28 Май, 2020 20:30 5 712 25

Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите

  • ес-
  • урсула фон дер лaйен-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19

Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход

Хубав трик. Но ЕС е длъжен честно да каже истината за милиардите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стотици милиарди за ЕС - това звучи многообещаващо. Ако не беше заложен капан. В него ще паднат бъдещите поколения данъкоплатци, които ще трябва да плащат за сегашната криза. А може би кроежите са съвсем други?

Гигантският проектобюджет, предложен от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за следващите 7 години, беше решителен и смел ход. Но нека видим първо каква част от него ще оцелее, след като 27-те страни-членки се произнесат по предложението.

Защото те трябва да одобрят с единодушие комбинацията от Спасителен фонд и бюджет за реформи. През следващите седмици ще се водят тежки преговори за това кой какви дялове от препълнената хазна ще получи и при какви условия.

Финансов трик, удобен за всички

Фон дер Лайен твърди, че е обсъдила спешния антикризисен план с всички правителства и не се е натъкнала на съществена съпротива. Това може да се дължи и на факта, че европейците използваха един финансов трик - средствата във Фонда за възстановяване няма да се връщат от сегашните данъкоплатци, а от бъдещите поколения.

ЕС ще вземе кредити за 750 милиарда евро, които ще се връщат чак от 2028 година нататък и то за период от 30 години. Погасяването ще става с помощта на нови данъци, които на жаргона на ЕС се наричат „собствени средства“. Досега страните-членки отказваха да разрешат на ЕК да събира значителни собствени средства, тъй като приходите от данъци създават власт. А никой в Европа не желае доброволно да се откаже от нея в полза на Брюксел.

Сметката ще плащат бъдещите данъкоплатци

С все още неуточнени данъци върху пластмасовите отпадъци, въглеродния двуокис и вредните за климата експортни продукти от трети страни Фон дер Лайен смята да събере парите за погасяването на дълга.

Всичко това обаче си остава само в сферата на пожеланията. Повече от сигурно е, че накрая сметката пак ще трябва да плащат страните-членки, с други думи - бъдещите европейски данъкоплатци.

А може би кроежите да са съвсем различни: дълговете, които ЕС за първи път смята да поеме в разрез с Европейските договори, в действителност изобщо да не бъдат погасявани, а постоянно да се рефинансират и разсрочват. Така както всички държави обичат да правят. Този тип погасяване на дълга, при който членовете на ЕС няма да влагат собствен капитал, а само държавни гаранции, е най-елегантното решение за тях. Защото то няма да натовари националните им бюджети в момента.

С други думи - проблемът се отлага за бъдеще време. Предвид икономическата криза, породена от мерките срещу пандемията, е разбираемо, че ЕС прибягва до такова решение. Комисията и държавите-членки обаче трябва честно да си признаят какво точно правят в момента. Вместо да ни залъгват, че дълговете ще бъдат върнати чрез някакъв неизвестен данък. Тогава ще си проличи и логиката, вложена от Урсула фон дер Лайен в името, което тя даде на тази конюнктурна програма: “Следващо поколение Европа“.

Гаранция за дълголетия

Тъкмо следващото поколение ще е това, което ще трябва да плаща за днешната криза. Към милиардните пробойни в националните бюджети това поколение ще получи в завещание и дълговете на ЕС, а ако нещата се развиват по най-благоприятен начин - и някоя и друга разумна инвестиция в допълнение.

На ЕС обаче едва ли би могло да му се случи нещо по-добро от тази конюнктурна програма. Защото дълговете сплотяват. Да се напусне един съюз с неизплатени дългове, за които са гарантирали всички, става на практика невъзможно, поради това, че ще е прекалено скъпо за всеки, който би дръзнал. Така ЕС на практика си осигури гаранция за бъдещо дълголетие.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Празни приказки седесарски

    31 4 Отговор
    Печатането на хартия,е най лесната работа но идва момент в които този малак съюз губи стойността на парите си какво са същност парите една хартия палиш с запалката и те изгарят ето това е-нямат стойност,
  • 2 Юсуффф

    58 4 Отговор
    Явно всички управници по света са под огромен натиск от някой щом ни лансират глупостите за опасността от измислен вирус погубвайки финансово цели държави .Очевидно има някакъв грозен и пъклен план за близкото бъдеще.
  • 3 Празни приказки седесарски

    45 7 Отговор
    Печатат пари и какво като ги печатат искат източна Европа да робува за тяхната напечатана хартия,те да не работят а ние да ги изхранваме да ни дават хартия ние да им работи.

    Коментиран от #17

  • 4 прррц

    32 2 Отговор
    сметката ще я плащат всички, които сме на заплата
  • 5 Дельо хайдутин

    31 8 Отговор
    ЕС ще се разпадне след седем месеца, а те кроят планове за Седем години. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #16

  • 6 Едмон Дантес

    41 3 Отговор
    За това безобразие и хаос които се случват покрай този толкова съмнителен вирус с екзотично име е интересно кой ще понесе отговорност.Кому е нужен такъв свят,кой има интерес от това?!

    Коментиран от #14

  • 7 CoV TV

    35 3 Отговор
    Тая Урусула иска да ни зароби с данъци ли?! :\

    Коментиран от #12, #13

  • 8 РЪМПЕЗИ

    15 2 Отговор
    ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ СЕГА, ЧЕ СМЕ МНОГО ГЛАДНИ И ТРЕПЕМ НАРЕД..РЕСПЕКТИВНО ( УПРАВНИЦИТЕ) ..
  • 9 Terenski

    34 3 Отговор
    Кой ще плаща тези милиарди,какви следващи поколения,като нормалния българин може да си позволи да отглежда едно,най-много две деца!?( говоря за българският данъкоплатец,а не за малцинствата,които са в тежест на икономиката)!
  • 10 Благой от Софстрой

    26 1 Отговор
    Едно е ясно,че данъците навсякъде ще се вдигнат,за нас няма да говоря понеже ние перманентно сме си в блатото.
  • 11 Европеец

    8 18 Отговор
    На русофилските хейтъри никога не може да се угоди. Ако се дадат пари защо се давали, било за сметка на бъдещите поколения. Ако не се дадат- защо не дарате ще ни уморите от глад. Впрочам и замърсяването на природата и унищожаването на Черноморието също е за сметка на бъдещите поколения, но по въпроса се мълчи.
  • 12 Европеец

    2 10 Отговор

    До коментар #7 от "CoV TV":

    Точно тебе няма да те зароби. Пак ще плащат германците. При тях няма 10 %

    Коментиран от #19

  • 13 ТОЧКАТА

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "CoV TV":

    ъхъ!!!!!!Все пак и Те са с претенции за империя/райх/ ... Е ,не третия вече ,ама СИГУРНИЯТ!!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Русонефил

    4 17 Отговор

    До коментар #6 от "Едмон Дантес":

    Едмон е на руски. На български е ЕдмонД Дантес. Как се издавате московските тролове.

    Коментиран от #18, #24, #25

  • 15 ХаХа

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "ТОЧКАТА":

    Друго си е "Третия рим" той е съвсем сигурен. Русия, Казахстан, Киргистан, Армения, Беларус... Империя, та дрънка
  • 16 Питащ

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Дельо хайдутин":

    Седем? Това Нешка Робева от Ванга ли го е чула? Защо не 8 или 9?
  • 17 ХаХа

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "Празни приказки седесарски":

    Източна Европа работила? Ти каква кола караш? Източноевропейска?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 психо

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Европеец":

    ами ДДС 20%
  • 20 Как се опитват

    9 3 Отговор
    пак да ни гъбаркат, кой и как ще връща парите? Може въобще да не се връщат , както прави Америка. Вземайте парите и не му мислете , важното е сега да оцелеем. Плюс това в бъдеще плащането ще бъде само с електронна монета и може би ще имаме други ценности, различни от парите.
  • 21 Риторичнев

    15 1 Отговор
    Кой е тоя богаташ,дето вади и дава 750млрд. на цял фалирал континент,след като официално най-богатият човек има около 150 млрд и то не кеш.Защо по всички медии се говори: какъв дълг, колко дълг,за колко време,каква лихва,какви данъци, а в същото време никъде не се казва кой е "благодетеля". Те тия чрез тоя измислен вирус, с един куршум избиха цялата свръх популация на зайци в Австралия. Да не стане само така, че хората да направят същото, каквото са направили Светата Църква и френският крал с най-големият си кредитодател, орденът на Тамплиерите - избили са ги.
  • 22 1001 нощ

    7 1 Отговор
    ами от една криза ще излезем, зада влезем в друга !!!
  • 23 гошо

    7 0 Отговор
    Това беше и целта на "вируса".Капак върху банковия казан.
  • 24 Ира

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русонефил":

    Edmond се пише на френски. На български се казва Едмон. Не се произнасяйте по теми които са ви неприсъщи. Наример литература, и култура. Вие си помнете думата трол, когато няма какво да кажете!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.