Last news in Fakti

12 Май, 2020 06:30 5 090 28

Заради коронавирус: Милиони ще умрат от рак и други лечими заболявания

  • туберкулоза-
  • малария-
  • грип-
  • ковид-19-
  • коронавирус

Проблем номер едно в световен мащаб сега е пандемията от Ковид-19 и преодоляването на икономическите последствия от кризата

Заради коронавирус: Милиони ще умрат от рак и други лечими заболявания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания в момента отпадат по около 2 300 прегледа седмично на жени, болни от рак. Заради епидемията от коронавирус много болни с лечими заболявания остават без лечение. Последиците ще са катастрофални.

Проблем номер едно в световен мащаб сега е пандемията от коронавирус и преодоляването на икономическите последствия от кризата. Всички усилия са впрегнати в търсенето на ваксина. Това несъмнено е необходимо, но редица други смъртоносни болести остават извън фокуса на вниманието, което може да има фатални последици. Експертите се опасяват от милиони смъртни случаи, предизвикани от заболявания, които всъщност са лечими.

Както отбелязва сп. „Шпигел“, това засяга европейските държави като например Великобритания, където седмично по около 2 300 души с ракови симптоми на практика нямали достъп до медицински прегледи. Отпаднали са и профилактичните прегледи за рак на гърдата и матката на около 200 000 жени седмично. Така заболявания, които са лечими, ако бъдат открити своевременно, се превръщат в смъртоносен риск за милиони. По данни на Britsh Heart Foundation през март към медицинските заведения са се обърнали 50% по-малко хора с опасения за инфаркт.

Туберкулозата – най-смъртоносна сред инфекциозните болести

Много държави обаче могат да бъдат засегнати още повече: по-бедните страни, които от години се борят срещу тежки инфекциозни заболявания като туберкулоза, СПИН, морбили. Същото се отнася и до тропическата болест малария. Почти изчезнали, сега тези заболявания отново започват да се разпространяват, защото бяха пренебрегнати заради коронавируса.

Туберкулозата, от която ежегодно се заразяват по около десет милиона души, води до най-много смъртни случаи сред инфекциозните заболявания – по 1,5 милиона годишно. Само в Индия всекидневно загиват по около 1000 души. А предположенията са, че между 2020-та и 2025-та година ще се разболеят още 6,3 милиона души.

В Индия, например, след избухването на пандемията от коронавируса болните от туберкулоза много по-трудно успяват да получат лечение. Много от лекарските кабинети са затворени, а редица пациенти, успели да стигнат до лекар, често биват връщани – щом не страдат от Ковид-19. Същевременно изостава имунизацията на децата – поне сто хиляди деца не са били ваксинирани през март срещу туберкулоза.

Плашеща е и статистиката за болните от малария. Болестта засяга предимно бедните тропически и субтропически държави, в много от които е основната причина за преждевременна смърт.

В Африка жертвите на маларията могат да се удвоят

По преценки на СЗО, през 2018 година от малария са се заразили 228 милиона души по света, 93% от които - в Африка, пише сп.„Шпигел“. А през 2020 тези показатели вероятно ще нараснат многократно. В много държави вече е факт недостигът на медикаменти, тестове и защитни мрежи. „Опасяваме се, че ще се върнем с 20 години назад“, казва Педро Алонсо, директор на Програмата за борба с маларията на СЗО.

Както посочва „Франкфуртер Рундшау“, Африка до момента е относително слабо засегната от пандемията Ковид-19. Но още отсега е ясно, че коронавирусът може да изтласка на заден план усилията за борба с редица други болести. В Африка годишно умират по около 380 000 души от малария. Специалисти на СЗО предполагат, че броят на смъртните случаи от малария би могъл да се удвои през идните години. При това маларията е само една от безбройните епидемии, които периодически разтърсват тази част на света. Известни са и останалите - едра шарка, морбили, СПИН, Ку-треска и Eбола.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Екмеледдин

    22 8 Отговор
    От Демокрацията за 30 години от нас умряха 2 милиона от както нашата страна излезе от състава на Русия 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #23, #27

  • 2 Мислещ

    26 3 Отговор
    И от глад, стрес. Ние, нормалните хора, това го повтаряме от първия ден.

    И с маските доста народ ще си докара здравословни проблеми.

    Коментиран от #24

  • 3 Един от стадото

    15 2 Отговор
    То много болести, много мор по този свят... " Благодаря" за разясняването! Бе що пишете само за умира че ка?! То е ясно, че след като сме се родили, все някога ще умрем, но това ли да дрънкаме постоянно, що не гледаме как да живеем по-пълноценно и да оставим нещо добро на този свят?!
  • 4 Трябва да си гений

    6 7 Отговор
    Идеята е ясна, но потърсиш ли логика в думите подредени в изречения в тази статия, ще пропаднеш в психологична яма. Нищо чудно че първия пост е разбрал че става въпрос за СССР и му липсва колхозническия живот. Чакайте да видите по надолу кой какво е разбрал от тази и други такива зле написани статии върху всъщ ост важни и злободневни въпроси.

    Коментиран от #20

  • 5 6667

    21 1 Отговор
    Брей, един път дойче зеле да напишат нещо вярно- редакторът явно е пиян като свиня и е пропуснал да изтрие статията...

    От туй смешно вирусче накрая ще имаме измрели (уж от него) много под 1млн. човека в световен мащаб- той и простият сезонен грип избива толкова, но туй е друга тема... Какво обаче става в действителност:

    - планови операции НЯМА, само спешни...
    - масово се прекъсват лечения на сериозни болести...
    - масово се сменят лекарствени терапии щото лекарство Х рязко е изчезнало от пазара и трябва да се замени с нещо...
    - масово се нарушава имунизационния календар и не е ясно до какво ще доведе това...
    - поради масовата липса на пациенти болниците просто нямат приходи и вече се почна със съкращенията на помощен персонал...

    В крайна сметка ще си измрат много хора без дори да са се закашляли тази година- сега мрат "от корона", скоро ще почнат рязко да умират от рак и от усложненията заради отложените операции.
  • 6 Пако

    15 4 Отговор
    Наистина ли има, още идиоти които да вярват
    в измислицата Коронавирус?????
    Защо не покажат,какво става в Рим,хилядите
    измрели в полет птици осеяли улиците.
    Разберете, проблемът се нарича 5G а не някакъв
    Коронавирус.Хора,ще измираме по пътищата,
    и преди всичко болните и възрастните хора със
    сърдечни проблеми.....

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Сандо

    10 1 Отговор
    А милиарди ще умрат,просто защото са се родили.Стига ще насаждали страх у хората,по-добре им помогнете да научат как да посрещнат смъртта достойно - има откъде.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 6667

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Пако":

    Ти си мало.умен и конкретно за теб се надявам простотиите които пишеш да са верни и като пуснат 5Г да умреш в адски мъки...

    То бива да сте оли.гофрени ама взехте да прекалявате бе...
  • 10 Рангел

    17 3 Отговор
    Поредна гавра с българския народ. ГЕРП официално въвеждат крепостничеството в България. Ако Българин посмее да мине границата го очаква 14 дни домашен арест(карантина), за всички останали независимо от каде идват, само с една бележка в която да пише че са здрави ще могат да обикалят свободно из страната. Е господа как се наричат рестрикциите когато са на етническа основа?
  • 11 Еразъм

    8 0 Отговор
    На някой в Дойче веле най-после му е проработила мозъчната клетка!
  • 12 Аха

    10 0 Отговор
    А не беше ли това световната цел?Нашите жаби и те вдигнаха краката,но тях народа ще подкове
  • 13 Хъм

    9 0 Отговор
    Как изведнъж всички започнаха да броят умрелите публично и официално?До сега се водеше само статистика и нищо повече.Изведнъж някой реши,че в това да вади на всеки час мъртъвците на тоя свят има огромна далавера и наистина има такава,щом мисията е увенчана с успех а народа повярва
  • 14 Не сме им нужни вече и ни унищожават !

    5 0 Отговор
    След Вируса идват ИМУНИЗАЦИИТЕ ! Ние ак изоставамеи в (трапането) на нашата популация. А нормалните държави от Запад ударно редуцират (трепят)излишната човещка маса , чакаща за социални грижи !
  • 15 Щесе окаже че Бойко е прав

    7 0 Отговор
    Целта с Вируса е разяснена пред Премиераи той искаше да ни предаде образно : "трупове, хладилни камери , камиони, боди багове и общи гробове ! Но партийните конкуренти се спряха да го критикуват.
  • 16 Уиндолса се срина

    5 0 Отговор
    А тези хора , на които им рухна бизнеса , заложили са си къщи имоти , и долните гащи , от какво ще умрат - Рак ,диабет , инсулт, инфаркт . В момента " компютрите" им се разцентроват , и до година ще се питат - От къде ми дойде това на главата.
  • 17 ДОКО

    6 2 Отговор
    КАКВО НЕЩО Е СЪВРЕМЕННИЯТ СВЯТ...ВСИЧКО СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ПАРАТА..И СИЧКОТО ТЕЛЕТА РОБУВАТ И БАЧКАТ ЗАРАДИ ПАРАТА..ТОВА Е НОВОТО РОБСТВО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ДОБРОВОЛНО ИЗБРАНО ДА РАБОТИШ ДОКАТО ПУКНЕШ..
  • 18 хаха

    3 1 Отговор
    да умират хич не ми дреме
  • 19 Кажете го на Буби

    4 0 Отговор
    Да, но Буби иска да сме уплашени и старите хира да изпукат, стоейки удома и чакайки тази проститя да свърши. Ще имат да си чакат! Стреса и мерките взети от Мъдреца от Бснкя имат само един резултат, влошено здравно състояние на населението, защото графиците са нарушени и който оживее оживее. Важното е Мъдреца да властва, да надува вувузелите за взетитите мъдри решения, за растежа и невидимите успехи, за неговото място сред премиерите в ЕС, което е между първото и второто.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТтТ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Екмеледдин":

    Ало, ти не виждаш ли, че твойте хора ти мътят главата! Създават дезинформация и напрежение без никави доказателства с цел отвращаване на хората от властта!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Малко статистика

    4 0 Отговор
    От януари до април 2020 са починали 20 000 000 души в целия свят. Уж от Covid 19 за същия период са починали 250 000 души. Равносметката е 1.5 % от всички починали за този период са от Covid 19... За другите 98.5% защо никой не повдига въпроса какви са причините?
  • 26 Спас

    4 1 Отговор
    Ракът не е лечимо заболяване за съвременната медицина.
  • 27 Коя е вашата страна?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Екмеледдин":

    ..........
  • 28 гост

    1 0 Отговор
    И аз за малко да гушна букета преди месец и половина получик бъбречна криза отивам отивам при доктора дето уж ме лекува че пикая кръв тои пак ми исписва същите хапченца и ми вика ела след седмица ас си знам как искарах цяла седмица накрая дигнах 40 градуса температура и немога да я сваля и ми става все по лошо отивам при един урулог няма го щял да доиде след две седмици търся го тоя хапчетата бил на операции търся друг щял да доиде след десет дена връщамсе обратно в воена болница казват има нареждане болницата да се затвори питам каде да го чакам доктора ами незнам тука неможе а ама тои си замина отивам в спеното в терапията излиза доктора имапита за какво си викам имамвисока температур нечака да се доискажа вика отиваи в инфециозното в окружна отивам там викам си може да съм хванал вируса чакам 4 часа да се появи някои идани прегледа и оште един да ми доиде реда защото бях 3ти от общо 6 човека преглед ништо ми няма и сиизмисли нешто аз вече примецвам хъбаво че се ми се обадиха чес а намерили доктор да ме прегледа деректно в отделението.След това веднага ме вкараха вътре и след два часа операция и там проблеми като дърпали камака пробили уретера че се наложило по спешност да викат доцента да го разбива.Аа забравих за бърза помощ въобще не доидох самоказаха пии хапчета за температура.Че така де много хора ще умрат ама не от короната.