Last news in Fakti

26 Юни, 2020 10:00 7 175 37

Суперякото его от София разпространява COVID-19

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • българия-
  • заразени

То обикаля нарцистично из страната и реже ленти за всеки 500 метра зле положен асфалт или за всеки 50 метра криво-ляво положени тръби канализация

Суперякото его от София разпространява COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Николай Слатински във "Фейсбук"

Какво да се коментира, след като имаме абсолютен рекорд от 166 новоустановени заразени за миналото денонощие?! И след като ръстът, в сравнение с миналия досегашен рекорд, е с цели 34 души – от 132 на 166!?
Това се случва на 111-я ден, откакто у нас бе установен корона-вирусът.

Тъй като най-доброто сравнение за броя на заразените е по седмици, да видим как се движим през сегашната седмица, след като предните две бяха последователно рекордни – съответно с 563 и с 615.

Ето за първите четири дни - понеделник, вторник, сряда и четвъртък – как изглежда картината с вируса:

08.06.-14.06.: 83 79 104 93.
Общо 359.
15.06.-21.06.: 51 112 89 132.
Общо 384.
22.06.-28.06.: 79 130 128 166.
Общо 503.

От настоящата седмица остават още 3 дни. Несъмнено тя ще бъде рекордна, има вероятност тя да изпревари миналата седмица още след петък, ако се установят поне 113 нови заразени.

През май имахме общо 976 новозаразени.
През юни досега новозаразените са 1889 или 2 пъти повече.

Тревожно е нарастването на заразените в столицата – през миналия ден са се заразили 60 човека. Очевидно София с 1427 е главното гнездо, от което из страната се разнася вирусът. А може би пък да се каже обратното – че цяла България си оставя вируса в София.
Но как да бъде другояче, след като всеки трети българин си вади хляба във, чрез, със, посредством, благодарение на София.
Тема за друг разговор е, че по конституцията и законите държавата ни е така лошо конструирана, че всичко зависи от и всичко се решава в София. Всеки местен управник ходи по няколко пъти на седмица до София да удари чело, да се моли и после да се радва, ако София му отпусне малко парички, които тя щедро дава всъщност от парите, събрани от данъците на неговите съграждани.
Беше въпрос на време в София да се намери едно суперяко его, което да обикаля нарцистично из страната и да реже ленти за всеки 500 метра зле положен асфалт или за всеки 50 метра криво-ляво положени тръби канализация.

И така, очевидно в страната ни има умора от следенето на ситуацията с корона-вируса. По-скоро това е умора от самото мислене за този вирус. Хората нямат сили и енергия да са бдителни и мобилизирани дълго време и през цялото време.
Вирусът само това чака.

Впрочем, не е времето и мястото сега да се разсъждава, че това е общо и често срещано явление. При войни, концлагери, болести, епидемии, гладни години, суши, наводнения, други тежки бедствия, сломяването и тежките поражения засягат най-силно онези, които губят бдителността и мобилизираността си.

Изпитанието дебне за умората, за приспиването на вниманието, за махането с ръка, за казването – да става каквото е писано, аз се уморих!
Фатално е, оказва се, не само предаването и отчаянието – то отсява бързо онези, които отпускат ръцете и, образно, казано, лягат на дъното в пасивно очакване на края. Фатално и то още по-фатално става друго – именно загубата на бдителност и мобилизираност, на събирането на волята в юмрук, на държане на нервите в ръце, на желанието да се следи ситуацията и да се контролират поне някак нещата.
Точно в този момент бедата изскача зад храста и хората падат като зряла круша в ръцете ѝ.

За жалост, всеки иска само едно – да живее както може, да не се оглежда на четири страни, да не мисли за предпазливост, да не плаща данък на съмнението, да не робува на страха, да не пада на колене пред тревогата. И затова в един момент се уморява да върши обратното, т.е. това, което трябва да върши и да бъде бдителен и мобилизиран.
Именно в този момент той е безкрайно уязвим. Точно в този миг той става лесна плячка на бедата.

Друг път ще напиша по-подробно и за нещо друго – за проекта за АЕЦ „Белене“. То е резултат, не на последно място, от прочитането на една убийствено силна книга – Адам Хигинботам, „Полунощ в Чернобил. Неразказаната история за най-голямата катастрофа в света“.

Дори през призмата на тази пандемия ние трябва да се надигнем като общество и да поискаме безумният беленски проект да бъде спрян! Той може да унищожи България. Той е чудовищно престъпление спрямо сигурността и бъдещето на България

Ние вече нямаме общество с такива и толкова хора, които да се жертват, да отиват на смърт, за да спасяват останалата част от народа след фатален инцидент като Чернобилския. Ние нямаме и държава, която да праща хората си на явна смърт с пистолет, опрян до челото им – за да спасяват народа от катастрофата. Не само ние нямаме - Европа няма, Западът няма.

Сега е друго време. Търпението, волята, мъжеството, самопожертвувателността на хората, на човеците вече не е и никога няма повече да бъде същата. Всеки човек се е осъзнал като най-важният за себе си. Всеки човек е разбрал, че животът му вече е най-важният за него и му е един-единствен. Няма идеологии, няма религии, няма велики каузи, няма обещания за светло бъдеще, които да го мобилизират или да му заповядват той да се жертва за тях. Човекът иска да живее сега и тук, веднага и точно в този момент. Той не може да търпи, не може да страда, не може да стиска зъби, не може да се лишава от удоволствията на живота.

Такъв е вече животът – всеки иска да го живее по най-добрия начин. Тук и сега. Не след 20 години или в рая след живота.
Стресът, напрежението, неволите, ограниченията не могат да бъдат понасяни дълго време. Бдителността и мобилизираността не могат да се поддържат дълго време. Търпението не може да се проявява дълго време. Стискането на зъби не може да се издържа дълго време.

Това ни го показа корона-вирусът. Втората вълна на вируса е резултат от неспособността ни да издържим още някакви си 2-3 седмици. Ние казахме майната му, разбудете ни от този сън - искаме си живота обратно, моловете обратно, мачовете обратно, развлеченията обратно, консуматорството обратно, простите човешки радости обратно!

Не, аз никого не съдя за това. Та това е толкова човешко.
Само казвам, че то е и резултат от загубата на общото, на обществото, на общОството, на общите усилия.

Колкото повече Човекът излизаше на преден план в сравнение с Обществото, толкова по-малко ставаха съпротивителните сили на Обществото като единен организъм, с общи цели и общи ценности, с обща воля за общо спасение.

Драмата е, че Човекът винаги досега е оцелявал именно като Общество. Така е излязъл от всички беди, от вечните страхове на не-обществото, от „естественото състояние“, когато е имало война на всички срещу всички.
В тази дълга еволюция, Човекът, оцелял чрез Обществото, постепенно започна да поставя Обществото все повече на заден план, а себе си на все по-преден план.

И ако продължава така (а той е склонен и възнамерява засега да продължава така), Човекът ще навлезе в ново „естествено състояние“. То, може би няма да бъде война на всички срещу всички, а ще бъде нещо като всяка коза за свой крак – когато всеки ще прави само това, което той иска да прави и пет пари няма да дава какво правят останалите. Всеки ще се казва - аз ще живея както мога и както искам и не ми пука как ще живеете вие.
Всеки, в частност, ще се надява той да не се зарази от вируса, пък много важно колко от останалите ще се заразят. Не ми е важно как е Вуте, важно ми е аз да съм добре.

Може би крайната картина няма да е чак толкова обсърчаваща. Но ще има много от нейните елементи. Докато не осъзнаем, че можем да оцеляваме само като Общество. Опитахме се по време на вируса, но само за някакви си два месеца се отказахме да го правим с общи усилия. Провалихме се на този първи изпит. А той в никакъв случай няма да е последен.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    31 11 Отговор
    Не е его, а дебилност и милиционерщина. "Нас не ни е страх" да не би някой да прозре, че достойнството ни е 2 см.
  • 2 3 в 1

    26 32 Отговор
    Мангърщина в симбиоза с милиционерщина и байганьовщина.
  • 3 Сливи за смет

    33 19 Отговор
    Поръчково ръкоделие, изпълнено с оплетени, безсъдържателни дитирамби и много правописни грешки. Явно спешна поръчка.
  • 4 Питър

    42 18 Отговор
    Не е умората, а пускането на стадионите, дискотеките и ресторантите. Идете вижте какво става на стадиона всяка седмица - викане с пълни гърди в продължение на два часа. Това се случи и миналата, и по-миналата седмица. Резултатите са налице. Идете вижте в Борисовата градина какви групи хора се събират. Идете вижте дискотеките.

    Най-високият риск е комбинацията на много хора, без разстояние помежду си, съчетано с увеличено дихателно усилие - пеене, викане, танцуване, спорт. Не случайно тенисистите играха баскетбол в близък контакт и сега всички играли са заразени. Не случайно от едно събрание на църква в Корея, където всички са пяли в близост един до друг в продължение на часове, се заразиха няколко хиляди.

    Но, Бащицата иска да угоди на всеки и затова се отпуснаха всички защити.

    Не е нужно да се връщат безумия като затварянето на градовете, парковете и планините. Достатъчно е да се върнат маските, да се спрат мачовете с публика, дискотеките и баровете, а ресторантите да бъдат принудени да разредят масите и да работят само на открито или на закрито с широко отворени прозорци.

    Отделна тема са ромите. Но и с тях може да се работи.
  • 5 ооо дааа

    28 25 Отговор
    до коментар 2,3 и 4....предлагам ви да се самоизолирате в една стая,да я опаковате откъм прозорци и врата здраво,за да не влезе "нещо",да си пуснете телевизора и по 24 часа да гледате....и да не излизате от там,докато не изчезне вируса...най-вече от главите ви.....а дано,ама на дали!!!!!!!

    Коментиран от #14

  • 6 Някой си

    18 16 Отговор
    Автора да си направи преглед при психиатър.... очевадно е че спешно се нуждае от такъв!
  • 7 чичо

    15 11 Отговор
    На всеки който не е преживял смъртта от короната му е широко около врата.Питайте другите.И не слушайте Мангъров-целия свят го опровергава-който още не се е заразил но иска вие да го направите.

    Коментиран от #32, #34

  • 8 Активист на БСП

    28 5 Отговор
    Най-некадърнот държавно управление на България в 1300 -годишната и история !!! Дори под турско народът е живеел по-добре !!!

    Коментиран от #22, #33

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 папуас от България

    20 1 Отговор
    Част от статията е вярна. Но голямата час не е !

    " Търпението не може да се проявява дълго време. Стискането на зъби не може да се издържа дълго време." ????

    А 30 години какво правим - питам аз ?!!
    Не правим ли точно това ?

    Нас Българите дето турците 500 години не ни пречупиха - сега за 30 години ни пречупиха собствените ни "сънародници"!!!
  • 11 Отвратен

    8 3 Отговор
    Ето тук е цялата истина за "страшния" коронавирус:
    https://m.fakti.bg/bulgaria/487082-d-r-parvanova-ofanzivata-s-testovete-e-za-da-se-usvoat-edni-6-mlrd-evro

    Коментиран от #16, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 общественик

    9 1 Отговор
    Николай Слатински е истински българин, защото след като години наред разваляше обществото, сега му е дошъл вторият акъл на българина, за който турчинът казва: "Да му имам акъла на българина, ама втория!"

    И Слатински работеше години наред по същия начин по който днес работи Борисов: проба - грешка; проба - грешка; проба - грешка.

    Не се тръшкай Слатински, ами помисли дали де е по-добре дойдат танковете, които унищожихте и вече ги няма.
    Помисли дали Конституцията на НР България от 1947 година не беше по-смислена за българската държава и народ от тази, която изфабрикувахте през 1991 г.
    Помисли дали на "кръглата маса" през зимата и пролетта на 1990 г. не беше извършен държавен конституционен преврат от БКП и СДС, като някаква псевдо-революционна сбирщина премахна част от конституцията, все едно че е Велико народно събрание...
  • 14 Антимилиционер

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "ооо дааа":

    Мозък, има ОГРОМНА разлика между разумна предпазливост в тази пандемия и криене под леглото. И безразсъдната ви байганьовщина.

    Коментиран от #17

  • 15 cornholio

    3 7 Отговор
    На комплексирания селянин София му е виновна...
  • 16 Антимилиционер

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отвратен":

    Тая на какво се позовава? На лично предчувствие?
    Защо не е уведомила полиция и прокуратура? Аз ще ти кажа защо... защото ще я приберат в психиатрията.
  • 17 ооо дааа

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Антимилиционер":

    милиционерчето,никой не говори да не се спазват разумни мерки,напротив,също така ми е ясно какво е и какво може да бъде в кварталите на "кафениКаквите"....но би било добре да коментираш,когато се научиш да четеш и "схващаш' коментари и анализи /включително и между редовете/,както и да си напрегнеш "мисловната дейност" и търсиш сериозни източници на информация/а не новинките по телевизора/ ....в противен случай минаваш към 2,3 и 4

    Коментиран от #19

  • 18 Онзи

    4 7 Отговор
    Какъв кУРона вирус БЕЕЕ ?!?!?!
  • 19 Антимилиционер

    6 3 Отговор

    До коментар #17 от "ооо дааа":

    Кои са сериозни източници, мозък? Мангъра ли? Хахахха....
    Счучи тъпомерите на околията

    Коментиран от #20, #30, #31

  • 20 ооо дааа

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "Антимилиционер":

    очевАдно е ,че не схващаш,но да не забравиш да си прочетеш хороскопа и за днес !!!!!!!!
  • 21 Нема грип

    2 3 Отговор
    Тва е юдейска пропаганда
  • 22 чичо

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Активист на БСП":

    Може да не пишеш че си активист на БСП.Още от турско си личи.
  • 23 Диверсант

    2 1 Отговор
    Аз очаквам с нетърпение да ме информират къде ще огрее днес СЛЪНЦЕТО тия пишат пак за вируси
  • 24 Рррррр

    3 1 Отговор
    Хайде сега същия, да бъде така добър и да напише и колко теста са направени за същото това време и да видим дали е толкова апокалиптично всичко,което описва или отново сме в услуга на някои партии.
  • 25 Безпартиен

    4 1 Отговор
    А ти, другарю,Слатински какво направи за България последните 30 години?
    НИЩО? само взимаше заплати, бонуси, безполезен политик
  • 26 123321

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Отвратен":

    как реши да и вярваш?
  • 27 СЗО

    6 3 Отговор
    Стойте си в къщи и си носете маските.Не слушайте разни идиоти а си пийте редовно еспумизана.Запасете се с гъзпейпър и гледайти БТВ БНТ и Нова.Надежда има. На есен Херо обеща да донесе ваксините за проба а Бойко каза че ще ви спаси. Блаженни са стей-хоумовците и свидетелите на короната от последния ден. Те ще наследят земята.А другите ще умрат, яко ще измрат.
  • 28 Страничен

    6 0 Отговор
    Нощните заведения- никакъв контрол,пълна помиярщина! Казината - пълно с бразилци! Какво да очакваме освен вдигане бройката на заразените!
  • 29 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    "РИСКОВИЯТ ФАКТОР" ОТ ТРЕТАТА ВЪЗРАЗТ СЛАТИНСКИ - ОТ СКУКА Е СТАНАЛ ИЗПЕРКТ -СПЕШЪЛ !!!! НЯМА СИ ГЕПЕН "РЕВОЛЮЦИОНЕН" ГАРАЖ - ДЯДКАТА И СЕ ПУПИ БЕЗПЛАТНО "У " ФЕЙСА БУК !!! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО СА КАТО НЕГО -НЕРАБОТИЛИТЕ !?!?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ех специалист си ти

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Антимилиционер":

    може да посетиш Мани-Мани...ще намериш "неща" ,които няма да чуеш по телевизията.....
  • 32 Безсимтомна Пандемия

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "чичо":

    ПРОБЛЕМА Е ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ, А НЕ МЕДИЦИНСКИ. 😷
    ЛЪЖАТ НИ😷
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Д-р Менгеле

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "чичо":

    УБИЙ МАНГЪР - СПАСИ ЧОВЕК! Мангъра е етнически сиганин, злонамерен и зловреден! Защо все още е на свобода?
  • 35 Фандъкова, ти си убийца!

    2 0 Отговор
    ФАНДЪКОВА, НАШИ ЩЕШЕ ДА ЗАТВОРИШ ФАКУЛТЕТО, ФИЛИПОВЦИ И ДРУГИТЕ ОГНИЩА ПРИ НАД 100 ЗАРАЗЕНИ НА ДЕН?
  • 36 Безсимтомна Пандемия

    2 0 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ, А НЕ МЕДИЦИНСКИ. 😷
    ЛЪЖАТ НИ😷за да крадат от ЕвроПомощите.
  • 37 Матей

    1 0 Отговор
    Затягат отново положението,с определена цел,не медицинска.Щели да провалят туристическия сезон,ами той и бездруго едва вегетира,като е гарга да е рошава.Ще си избият парите от ЕС,в своята извратеност стигнаха дотам да плащат за измисляне на епидемия,да, те си подхождат и се разбират дълбоко в извратеното си подсъзнание.Гърция например се осъзна и премахна всякакви ограничения,по-добре да си работят с туристите,отколкото да се оставят еврочиновници да ги корумпират.И ако са като нашите управници,затънали престъпната си дейност,ще им съсипят икономиката и да чакат на подаяния от ЕС.