Last news in Fakti

13 Май, 2020 20:30 7 241 41

България се разделя с една епидемия, която така и не настъпи

  • бойко борисов-
  • герб-
  • коронавирус-
  • венцислав мутафчийски-
  • ваксина

Когато днес излезеш на улицата в София, абсурдите на извънредното положение със сигурност ще ти се сторят като някаква фантасмагория

България се разделя с една епидемия, която така и не настъпи - 1
Снимка: БГНЕС

"Част от мерките в България бяха абсурдни и самоцелни", пише журналистът Франк Щир, който добре познава България. Ето още от наблюденията му след края на строгата карантина.

"Ако можеше да се разходи и да види какво се случва по софийския булевард "Витоша", германският здравен експерт Карл Лаутербах сигурно би изпаднал в криза", пише Франк Щир в началото на статията си и пояснява: "Лаутербах вече седмици наред предупреждава телевизионните зрители, че трябва да са подготвени за продължителни извънредни мерки, които може да траят с години, че трябва да ограничават контактите и да се държат на дистанция, за да се справят с вируса. Но софийският булевард на заведенията е направо претъпкан, а хората си дишат във врата", коментира авторът, който живее в София и е отличен познавач на България. По-нататък той описва хронологията на мерките, взети в България, и отново се връща към личните си впечатления от булевард "Витоша":

"Прави впечатление, че в новата реалност "след корона" столовете и масите са почти както преди. Да, обслужващият персонал носи маски, но посетителите на заведенията седят близо един до друг и взаимно се опушват с дима от цигарите и наргилетата си, сякаш няма нищо."
В България правят много по-малко тестове

Авторът цитира официалните данни за броя на заразените, на излекувалите се и на починалите в България, както и данните за проведените тестове. Според германския вестник "Ди Велт", в България са тествани едва 7 на всеки 1000 души, докато в Германия числото е 30. Щир също сравнява българските показатели с данните от Германия:

"В сравнение с Германия, в България са направени четири пъти по-малко тестове за коронавирус на един милион души, като са установени седем пъти по-малко заразени и починали от КОВИД-19. Редом с Естония, Словения и Словакия, България е сред онези страни в ЕС, в които пандемията се проявява най-слабо. Правителственият ръководител Бойко Борисов смята, че овладяването на вируса е негова лична заслуга. Та нали той беше сред първите в ЕС, които наредиха пълното затваряне и - заедно с НОЩ под ръководството на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски - въведе строг, но справедлив епидемичен режим".

Репресивният характер на мерките

Авторът твърди още, че в сравнение с държави като Испания, Италия или Гърция ограниченията са останали относително либерални. Той обаче характеризира част от мерките като "абсурдни и самоцелни".

По-нататък Щир описва подробно ограничителните мерки, засягащи училищата и магазините, спорта и парковете - и твърди, че репресивният характер на ограничителния режим, наложен от двамата генерали Борисов и Мутафчийски, най-ясно си е проличал в шестседмичното затваряне на столицата София и на провинциалните центрове:

"Пропускани бяха само онези шофьори, които можеха да представят документ с убедителна причина за пътуването. Близо 230 000 бяха принудени да се върнат обратно", отбелязва германският журналист.

"България би трябвало да се готви за втора вълна"

Справи ли се България с коронавируса? - пита по-нататък авторът. И търси отговора: "Когато днес излезеш на улицата в София, абсурдите на извънредното положение със сигурност ще ти се сторят като някаква фантасмагория. Улиците отново са наблъскани от хора и човек не може да повярва, че само допреди две седмици полицията затваряше площадите с червено-бели пластмасови ленти, за да канализира маршрутите на пешеходците в предписаните траектории."

Франк Щир вижда българите изправени пред една дилема. Той се позовава на препоръките на експерти като цитирания професор-епидемиолог Карл Лаутебах, на Института за медицински измервания и оценки към университета във Вашингтон или на Европейския център за превенция и контрол над заболяванията. В резултат на това той стига до извода, че тази дилема е неразрешима: „Макар че досега не са преживели истинска вълна от коронавирус, те (българите - б.ред.) би трябвало, според Лаутербах, да се готвят за втора и за трета вълна."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    110 11 Отговор
    Влизайте в час и малко по-бързо .защото хунтата налага наново Извънредна епидемична обстановка.стига спахте

    Коментиран от #40

  • 2 SIG,TIM,VIS

    79 6 Отговор
    Честито на печелившите до 14 юни!
  • 3 Софиянец

    23 16 Отговор
    На немеца разбира се му прави впечатление но на бай ганя, косматия Али незнам си къв и ББ не, БАБХ разбира се отсъства а за шумът от заведенията въобще ама абсолютно никой не обръща внимание.

    Коментиран от #37

  • 4 Ръмпези

    52 4 Отговор
    С КОЛКО НЕЩА СЕ ГОТВИМ И НЕ НАСТЪПВАТ АКО ЗНАЕТЕ..ОТ ГЕШЕВ ЗАВИСЯТ ПОВЕЧЕТО НЕЩА , НО ТОЙ КАЗА, ЧЕ ОСТАВЯ ПРОБЛЕМИТЕ В РЪЦЕТЕ НА КЬОВЕШИ, ПОРАДИ ЛИПСА НА СМЕЛОСТ...
  • 5 Магъра досента

    9 35 Отговор
    Те не са учени като мен.
  • 6 опорна точка

    13 65 Отговор
    А в Русия защо настъпи мор? Защо!?

    Коментиран от #31

  • 7 Гост

    23 3 Отговор
    С какво се разбеля бе, още месец мъка...
  • 8 ХХХ

    37 6 Отговор
    БЪЛГАРИЯ СЕ РАЗДЕЛЯ ЗА ВИНАГИ С ТАЗИ "ЧЕРВЕНА ВРАТОВРЪЗКА" СЪВСЕМ СКОРО!!!
  • 9 Касапино

    15 30 Отговор
    И слава на Бога и благодарение на мерките и отговорните граждани. Иначе като си знаем здравеопазването и професионализма на вече за съжаление повечето лекари, ще мрем като пилци кой къде намери.
  • 10 Професор

    65 7 Отговор
    Ние пък виждаме Франк Щир изправен пред една дилема -- или да се върне в неомарксистка Германия където въпросният "професор-епидемиолог" Лаутебах да го плаши и да го параноизира, или да продължи да си гледа живота в свободна България, където джендерстката немска идеология все още не е насъпила повсеместно. Препоръчваме му да избере първото и да се карантинира завинаги.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Матей

    72 7 Отговор
    Бойния вирус ковид се оказа гола вОда,въздух под налягане.В началого управляващите успяха да паникьосат населението,но после настъпи просветлението,първо съмнение ,а после увереност,че ни будалкат по нареждане накъде откъм запад с определени политически цели.Не искат да се откажат напълно от някои цинични простотии,за да не се саморазобличат,взеха пак да заплашват с глоби до 5 хил.лв.,карантинно опандизване и др. тъпизми.Щяло да се повтори заразяването,ми то беше за чудо и приказ,и повече никой не би се вързал на подобна лъжа и измама.
  • 13 Рошко

    48 3 Отговор
    Не очаквам и някой да поеме или да поиска отговорност, за поболелите се самоубили те се, и изперкали хора, безработни, това е то да живееш в проста държава
  • 14 ФИНЦИ

    26 9 Отговор
    къв врус в българия бе това е пълна глупост не спазвам нищо не ме засяга нои здравна каса и така нататък мил съм си само аз и след мен потоп
  • 15 оня с коня

    14 35 Отговор
    Да каже ЯСНО И ТОЧНО Мнението си Германската Мисирка ЧИИ МЕРКИ СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ:Дали на Германия която прави тестове като Изоглавена,или "абсурдните и самоцелни" мерки на БОРИСОВ И СЪОТВЕТНИЯ ЗДРАВЕН ЩАБ на БГ?А не се ли сеща Авторът на Статията че "БГ се разделя с една Епидемия която така и не настъпи" БАШ поради ЕФИКАСНОСТТА на Действията на Правителството ни и не случайно Страната ни е В ЧЕЛОТО на класацията за отлично справили се Държави в ЕС/справка - КРАЙНИЯ РЕЗУЛТАТ/?!Прави се на Луд Швабата но всъщност Съвсем НЕ Е,след като се е загърбил Живота в Цивилизована Германия и се е закърточил да живее в Балканска България.А нещата са простички:Получава Немска заплата от богата Германия,а си я харчи в "бедна България" на принципа "По-добре пръв на село,отколкото последен в Града":)

    Коментиран от #32

  • 16 Васил

    29 5 Отговор
    Ще има и второ извънредно положение въпрос на време е.

    Коментиран от #22

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    31 1 Отговор
    Кaквo Ви e мнeниeтo зa връзкaтa мужду прoцeнтa вaкcинирaни прoтив грип и пaндeмиятa в "рaзвититe" cтрaни.... В резултат на съвременната медицина и провежданата от нея ваксинация, човечеството вече е мъртав биологичен вид, с изключение на няколко "диви" племена. Понастоящем, нашият живот се крепи единствено на ваксините....Oкaзa ce, чe в "рaзвититe" държaви рaзумният прeдeл нeoчaквaнo e прeминaт и рeзултaтът e нaлицe ".......динaмикa нa oбщaтa cмъртнocт".
  • 18 Швеция

    7 12 Отговор
    Броят на смъртните случаи в страната вече са 3 313, по данни на университета „Джонс Хопкинс“ от 13 май. Това са над 3 пъти повече, отколкото в съседните на Швеция страни - Дания, Финландия и Норвегия - взети заедно.
  • 19 В.В.

    21 3 Отговор
    Правилно...!.!Всички сме умрели...Ковид е реален...Засяга хора ,на възраст с множество заболявания..и патологии...В западна Европа има Милиони такива. И , за съжаление ги поосмърти малко..
  • 20 В .В.

    25 3 Отговор
    Ваксина за грип НЯМА.!!!ВСЕки сносен доктор го знае това.!
  • 21 Осман Паша

    10 2 Отговор
    "Българите са най-трудният народ за управление и ние сме готови да им върнем територията и без война"
  • 22 Б.Бор.

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Васил":

    Спокойно,планувал съм го за Коледа.Разпоредил
    съм на Венци,да подготвя влаковите композиции
    за извозване на труповете...

    Коментиран от #25

  • 23 Киро

    15 1 Отговор
    Не вярвам много в разни теории на конспирации но има доста притеснителни неща покрай този грип. Че нещата са абсурдни в България съм съгласен. За всичко. КПП не можеш да излезеш от града но можеш да се качиш на самолет и да отидеш в Холандия например. Самолетите не спряха да излитат и кацат. И всички много бързо се съгласиха за икономическата криза е причинена от вируса. Пълна глупост. Интересно е обаче за мен как така Виетнам има 288 заразени и няма умрял от грип. Имат обща граница с Китай около 1000 км и население 80 млн. Всяка държава си смята бройките заразени и починали както си иска. Преди близо 2 месеца експерти вирусолози написаха че коронавирусите имат 2 вълни и изчезват. Втората вълна започва есента и завършва догодина до началото на лятото 2021.
  • 24 Винету Борисов

    11 5 Отговор
    Германчетата са свикнали да ходят организирано и под строй и до тоалетната. Също така организирано и под строй ще им надупчат задниците с "новата" ваксина на Били Уиндъус. А и не само германчетата. После ще се окаже, че след нея човешкият организъм не може да се справи и с най-мизерния грип и....... ще чакаме нова ваксина. Междувременно възрастните и болните отново ще ги налегне неочакван мор и айдутите в правителствата ще спестят доста от пенсии и безплатни лекарства. А колкото повече има в хазната, толкова повече има за крадене.
  • 25 Винету Борисов

    6 4 Отговор

    До коментар #22 от "Б.Бор.":

    Урааааааа!!! То един живот под "гениалното" ти управление.
  • 26 Няма нужда

    5 17 Отговор
    До две седмици като броя новозаразени скочи до небесата, ще се молите да се върне карантината. Простия народ ще си получи каквото иска.
  • 27 Питам

    12 2 Отговор
    По интересно е как е възможно в 21 век развитите демокрации да се управляват с лъжи и лицемерие. Докога демократично мислещите хора ще бъдат в капана на новия политико-медиен и медицински тероризъм - тоталиризъм?
  • 28 Апокалипсис сега

    8 6 Отговор
    Абе важно е какво дават по телевизията и ББ да се пъчи. Вижте романа 1984 на Оруел. Иначе смешките с медицински маски, фурми, разтопен асфалт, жиросани акции и т.н. ще си останат в историята. Тоя журналист не е ли чувал за Балкански синдром? 7% процента спад на икономиката? По–скоро поне 50% спад на това което е останало.
  • 29 Byg

    11 1 Отговор
    Статийката е шизофренична , хем репресивни мерки хем от най либералните , хем сме най не дисциплинирани , хем сме с най малко болни и починали. Сега тоя пингвин говори за брой тестове , но това както стана ясно не е гаранция за добре свършена работа , фактите са други , германците мрат и се разболяват много повече от българите , което пък от своя страна говори че България е справя по добре от швабите , само могат да си водят записки и да мълчат с наведени глави.
  • 30 ггггг

    3 0 Отговор
    тоя щир явно яде щир.ранните мерки означават и по -меки мерки. и разбира се в гърция се искаше смс, но от ядене на щир толкова логика.въпрос- а на 14 .06 какво има????
  • 31 джон

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "опорна точка":

    А в уса защо мрат като мухи? Защо?
  • 32 оня с камшика

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Въпреки че с много от твоите възгледи не съм съгласен тук за бай Гюнтер съм напълно съгласен Всъщност аз съм за бай Гюнтер , за Миусука Мадете в с.Шипка и за всички наследници на Хайникен и Джони Мокър в Б-я защото вместо да ходиме по странство да бършиме западни задници по добре да си ги обслужваме в родината па макар и за 3-4 пъти по ниска заплата (а може да е с 0,000001% но и ни вдигат стандарта )
  • 33 нбжц

    7 0 Отговор
    Разделяме се засега, но втора серия предстои през есента. Да си разчистим къщата дотогава,за да няма ама аз не чух, не знаех,не разбрах.
  • 34 Доцент Манчев

    6 3 Отговор
    Е да ви кажа нищо не разбрах от тази преразказана статия , Наблегнато е на това ,че мерките са абсурдни ,в същото време били либерални .Били правени малко тестове , в същото време болните били малко . С какво малкото тестове влияят на това дали болните са много или малко. Ако си болен нали търсиш помощ ,така,че абсолютно всички или поне 95% от наистина болните от корона вируса излизат на светло. За мен България се оказа с най-правилната политика относно тестването ,поне засега ако не се променят условията. Няма никакви условия за масово тестване . Трябва да се набляга на контролирано и таргетирано тестване с контрол на болните и заразени лица и техните контакти. За момента сме номер Едно ,заедно с няколко държави. Вече когато говорим за мерките и карантината ,трябва да има по-голяма гъвкавост , но и населението трябва да прояви дисциплина и отговорност при контактите. Другото слабо място което виждам при охлабване на мерките ,ясно и многократно да се артикулира ,кое е позволено ,кое е разрешено и да се дават ежедневно съвети за начина на комуникация. И КОНТРОЛ върху спазването.
  • 35 не само коронавирус

    2 2 Отговор
    В България всичко е бутафория.
  • 36 Матей

    4 2 Отговор
    Узакониха си и насилственото изследване,утвърждавайки здравния фашизъм.Навремето са вкарвали неудобните в психушки,а сега-- в карантина,подборен отстрел.Не им стига ,че лъжат за всичко,ами и никой да не им казва и копче,е,туй го има само в С.Корея.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ira

    3 0 Отговор
    Сладко нищоговорене, статия ала чаша Мартини. За какво става дума, освен че автора е германец живеещ в България, и това го прави интернационален фактор. А за "свободата" и мерките: преди години съм виждала хора, които отказваха да си сложат колана в колата, това ограничавало свободата им. Днес има такива, които не спират на знака Стоп тъй като това ги пертурбира. Аз, и един философ казваме: Спазвам законите, те ме пазят другите да не нарушат моята свобода...
  • 40 ееее

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факти":

    Най вече не слушайте и ако се мъдри Дойче Зеле пълен игнор, тия не си струват дори да погледнеш какво са измъдрили.
  • 41 нема фандък никому

    3 0 Отговор
    алооо германчетоо ако те е страх от втора вълна иди си в германия