Last news in Fakti

11 Юни, 2020 22:00 4 742 33

Загадка: защо в Азия се справят по-добре с коронавируса

  • дойче веле-
  • азия-
  • коронавирус-
  • затлъстяване-
  • азиатци-
  • антитела-
  • загадка-
  • имунна система

В азиатските страни хората изглеждат по-малко уязвими на новия коронавирус

Загадка: защо в Азия се справят по-добре с коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На въпроса защо дотук Япония даде сравнително малко жертви по време на пандемията, 79-годишният финансов министър Таро Асо отговори с една дума – “mindo“. В превод това означава “по-високо културно ниво”. Телевизионният канал TBS от своя страна смята, че японският език съдържа по-малко звучни плозиви и следователно това води до по-слабо отделяне на капчици, които разнасят вирусите. Много японци пък са убедени, че начинът им на хранене ги предпазва по-добре от вируса.

Всички тези японски теории не успяват еднозначно да обяснят защо са по-малко инфекциите и смъртните случаи в пандемията от Ковид-19 в Азия. От Китай се съобщава за три смъртни случая на милион жители, Япония – за 7, Пакистан – 6, Южна Корея и Индонезия – 5. В Тайван, Виетнам, Камбоджа и Монголия няма потвърдени случаи на починали. За сравнение: в Германия жертвите са 100 на един милион души, в САЩ – почти 300, а във Великобритания, Италия и Испания – над 500. Дори различното категоризиране на причините за смъртност и броят тестове не обясняват голямата разлика. Докато Южна Корея масово тестваше своите граждани по паркове, Япония дълго време провеждаше тестове само на контактни лица и пациенти, които поддържат висока телесна температура в продължение на четири дни. В опита си да обяснят това разминаване, учените се вглеждат в разликите между Изтока и Запада.

Вирусът е мутирал?

Учени от японския Институт за инфекциозни заболявания откриха, че вирусът Sars-CoV-2 се променя генетически, когато се разпространява на нови територии. Първите заразени в Япония и на круизния кораб „Диамантената принцеса“ на пристанището в Йокохама са прихванали коронавируса от Ухан, Китай. Втората вълна в Япония от април обаче е предизвикана от вирус, донесен от пристигащите от Европа. Изследвания в университета „Кеймбридж“ потвърждават резултата. Вероятно вирусът е станал по-заразен чрез мутация в Европа и Америка, смята екип от учени от американската Национална лаборатория „Лос Аламос“.

Азиатците с повече антитела

Японският професор Тацухико Кодама, позовавайки се на изследвания на Калифорнийския университет, казва, че много хора в Азия притежават активни антитела срещу новия коронавирус. Много грипни и коронавируси от миналото тръгват от Южен Китай и са причинили заболявания на много хора в съседните държави. “Затова в кръвта им се откриват бели кръвни телца, които могат да защитават от подобни вируси като Sars-CoV-2“, казва Кодама. Подобни изводи прави и Нобеловият лауреат и имунолог Тасуку Хонджо. Той казва, че гените на хората в Азия, които отговарят за имунния отговор при вируси, се различават от европейските.

Теорията, че хората в Източна Азия са по-защитени заради задължителните ваксини срещу туберкулоза не е много убедителна, тъй като картината с имунизираните с БЦЖ във Франция не е много по-различна от тази в Япония.

Факторът затлъстяване

Към културните различия, за които говори министър Асо, трябва да причислим не само дисциплината при носенето на маски, но и здравето: едва четири процента от японците и пет процента от южнокорейците страдат от затлъстяване. В Европа броят на затлъстелите е над 20% от населението, а в САЩ – над 36%. Засега връзката между затлъстяването и смъртността от новия коронавирус обаче също не е доказана.

Автор Мартин Фриц


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Очевадно е

    5 6 Отговор
    Заради хигиената.
  • 2 знаещия

    13 6 Отговор
    Щото са жълтури - там няма раз два .... пипа се здраво -реже се яко с самурайския меч.....ако си мисли някой ,че там има демокрация , много се лъже.......

    Коментиран от #9, #25

  • 3 елементарно

    18 5 Отговор
    защото не слушат соросоидите
  • 4 амиче то

    5 8 Отговор
    и в БелийРус няма много жертви , трябва ли да вярвам на всеки подчовек който твърди нещо ?
  • 5 Антимилиционер

    16 8 Отговор
    Защото носят маски и не са невменяеми като евробоклуците. Затова.
  • 6 Гост

    15 10 Отговор
    Дрън, дрън, дрън.... За близо 8 месеца, откакто е познат вируса, няма или умишлено не се дава елементарна информация за начините на заразяване - дали е чрез кихане, дишане, допир, храна... Въобще яма нищо 100 процента ясно. Защото има много случаи на само един заразен от цяло семейство, а всичките му контактни - съпруг/съпруга, деца, съседи здрави, дори не са носители на вируса. На много починали, например с инфаркт, рак в напреднал стадий или др. подобни, ако открият в организма вируса ги записват за статистиката починали от Ковид... Едно лекарство го съобщават за много "ефищасно" срещу вируса, а на другия ден следва изявление, че не е така! Противоречия бол, което не е нормално....
  • 7 Made in Japan

    15 6 Отговор
    Преди две години минах с малко дете в парка покрай една джофра. Отдалеч изглеждаше добре, но като я наближихме видях, че точи сълзи и сополи, киха и т.н. Е, разболяхме се. Героизмът да отидеш на публични места или на работа, когато си болен е разбираем за нас. Ама не е за Япония, защото там хората пазят другите, когато се разболеят, не е мит...

    Коментиран от #8

  • 8 Гост

    14 8 Отговор

    До коментар #7 от "Made in Japan":

    Точно В Япония не знаят какво е това да не ходиш на работа! Жив ли си, дишаш ли, камо ли само да кихаш си на работа... Там работата е преди семейството и личния живот на човека. Само не давай Япония за пример как някой ще киха и ще си лежи в къщи без да ходи на работа....

    Коментиран от #17

  • 9 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "знаещия":

    Като нашата ли? За милиони няма закони, за кокошка няма прошка
  • 10 Защото са

    9 7 Отговор
    Хигиенични и стриктни,различни култури сме И начин на живот. Хората си спазват мерките,като е казано с маски,всички с маски,а на нашия като му кажеш задължително с маска,той разбира задължително на чалга дискотека
  • 11 fbi

    6 3 Отговор
    Той вируса си е тяхно изобретение за това не ги закача толкова ...Възхода на Жълтата раса започна...
  • 12 Два фактора

    4 4 Отговор
    Дисциплина и хигиена. Нищо повече.
  • 13 Миро

    9 0 Отговор
    Виетнам има 85 млн население. Заразени 332 човека. Излекувани 331. Имат 1 болен. Виетнам има граница с Китай около 1000 км. Е това е. Какво става нямам идея.
  • 14 Е е не е съвсем вярно

    14 0 Отговор
    В България също НЯМА много смъртни случаи. А бее, означава ли това, че сме азиатци?!🙄😁

    Коментиран от #15

  • 15 Амиииии

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Е е не е съвсем вярно":

    Ти го каза....а всички си го мислят
  • 16 Дааа

    8 1 Отговор
    В Русия има много заразени, но също няма много смъртни случаи. Въобще, по- бедните страни са по- защитени от Конид 19. Ха ха
  • 17 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ти,колко години си бил в Япония, къде и какво си работил ? Ако някой работи повече от работното време е по желание. Попитах мой колега защо ходи често уикенда и той ми каза,че няма какво друго по интересно да прави. Зимата не ходеше, защото караше ски. И между другото, туристите са от простолюдието. Търгашите също. Все още. Когато идваха търгаши и то представители на една от няколкото корпорации стояха пред вратата докато шефа ми благоволи да ги покани и се кланяха по три пъти, а той само им кимаше. Професор. Високо в йерархията. Цивилизация и социум. Затова има и по малко заразени и смъртни случаи, въпреки по леките мерки.

    Коментиран от #19

  • 18 Госあ

    2 3 Отговор
    Хахаха сега и хвърлих поглед на статията. Здравна система, здравна система и качество на храната правейки сравнение между Япония и сащ.

    Коментиран от #21

  • 19 Дааа

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    Знаем, че си работил десетина години в Япония. Следим те. Амаааа, въпросът е : Защо се върна???!!!???

    Коментиран от #24

  • 20 Аналнизатор

    4 8 Отговор
    Справят се щото нямат Мангъров....но това може да се поправи, ако им го командироваме...
  • 21 Амииии

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Госあ":

    Само да не се окаже, че японците са 55% или повече с кръвна група О?
  • 22 Питащ

    3 1 Отговор
    Може и да лъжат повече в статистикитеособено Китай и Виетнам.
  • 23 НАЙ- ГОЛЯМАТА ЗАГАДКА

    4 0 Отговор
    Е защо в България се справяме отлично с коронавируса?
  • 24 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Дааа":

    По малко са от десет. Велика страна. Благородна и цивилизована. Както казва Мусаши, съвършенството се постига само с милосърдие. А милосърдието е да служиш на императора и народа си. А за нисшата прослойка казва, че това са хора със съвсем различна нагласа и човек трябва винаги да бъде внимателен с тях.

    Коментиран от #28

  • 25 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "знаещия":

    Демокрация е имало много отдавна в Атина. Йерархична демокрация или както са я наричали- демокрация на гражданите. Всичко друго е полюция.
  • 26 Фаро

    8 1 Отговор
    Не разбрахте ли,че от вирусите спасение няма?Специално тоя куц вирус дето го изкараха звяра на века се оказа лабораторна мишка.Ако беше толкова страшен за 1 месец щеше да е изтребил половината земно кълбо.Вместо това вадят мъртви от гробовете да ги пишат от вируса.Вдигайте гащите и бегом на работа
  • 27 1661

    3 2 Отговор
    Цитирам:
    "...по-високо културно ниво...".
    Сами се сещайте какво иска да ни каже.
  • 28 1661

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Така е, човек трябва да внимава с "простолюдието", 'щото то не мисли, преди да действа, при него е обратното.
    Пример:
    Някой го е обидил, но вместо да го обиди или да го подмине, той се заканва:
    Стъпи ли на селУ, ш' го набия.
    И (почти) винаги си изпълнява заканата, пък, че другарите в синьо ще го пишат в досието му, се сеща, чак когато влезе в затвора.
    А ако откажеш да го набиеш, ще те обяви за страхливец.
  • 29 Демби

    0 2 Отговор
    По тая логика можете да давате за пример всяка една страна по света,защото България е на последно място по всичко
  • 30 Кажете кажете

    1 1 Отговор
    Колко етнически турци и цигани са заразени? Според мен азиатци те са по чисти нации генетично
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 фон дер лайнен

    1 0 Отговор
    Каква хигиена, всички зарази откак китайци пускат в Европа, дойдоха оттам. А британците си патят от чистите индийци (британски граждани)дето ги пускат. Докато не се спре тази.... все проблеми ще има.
  • 33 хо ши мин

    0 0 Отговор
    Виетнамците носят маски задължително още от причия грип. Който не носи отивА В БЕЛЕНЕ.