Last news in Fakti

16 Август, 2020 16:59 5 458 18

Коронавирус: когато в Златни пясъци ги няма германските летовници

  • златни пясъци-
  • икономика-
  • пандемия-
  • ковид-19

Броят на пътниците, пристигащи на българското Черноморие, е намалял от 5 милиона души през 2019 година на един милион през това лято

Коронавирус: когато в Златни пясъци ги няма германските летовници - 1
Снимка: БГНЕС

Курортът Златни пясъци на българското Черноморие е пълен - благодарние на местните туристи. Обикновено базата е заета на 80% от германски летовници, но сега те се броят на пръсти, се казва в репортаж на Тагесшау.

 

Блюдата с месо и риба са прецизно подредени в бюфета, персоналът е оборудван с ръкавици и предпазни маски, а всички прибори биват старателно дезинфекцирани. Управителката на хотел "София" в курорта Златни пясъци Маргарита Христова изглежда доволна от това, което вижда.

"Изпълняваме на 100 процента мерките за сигурност" казва блондинката и уверява, че дотук нито един от гостите на хотела на се е заразил с коронавирус. Но от няколко дни масово биват отказвани резервации - най-вече от германски туристи, след като правителството в Берлин призова германските граждани да избягват пътуванията до Златни пясъци. "Мислехме, че през август ще компенсираме късния старт на сезона, но това предупреждение и липсата на германски летовници превърнаха в реалност най-лошите ни опасения", казва в тази връзка Христова.

"Ние сме жертва"

Проблемът е в това, че дори и за малко на брой почиващи Христова се нуждае от пълен състав на персонала, който да обслужва гостите на бюфета, да дезинфекцира шезлонгите край басейна и т.н. Благодарение на българските и румънските туристи хотелската база е добре запълнена, разяснява управителката. "Но обикновено 80 процента от нашите гости са германски туристи", добавя тя.

Тя, както и много други хотелиери, се ядосват на решението на германските власти да издадат предупреждение за пътуване до северното българско Черноморие. Ръстът на новите заразявания с коронавирус в района на Варна се дължи основно на два старчески дома, превърнали се в огнища на заразата. "И това няма нищо общо с обстановката в Златни пясъци и другите туристически центрове в района. Но сме жертвата в случая", казва Христова.

На същото мнение е и Улрих Хепе, управител на двете основни летища, на които пристигат туристите. Той е убеден, че предупреждението за района на Варна изпраща напълно погрешен сигнал: "Почивките на българското Черноморие си остават безопасни", уверява германецът.

Броят на пътниците, пристигащи на двете летища, е намалял от 5 милиона души през 2019 година на един милион през това лято. След издаването на предупреждението за пътуване са били отменени много полети. В Златни пясъци това по нищо не личи, тъй като курортът е добре запълнен. Но в сравнение с други години плажът е пуст, твърдят местните хора. Повечето туристи тук са българи или румънци, германци почти няма, уточняват от Тагесшау.

"Коронавирусът е навсякъде"

А който - въпреки предупреждението - е дошъл да почива, просто не желае да си проваля отпуската. "Дезинфекцирам се вътрешно", казва един младеж от Баден-Вюртемберг, който заедно с приятели се налива с бира под сянката на един чадър. "Отнасяме се сериозно към предупреждението", казва друга туристка от Германия, която откриваме да лежи на плажа с приятеля си. "Не може на всяка дреболия да реагираме с отказ от пътуване. Коронавирусът е навсякъде, затова предупреждението би трябвало да важи за всички дестинации", добавя мъдро летовничката.

Който вечерно време реши да се разходи по крайбрежния булевард със заведения, задължително трябва да спазва дистанция и да носи предпазна маска. Но колкото повече напредва вечерта, а алкохолният градус се показва, толкова по-малко хора спазват предписанията. Само посетителите на нощните заведения са длъжни да дезинфекцират ръцете си и задължително им мерят температурата на входа. Повечето дискотеки в курорта не работят заради пандемията, а малкото останали отворени са препълнени.

Провален сезон

В хотел "София" управителката Маргарита Христова разглежда списъка с гостите. И открива в него един единствен летовник от Германия. Всички останали или са отменили резервациите си, или вече са се прибрали у дома. А нови до края на сезона не се очакват.

Както и повечето други хотелиери, Христова също ще приключи сезона по-рано от планираното. И може само да се надява, че догодина няма да има повече предупреждения за пътуване.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 габровец от варна

    29 3 Отговор
    Ся пък.... Впрегатното животно до последно плямпаше че ще цъфти и върже туризма. И кво? Абе то сега зимните курорти пък хич да не се надяват на нищо.
  • 2 Жоро

    45 9 Отговор
    По добре че ги няма тия пияници и наркомани.Сега е много спокойно
  • 3 Мухаха

    25 19 Отговор
    Благодарение на Китайците целия свят фалира
  • 4 Бесен

    50 4 Отговор
    5 000 000 туристи имали. От тая печалба, дали са дали и 0.01% за данъци и заплати? Предполагам, че не. Затова не харесвам тоя тн. демократичен/капиталистки модел. Богатия по-богат, а работника се чупи от работа, тоест върши цялата, а му дават трохи. Това трябва да се промени.
  • 5 ха ха ха

    21 7 Отговор
    Защо се лъже?

    Защо лайв камерите са изключени?

    Златни пясъци е пълен, а липсата на летовници е само в медиите менте!
  • 6 Морски

    21 3 Отговор
    Аман от комплексарските инсинуации на ДВ.... Мислят се за най важни и най много, но не са... Такива са румънските туристи, които са над 50% на Златни... Останалите са българи, поляци унгарци и мн, други... Плажът днес е пълен, както миналата година...
  • 7 Мунчо

    9 8 Отговор
    Аз сам Мунчо и жа одъ да пучивам на муре таз година! Сиги събирам палатката от Орлов мост и ида! Вирус нема, туй и убикновен грип!
  • 8 Geistarbeiter

    29 2 Отговор
    Ами сърдете се на Конниците на Апокалипсиса и Свидетелите на ковида от телевизора. В Германия ВИНАГИ се твърди, че всичко е под контрол и всичко е 6.В Бг приказки за чували, умрели, галактически пандемии, първи линии и фронтове. Срахте си в паниците от където ядете. А сега честито! А и не забравяйте идва зима... Мнооого ще е гладна и студена
  • 9 sunny gold

    20 0 Отговор
    статия за златни и сложили снимка слънчев бряг
    толкова нямат гугъл , да сложат поне една актуална снимка от курорта за който пишат .... божееееееее боже
  • 10 От много празни приказки и

    22 2 Отговор
    раздувки за вируса, само и само да стои на власт Тиквопитеков и да държи в пълно подчинение народа за да не му протестира, нанесе нокаутирам удар на туризма. Главата му е пълна с Тиквени семки и ето резултата. Тези тримата от НОЩ къде се покриха? Те също трябва да отговарят за лъжите които сипеха от месец Март. Тиквара им плати за лъжите но загубите са за милиярди! Остана само Кунчев който като лъже се черви и му личи. Този вирус е като Птичия и Свинския грип. Помните ли колко починаха от Свинския, около 4 000!!!!! Тогава не се приказваше нищо, а сега само за този вирус. Кой печели от това да се раздува "заплахата"? Кой взима парите за 120 лева тест? Кой внесе маски с десетки пъти по-скъпи от нормалното? Кой печели от увеличението на пътеките? Кой раздава от 800 до 1800 лева за "починал" от Короната? Много въпроси има още. Колко милиарда спечелиха Джеф Безос и онзи който искаше да ни чипира????
  • 11 Кой68

    10 1 Отговор
    Нали от Израел щели да идват туристи-руски евреи по социални програми....
  • 12 Активист на БКП

    13 0 Отговор
    В такъв случай се казва : Оставка на министъра на Туризма!!!Ама нали тъпкачът подкрепя Братиньо,нема как да стане !!!
  • 13 РЕАЛИСТ

    6 2 Отговор
    Навремето след Чернобил също имаше отлив на западни туристи у нас. Възползвах се от евтини предложения за почивка на Слънчев бряг и за първи път се почувствах бял човек. Храната обаче бе предназначена за чужди туристи и не ми допадна особено.
  • 14 Eeee

    11 1 Отговор
    Нарко дилърите по Черноморието отиват към фалит.😂
  • 15 Дрън дрън та пляс

    5 4 Отговор
    Златните са препълнени от хора.
  • 16 Гост

    11 2 Отговор
    Направихте си цените като за германци, а сега чакате на българи да ви спасяват сезона. Няма да стане.
  • 17 ЛЕЛЕЕ МАЛЕЕЕ

    4 0 Отговор
    До управителката блондинка на хотел "София" в курорта Златни пясъци Маргарита Христова : Га йеди кибапчита ни рива !
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Добре ,че ги няма немците и англосаксонската сган