Last news in Fakti

22 Септември, 2020 14:00 4 738 41

Руски учен от САЩ критикува руската ваксина "Спутник V". Ето защо:

  • русия-
  • ваксина-
  • ковид-19

Спорът за качеството на изследванията на новата руска ваксина срещу коронавируса, наречена "Спутник V", преминават на ново ниво

Руски учен от САЩ критикува руската ваксина "Спутник V". Ето защо:  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Стори ми се странно, че пациентите в изследването на руската ваксина са били само 76", казва д-р Константин Андреев, работещ в САЩ. Но това не е всичко. Ето с какво още са свързани съмненията му относно "Спутник V":

Спорът за качеството на изследванията на новата руска ваксина срещу коронавируса, наречена "Спутник V" преминават на ново ниво - скоро в специализираното списание "The Lancet" ще излезе открито писмо на група учени, които изразяват съмнения по отношение на методите на работа и достоверността на получените резултати. ДВ разговаря с един от критиците на ваксината - д-р Константин Андреев, вирусолог и специалист по инфекциозните заболявания в медицинския център "Хауърд Хюз" в САЩ, който е роден и израснал в Русия. Д-р Андреев очаква, че заедно с писмото на учените списанието ще публикува и коментарите на руските експерти, разработили ваксината, по повод публично изразените съмнения спрямо нея.

Защо обърнахте внимание на този препарат и защо сте сред авторите на откритото писмо?

Константин Андреев: Аз работя в сферата на молекулярната биология, конкретно в момента се занимавам с редица респираторни вирусни инфекции. Макар да не съм непосредствено ангажиран с коронавируса, следя с интерес случващото се в тази сфера. Още повече, че освен вирусолозите, темата интресува цялата научна колегия.

Първото, което ми се стори странно, след като прочетох статията в "The Lancet" за руската ваксина, бе, че пациентите, включени в изследването, са били само 76 - по 38 за всяка от двете фази. За сравнение - само за втората фаза на изследванията, правени от AstraZeneca заедно с Оксфордския университет, за които бе писано в същото издание, са били привлечени над 1000 участници. Освен това ме безпокои липсата на контролна група, получаваща плацебо, както и фактът, че в изследването не са били включени възрастни пациенти, които са най-застрашени от странични явления.

На второ място стои въпросът дали е бил съблюдаван времевият интервал между първата и втората фаза на изследването, както и това защо резултатите са били публикувани без да се дочака края на 180-дневния срок на наблюденията, каквито уверения бяха дадени от учените, разработващи ваксината.

А защо трябваше да публикувате откритото си писмо в списание "The Lancet" само няколко дни след като сте публикували текст в италиански портал?

Константин Андреев: Всъщност това ще бъде първото ни официално писмо. В научните среди официалният коментар на определена статия също трябва да получи експертно одобрение. Постът в някой личен блог или на страница в социалните мрежи едва ли може да се смята за документ, на който да се позовеш при експертна дискусия. Съгласно научните традиции, забележките и въпросите във вид на открито писмо се изпращат на същото списание, в което е излязла статията. И именно на неговите страници се води и по-нататъшната дискусия.

Доста се говори за това, че при руското изследване у различни пациенти е установено еднакво ниво на антителата, макар да са получили различни комбинации от ваксината. Какъв е проблемът?

Константин Андреев: Да, нивото на различните типове Т-лимфоцити у девет пациенти от девет изследвани се оказва напълно идентично. По същия начин стоят и нещата с концентрацията на антителата. При това данните, които биха могли да хвърлят светлина върху този въпрос, за момента не са достъпни. А например статията за ваксината на Оксфордския университет и AstraZeneca е придружена от над сто страници допълнителни материали с изходни данни. Все пак не бива да се правят предварителни изводи, докато не се получат коментарите на авторите.

Т.е. възможността за съвпадения не е напълно изключена?

Константин Андреев: Не, разбира се. Но вероятността за това е приблизително такава, както да установите при девет души, събрани в една стая, едно и също съотношение между дължината на пръстите на краката и количеството коса на главата - минимална вероятност.

Вие призовавате руските колеги да предоставят на разположение експерименталните данни, получени в хода на изследването. Очаквате ли, че ако те не успеят да обяснят разминаванията в резултатите, статията ще бъде оттеглена от списанието?

Константин Андреев: Целта на откритото писмо не е тази. Нашата задача е най-вече да привлечем вниманието на научните среди към възможните методологични грешки в изследването и да изключим всяка вероятност за фалшифициране на резултатите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    62 16 Отговор
    Всичко руско турско венецуелско южмокорейско според дойче зеле е лошо

    Коментиран от #18, #37

  • 2 Гост

    57 17 Отговор
    Аман от критици,вземи и ти измисли нещо по хубаво и тогава критикувай.
  • 3 Дельо Хайдутин

    69 21 Отговор
    Няма нищо по гадно от предател плюещ Родината си.

    Коментиран от #7, #25

  • 4 Бат Бойко нощния бандит

    40 9 Отговор
    Бате Путин!Дай малко ваксина!Имам внуци,мис Гащи.Малко детенце.Смили се!

    Коментиран от #32

  • 5 Гроздето е кисело

    45 14 Отговор
    Казала лисицата
  • 6 гастарбайт

    54 20 Отговор
    Откога на руските гастербайтери в САЩ им казват " учени"?

    Тоя гастербайтер за 1 $ повече ще плюе по всички, по които го насъскат шефовете му в САЩ.
  • 7 антрашпиц

    27 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Че то туй е наш патент.
  • 8 кисеу зейе с dw

    42 17 Отговор
    Няма нищо по- фалшиво от новините на Дойчезеле.
  • 9 н3а0

    46 16 Отговор
    Руските учени от САЩ ги знам добре. Новичока им не узпя да отрови никой до сега. Калпазанска работа.
    Предполагам, че са в САЩ понеже от Русия са ги изгонили поради некадърност.
  • 10 пиувалникотСАЩ

    41 15 Отговор
    Разбирам от статията, защо тоя руски гастербайтер е забегнал на гурбет в САЩ.

    Руските учени разработиха ваксина, а " гастербайтерите учени" ги плюят.
    Затова едните са станали руски учени в Русия- първи разработиха ваксина, а другите дето за чеп за зеье не стават са станали "гастербайтери учени" в САЩ и на Запад.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гаргамел

    17 36 Отговор
    Айде нашите безродници се втурнаха да защитават кочината...гнус дрогарЕ, гнус голям сте

    Коментиран от #17

  • 13 Сандо

    26 2 Отговор
    Борбата е безмилостна,жестока - за едни милиарди
  • 14 Миризлив пор

    24 8 Отговор
    Лесно е да се плюе, трудно е да се направи нещо работещо. Ако твърдим, че е направено нещо перфектно ще е голяма лъжа, в момента руснаците са на тема "достатъчно" и като се запази най-уязвимата част то ваксината ще продължи да се усъвършенства.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ръгацоне

    23 15 Отговор
    Колко ли кинта са гушнали за да плюят против Русия ?
  • 17 селчо

    15 11 Отговор

    До коментар #12 от "Гаргамел":

    Гнус са тия дето от село не са излизали а кравите са домашните им любимци. С тях лягат , с тях стават. За това е разбираемо защо защитават по големия брат кравар без да са имали грам помощ от него .
  • 18 А ти

    10 18 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Ако си кандидат за руско опитно свинче - да те уредя да отскочиш до Русия, да тестваш новата ваксина?

    Коментиран от #19

  • 19 баламурняк

    15 12 Отговор

    До коментар #18 от "А ти":

    От кога па ти взе да ги уреждаш ? Гледай си собствената кочинка.
  • 20 Госあ

    2 5 Отговор
    Проблем, А ? Когато и науката стане далавера и политиканство,както ганя цървула се опитва да я изкара, краят на човечеството ще настъпи. Затова япончетата още не са казали категорично за техния Фавипиравир. Те нямат и много крастави за статистика де, опа вирусоносители 😂
  • 21 Госあ

    10 22 Отговор
    Абе мурзилки, к'во да прави Молекулярен биолог у Русия бе ? Джуджето подържа само военната промишленост и тия които мислят колко хора могат да избият.
  • 22 ай де бе

    19 6 Отговор
    Т.е. сащ чрез ДВ критикуват руската ваксина. Аха, ясно!
  • 23 стоян георгиев

    9 18 Отговор
    руската ваксина е като руската кола,самолет,пуловер и т.н.всеки у нас се е докосвал до някое руско творение и знае кво да очаква.ситуацията и тук ще е същата.много шум за нищо.дано не батисат с нея обаче бая народ ,щото и тва се е случвало!

    Коментиран от #24, #41

  • 24 Госあ

    15 7 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Абе я ми кажи някой друг самолет, който пада повече от боинг, като сравняваш самолети с пуловери. джуджето е проблем на руснаците, който трябва сами да решат.

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Госあ

    6 9 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Няма нищо по гадно от полуграмотен сатрап окупирал родината.
  • 26 Същия

    13 4 Отговор
    Западната политика не е толкова изобретателна в унищожаването на държави и икономики , а действат по един шаблон известен още от древността-бих искал да прочетете внимателно следното:
    „Десет правила“ на китайския майстор Сун Дзъ преди 2500 години, които показват, че слабостите на хората винаги са били проучвани и използвани. Ако човек познава скритите механизми на живота — в този случай _негативните_ — най-вероятно ще ги употреби и ще има предимство:
    1) Развалете това, което винаги е било хубаво в страната на враговете ви.
    2) Направете боговете им за посмешище и стъпчете всичките им обичаи в калта.
    3) Подкопайте с всички средства престижа на водещата класа; оплитайте ги при всяка възможност в тъмни машинации и в подходящия момент ги опозорете.
    4) Разпространявайте между гражданите конфликти и раздори.
    5) Настройвайте млади срещу стари.
    6) По всякакъв начин спъвайте работата на властта.
    7) Внедрявайте навсякъде свои шпиони и
    8) Не се страхувайте от сътрудничество с най-низките и най-отвратителните създания.
    9) Винаги, когато можете, обърквайте обучението и доставките на противниковите сили; подкопавайте дисциплината им и парализирайте волята им за борба чрез потискаща музика, също така пращайте леки жени в лагера им и оставете падението им да достигне дъното.
    10) Не пестете нито обещания, нито пари или подаръци, защото всичко това носи големи ползи.
  • 27 Диамантената ръка

    7 8 Отговор
    Какво да я тестват, водка+антифриз+новичок и короната е мъртва...
  • 28 Ехоо

    7 7 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Ами експерте по всичко - я кажи друг самолет използван повече от Боинг! че да направим сравнение?
    Като те тегли към Русия - руска кола ли караш?
    Като си искаш тая ваксина - взимай руско гражданство и си отивай там!
  • 29 стоян георгиев

    7 11 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    има статистики бе другар.чети!!!!боинг пада само ако е сцепен от каране или пилота нещо е объркал.руската техника пада щото си е калпава от нова.манталитет кво да правиш.за да съм и по убедителен ще те питам знаеш ли че в самата русия основно не ползват руски самолети по сериозните дестинации?и запитвал ли си се що?руснака е научен от комунизма да е мърльо.ние също го прихванахме ,но все пак тук комунизма бе много по-кратък ,а и сега има някакви нови тенденции.има от къде да се научиш ако искаш.в русия масовката си стои на стария принцип.връзваи с тел и готово!лошото е че се опитват да го налагат отново за стандарт този модел на мърльовщина.сега ваксината е точно тва!
  • 30 Руската ваксина е

    2 6 Отговор
    Водка в спринцовка😂😂😂😂😂
  • 31 Горд Българин

    5 2 Отговор
    Ее отпадъци плюйте Русия, засега е безопасно!
  • 32 Педи Москов

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Бойко нощния бандит":

    Когато вляза отново в кабинета ви обещавам да внеса ваксини за всички в страната ако проявите малко търпение докато им изтече срока за годност и станат по евтини.
  • 33 БГ МАФИЯ В МС

    1 0 Отговор
    ЗАЩОТО СТАВА БЕЗПЛАТНА, Е ЗАТОВА Е ЗАКЛЕЕМЯВАТ.
  • 34 Конкуренцията

    3 0 Отговор
    След като ваксината на Астра Зенека е по-добра и надежна, защо в договора за предварителна покупка на 500 млн. ваксини от ЕвроКомисията са включили клаузи, че няма да носят отговорност за ефективността и за появата на странични ефекти?! Дали този руснак на американска служба не обслужва надпреварата на фармацефтичните фирми за докопаване до стотици милиарди?! И руската ваксина - макар и с някои дефекти - им пречи като конкурент, пък и с 10-кратно по-ниската цена?! А вече и китайците казаха, че имат ваксина, която тестват! Както и сингапурско-австалийски екип учени също имат готова 4-та ваксина и я тестват?! Пък и Тръмп обеща до края на октовмри в Америка да се поставят 100 млн. ваксинации - първо на медиците на първа линия, после на военните, полиция, важни служби, .....?!

    Коментиран от #39

  • 35 Констатация

    1 0 Отговор
    Надпреварата във въоръженията има нов аспект - надпревара във ваксините! Не винаги най-скъпото и най шарено рекламираното е най-добро!
  • 36 Котин

    1 1 Отговор
    Те и руските танкове Т-34 бяха груби, "дялкани" с тесла, без удобства за екипажа, но бяха евтини, произвеждаха се серийно в десетки хиляди и, най-важното, печелеха битките с количество си срещу изпипаните перфектни немски танкове!

    Коментиран от #38

  • 37 Доцент Лалев

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Така е ; Руският болен е най-здрав. Уж бушмените измислили ваксина ,пък от друга страна Путин я рекламира като лекарство и ни обяснява как след като и я сложили на дъщеря му ,тя си понижила температурата от 38 и нещо ма 37 и нещо. Това бие всички известни вицове
  • 38 Майор Накамуров

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "Котин":

    Нищо не е вярно ,ако не бяха американците да подпомогнат руснаците и ако немците не се биеха на няколко фронта ,щяха да ядат хурката тези азиатски орки.
  • 39 ракетко

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Конкуренцията":

    а дано. ама надали. руската е супер . иначе не съм им фен, но в случая е суперваксър
  • 40 доктор ОхБоли

    0 0 Отговор
    Срока за тестване ефективност на ваксина е 5-10 години.
    Срока за тестването и за безопасност за възрастни е 10-15 години.
    Срока за тестването и за безопасност за деца е 15-20 години.
    Виж срока за пущане в производство на каквато и да е биологична бълвоч в медицинските фабрики е до една година.

    Независимо дали религията ви е нагъ*ена към свещения запад или към свещения изток, в момента в който допуснете да ви наврат в кръвоносната система биологичен агент със съответните химически отрови, който не е минал през изпитания в посочените утвърдени от практиката срокове, можете спокойно да се наведете и да си цунете ди*ника за сбогом.
    Защото независимо от вашите религиозни вЕрвания природните закони си действат.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.