19 Май, 2020 21:15 3 389 15

Коронавирус като "Божие наказание": Какво става в православните манастири

  • църква-
  • русия-
  • украйна-
  • беларус-
  • божие наказание-
  • манастири-
  • коронавирус

Редица православни манастири в Русия, Украйна и Беларус пламнаха от зараза с коронавирус

Коронавирус като "Божие наказание": Какво става в православните манастири - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Русия, Беларус и Украйна има голям брой заразени с коронавирус сред православното монашество. Това се отнася до редица древни манастири от православната лавра, до „Свети Сергий“ край Москва, Киевският пещерен манастир и манастира „Света Елисавета" в Минск, чиито ръководства първоначално отричаха пандемията и дори игнорираха призива на патриарх Кирил за самоизолация.

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ описа тези дни като особено тежко положението в Сергиевския манастир край Москва. Там общото събрание на монасите беше взело решение да не дезинфектира лъжичката за причастие, а посетителите са можели свободно да целуват кръста, иконите и ръцете на свещениците по време на Великденските празници, за които са се струпали множество богомолци.

Множество заразени

В резултат на това от общо 170 духовници в манастира заразени са се оказали поне 150, сред които и двамата митрополити Питирим и Парамон. Единайсет от болните са били настанени в болница с пневмония и висока температура, а петима монаси дори са починали, отбелязва изданието.

В Духовната академия към манастира също имало множество заразени, макар че първоначално бе съобщено само за 52 случая на коронавирус. В женския манастир „Света Троица" в Дивеево край Нижни Новгород повече от половината от 500-те монахини са заразени. В края на април манастирът бе поставен под карантина и затворен за посетители.

Игуменът на манастира „Св. Елисавета“ край Минск Андрей Лемешонок, също като президента на Беларус Лукашенко, отрича наличието на пандемия и говори за „психоза“. Той обяви, че вярва в изцелителните сили на Господ, който бил „главният лекар на нашия свят". В манастира, където за Великден се събраха повече от хиляда вярващи, болшинството от 130-те монахини са болни. Игуменът стигна дори дотам да каже, че Господ е наказал само онези монахини, които са имали грехове.

"Божие наказание"

В Киевския пещерен манастир заболели са почти всички от общо 200 монаси, а двама са починали. Игуменът, митрополит Павел, първоначално отказваше да наложи карантина в манастира, докато самият той не хвана вируса и трябваше да бъде лекуван в болница. Отец Сергей от същия манастир предрече, че 90% от населението на земята ще се разболеят от Ковид-19, което било божието наказание за греховете на хората.

Съвсем различна е картината в Западна Европа, посочва католическата информационна агенция KNA. В Швейцария, например, манастирите ще останат затворени за посетители поне до началото на юни, а за групови посещения вероятно и до по-късно. През тази година традиционните майски религиозни поклонения в манастира Айнзиделн, който е свещено място за всички католици, ще преминат под мотото „Вкъщи с Дева Мария“. Пред агенцията Филип Щайнер от Бенедиктинския орден казва по този повод: „Щом като не е възможно поклонение пред Божията майка в Айнзиделн, всеки дом може да бъде превърнат в дом на Дева Мария – чрез молитва и любов към ближните хора“.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чичо Гошо

    14 3 Отговор
    Тази новина вярна ли е? Едва ли

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Какво да става?

    4 15 Отговор
    Каквото е ставало от векове, мъжеложство до върха на килимявката.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 4 Отговор

    До коментар #4 от "Чичо Гошо":

    Несъмнено тово е професионално добре изпипан ФЕЙК-НЮЗ!!!
  • 9 РЪМПЕЗИ

    7 3 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ Е БОЖИЕ, НО НЕ НАКАЗАНИЕ А НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНО УСТАНОВЯВАНЕ НА РАВНОВЕСИЕТО В ПРИРОДАТА...ТАКИВА ЦИКЛИ ВИНАГИ Е ИМАЛО...
  • 10 Behemoth

    3 21 Отговор
    Ма то няма Бог ,бе!Това е ефекта на глупостта и игнориране на науката....няма лошо ....Да мрът ,както казва генерала хирург....
  • 11 Голем смях

    4 6 Отговор
    Руските монаси,най-здравите монаси в света.
  • 12 ДС доносник

    5 11 Отговор
    Какви монаси, какви православни ...? Всички са КГБ доносници-контрабандисти, като нашите - офицери в расо.
  • 13 †Баба Гуси†

    4 12 Отговор
    Ако ви разкажа какво става по манастирите и българските труженички на запад и в арабските страни ще почервенеят от срам и ще трябва да сложим няколко червени точки.
  • 14 Георги Илиев Митев

    7 5 Отговор
    Епиграма : Бойкоуспокояващи за нас са без пари. И виждам вече аз божествена глава (да кажа тук похвалните слова). Три папи по главата го галили и боговете нимба му благословили.
    Автор: Георги Илиев Митев. Потърпевш от милицията ,военните ,полицията, медиците и граждани. Трето поколение репресиран. Град София (2019).
  • 15 Димитрова

    3 0 Отговор
    Нищо от писаното не е вярно! Аз уча в Киев и то богословие. Има много проверки по манастирите и църквите, и няма болни нито свещеници, нито миряни.