Last news in Fakti

26 Май, 2020 21:06 3 596 11

Вирусологът Дростен: проветряването е може би по-важно от дезинфекцирането

  • дойче веле-
  • коронавирус-
  • дезинфекция-
  • проветряване-
  • вирусолог-
  • кристиан дростен

Опасността от заразяване с коронавирус чрез аерозолни частици се оказва по-голяма, отколкото се предполагаше

Вирусологът Дростен: проветряването е може би по-важно от дезинфекцирането - 1
Снимка: Shutterstock

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен смята, че в бъдеще трябва да се обръща по-голямо внимание на опасността от заразяване чрез аерозоли. Специалистът от берлинската клиника "Шарите" твърди, че има нови научни познания, които затвърждават впечатлението, че аерозолните частици играят много значима роля при разпространението на заразата.

"Ще се наложи да променим правилата"

"В определен момент навярно ще се наложи да преработим основно сегашните правила за защита от Ковид-19 с оглед на новите познания за механизмите на заразяване", каза той.

По отношение на пребиваването в затворени помещения вирусологът казва следното: "В ежедневието ни навярно трябва да се концентрираме повече над проветряването, отколкото над постоянното бърсане и дезинфекциране". Още в средата на май Кристиан Дростен заяви във връзка с откриването на ресторантите и заведенията, че приемането на клиенти на открито може да се смята за относително безопасно, поради което навярно не е необходимо дори правилото за спазване на отстояние от два метра между масите.

Както повечето други вируси, така и Sars-CoV-2 се разпространява по въздуха - под формата на капчици, но и на така наречените аерозолни частици. Това са миниатюрни, фини частици, които човек произвежда при говорене, викане и пеене. Те са толкова малки и леки, че не падат веднага на земята, а се носят из въздуха дълго време и могат да пренасят вируси.

Важно е да проветряваме

Според вирусологога Дростен, тези аерозолни частици играят поне също толкова важна роля за пренасянето на заразата, колкото и т.нар. капкова инфекция - например когато някой се изкашля директно в лицето ни. Опасността от аерозолните частици се увеличава особено в затворени помещения със застоял въздух. Затова Дростен препоръчва често проветряване. Според него, то може да се окаже по-важно, отколкото постоянната дезинфекция на ръцете.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    16 0 Отговор
    Напълно е прав и се знае.
  • 2 Госあ

    7 5 Отговор
    Това с аерозолите японците го показаха. За затворени помещения може би е добре да има озонатори и филтри за климатиците.

    Коментиран от #5

  • 3 Абе

    12 0 Отговор
    Спя си на отворен прозорец от март месец лично, но познавам хора, които отварят само в горещниците уж да влезе по-хладен въздух :D
  • 4 Важно !!!

    2 3 Отговор
    Проветряваи си главата Дротен! Проветри и на журналистичетата мозъците че много си повярваха. Хахаха

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Д-р Менгеле

    6 2 Отговор
    Гост, това го знаем още от 60-те на миналия век - "Хонконг-68", ама можеш ли да набиеш в манерките на държавните комисионери, че са длъжни поне един път да помислят за българите. Имахме Завод за медицинска апаратура, който правеше UV лампи по 22 лв парчето. Можеше да продава по цял свят UV модули, а сега внасяме маски и дизефектанти от Бангладеш заради дребни проценти. Както знаеш, с есента идва и Видов ден....
    А бе тези са направо за разстрел - от Баш кр..уната до малките тик.е.а.

    Коментиран от #9

  • 9 Така е

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Д-р Менгеле":

    ама Мангъров и тпй в кюпа...
  • 10 Професор

    5 1 Отговор
    Затова ли другарят неомарксист и псевдоучен Дростен агитираше да СЕ ЗАТВОРЯТ всички вкъщи, а най-вече старите хора и да не излизат? Тогава май забрави да кажеш да проветряват, а камарад? Освен това избщо не е водещ, този човек е просто един некадърен самозванец-администратор като италианското 80-годишно джудже Фаучи, на когото вече цяла Америка се смее. Фаучи даже каза, че е ОК да забием някое непознато гадже по интернет и да правим секс с него вкъщи (физически, не виртуално), стига да не се ръкуваме и да не си говорим :-)
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.