3 Юли, 2020 13:00 3 433 21

Мрачен сценарий за САЩ

  • сащ-
  • джон хопкинс-
  • коронавирус-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

В навечерието на националния празник на САЩ все повече щати връщат ограниченията. Особено в южните райони на страната броят на новозаразените расте лавинообразно. Водещият американски вирусолог чертае мрачен сценарий.

Мрачен сценарий за САЩ - 1
Американският вирусолог Антъни Фаучи, снимка: EPA/БГНЕС

Пандемията в САЩ се разраства: редица щати регистрират рекорден брой нови инфекции. За първи път от началото на кризата бяха отчетени над 50 000 новозаразени само за едно денонощие. По данни на университета „Джонс Хопкинс“, през последните 24 часа в САЩ са се заразили 50 700 души, а според вестник „Вашингтон пост“, броят им е 52 800.

"Вървим в грешната посока"

На този фон водещият американски вирусолог предупреди, че ситуацията в страната може да се влоши още повече. Ако положението не бъде овладяно максимално бързо, скоро ще имаме навярно по 100 000 нови инфекции на ден, заяви пред Сената Антъни Фаучи, директор на Националния институт за инфекциозни заболявания.

От седмица насам в САЩ се регистрират по над 40 000 новозаразени на денонощие, което значително надхвърля нивото на инфекциите от предишните пикове през април и май. В сряда щатите Калифорния и Мичиган върнаха обратно ограничителните мерки, а в Пенсилвания отново беше въведено задължително носене на защитни маски. Властите в Тексас, Флорида и Аризона също стопираха започналото разхлабване на мерките. Калифорния отмени традиционните фойерверки за 4 юли, националния празник на страната, а плажовете в Южна Калифорния ще останат затворени. В отделни райони на щата Флорида плажовете също ще бъдат блокирани, а в Невада планираната следваща фаза от разхлабването на мерките беше отложена за края на юли.

В същото време президентът Доналд Тръмп продължава да смята, че пандемията отшумява. От избухването ѝ до днес в САЩ се заразиха над 2,6 милиона души, а най-малко 128 000 американци починаха. „Много съм загрижен“, каза в Сената Антъни Фаучи. „Вървим в грешната посока“, добави той и предупреди, че ако хората не съблюдават последователно мерките, „ще имаме големи проблеми“.

Мнозина обаче не се вслушват в подобни предупреждения. В Южна Дакота например трескаво се подготвят за предстоящите чествания по случай националния празник на САЩ. Очаква се президентът Тръмп да присъства на празненството в Маунт Ръшмор, където се намира мемориалът с издяланите в скалите ликове на четирима американски президенти. Губернаторката Кристи Ноем дори призова хората да дойдат масово на тържеството. "Няма да спазваме дистанция. Нека хората се наслаждават на свободите, които имаме в тази страна", заяви още губернаторката от Републиканската партия.

Байдън - на другия полюс

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън междувременно отказа по-големите си предизборни изяви. В Делауеър той заяви, че ще се съобрази със съветите на медиците и няма да провежда големи предизборни срещи. Така Байдън, който в актуалните проучвания изпреварва Тръмп, заема коренно различна позиция от настоящия президент. Само преди десетина дни Тръмп с гръм и трясък възобнови предизборната си кампания. Тази негова предизборна среща с хиляди привърженици беше остро разкритикувана в цяла Америка.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    15 8 Отговор
    Простолюдието срещу науката...не харесвам Стефан Цанев, но е прав,че съвременната война ще бъде между образованите и културните с простолюдието.
  • 2 Нас никой и с Топ, неможе да ни разбие !

    9 3 Отговор
    Ние сме първо в НАТО и второ в Евросъюза ! Кирпич- Бетон сме от всякъде ! Пускай музиката с Лепа Брена на 6 и сипи една ракия ! Ши им ..а ма/ката ! Ние живеем на гарантирани траншове - какъв е проблема ! Ние сме Запад ве е е е !
  • 3 Кому е нужен тоз народ, който опростиха

    22 1 Отговор
    И доведоха до морален разврат по-долу от свинете ! Свинята знае кога, с кого и защо да се ЕШИ а ние ? Не настава ли момент и на нас да ни теглят както на козите и овците по една инжекция - "хуманна" ? Аз искам да благодаря за високият морал у нас на Слави, Лафазанов, Маги, на Журналистите - пресститутки на Правителството и Парламента за образованието и нивото на опростяване у нас. Телевизията уж говори непрестанно а защо нищо ценно не се казва ? Кому сме нужни такива ?
  • 4 Нужна е някакъ вид националлно събуждане

    18 5 Отговор
    Френска или Болшевистка РЕВОЛЮЦИЯ ли ще е незнам - НО СМЯНА НА КОЛОВОЗА е наложителен и неизбежен, рано или късно ! Три мандата ни води ПРОФАН и после защо " българин" не зви ГОРДО ! Народа и от кладенчова вода не подбира та сега от гьол си налива !
  • 5 Ние и Гопода Бога загърбихме !

    12 1 Отговор
    А той Забавя но НЕЗАБРАВЯ ! Ще друса и много ще БОЛИ !
  • 6 У нас властва

    7 1 Отговор
    КРИМИНАЛИЗМА !
  • 7 ПЕНКО

    15 2 Отговор
    МЕДИЦИНАТА В КУБА Е НА ДЕСЕТОКРАТНО ПО-ГОЛЯМО -ПРОФЕСИОНАЛНО И ХУМАННО НИВО !!!!!!!!!!!!!!!! ВСИЧКИ ФИЛМИ ЗА МЕДИЦИНА В САЩ СА СВЪРЗАНИ С ПАРИТЕ НА БОГАТИ СПЛЮНСЪРИ !!!
  • 8 А казват че сме имали Държавна

    8 1 Отговор
    СИГУРНОСТ ! Асе оказаха - ГАНГСТЕРИ и ПРЕДАТЕЛИ на държавата. Това е СТРАШНО !
  • 9 Да е жив здрав бат Бойко

    3 7 Отговор
    Че без Евро Фондовете сме живо Мунти и без Асак ! Падне ли ЕС - е/ана ни е "бойната" СЛАВА !
  • 10 Няма да се очудя ако вместо апаша Бойко

    3 1 Отговор
    Изберем Али Баба за премиер , та той всеки ден печели нашите симпатии и умиление ! Що ? Не вярваш ли ? Тоси днешен обществен строй се нарича КРИМИНАЛИЗЪМ ! Само гледай !

    Коментиран от #14

  • 11 Идвайте в България

    14 1 Отговор
    Нас никакъв вирус не ни лови. По време на демокрацията изядохме 50тона развалени фъстъци от Африка, 50 год.месо с червей от Шотландия, ядеме пластмасови домати пълни с пестициди от Турция, Вия ни пръскате с разни химикали от самолетите и сме изградили пълна имунизация. Това се случва под вещото ръководство на BOSSA OT BANKJA.
  • 12 Какво е написано

    0 0 Отговор
    На маската?
  • 13 Какво е написано

    0 0 Отговор
    На маската?
  • 14 Хубаво ще е

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Няма да се очудя ако вместо апаша Бойко":

    преди да се "очудиш" или да вземеш да даваш акъл, да се научиш да пишеш грамотно, защото от неграмотници все даващи акъл идват теглилата на България.

    Коментиран от #19, #20

  • 15 И децата разбраха

    5 1 Отговор
    че лъжата "коронавирус" е за контрол над плебса.
  • 16 Матей

    2 1 Отговор
    Късно е,чадо,злият дух го изпуснахте от бутилката.Властите се опитват с това прозирно плашило,ама файда йок,с това ли мислят да ги озаптят тия развилнели се негри,вместо да си върнат легионите в метрополията и да ги навържат на синджири.Иначе,сбогом,гринго,гражданската война им е в кърпа вързана.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 волен сидеров

    4 0 Отговор
    ЕЙ ТОЗИ НА СНИМКАТА Е ЕДИНИЯТ ОТ ТЕЗИ КОИТО СА ИЗМИСЛИЛИ ВИРУСА И ОТРОВИТЕ ВЪВ БЪДЕЩИТЕ ВАКСИНИ-ЗАПОМНЕТЕ ГО ДОБРЕ
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.