8 Септември, 2020 12:00 8 986 45

Гърция благодари на българите. А българският бизнес кога ще им благодари?

  • гърция-
  • туризъм-
  • благодарност-
  • черно море-
  • коронавирус

Гръцки хотелиери благодарят на българите, че са напълнили хотелите на Халкидики. А българският туристически бизнес кога ще им благодари? И кога най-сетне ще започне да ухажва най-естествената си клиентела?

Гърция благодари на българите. А българският бизнес кога ще им благодари? - 1
Снимка: БГНЕС

Гръцки хотелиери благодарят на българските туристи, че са напълнили хотелите на Халкидики. Но от българските хотелиери така и не се чуха думи на благодарност към българските туристи, спасили сезона. Това лято те бяха най-честите гости в черноморските курорти, особено на юг. За удължения през септември и началото на октомври сезон отново се разчита на български туристи. Макар по нищо да не личи: няма рекламна кампания, няма мили послания, любезни покани или бонуси. Накратко: никакво ухажване. Чуха се един-два призива, че се надяват на български туристи - и толкова.

Години наред всеки министър на туризма до втръсване повтаряше за рекламата в чужбина и се оплакваше от недостига на средства, а експерти критикуваха безвкусните и постни български щандове на туристическите изложения в чужбина. В същото време по Черноморието се наливаше бетонът за огромни комплекси, които да поемат руснаци и украинци. Във времената на пандемия този поток секна, без сигурни изгледи за възстановяване и през следващото лято. Световни туроператори вече прогнозираха, че предишните нива могат да бъдат достигнати едва през 2022.

Хиляди български туристи, системно пренебрегвани от местния туристически бизнес, отдавна са избрали други дестинации - например съседна Гърция и отчасти Турция. Дори и да останат за някой и друг уикенд в България, за лятната ваканция със сигурност ще пресекат границата. Потвърждението са опашките на "Кулата" - въпреки изискваните от Гърция PCR-тестове и формуляри за QR-кодове. По данни на Hellenic Tourism Enterprises Association, през 2019 година приходите от български туристи, пристигнали с автомобил в Гърция, са възлизали на 282 милиона евро. България е на трето място след Румъния и Сърбия.

Колко бяха българските туристи това лято

Над 550 хиляди българи са посетили това лято различни обекти в страната, главно по Черноморието, заяви в края на август председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов. Според него, именно българите, останали да почиват в родината си, са помогнали на бизнеса поне да избие разходите си. За близо 30% спад на българските туристи по Черноморието спрямо над 70% при чуждестранните съобщи през август и новият министър на туризма Марияна Николова.

По данни на Националния статистически институт за юли (тазгодишният летен сезон започна де факто тогава), в България на почивка или екскурзия са били близо 167 хиляди чуждестранни граждани. Данните за август още не са публикувани, но дори броят им да е двойно по-висок, пак няма да достигнат този на българските туристи. Въпреки тези данни, българският турист все така остава извън фокуса на местния бизнес. И дори при новата ситуация, породена от пандемията, нямаше преориентация на рекламната стратегия към вътрешния пазар.

Не го направи предишният министър на туризма Ангелкова, не го направи и Николова, чийто опит в бранша е междувременно малко повече от месец. На петия си ден като министър на туризма тя лансира идеята за въвеждане на национални гозби в курортите и в менюто на хотелите - с аргумента, че “кулинарията е важна част от цялостния ни туристически продукт”. Само дето никога досега гурме “България” не е било отличителен белег на българския туризъм. Нито пък качествената храна. Ако беше посетила истинските къщи за гости, Николова щеше да разбере, че традиционните ястия отдавна са в менюто, при това приготвени с местни продукти.

Тази трудна дума "благодаря"

Вместо нелепи приумици и щедри подаръци като намалени на 9% ставки по ДДС, българският туризъм има нужда от префокусиране - към местни туристи, но заедно с това и към по-добро качество. Времето, в което българските туристи посещаваха, опознаваха и сравняваха туристическите услуги на съседите с тези в родината, не работи в полза на българския бизнес. Българите станаха по-взискателни и “благодаря” е вече повече от задължително.

Но вместо реклама и благодарности, откъм бизнеса се чуват предимно вопли и жалби. Още през март, когато правителството въведе извънредно положение заради пандемията, от бранша обявиха срив заради отмяна на резервации и спрени полети, поискаха да не плащат ДДС и местни данъци и такси, а държавата да поеме осигуровките за 12 месеца. Близо половин година по-късно, когато се видя, че чуждестранните туристи ще са рядкост, хотелиерите по морето все така се надяват на чартъри. За да ги улесни, Министерството на здравеопазването отмени от 1 септември PCR-теста и карантината за гражданите на Беларус, Чехия и още няколко държави. По южното Черноморие се надяват на поне 1000 души от Беларус през септември и малко повече украинци. През миналата, макар и слаба година те са били десетократно повече. А българите, които ще почиват през септември в Гърция, със сигурност ще са много повече от туристите в чартърите от Украйна и Беларус.

Така че за начало българският туристически бизнес да се научи да благодари на съгражданите си като на чужденци. Предстои му да разчита на тях.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А дойче веле

    17 8 Отговор
    Какво общо имат?
  • 3 Вярно е

    106 8 Отговор
    Статията е абсолютно вярна. Това лято аз, жена ми и детето сме похарчили около 2500лв за почивката ни на нашето Черноморие. Никакво ограничение за нищо. Чадъри, шезлонги, храна, глезотии. От нищо не сме се лишавали. И въпреки това навсякъде намусени физиономии и мрънкане.

    Коментиран от #7, #10, #44

  • 4 Българското море

    25 20 Отговор
    Е трагедия,защото мутрите на бсп се изнесоха там след като Бойко и Цецо им направиха София тясна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Българина

    98 4 Отговор
    Никой не желае да каже, ЗАЩО НАШЕНЦИ ПРЕДПОЧИТАТ Гърция!!! Ами защото на поне средно интелигентните хора, им е дошло до гуша от селяния, простотия, и мутри по курортите.Това си е голата истина, ама никой не иска да види, че "царят е гол".Истината боли, НО ИСТИНАТА е САМО ЕДНА, колкото и кофти да е.

    Коментиран от #16

  • 7 Ами значи си съучастник

    41 8 Отговор

    До коментар #3 от "Вярно е":

    На мутрите и управленската шаика щом си подарил 2500лв да имат за дрога любовници бентлита пури яхти
  • 8 мементо

    44 4 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Е и? Същите мрънкащи, мързеливи българи щяха да спонсорират и местния бизнес чрез кредитите си, докато ги гонят от ЧСИ... само ако местният бизнес си беше направил труда да погледне на тях като на уважавани клиенти. При положение, че така или иначе са се набълбукали с пари, които трудно ще върнат -- що пък да не си направят кефа да отидат в гръцко? Или... от панелката в люлин, в панелката на слънчака? Айде, благодаря.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Ганьо

    23 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вярно е":

    А селянията?! Как беше селянията?! На ниво ли беше?! И мутрите ли бяха на ниво?! А кои бяха намусен и мрънкаха?! Туристите, или галошите?!
  • 11 Ахахаха

    51 7 Отговор
    Посетих Черноморието за два дни! Честно ви казвам, връщайки се вчера си дадох дума никога да не повторя! Първо, водата беше видимо доста чиста, но излизайки и изсъхвайки на слънце се понеде страхотна смрад на Варненско езеро, а бях на Поморие. Да не говорим за щипалките в морето. Отврат. Връщането по така наречената магистрала беше най-отвртаителното преживяване! Натоварих се психически страхотно от комплексарите, които всячески се опитват да се представят с някакви 20 годишни таратайки за първи мутри на село! Трябва такаите за магистралата за тирове и камиони по такива празнични дни да бъдат петорни! Да пътуват по други пътища! Храната и напитките бяха добри като качество и цена. Черноморие, бай бай!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Жоро

    5 34 Отговор

    До коментар #9 от "Баййййй":

    Най добре си е в родината господин сложен

    Коментиран от #14

  • 14 Потрес

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Валерка, ти ли си

    Коментиран от #15, #25, #27

  • 15 Жоро

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Потрес":

    Не аз съм Севда
  • 16 Госあ

    29 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българина":

    Простотията и селянията са по малкия проблем. Лично на мен бетона,асфалта и фекалната маса в морето ми пречат и не виждам кога и как ще се изчистят. Иначе, за обслужването, честно казано ми е все тая.

    Коментиран от #21

  • 17 Иванов

    49 6 Отговор
    В петък 04.09 чакахме 5 часа на Кулата.Общо пътувахме 11 часа,но си заслужава.Сега сме в РАЯ.Никога,никога повече на нашето море.През юли направихме тази грешка.Хотелът на Сл.бряг беше добър,но се започна с 10лв.паркинг на вечер и 12 лв.чадър и шезлонги.Дори тоалетната на плажа беше левче.Всичко това го няма в Гърция.И най важното е,че блатото с вълни,водорасли и медузи срещу кристално чисто,равно и топло море.

    Коментиран от #23

  • 18 Ахахахах

    40 4 Отговор
    Наистина в България са останали само утайки и калинки! Интелигентните хора се задъхват в подобна нездравословна и меко казано скапана среда! Друго няма да кажа!
  • 19 Потрес

    33 9 Отговор
    Трябва мноооогоооо да ме молят да оъида на Черно море! Трябва на ръце да ме носят там, понеже всеки знае какво е. Трябва вредни да ми плащат!
  • 20 узакис

    31 3 Отговор
    Сигурен съм, че ако не бяха затворили останалите пунктове и го нямаше изискването за тестове българите щяха да са много повече.
  • 21 Хохохо

    21 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Забравил си да споменеш чадърите и шезлонгите, за които се говори от ранна пролет до късна есен, светая светих на мутрягите.
  • 22 Ганьо

    17 6 Отговор
    Ганьо, като се види у пари и се самозабравя. Става стинат, дребнав и нагъл.
  • 23 ехааа

    23 3 Отговор

    До коментар #17 от "Иванов":

    Благородно завиждам, ще се въздържа от море, но на лайноморието никога!
  • 24 Минувач

    23 3 Отговор
    За да благодари българския бизнес на българите първо трябва да "удари дъното"! "Той" е инатлив и от друго неразбира! А като отворят гърците граничните пунктове ,което е въпрос на време ще му стане ясно....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Али Реза

    11 21 Отговор
    Аман от нихилизъм, скоро не бяхте плюли родното.
    А на мен никой грък не ми е благодарил, на Вас как ви благодариха?!? Със спонсорство ли?!?

    Коментиран от #42

  • 27 това е

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Потрес":

    хотелиера, закъсал е за мангизи и е сменил плочата

    Коментиран от #39

  • 28 1-20

    24 4 Отговор
    Българското черноморие вече е съсипано от селските бизнесмени, които искат да спечелят за 3 месеца толкова колкото за цяла година. Оставете ги да погладуват няколко сезона и може би ще се научат.
  • 29 киро

    38 3 Отговор
    Българския бизнес как БЛАГОДАРИ на българския работник който спаси туристическия сезон - ето как " като внася подписка да не се увеличава МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА " !!!!!!!!!!!!! Те вече за роби ни взимат !
  • 30 Ники

    12 3 Отговор
    Темата е за отношението ... при нас е проблемно това от край време ...
  • 31 Булдозер

    23 4 Отговор
    Пожелавам им мощен фалит на българските хотелиери!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Йозеф

    12 3 Отговор
    Дори да е без пари пак няма да стъпим на бетономорието. Причините са десетки.
  • 34 Милко

    17 2 Отговор
    До 26 Винаги ходя на различни места по Халхидики и когато тръгвам,винаги подчертавам винаги или хазаите или от заведението (на плажа или крчмата)ти дават нещо в рамките на около 5 евро,вярно малко,но от сърце((може и с рекламна цел),обаче приятно.
  • 35 Габдулла

    10 2 Отговор
    Бях шест дена в Созопол. Хубава компания и до тука. Първо по времена пътя, ако не те убият, рискуваш да се върнеш с пълна кошница от глоби. Не защото си лош шофьор, а поради инстинкта за самосъхранение. Никога повече.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Милен М

    15 1 Отговор
    Докато ям вкиснала салата от предния ден и претоплена супа кой знае от кога няма да ходя на море. Ракията менте, скарата като подметка,сервитьорите гледат лошо и те мислят за навлек който не дава бакшиш,сервирането след час.Така че удоволствието от почивката се съсипва.Затуй най-добре е където те уважават....и където ти благодарят че отиваш!!!!

    Коментиран от #38

  • 38 Калинките

    3 10 Отговор

    До коментар #37 от "Милен М":

    под строй заминават на почивка в Гърция с крадените от народа пари! Следващата дестинация ще им бъде Централния софийски затвор! И бай Ставри ще им благодари!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай хой

    4 6 Отговор
    Тая ходихме в корсика с жена ми то заради нея де ала няма значение супер си беше там почти няма бетон хотелчето беше добро чисто храната добра естествено жена ми възхитена там чадъри и шезлонги се плащат ако ползваш а може и да си носиш никой не те кара да ползваш техните не са скъпи шес евро след тва вече в България ходихме на Шкорпиловци еми беше добре там е все още незастроено и има въздух та мисалта ми беше в Корсика за седем дни изхарчихме близо 1500 евро а в Шкорпиловци за десет похарчихме около
    Хиляда лева така че никой да не ми говори че в чужбина било евтино евтино е за тяхния стандарт но за нас пак е скъпо
  • 41 Кофто отново

    7 1 Отговор
    Порция ципура на слънчака 20 лв, на Тасос 8 Евро. В Несебър Фреш + чийзкейк+фрапе+кафе 25 лв. На Тасос 11 Евро. Отседнал съм на ол инклузив ама 12 лв на ден за паркинг си плащам като пич и уж с тая бележка паркирам в цяла община несебър в синя зона. Отивам в несебър оня от общината ми вика каква синя зона тука няма такова нещо а тая бележка даже не знам кой ти я е дал. Айде бегай.
  • 42 Руми

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Али Реза":

    С две безплатни нощувки ни благодари гръцкия хотелиер :)
  • 43 Цецо

    1 1 Отговор
    в БГ на море това даже не си го и помислям твърде скъпо и мръсно
  • 44 Бг Турист

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вярно е":

    И кои бяха мрънкащите...сервитьорите, със сигурност. Като не си им пускал бакшиш , така е. Е, аз пък похарчих над 3000Е в Гръчко и още харча, ама не го правя на въпрос.И не видях нито един да мрънка или да се прави на бабаит.Айде, жив и здрав да си , и догодина заведи пак детето си на го.номорието.
  • 45 джими

    0 0 Отговор
    поради ситуацията тази година, че пъти ходих на нашето черноморие. Ами....положих огромни усилия да ми хареса, но уви. Не ми харсват пътищата до курортите ни. Не ми харесаха ценит в кръчмите, но поне качеството на хараната не беше толкова лошо. Не ми хареса, че трябваше да плащам за чадър и шезлонг...за 20 години в Гърция не си спомням някога да съм плащал. Не ми хареса селенията....не, направо съм отвратен, явно съм бил отвикнал. За чистотата по плажовете, за тоалетните...пълен УЖАС. Направо ми е жал....прекрасно море и плажове - състоянието ми прилича на циганско общежитие - даваш им го ново и след нула време заприличва на коптор