15 Май, 2020 20:30 2 987 18

Кой в Германия протестира срещу мерките, наложени заради коронавирус?

  • германия-
  • протест-
  • ангела меркел-
  • коронавирус-
  • ковид-19

За разлика от други европейски страни, в германските градове протестират най-вече привържениците на конспиративни теории и антиваксърите

Кой в Германия протестира срещу мерките, наложени заради коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия все по-често има протести срещу мерките, наложени заради коронавируса. За разлика от други европейски страни, в германските градове протестират най-вече привържениците на конспиративни теории и антиваксърите.

Привърженици на заговорнически теории, противници на демокрацията, почитатели на Райха, антиваксъри и всякакви езотерици - това е част от новата протестна мрежа в Германия, критикуваща мерките на правителството срещу новия коронавирус. На други места по света противниците на ограниченията, налагани заради пандемията, се организират по други признаци.

Други страни, други протести

В Полша протестират най-вече хора, работещи отвъд границата (например в Германия), както и хотелиерите - всички заедно искат отваряне на границата, за да върви бизнесът. Във Франция пък имаше демонстрации в подкрепа на социално слабите хора, чието положение е особено тежко по време на карантина. Французите протестираха и срещу полицейското насилие. В Словения много хора излязоха на улицата, за да излеят гнева си срещу правителството, което обвиняват в разхищения при набавянето на защитни маски и респиратори.

Анализаторите на германските протести срещу сегашните ограничения твърдят, че през 2014 година в Германия на улицата са излизали приблизително същите хора. Тогава украинската криза събра под един флаг германци с антиамерикански нагласи, десни екстремисти, привърженици на антисемитизма и на заговорническите теории, но и някои крайно леви активисти. Обединяващата идея между крайно десните и крайно левите се вижда с просто око и звучи горе-долу така: "Да се надигнем срещу онези там горе, които са в заговор срещу нас и непрекъснато ни лъжат."

Някой крайно десни екстремисти в Германия, както и многобройни привърженици на теориите на конспирацията поддържат връзка със съмишленици в САЩ. Щефан Б., който през октомври 2019 направи опит да нахлуе в една синагога, за да убие евреи, в едно свое видео се представя като "Anon". В САЩ това е често използван псевдоним сред анонимните участници в чатове на крайнодесни екстремисти. Така например в един такъв чат поредният "Anon", представящ се за служител в американското министерство на енергетиката, преди 3 години съобщава, че уж притежава документи с ниво на секретност Q, които доказвали заговори на най-високи държавни равнища.

Възгледите на този "QAnon" постепенно се превърнаха в истинска идеология, чиито последователи смятат, че педофили държат хиляди деца в някакви пещери, а бившият президент Барак Обама, бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън и милиардерът Джордж Сорос кроят тайни планове за завземане на световната власт. Въпросните последователи виждат своя спасител в лицето на сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп - неслучайно на някои негови митинги ще видите плакатите на Q. Такива плакати се издигаха и на демонстрациите срещу ограниченията заради пандемията. Нека да припомним, че в началото самият Тръмп призоваваше към такива демонстрации. В тази група се включват и привържениците на огнестрелното оръжие и редица хора, които смятат всяко действие на правителство за нелегитимно ограничаване на личните свободи.

Разликата между Германия и САЩ

Тук е и главната разлика между протестиращите в САЩ и протестиращите в Германия. Германските демонстранти, които мислят, че има някакъв заговор, поставят в центъра на тревогите си имагинерната "народностна общност", докато американските им събратя и посестрими защитават индивидуалните права. И едните и другите обаче вярват, че някакво микроскопично малцинство контролира огромното мнозинство хора по света посредством конспиративни инструменти.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фактъ

    39 4 Отговор
    Не четете deutsche welle !!!
  • 2 Аууу

    20 0 Отговор
    Колко богато се изходих и продукта посвещавам на тази статийка!

    Коментиран от #14

  • 3 Гербав трол

    25 2 Отговор
    "Да се надигнем срещу онези там горе, които са в заговор срещу нас и непрекъснато ни лъжат."

    Това е краят на неолиберализма - протести има в целия "демократичен запад" защото няма нищо демократично в управлението им. Скоро ще излезе истината къде е създаден вируса и за плановете на Бил Гейтс. Макар че повечето хора още не са ориентирани заради постоянната пропаганда и промиването на мозъци недоволството на народите скоро ще се ориентира към истинските виновници.

    Коментиран от #15

  • 4 ZZorro

    22 1 Отговор
    Дойчето са стара фабрика за фейк и пропаганда.
  • 5 Патолог

    28 1 Отговор
    Кои протестират срещу мерките?? Ами патолоЗи от Германия, Англия,Франция, Италия, които ДОКАЗАХА,че коронавируса НЕ УБИВА!! Нито една аутопсия не е установила като причина за смъртта т.н. "коронавирус"!! Това потвърди и Главният патоанатом на България!!

    Коментиран от #6, #16

  • 6 Прокурор

    28 4 Отговор

    До коментар #5 от "Патолог":

    В този смисъл, Незабавно да се образува досъдебно производство срещу : Борисов, Мутафчийски,Кантарджиев, Кунчев и Ананиев за УМИШЛЕНО увреждане здравето на нацията чрез: насаждане на страх,параноя депресия и оттам САМОУБИЙСТВА,отслабване на имунитета,отчуждаване на хората и блокиране на възможността организирано и групово да протестират!!!
  • 7 Конспирация

    24 1 Отговор
    Две прасета си говорят.Абе ти знаеш ли ,че ни угояват,та после да ни заколят около коледа- казало първото.Ай стига с твоите теории на конспирацията - отговорило другото
  • 8 Ха ха

    9 11 Отговор
    Значи и ние сме като германците . И тука протестират предимно заболели от конспиративни теории и антиваксъри . За цвят евнтоално се е закачил някой случаен заблуден човецец и останалите са платени клакьорки . Съжалявам много тия заблудените душици , но какво да се прави , човек ако си раздвижи мозъка , сампада в капана на сладкодумните конспиратори .

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Професор

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    Виж сега, не е точно така. Германските неомарксисти нарочно дават гласност на най-дивите конспиративни теории, за да им се подиграят после. Когато сериозните опоненти на идиотските неомарксистки терористични антидемократични и противоконституционни "мерки" започнат да протестират с пълно основание, включително и научно, немоарксистките властници гордо започват да ги сочат с пръст и да казват, ето, и вие сте конспиративни теоретици-диваци.

    Коментиран от #11

  • 11 1234

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Професор":

    Много стар трик на комунистите,преди години в един от комунистическите центрове на Европа ,Болоня Италия,организираха атентат на свои,чрез техните пионки пропаганда дуе,за да обвинят десните
  • 12 То цял

    12 2 Отговор
    Свят протестира срещу мерките и ваксините, ама вие не сте разбрали. Някаква пак смешна статиика. От няколко дни има протести и в Испания. Италия и Франция също протестират срещу ваксините. И САЩ също. Само смешки пишете.
  • 13 соросоидни кърлежи

    7 1 Отговор
    Когато ДВ/ нпо кълежи/ контра,това значи може да бъдем сигурни в правотата на протестиращи.Не може ДВ без тази тема за педафили, сърбеж ги хваща и при Истамбулска конвенция, защото все още има държави които не рацифицирали този мазен педафилски "закон"
  • 14 12udar

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аууу":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 15 Путю маринкин

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гербав трол":

    Жалки са тия теории и издишат та се пръскат . Излизат от някви престъпници и анархисти , под обща комунистическа пропаганда . А за Бил Гейтс е направо жалко , това което измислиха . И по - лошото е че много овчици , които без грам разум им се връзват . Гейтс е един от най - богатите и популярни хора на планетата . Журналист го пита за мнението му за коронавируса и той си казва мнението , което се споделя от почти всички . Изказвал е мнение и за очакването ми за бъдещето и хоп конспираторите решиха да навържат нещата и увлякоха овцете . Въпреки че изключително влиятелен , почти не остава година да не глобят фирмите му в Европа и щатите за солидни пари . Има пари в такъв излишък , че дава огромни средства за благотворителност , вместо да ги използва за конспирациите си . Ако иска да чипира всички , какво му пречи да го направи сега , вместо да чака нова ваксина , която кой знае кога ще излезе , къде и дали изобщо . В монта има стотици ваксини и лекарства , с които може да се вкара чип . Почти на всеки се бият периодично инжекции за какви ли не заболявания и при катастрофи , при кръводаряване и болкоуспукоителни и какво ли не още . Направо е фрапиращо , как се връзвате на голи приказки , без изобщо да се замисляте . Хубаво , ще свалите правителствата и какво ще стане ? Ще ни управляват анархистите ли? Какви по - различни права ще имате ? И защо си мислите , че ще ги имате в повече ? Каква програма за управление ще имате ? Някви идеи за бъдещето дават ли ви ?

    Коментиран от #18

  • 16 Путю маринкин

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Патолог":

    Изобщо не знаеш кви измислици говориш , само за да си интересен

    Коментиран от #17

  • 17 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Путю маринкин":

    Това същото което си изръсил за ком.5,абсолютно същото се отнася и за теб!!!
  • 18 Леле малииии

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Путю маринкин":

    Имаш ли представа колко си зле??!