Last news in Fakti

14 Септември, 2020 12:19 3 702 33

Бедността в България и Румъния подхранва проституцията

  • българия-
  • румъния-
  • бедност-
  • коронавирус-
  • проституция-
  • проститутки

Проституиращите от Източна Европа, които нямаха право дори на социална помощ, се оказаха в крайно тежко финансово положение

Бедността в България и Румъния подхранва проституцията - 1
Снимка: Shutterstock

"Няма да ви кажа на колко съм години", казва през смях Щефани Клее. Всъщност тя е на 58 години и е основателка на Федералното сдружение за сексуални услуги. Клее е гласът на сексуалните работнички и работници в Германия. “Политиката умишлено ни заобикаля по време на коронавируса. Никой не се интересува какво се случва с нас. А ние сме поне също толкова значими, колкото и фризьорите”, казва тя.

Висшият административен съд в Мюнстер отмени забраната за оказване на сексуалните услуги в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия. И в повечето други провинции секс-работниците получиха право да се завърнат на работа. “Мнозина не знаеха дали ще оцелеят след карантината. Те нямаха спестявания и трябваше да взимат пари назаем”, разказва Клее. Особено сложно е положението на жените от Източна Европа. “Някои от тях дори са плащали данъци тук, но въпреки това не получават дори и социални помощи”.

Сексуалните услуги бяха под карантина

Сферата на сексуалните услуги бе една от най-губещите по време на пандемията. На 16 март всички провинции забраниха този вид услуги.

Публичните домове, частните клубове, сауните - всичко беше затворено. Много източноевропейки междувременно напуснаха най-големия бордей в Европа - “Паша” в Кьолн, който обяви несъстоятелност. Част от жените потеглиха обратно към родните си страни. Други останаха и предлагат секс-услуги онлайн, често пъти незаконно и без никакви осигуровки.

Преди 20 години Щефани Клее печели делото, което завежда, с цел да си извоюва право на заплата. По този начин тя проправя пътя и към легализирането на проституцията. „Проститутките сега са в състояние легално да изкарват своите пари”, казва Ане Росенбах от Социалната служба на католическите жени към “Каритас”. Заради пандемията тази година тя съветва много повече проституиращи от предишни години - осигурява пакети с храна, помага в попълването на документи за обезщетение при безработица, утешава.

С гордост тя разказва за един успешен проект в Кьолн, където има обособено място на улицата, предназначено за сексуални услуги. Там има тоалетни, душове и автомати за храна. От 20 години проектът се подкрепя от всички партии в местното управление, социалните служби също оказват подкрепа.

Борба срещу бедността

"Забележителното е, че през всичките години почти никога не е имало случаи на насилие”. Има и организации, които предоставят информация за заболяванията, предавани по полов път, и помагат на онези, които искат да се откажат от проституцията”, разказва Росенбах. Проституиращите се отказват от секс-услугите, когато разполагат с друга перспектива.

През 2001 година германският Бундестаг прие Закона за проституцията. Неговата цел бе да подобри правния и социален статус на проституиращите. Ане Росенбах знае кои са следващите стъпки, които трябва да бъдат предприети: “Трябва да се води борба срещу бедността в България и Румъния, за да се пресуши проституцията”, казва тя.

Автор: Оливер Пипер


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 първи са украинките после наще стерви

    33 10 Отговор
    Не е от бедността, национален спорт си е по нашите географски ширини.

    Коментиран от #16

  • 2 Боко боса

    12 4 Отговор
    Работа, работа, работа...
  • 3 сутеньор

    9 4 Отговор
    Само черните проститутки успяват в Германия/Австрия. Дойчовците имат някакъв комплекс от времената на Националсоциализма и изкупват вината като плащат на труженички от ромски произход два пъти повече, отколко на белите. Така е и с тъмните жигола, или си мислите, че Селяйхадин капини е брал в Дойчланда?

    Коментиран от #7, #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Аха

    9 3 Отговор
    Но проституцията на Запад подхранва България, така че е важна за България! Една голяма част от приходите в България са от там!
  • 6 Анонимен 123

    19 3 Отговор
    С крадци, като Бойко как искате да се бори бедността. Преди да влезем в ЕС, Румъния беше най-бедната, но с помощта на Бойко, ние станахме най-бедните. Изпуснаха се толкова години на европейски фондове, а мафиата в България ги заграби и грам не им дреме за народа.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Скоро ще спрат

    12 0 Отговор
    Ще спрат от България по друга причина. Малка раждаемост, населението е 6 милиона от който 2,2 милиона са пенсионери.Единствено от 1 милион роми, могат да чакат нещо да изкараме за износ.
  • 10 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русский":

    Нормално е, и на мен ми се прииска същото.
  • 11 Партиен фунгционер

    11 1 Отговор
    Бедността подхранва всички видове болести, а бедността я подхранва мутрата, дето е задушил всякакъв бизнес и бранш в държавата. Лъжеца си мисли, че приказките му имат стойност, а показателите къде сме ние в Европа не. Дали се счита, че като милионерите с обществените поръчки си напълнят банковите сметки, това са го направили бедните българи и че хората спестяват?
  • 12 ай ся

    8 0 Отговор
    Бедността в България и Румъния им виновни.Косвено е така щото нашенките им подбиха цените на германските проститутки.
  • 13 нящо си се объркал

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "сутеньор":

    Поради изброените от теб факти германците си падат по африканки,а не по наенски сиганки.Африканките просто са си „пожар”,задръжки никакви,затуй!А сиганките ги ползват нашите и турските шафьори на тирове!
  • 14 Пиперко от оливерника

    3 2 Отговор
    Свиквайте. И си ги подготвяйте за това щастие още с уроците по полова просевта. Това ще е "светлото" бъдеще за част от човечеството. Не казвам коя, за да не звуча дискриминационно.
  • 15 Марко Кралевити

    8 3 Отговор
    Ако отидете по турските, гръцките коурорти, както и по бардаците в Амстердам, ще видите, че 3/4 от проститутките са украинки, повечето от които се преставят като рускини, но по говора им си личи, че не са.
    Та да питам, какво става в богата и демократична Украина?
  • 16 Така си е

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "първи са украинките после наще стерви":

    Иначе нямаше да е безплатно...
  • 17 Български

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русский":

    Украинките също за забравени.
    А желанието ти е нормално , но за България не е приемливо. Тук са на мода евро-толерастите, които гордо веят знамето с цветовете на дъгата. За мое най-голямо съжаление.
  • 18 бедността

    6 0 Отговор
    Подхранва чалга и леви идеи.

    Коментиран от #23

  • 19 Русский

    1 2 Отговор
    За украинките - отговор №1 тук. Не, "дъга" не ми е близка, мисля, че педерастията е умствено отклонение. Като шизофрения. Аз, например, не мога да се възбудя за мъж изобщо, по никакъв начин.

    Украинките са много красиви, а сексът с тях е много добър, но те са много "лесно поведение", както се казва, а за тях самите украинци казват така. Аз не оправдавам руските жени - сред руснаците има и много такива, но украинките са на първо място.

    Коментиран от #21

  • 20 ААА

    2 0 Отговор
    Както каза Динко от Ямбол - Е ся ше ми ядете големият ./.
  • 21 Не е така.

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русский":

    Имал съм вземане-даване и с едните и с другите ,разлика няма.
  • 22 gogo

    3 0 Отговор
    мини по витошка днеска следобяд, всяка втора проститутка тука бе ужас са тия бълхарки
  • 23 Душманина

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "бедността":

    Като бедността я създава самата държава, какво значение има кой с какви идеи е-леви или десни? Поддържането на бедност е държавна политика.Да съсипваш бизнеси и работни места и да ги пращаш на борсата не е грижа за хората. За обръчите от фирми не говорим!

    Коментиран от #30

  • 24 чичо

    3 0 Отговор
    А в Нидерландия кое я храни?Тулупи и мисирки карате ме все повече да вярвам на Борисов.
  • 25 бачкатора

    4 0 Отговор
    бедноста се подържа от мързела майсторския надник на ден 70-120 на ден калфа 50-70
  • 26 ушанка

    4 1 Отговор
    руските девочки са най много

    Коментиран от #32

  • 27 пенсионера

    4 0 Отговор
    ко става, дане са паднали цените, нещо на промоция има ли ????
  • 28 Браво на нашите момичета

    2 1 Отговор
    75--80000 са българките които ни носят долари и евро . Не е срамно да работиш . Работата си е работа .
  • 29 Българче

    1 0 Отговор
    А в Германия какво подхранва проституцията? Каквито европейските ценности, такава и бедността в България и Румъния.
  • 30 Да ама не

    1 3 Отговор

    До коментар #23 от "Душманина":

    Така де . затова на границите има задръствания от бедни отиващи на почивка! Затова и бедният протестиращ си оставил маратонките за 300 лева в палатката! Ейй бързо забравихте , как нямаше какво да се яде! Колкото до тия - ами те момичета снимат филма за да си слагат силикон, така че няма нищо общо с бедността!
  • 31 Сашо Нереза от СДС-то

    0 0 Отговор
    А политическата проституция кой я подхранва?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бела

    0 0 Отговор
    Образована жена съм и обикалям света, но в студентските години бях прекалено бедна и за известно време от отчаяние бях с грозен програмист, за да имам финансова сигурност. Не стигах до оргазъм, а след като се разделихме опитвах с ръка и всеки път успявах. Никога не съм проституирала, но тази връзка ме осакати психически. Развиваше ми какви ли не теории за фригидност и други подобни, а реално единствения ми проблем беше, че нямах пари, за да съм финансово независима и намеря това, което искам. Компанията на въпрсния грозник е много селска и до ден днешен ме преследват и тормозят психически.