6 Юни, 2020 06:30 5 753 23

Сбърка ли Швеция? Настроенията в страната се обръщат

  • швеция-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • карантина-
  • андерс тегнел

Делът на хората, които са доволни от мерките на властта в хода на епидемията, е спаднал с почти 20 процента

Сбърка ли Швеция? Настроенията в страната се обръщат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Настроенията в Швеция се обръщат: ново изследване сочи, че доверието в правителството се срива. Делът на хората, които са доволни от мерките на властта в хода на епидемията, е спаднал с почти 20 процента.

 

Протест срещу расизма след насилствената смърт на Джордж Флойд се проведе тази седмица и в Стокхолм. Стотици предимно млади хора се събраха в шведската столица - в нарушение на забраната за събиране на повече от 50 души на едно място. "Бомба, която ще избухне след три седмици", коментира в тази връзка шведски специалист по заразни болести.

Шведите променят мнението си

Дълго време шведите подкрепяха курса на правителството, което реши да заложи на препоръките, вместо на строгите ограничения и забрани. Сега обаче настроенията се обръщат: ново изследване сочи, че доверието в правителството се срива. Делът на хората, които са доволни от мерките на властта в хода на епидемията, е спаднал с почти 20 процента. Причината: високият брой на жертвите, най-вече сред възрастното население, както и липсата на достатъчно надеждна информация за разпространението на заразата.

Ако през април цели 63 процента от шведите са одобрявали категорично тъй наречения „шведски път", днес тази подкрепа е спаднала до 45 процента, показва проучването. Значително е пострадало и доверието на хората в здравните власти.

Сбърка ли Швеция? Критика отправя вече дори водещият епидемиолог Андерс Тегнел, който съветва правителството от самото начало на пандемията. „Със сигурност има какво да подобрим. Щеше да е много полезно, ако знаехме какви точно мерки е трябвало да наложим, за да намалим по-ефективно разпространението", заяви Тегнел в интервю.

Швеция можеше да помисли например дали е разумно магазини, ресторанти и училища да остават през цялото време отворени. Отделно от това в страната нямаше и продължава да няма възможност за масово тестване на хората. Професорката по медицина Хариет Валберг трябваше да внесе необходимите корекции, но само след три седмици работа тя се отказа. Така и не научихме причината за решението ѝ. Но я чухме да казва следното в едно интервю: "Все още имаме твърде много смъртни случаи и твърде много новозаразени. Кривата трябва да тръгне надолу. Но за целта са нужни масови тестове. Освен това всички с положителни проби трябва да бъдат изолирани, а техните контактни вериги да бъдат проследени".

Натискът се засилва

Също опозицията, която досега кротко мълчеше, започна да критикува курса на правителството и настоя за повече тестове. Министър-председателят Стефан Льовен, който усеща натиска все по-осезаемо, обеща през лятото да бъде свикана разследваща комисия, която да проучи критично шведския курс в пандемията от коронавирус.

А дотогава Льовен ще се опитва да ограничава щетите. Например както сега с вдигането на ограниченията за пътувания вътре в страната. От следващата сряда отпада забраната за пътувания над 2 часа. Но само за здравите. Неясно остава обаче как ще бъде установявано кой е здрав и кой не е.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радев

    14 24 Отговор
    Не сте сбъркали!

    Коментиран от #4

  • 2 пенсионер

    23 9 Отговор
    "който, каквото сам си направи, никой не може да му го направи !" - народна поговорка

    Коментиран от #22

  • 3 Социолог

    20 4 Отговор
    Социологически проучвания не всеки може, заради това там социолозите не са богати. Да бяха се обадили на нашите социолози какви резултати щяха да им догарат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    26 14 Отговор
    Не са сбъркали. Настроенията се обръщат у тиквите на джурналята ама не у Швеция
  • 6 Рошко

    34 15 Отговор
    Изобщо не са сбъркали, вие от дойче зеле постоянно гледате да и обърквате хората и насаждате омраза, за по кратко дезинформация
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Луда работа

    6 8 Отговор
    Грабливите или са исперкали или са си повярвали че са голяма работа та тролят под статия където въопще не се пише за тях, единия даже от DW е по валик, набеждава ги в дезинформация. Не мили грабливи ви сте дезориентирани.
  • 9 Протестъри

    22 3 Отговор
    Социологическо проучване на Дойче зеле. Дето не спряха да плюят по Швеция последните месеци. Празни приказки и манипулации.
    Шведите отдавна да са се вдигнали срещу правителството, ако там измираха масово, както твърди Дойче, СЗО( Гил Бейтс и компани).
    Охо грабежите и вандалщината на " оранжевите бунтовници на филантропите" ще се прехвърлят и в Швеция.


    Не мерси.

    Коментиран от #12

  • 10 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    16 21 Отговор
    МАНГЪРОВ, КЪДЕ СЕ СКРИ.....КОМЕНТИРАЙ ИЗКАЗВАНИЯТА НА ТВОЯ ШВЕДСКИ КОЛЕГА.....СТАДНИЯ ИМУНИТЕТ СЕГА ГИ ПРАВИ ДА....ИЗМИРАТ....СТАДНО
  • 11 гост

    15 8 Отговор
    Смъртността в Китай,Индия,Пакистан,Иран и т.н.се дължи на изключително ниската хигиена на населението.В Италия,Испания и западна Европа се дължи на фактът,че там има много възрастни хора с придружаващи заболявания събрани в социални домове.Именно те станаха жертви на вирусът. У нас единствено ромите и здравните служители станаха жертва.За три месеца едвам 150 човека успяха да запишат.Доказа се,че този вирус не засяга младите и здравите хора.Или поне повечето не разбират,че са го прекарали или го прекарват много леко.Това са фактите.Също така се видя,че в държави със драконовски мерки имаше също толкова заразени и починали както и в държави като Швеция и Беларус.Дмек всичко е Пунта Мара.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Не те разбрах

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Протестъри":

    Група Експресно Разграбване България, ГЕРБ, грабливи. Дезориентиран си.
  • 13 Хигиената

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Аз пък мислех, че в "Китай, Индия, Пакистан, Иран и т.н." са си изградили стаден имунитет, точно заради лошата хигиена, с която живеят не от вчера или днес. Демек, ние в Европата би трябвало да сме "изнежените".
  • 14 Ромите

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Пък у нас, един по един ли ги прегледа жертвите и констатира за всеки поотделно, че е, или ром, или лекар? Или е няква нова особеност на вируса, че ходи само по роми/лекари. То това би обяснило и положението в изброените от теб страни.
  • 15 Цифрите говорят

    7 12 Отговор
    сами. За вчера Швеция 77 починали. При малко над 10 милиона население. Ръкопляскайте! У нас 1.После Дойче Веле лъже. А вие сте най-информираните,нали.Толкова сте заслепени, че въобще не трябва да се обръща внимание. Всички, които не мислят като вас са купени явно. Най-високата смъртност на 1 милион души през месец май и началото на юни в Европа е при шведите. Спрямо броя на населението.
  • 16 гжгж

    11 3 Отговор
    А! DW ясно.
    Соросорияните - демонократичната партия на световните банкстери отново вряскат, нагнетявайки страх и лъжи.
  • 17 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    9 7 Отговор
    ДА ИЗЛЕЗЕ ДРУГАРЯ МАНГЪРОВ, ДА ДАДЕ "РАЗЯСНЕНИЕ" ЗА СТАДНАТА СМЪРТНОСТ НА ШВЕДИТЕ......МОЖЕ И ДА СИ ПОГОВОРИ С ШВЕДСКИТЕ ВИРУСОЛОЗИ...ДА СИ ОБМЕНЯТ ОПИТ И НЯКОЯ ДРУГА ТЕОРЕТИЧНА ПОСТАНОВКА.....МОЖЕ И ДА НАПИШАТ КНИГА....."СЛАБИЯ ВИРУСОЛОГ И НЕГОВИТЕ ЖЕРТВИ"
  • 18 Корона вирус. 👑👑👑

    7 0 Отговор
    "Шветски път" по точно е трябвало да се казва "Шведски джейндър".
  • 19 Даниел

    4 4 Отговор
    Пълни лъжи!
  • 20 МАНГЪРОВ-ОПИТНОТО МИШЛЕ НА БСП

    3 7 Отговор
    МАНГЪРОВ, СЕГА НЕЩО НЕ СЕ ПОЯВЯВАШ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ.....АЙДЕ ПОКАЖИ СЕ...НЯМА ДА ТЕ БИЕМ
  • 21 Датчанин

    1 2 Отговор
    Абе, Швеция нали бяха добре!
  • 22 фурми 2020

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "пенсионер":

    45 процента доверие..Еха, а принас 10% няма, а се правят на богове...мисирки..блю блю..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.