Last news in Fakti

19 Юни, 2020 06:10 2 727 10

13% от американците са безработни. Две лични истории от щата Орегон.

  • сащ-
  • безработица-
  • коронавирус-
  • помощи за безработни

САЩ са тежко засегнати от новия коронавирус

13% от американците са безработни. Две лични истории от щата Орегон. - 1
Снимка: Shutterstock

На 13 март губернаторката на Орегон Кейт Браун реши да затвори всички училища в щата. Към онзи момент в западния щат нямаше регистрирани случаи на Ковид-19, но съседните Калифорния и Вашингтон се бяха превърнали в огнища на заразата. Със затварянето на учебните заведения, вкъщи се прибраха и всички учители. Табита Карсън е една от тях.

"Аз съм привилегирована"

Тя е помощник-учител в град Юджийн. Смята, че ситуацията ѝ е сравнително добра: през годините е успяла да спести малко пари, съпругът ѝ работи в логистичната компания UPS, а дъщеря ѝ - в социална организация, която раздава храна на нуждаещи се. И двамата са запазили работните си места, тъй като упражняват т.нар.  "системнорелевантни професии". Табита дори е получила заплатата си за април, въпреки че тогава вече е била принудена да остане у дома. Въпреки това семейството ще изпадне във финансови трудности, ако скоро Табита не се върне на работа.

През април 63-годишната жена е подала молба за помощи за безработни. Но все още не е получила отговор. Агенцията по заетостта в Орегон (OED) не смогва да обработи големия брой заявления. Системата, с която се подават и обработват молбите, се срива многократно. В края на май директорката на OED дори е принудена да подаде оставка. Към този момент необработените заявления са десетки хиляди. И Орегон не е единственият щат с подобен проблем. Нивата на безработица са рекордни в редица щати. Най-сериозно е положението в Невада, където безработните са над 28%. 

Табита Карсън е разочарована от управляващите. "Училището, местните власти в нашия град, хората тук - всички бяха по-добре подготвени, отколкото Орегон и правителството", казва тя. С нейната заплата семейството обикновено е покривало разходите за телефон, наема за малък гараж и посещенията в ресторант, билети за концерт или кратка почивка на някой къмпинг. Със заплатата на съпруга ѝ се изплаща вноската по кредита, токът, водата и другите странични разходи по имота.

"Аз съм привилегирована", казва Табита. Много нейни приятели живеят сами и едва свързват двата края. В момента семейството ѝ все още успява да изплаща всичките си заеми и сметки. Но съвсем скоро и техните ресурси ще бъдат изчерпани.

"Някои хора са застрашени от самоубийство"

Пол Яробино също се е сблъскал с огромни трудности при кандидатстването за помощи. И той живее в щата Орегон. И по-точно - в Портланд. Той е организатор на събития. 2020 е трябвало да бъде доста успешна за него и фирмата му. Но Ковид-19 спъва всичките му планове. "Ако бях сам, щях да имам много голям проблем", признава Пол. Той е омъжен. Съпругът му е инженер и продължава да работи от вкъщи. През март Пол кандидатства за помощи за безработни, но молбата му бива отхвърлена. През април той попълва нов формуляр, този път за специално създадената програма за помощ по време на пандемията. Тя цели да подкрепя работещите на свободна практика.

"Мислех си: Добре, ще отнеме повече време, но мога да се обадя и някой може да ми помогне". Пол твърди, че е получил потвърждение, че неговият формуляр е пристигнал. След това обаче му казват, че данните са били изгубени. Междувременно Пол се разболял от Ковид-19. За Агенцията по заетостта той казва: "Това е една разбита система, поддържана с лепило и тиксо".

Много други хора в Орегон са попаднали в подобна ситуация. При мнозина положението е особено тежко. "Покрай финансовите проблеми някои са заплашени от самоубийство", казва Пол. Той е член на група във Фейсбук за хора, останали без работа покрай пандемията. Мнозина там се оплакват от дългото чакане в Агенцията по заетостта, други питат за телефонен номер, чрез който да се свържат със служител на OED, или как да получат подкрепа от конгресмените, излъчени от техния щат.

Пол казва, че през последната седмица настроението в групата леко се е подобрило. Явно OED започва бавно да наваксва. Появяват се все повече снимки на чекове, както и публикации на хора, които разказват, че вече са получили помощ. 

Над 300 000 молби само в Орегон

OED използва компютърна система от 1990-те години. През 2009 правителството на САЩ отпусна 86 милиона долара на щата Орегон за актуализиране на остарялата система. Проектът обаче така и не е приключил. Очаква се ситемата да бъде окончателно подновена през 2025 година. Това изправя Агенцията по заетостта пред огромни трудности - на фона на рекордния брой молби за обезщетения за безработни. От началото на пандемията те са вече над 300 000. 

Днес Пол Яробино вече се е възстановил от коронавирусната инфекция. Той има и друга добра новина: вече е получил потвърждение, че заявлението му за помощи най-накрая се обработва. Междувременно той се е научил как да провежда онлайн-срещи и организира видео-чатове с възрастни хора, за да им помогне да се справят със ситуацията.

Автор Юлия Манке


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бл.134 в Зап. парк

    2 3 Отговор
    Дреме ми !.Важното е NYSE ,довечера да е 13 нагоре
  • 2 путин пак е виновен

    23 2 Отговор
    че краварите сменят резбата .Най важното в случая беше да разберем че Пол е омъжен и да не забравяме за джендърите .....
  • 3 Жоро

    13 2 Отговор
    Господ си знае работата
  • 4 и пак

    5 9 Отговор
    Живеят по добре от някои други
  • 5 другарят

    16 2 Отговор
    13% безработни ?? Верно ли бре кравари? Още преди време един американски икономист твърдеше, че в САЩ реално има между 20 и 25% безработни или такива с непостоянна работа и непълен работен ден.Тогава безработицата там се отчиташе към 5-6 % и той пишеше така.. "Имайки предвид методиката по която се отчита безработицата съм учуден, че изобщо са отчели този процент ".. А как са правели стъкмистиката по безработица. В тази стъкмистика първо влизали хората зарегистрирани като безработни през послдната година, но знаем че там има огромен брой бездомни и безработни от години наред и които не влизат в никаква стъкмистика. След това тези тарикати решили да "снижат" безработицата и за безработни започнали да се броят само регистрираните за последните 3 месеца!! Бъдете сигурни и че този метод ще бъде "обновен" и скоро ще започнат да отчитат само зарегистрираните за последният 1 месец! Много от хората изобщо не се регистрират по време когато търсят работа. Този американски опит на "статистика" са предадени и у нас както знаете.
  • 6 аааа

    17 2 Отговор
    и защо толкова години ни набивахте , че в сащ е най-добре? примир вземахме от там. и това е резултата.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Миро

    13 2 Отговор
    Безработица здравно не осигурени частично здравно осигурени достъп до здравеозване....
    Все показатели показващи нещата каквито са. В САЩ има страхотни лекари и болници. Но малко хора имат достъп до тях. По този показател сащ са страна от третия свят. А безработицата стигне ли 30 процента социалната система се срива. Има мат формули и лесно се смята. Америка катурне ли се целия свят ще се разклати. За съжаление или не това само е въпрос на време.
  • 9 Дочул

    4 0 Отговор
    Който падне в Америка,трябва бързо да стане,за да не го стъпчат.
  • 10 8449

    0 0 Отговор
    ПО ВЕЧКО СА, .. НО КАТО ГЛЕДАМ КАКВО ИМАТ НА ГЛАВАТА СИ ХОРА КОИТО С ДЕЦАТА СИ СПЯТ НА УЛИЦАТА ... И С УЧУДВАНЕ ЗАБЕЛЯЗВАМ ДА ГИ ОТМИНАВАТ, ДАЖЕ НЕ ИМ ДАВАТ ПОНЕ ХРАНА.. АКО НЕ СА ПОДАЯНИЯТА И ЦЪРКВИТЕ... НЕ ЗНАМ, СЕРИОЗНО Е, ГОРКИТЕ АМЕРИКАНЧЕТА.
    СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ОПОМНИТЕ ОТ ПРИСПИВНИТЕ ПЕСНИ ДЕТО ВИ ГИ ПЯХА ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ..... А, И ТАЗИ ЗА РОБСТВОТО - ПОМНИТЕ ЛИ КАК ЕДИН ПОЛИЦАЙ НЯКЪДЕ СИ ПО ЩАТИТЕ БЕ СНИМАН ДА ГОНИ С КОЛАТА СИ ДВЕ НЕГЪРКИ ПО ПАРКО АЛЕЯТА НА КВАРТАЛ ТАМ.. И ПОЗНАЙТЕ, ТОЙ ХВАНА ЕДНАТА НА СТЕНАТА С ДВУТОННА МАШИНА.... Е Я ЗАПЕЧАТА.. А МЪЖА КОЙТО ТРЪГНА ДА ГО УПРЕКВА И ОБВИНЯВА БЕ ПРОСТРЕЛЯН БУКВАЛНО ПРЕД ОЧИТЕ НА ДРУГИТЕ... ТА ЛЪЖЕХА ВИ, И СЕГА ЩЕ ГО СТОРЯТ ПАК.. С ПРОБЛЕМИТЕ КОИТО ЛОШИТЕ СТРАНИ ПРАВЯТ НА АМЕРИКА... НЕ ОБРАТНОТО ЕСТЕСТВЕНО !!!