Last news in Fakti

21 Август, 2020 20:00 9 702 16

За Гърция това е катастрофа

  • гърция-
  • коронавирус-
  • рецесия-
  • катастрофа-
  • плажове-
  • туристи-
  • туризъм-
  • халкидики

Плажовете и заведенията са празни, туризмът отчита рекордни загуби

За Гърция това е катастрофа - 1
Снимка: Shutterstock

Псакудия в Халкидики. Регионът е прочут с прекрасните си плажове, зелените гори и тюркоазения цвят на морската вода. Разгарът на туристическия сезон за гърците са дните през август. По това време улиците на големите градове са опустели, хората прекарват времето си край морето.

Изгубено лято: "За нас 2020 вече приключи"

Но тази година е друго. „За нас 2020 вече приключи“, казва Мелиса, която държи един плажен бар. „Тук нямахме нито един случай на коронавирус, но въпреки това не видяхме никакви туристи“, оплаква се жената. Оборотът намалял с цели 80% спрямо предишни години.

А всъщност местните хора имаха съвсем други очаквания. Благодарение на бързата реакция на гръцкото правителство, разпространението на вируса през март и април бе сведено до минимум. Гърците стриктно изпълняваха препоръките за социална дистанция, носеха предпазни маски, стояха си вкъщи. Поради всичко това чуждестранният печат дори обяви Гърция за приоритетна туристическа дестинация във времената на пандемия.

И така дойде 1 юли, когато летищата започнаха постепенно да приемат полети от чужбина. Но иначе препълнените терминали си останаха празни. „Пристигнахме въпреки коронавируса“, казва една берлинчанка, дошла в Халкидики заедно с две приятелки. Жената добавя, че са преминали през контролите на летището без никакви затруднения.

На други места обаче затрудненията не бяха рядкост. Причината: Гърция изисква от чуждестранните туристи специален QR-код, за да бъдат официално регистрирани. В началото на юли обаче много от туристите още не бяха информирани за това изискване. Други пък изпитваха затруднения да попълнят електронния формуляр за влизане в страната. Още по-драматична беше ситуацията по границите на Гърция с България и Албания, където се образуваха километрични опашки. „Платих 100 евро за един тест за антитела", разказва турист от България, пристигнал за пет дни в Переа. На гръцката граница го тествали още веднъж, след което бил задължен да остане за 24 часа в хотела.

Както и на много други места в Европа, броят на новите инфекции започна да расте и в Гърция. Но това явно не се дължи на чуждестранните гости. От съобщение на университета в Солун става ясно, че тенденцията е била забележима още преди Гърция да отвори границите си за чужденци.

Междувременно баровете и ресторантите в повечето курортни региони на страната са длъжни да затворят в полунощ, а правителството отправя апели особено към младите хора да не омаловажават рисковете за своето и чуждото здраве.

Много от гърците обаче се плашат повече от икономическите последствия от пандемията, отколкото от самия вирус. Григорис Тасиос е президент на Съюза на гръцките хотелиери. Неговият хотел в Псакудия също е празен тази година, макар че цените на нощувките са били сериозно намалени.

"Загуби в размер на 15 милиарда евро"

"През юли запълването на хотелската база възлизаше на не повече от 30-35%. През август стана малко по-добре, тъй като дойдоха повече гръцки туристи. Но като цяло в бранша очакваме загуби в размер на около 15 милиарда евро в сравнение с 2019, когато приходите от туризма възлизаха на 18 милиарда“, казва Тасиос.

През 2019 гръцкият туризъм допринесе за над 20% от БВП на Гърция. Но сега намаляват не само приходите от туризма, а и приходите от данъци. От европейския пакет с помощи за преодоляване на кризата за Гърция са предвидени 32 млрд. евро. Тепърва ще се разбере дали тези пари ще са достатъчни, за да покрият огромните загуби, не само в сферата на туризма. Отсега обаче е ясно едно: ако идната година не донесе сериозно подобрение, последиците от пандемията може да засенчат дори финансовата криза.

Автор: Флориан Шмиц


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жанов

    48 2 Отговор
    Гърците уж са тарикати и знаят да печелят се оказаха много губещи! Туризма им е основно перо и след като изтрезнеят ще си скубят косите. Измамата Корина ги излъга.

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Ммм

    57 4 Отговор
    Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време” – Проф. Санте Грачоти, Италия
  • 3 Всяка година

    49 2 Отговор
    Съм бил по два пъти в Гърция...... Минимум. Тази година с тези писиар тестове и електронни записвания предварителни да си гледат бизнеса без мен..... Да се оправят сами.
  • 4 Коцето

    48 9 Отговор
    Факта, че на Лукашенко са предлагали от 90 милиона до 900 милиона да въведе огранинения като у нас показва едно, огромна дайавера. Като знаем колко е лаком Батко, колко ли е гушнал!!!! И от тези пари да прибрали и ментарджиите от НОЩ. Още е в Гърция Мутафаджийски и харчи на воля, без маски и други неща. Излъга ни и гушна тлъсти евраци!!! Тези от НОЩ трябва да бъдат съдени задължително!!!!!!
  • 5 гост

    23 5 Отговор
    Псакудия е прекрасно място. Огромен плаж, прилични цени . страхотно обслужване, атракции за деца и възрастни вечер, страхотна кухня, особено "При Костас"! Препоръчвам!
  • 6 Слави Славов

    28 10 Отговор
    А нашето море го спасиха ромските фамилии с дебелите златни ланци!Нали са хора на Боко!
  • 7 Така е но

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "Жанов":

    Гърците умеят да правят бизнес туризъм. .Да,основно перо е туризма им, но господарите на нашето правителство, са господари и на тяхното,както и на всички правителства на страните членки в ЕС!!!
    ЕС все още се управлява изцяло от световната мафия.
  • 8 QR Виза

    32 1 Отговор
    Гръцките чиновници убиха гръцкия туризъм да се сърдят на тях ! Гаврите на които подложиха туристите свършиха своето, то не бяха визи, то не бяха скъпи платени тестове, огромни целидневни опашки в жегата, затворени граници....гаври безкрай! Обидно е ! Преди ходех по няколко пъти на година, но тази мисля да не им стъпвам, аре фиге !
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жанов":

    Не ми дреме .Германия , ще плаги всички сметки
    Яжте и пийте , да живее ьинансовия разврат
  • 10 Т11700

    30 0 Отговор
    Подкрепям всички, които са на мнение, че не туристите са виновни и не туристите са причина за упадъка в туризма на Гърция. Виновни са самите гърци с неадекватните мерки и с простотиите, които продължават да вършат спрямо туристите ... и не само. Пълно разочарование, а имаше надежда, имаше желание за подкрепа, но сами се удавиха.
  • 11 Бурканбанк

    20 1 Отговор
    Ами да не бяха въвеждали мерки срещу измисления вирус. Съсипаха си икономиката, за да се борят срещу вятърни мелници. Кой иска да ходи на почивка и да спазва дистанция, да носи намордници, да си дезинфекцира ръцете и да му бъркат в носа с клечка, за да му взимат проби? Това не е почивка, а гавра.
    Сега ще си теглят последствията. Същото важи и за България и за другите държави, които се гавриха с хората. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за много от европейските икономики, а за страни като Италия, Испания и Гърция, които и без това са свръхзадлъжнели още от кризата от 2008 г. ще следва фалит. Така ви се пада като нямате мозък в главите.
  • 12 Hoho Boho

    20 1 Отговор
    Оти ручахте жабетата? С какво ви помогнаха тези мерки?
    ...А-а, сетих се - вирусът за малко да изчезне,
    ама не - изчезнаха печалбите и се съсипа икономиката
  • 13 Ким ЧенУн

    7 2 Отговор
    В Гърция се ходи до началото на юли и след края на август. Иначе е мега жега. За мен в момента не е сезон, но щом за тях сезона е приключил окей...
  • 14 Valpet

    9 0 Отговор
    Най-голям манипулатор се оказа Гебрейесус - все още шеф на СЗО, който възнамерява да продължи корона-кризата до 2021г., дори и да напълно да се докаже, че вирусът е безвреден и изобщо не е "нов". Вече е ясно, че 95% от хората се заразяват без да боледуват, а между починалите С коронавирус няма такива без тежки хронични заболявания. Освен това между направените аутопсии няма установени възпалителни процеси, причинени от коронавируса.
  • 15 Малакас

    6 2 Отговор
    Гърците сами са си виновни. Лишиха се от едни от най-платежните клиенти и туристи- българите. Българите правеха големи сметки в таверните, хотелите, магазините, баровете, кафенетата, моловете. Наложиха унизителни процедури, създадоха трудности. Заразата не идва от българите, в Румъния има по 1500 заразени на ден и въпреки това допускат румънци, които иначе не правят оборот в Гърция, те си носят ядене от Румъния, защото са пословично стиснати. Сега даже българите е възможно да намразят гърците заради тия унижения, на много хора им се провалиха резервациите, други изгоряха с капаро и т.н. През зимата трябва и ние да им изискваме тестове, когато прииждат на ски .Да усетят и те униженията.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.