  • 44 котарак

    5 2 Отговор
    В нормалните държави много от мерките са пожелателни или са под формата на съвети. В нашта убава държава щом се пише статия на тема мерки се започва с глобите и заплахите. Дайте ни малко въздух бе! Хората и без това са стресирани. Кой без работа, кой в неплатана, кой трябва деца да гледа, щото градините са затворени. Мерките 60/40 и безлихвени заеми така и не проработиха, обаче хайките за маски в градския транспорт започнаха още в седем сутринта.
  • 45 Гош

    0 0 Отговор
    Да са живи и здрави
  • 46 Ццц

    1 0 Отговор
    Интересно колко ни коства мръсния въздух и вредните храни, с които ни тъпчат, за да върви бизнеса с хапчета??
  • 47 Брадвата

    1 0 Отговор
    при нас - заради герб, поне 10 години по-малко живот вече, то, който се е отървал - добре за него, че лошото тепърва предстои!
  • 48 Старото

    0 0 Отговор
    Седнали да ми смятат кой колко щял да живее! А, бе, аланкоолу! Човек предполага, но Бог разполага!
  • 49 Пешо Питанката

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Репресиран от герб":

    Те тоа пат я че отговорим, оти съм гледал телевизия. Та по телевизоро видех, па и чух, дека против вирус лекарство нема. Само може да има некой препарат, що му пречи на вирусо да си разтовари генетичната информация в клетките. Така било с некои антивирусни препарати, ама само ако се земат преди или веднага, щом те нападне гадинката. После и да си ги пиеш - ядец. Оно, телото, само требе да се излечи, да си направи антитела. Оти тва ти е вирус, не ти е бактериа. Неа можеш да си я тровиш с антибиотик, оти она си е животинка, а вирусо не е баш кат животинката. А инфекциата след вирусо не е от външни бактерии, а от бактерии, дека си ги носи секи нормален що годе човек. Они са се у тебе и по тебе, ама кога ти отслабне имуннио отговор, не са ти приятеле, а одма те изеждат. Викат им ,,нормална вътрешна бактериална флора".