Last news in Fakti

23 Юни, 2020 19:00 3 272 10

Втора вълна на коронавирус в Германия?

  • германия-
  • пандемия-
  • ковид-19-
  • ваксина-
  • ангела меркел

Експертите на института твърдят, че рискът за здравето на населението във ФРГ си остава висок, а този за рисковите групи - дори много висок

Втора вълна на коронавирус в Германия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Германия растат опасенията, че се задава втора вълна от инфекции с коронавирус. В окръг Гютерсло затегнаха карантината заради взрив от зарази. От Института "Роберт Кох" твърдят, че рискът си остава сериозен.

 

Тези дни бяха установени 537 нови инфекции само за едно денонощие. Прави впечатление, че през двата почивни дни факторът на репродукция R е надхвърлил значително критичната стойност от единица, а в рамките на една седмица стойността му е била 2,03.

Все пак броят на активните случи на коронавирус в Германия остава сравнително нисък: в момента в Германия има 6 200 души, заразени с коронавирус, от които повече от 2 500 са в Северен Рейн-Вестфалия. В другите германски провинции положението е доста по-спокойно, като в Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн те са съответно 18 и 23. Броят на новите инфекции в цялата страна също е нисък - през последните 7 дни в Германия бяха регистрирани средно по 4 нови случая на 100 000 души население.

Няколко сериозни огнища на зараза

Това означава, че не може да се говори за повишена заболеваемост в цялата страна.

кланицата на фирма „Тьонис" в Източна Вестфалия, където над 1500 души бяха тествани положително за коронавирус. В окръг Гютерсло, където се намира въпросното предприятие, на 100 000 жители се падат 243 нови инфекции – това е най-високата стойност в Германия за момента.

Днес (23.6) министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет обяви нов локдаун за окръг Гютерсло. Мерките там отново стават рестриктивни по отношение на социалните контакти, но изрична забрана за пътуване не е предвидена. В съседните общини стойностите също са относително високи. 

Други актуални локални огнища на зараза са в берлинския квартал Нойкьолн и в Гьотинген. Но също така и в Дюселдорф отчитат високи стойности: там през последните 7 дни има 108 новозаразени. За сравнение: в значително по-големия Хамбург в същия период от време има само 22 нови случая на коронавирус, което отговаря на 1,19 инфекции на 100 000 души.

Предупреждението на "Роберт Кох"

Заради отрицателното развитие с новите зарази няколко училища в Дортмунд ще останат затворени до началото на лятната ваканция. Затворени училища има и в Магдебург, където също имаше локален взрив на нови инфекции. Освен това се появяват нови огнища в някои старчески домове и болници.

Затова от Института „Роберт Кох" предупреждават, че ситуацията не бива да се подценява. Експертите на института твърдят, че рискът за здравето на населението в Германия си остава висок, а този за рисковите групи - дори много висок.

Все пак не би било оправдано да се говори за втора вълна на Ковид-19 в Германия. По-скоро става дума за локални взривове. И тъй като заболеваемостта в цялата страна остава ниска, тези местни инциденти се отразяват силно на репродуктивните числа.

Дали ще има и нови случаи на въвеждане на пълна карантина на регионално ниво все още не може да се каже. Това ще зависи и от развитието на обстановката през следващите дни, отбелязват още от Института „Роберт Кох".

 


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Херо Мустафа от САЩ

    3 14 Отговор
    Най-лъжливата нация на света са немците. Късат се да лъжат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Руслан

    12 8 Отговор
    Слушайте доктор Мангъров. Никой не е умрял от коронавирус - коронавируса не е опасна инфекция. Хората умират с Ковид-19 от диабет и захарна болест, а не от Ковид. #бъдетеумни
  • 4 Мутафчийски

    4 6 Отговор
    Яко ще се мре!ха ха ха!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    2 5 Отговор
    това да не е цунами че да е на вълни?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДоктоРО

    2 0 Отговор
    ДАННИТЕ КОИТО ИЗНАСЯТ СА ПРИМЕРНИ. РЕАЛНИТЕ СА 5-6 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ.
    КЪДЕ Е НОЩ ?
  • 9 антрашпиц

    0 0 Отговор
    А недейте така за Германия бе...големия проблем е на Джокович турнира ,там със заразените..
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Много бедуини там.