Last news in Fakti

25 Септември, 2020 21:30 4 501 57

Какво ще стане, когато коронавирус и грип връхлетят едновременно?

  • грип-
  • ковид-19-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Учените едва успяха да регистрират някакъв напредък в борбата срещу Ковид-19, а ето, че идва зимата с типичните за този сезон настинки и грипни вируси

Какво ще стане, когато коронавирус и грип връхлетят едновременно? - 1
Снимка: shutterstock

Идва зима, а с нея ще дойде и типичната за този сезон грипна вълна. До 20% от хората в Германия се заразяват ежегодно с грипни вируси. Какво ще стане тази година, когато грип и коронавирус връхлетят едновременно?

Учените едва успяха да регистрират някакъв напредък в борбата срещу Ковид-19, а ето, че идва зимата с типичните за този сезон настинки и грипни вируси. Именно комбинацията от коронавирус и грип представлява сега предизвикателство за науката, а неяснотите затрудняват подготовката за зимния сезон.

Двойна заплаха

Едно все пак е ясно: срещу грип можем да се ваксинираме. „Ако ваксиниралите се срещу инфлуенца въпреки това имат грипни симптоми, тогава по всяка вероятност не става дума за грип“, казва Жерар Краузе от Центъра за инфекциозни заболявания в германския град Брауншвайг. „Това на свой ред улеснява не само диагнозата, но и преценката дали трябва да се наложи карантина“, добавя експертът.

С други думи: грипната ваксина може да помогне за по-бързото установяване на зараза с коронавирус. Не е ясно обаче дали тази ваксина би могла да повлияе на "поведението" на новия вирус. Засега можем само да спекулираме, казва Краузе.

Зимата и бездруго е най-благоприятното време за вирусите - студеният и сух въздух предлага идеални предпоставки за тяхното разпространение. Към това трябва да добавим факта, че поради студа навън помещенията не се проветряват толкова редовно и интензивно. А това е важна мярка срещу опасността, произтичаща от аерозолите.

По данни на института „Роберт Кох“, ежегодно между 5% и 20% от хората в Германия се заразяват с грипни вируси. Тези вируси също са опасни и биха могли да бъдат смъртоносни. Ежегодно грипните ваксини трябва да се модифицират в съответствие с мутиращите вируси. Но ваксина все пак има. Докато при следващата грипна вълна все още няма да има имунизационна защита срещу коронавируса.

Няма и практически опит от сблъсъка с Ковид-19 и грип едновременно. Но се предполага, че грипът може да улесни още повече коронавируса. „Цялостното отслабване на имунната система при боледуване от грип би могло да направи пациента още по-податлив на зараза с коронавирус", обяснява Краузе.

Значението на хигиенните мерки

Засега е неизвестно доколко опасна би била тази комбинация от зарази. Както е неизвестно и какво би могло да бъде противодействието. Затова, казва Краузе, трябва да се пазим едновременно и от настинки, и от грип, и от Ковид-19. При настинка е важно да останем в леглото, за да предотвратим усложнения. Срещу грип можем да се ваксинираме. А при коронавируса не ни остава нищо друго, освен да залагаме на добре познатите предпазни мерки. Още повече, че хигиенните мерки, с които се опитваме да овладеем поне донякъде пандемията, предпазват и от грип. "Хигиенни предписания като честото миене на ръцете и носенето на маска ще ограничат и разпространението на инфлуенцата“, убеден е Краузе.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бачо Киро

    31 3 Отговор
    Каквото стана и миналата година. Нищо. Продължавайте да си мислите, че почна след януари от Китай, а в Италия има открити в отпадъчните води още от началото на 2019...

    Коментиран от #7, #9

  • 3 SARS

    24 6 Отговор
    В България до момента не е имало и първа вълна, в сравнение с това, което преживяха Испания, Италия, Франция

    Коментиран от #12

  • 4 Стига вече

    37 2 Отговор
    ни плашихте с глупости!
  • 5 Covid 19

    38 2 Отговор
    Ще ви разкажа играта! Маски,каски и пълно подчинение!
  • 6 бл.134 в Зап. парк

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще стане":

    Ще има безбро количествени улеснения. Удри, бай Хххоронас ...удри.Яжте и пийте и купете 10-тия си апартамент ... всичките ще останат за ромите ...
  • 7 Среден Пол

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Наясно ли си колко тона фекалии от градската тръба трябва да изръгнеш, за да намериш в тях коронавирус?
  • 8 един от многото

    21 1 Отговор
    Ще стане грип с корона , царски грип.
  • 9 Среден Пол

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    Мислиш, че като се изходиш 90 процента е Ковид вътре а?

    Коментиран от #26

  • 10 розово

    39 1 Отговор
    Фармацевтичната мафия ще измъкне милиарди от изтънелият джоб на българските граждани без значение на техният етнос и вероизповедание.
  • 11 ПИЧИ ГРИП

    44 0 Отговор
    Ще стане каквото стана и миналата зима, когато пак бяха заедно, ама вие не знаехте. С една дума- НИЩО!

    Коментиран от #42

  • 12 Гост

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "SARS":

    Защо ползваш чужди"изказвания"? Поне да беше цитирал докторката, която ужким работи сумати години във Франция, нали така?

    Коментиран от #15

  • 13 Грейс

    27 5 Отговор
    Ще настъпи повсеместдн "мор" за да се всее паника и превърнат всички в хипохондрици! След това пълно подчинение и пълна власт на извратен ите либерали.

    Коментиран от #17

  • 14 дядо Любен

    25 3 Отговор
    Абе ай стига с тоз корон вирус бе , през 2 минути нова статия за корона вирус , престанете да зомбирате хората ! Е..ти пропагандата аз - масова психоза да има пък карай !
  • 15 Само дето не е ужким

    15 14 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    , а реално работи от 20 години във Франция, а през последните 6-7 месеца постоянно с ковид пациенти. Елена Радева се казва и за разлика от Мангъров има поглед върху лечението на ковид пациенти и състоянието им след "оздравяването". Много адекватно и силно изказване по темата прави и би трябвало многото драскачи във форума да го прочетат и да напрегнат малко мозъците ди да вникнат в казаното, защото никой не е застрахован. И да разберат, че маски от типа на хирургическите не предпазват директно здравите, а предпазват от това симптомни и безсимпни заразени да разпространяват лесно заразата. Маските, които реално предпазват здравите са от по-висок клас.Но при всички положения маските ограничават бързото разрастване на броя на заразените и са от полза и при грипни вируси.

    Коментиран от #36

  • 16 Анонимен

    4 15 Отговор
    Във всички други държави вземат мерки, тук какво чакат?

    Коментиран от #51

  • 17 Едва ли всички ще

    4 16 Отговор

    До коментар #13 от "Грейс":

    се превърнат в хипохондрици.По-добре да човек да има едно на ум и да е предпазлив, в границите на разумното, отколкото да е безгрижен непукист, който да сее зарази(ако има късмет да е от безсимптомните или леко каращите заразата) или да гушне преждевременно букета, ако не е от щастливците.А за извратените либерали, за които говориш ни най-малко не ми пука. Мисля за близките си, защото познавам лично хора, които загубиха такива, заради гадния коронавирус.

    Коментиран от #20

  • 18 ха ха ха

    7 0 Отговор
    Грип няма вече, аз не съм чул някой да е умрял от грип напоследък. :)))

    Коментиран от #24

  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    продължава се едно нагнетяване депресиране стресиране на хората това е желанието на правителство бялата фармацевтичните мафии искат да ни държът в страх да сме послушни на кайшка а фарма да си продава ненжни илачи иначе има съпътсващи заболявания
  • 20 Спри

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Едва ли всички ще":

    да мислиш. Колкото дни са ти дадени-живей ги нормално. Иначе,дали ще е Ковид,катастрофа,заболяване,старост-когато ти дойде времето,спасение няма,ако ще и със скафандър да ходиш

    Коментиран от #25

  • 21 един

    7 1 Отговор
    Не се ваксинирайте по никакъв начин и няма да имате никакви проблеми с разни болести, още по-малко измислени!
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    ЗДРАВЕТО е най ценото БОГАТСВО но медицината е нямаш ли пари попаднеш на некадърни ДОКТОРИ си дт до там
  • 23 Анонимен

    2 0 Отговор
    Жерар е французин, Герхард е немец! Пак загубени в гугле транслате! Ама бутай! Добре е, че поне и той казва : и с грип се мре, не само с корона?
  • 24 От грип, като изключим

    1 7 Отговор

    До коментар #18 от "ха ха ха":

    испанския преди век се умира доста по-рядко. А и предимно в месеците от ноември до март.А и едва ли е от особено значение дали ще умреш от грип или коронавирус. Но срещу грип има ваксини(друг е въпросът, че може да те зарази нов грипен щам, от който да не си защитен. Срещу грип има поне няколко противогрипни препарати, които ако се вземат навреме пречат на вируса да се репликира и се оздравява значително по-бързо. За ковид няма специфично лекарство все още. Вече има почти милион починали заради коронавируса по света. От грип са несравнимо по-малко със сигурност за последните 9 месеца.
  • 25 Живея си нормално, ходих и на море

    5 10 Отговор

    До коментар #20 от "Спри":

    и на планина на почивка, посещавам и ресторанти. Но спазвам някакви правила и не протестирам срещу носенето на маски в градския транспорт. Не може заради хора, на които не им пука от какво и кога ще умрат да умират лекари, които се опитват да лекуват, рискувайки живота си. Това е несправедливо и нечестно. Съветвам всички да прочетат казаното от работещата във Франция лекарка(българка с 30 годишен стаж като лекар), а не да слушат гуруто си Мангъров.

    Коментиран от #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 В Испания днес

    2 9 Отговор
    има 114 починали от/с ковид-19,във Франция 150.А есента едва сега започва. Това си е начало на втора вълна със сигурност. Няма нужда от паника, но и от фалшивото спокойствие и отричане на истината до нищо хубаво не води със сигурност. И в двете държави има по над 1000 души в интензивни отделения вече. За сведение Испания е с население около 46,5 милиона, а Франция около 65 милиона души. В Турция допреди месец и нещо имаха по17-19 починали дневно, вече са над 70 дневно, т. е. 4 пъти повече. Не трябва да се изпада в паника, но не може и нагло да се отрича, че в Европа ситуацията тепърва ще се влошава поради настъпването на по-хладно време със смяната на сезоните. Повече време прекарано на закрито в места със струпване на повече хора естествено води до по-висок риск от заразяване, а ще бъде и трудно да се отсяват грипозните пациенти от тези с коронавирус. Симптомите са сходни, но лечението не е еднакво.

    Коментиран от #54

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ремзи

    0 0 Отговор
    Ешексики ша стане !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 абг

    2 1 Отговор
    Това няма как да се случи, защото официално "връхлита" само корона вируса, а неофициално, разбирай в действителност "връхлита" само грипа.
  • 32 Даниел

    6 4 Отговор
    Въобще не ви слушам лъжливите глупости и нямам намерение да ви спазвам каквито и да е препоръки ,заповеди и разпоредби, лъжливи и крадливи мошеници и манипуратори!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мuтрu bьN

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Даниел":

    Те ги пишат ве брад ...няма как да ги чуеш
  • 35 Гост

    4 1 Отговор
    Абе въртят, сучат, все ваксина, та ваксина. На 90процента хората с ковид са безсимптомни, а тея из м@мни ци масово натискат и искат да ваксинират здравите хора.
  • 36 Носи си я

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Само дето не е ужким":

    Маската. И ръкавици не забравяй.
  • 37 Бах

    3 1 Отговор
    Платени кучета . Абсолютно всички журналисти са за СИБИР , от тях няма абсолютно никакъв смисъл . Това не е професия .

    Коментиран от #39

  • 38 Съветник

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Живея си нормално, ходих и на море":

    Аз пък съветвам всички да прочетат какво казва лекарката Антония Първанова в днешната статия във Факти и какво казва доктор Чакъров във вчерашната статия.

    Коментиран от #40

  • 39 А твоите коментари

    0 4 Отговор

    До коментар #37 от "Бах":

    на абсолютен лаик са най-смисленото нещо на света, нали? Оплювате всички, които мислят различно и отхвърляте дори съвсем разумни и адекватни аргументи. Някои журналисти пишещи помии в жълтите вестници са наистина нагли, но в случая не визираш тях.А при всички случаи е по-добре човек да е информиран. А щом отричаш труда на всички журналисти какво правиш тук? Не чети новини, не гледай новинарски предавания. Филми, комедии, концерти, чалга, спорт-имаш избор.
  • 40 Антония Първанова

    3 8 Отговор

    До коментар #38 от "Съветник":

    колко ковид пациента е лекувал, би ли ми разяснил? Тя, Мангъров и още няколко подобни субекта само се изявяват по медии и саботират труда на тези, които рискуват живота си на първа линия, обгрижвайки ковид пациенти или хората, работещи в Спешна помощ. Въобще не ми сравнявай тази особа с хора, които имат реален поглед върху реални пациенти с коронавирус и то в държава, където жертвите са почти 50 пъти повече, а населението само 10.Трябва да си наистина много тъп, за да мислиш, че мнението на Първанова трябва да има по-голяма тежест от това на истинска лекарка, рискуваща живота си ежедневно и наблюдаваща всички последствия от болестта в своите оцелели пациенти.И на мен би ми се искало за някои неща Първанова да е права, но уви-не е. И това ще ти го каже всеки лекар, който е имал досег с тежко болни и умиращи от ковид. Не само у нас, а и навсякъде по света. Първанова със сигурност не е такъв лекар. И колкото и да ти харесва това, което тя казва, реалността е коренно различна. А нещастника Мангъров въобще няма защо да го коментирам.
  • 41 Пендо

    3 0 Отговор
    Яжте по три глави чесън на ден и спете спокойни,че сте се имунизирали срешу грип,ковид и всекакъв вирус.Да не ви пука от смръднята която се носи от Божия дар-чесъна.
  • 42 Гост 2

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПИЧИ ГРИП":

    Сега , след като знаят , всеки втори случай на грип ще е коронка ... Нали се сещаш защо !
  • 43 Фаро

    2 0 Отговор
    Корона вируса съществува кой знае от кога и нищо няма да се случи по-различно от предходните години
  • 44 Аман

    1 0 Отговор
    Ще ми стане войнишкия,да ви ...и мошенниците
  • 45 Антон

    2 0 Отговор
    Кака гадно лъжат хората, и някой ще реши, че правейки си ваксика против грип, се спасява него. Нищо подобно, ваксината обхваща няколко щама. Като дойде друг щам зимата, пари на вятъра! Отделно в статията се на намелва че ако човек е ваксиниран от грип и има подобни симптоми, то вече е корона. А ако е друг щам на грипа, а ако е банална настинка.....лъжци и мошенници
  • 46 Единака

    2 0 Отговор
    Само не си слагайте противогрипни ваксини, както лекичко подтикват в статията. Преди няколко години имах неблагоразумието да си сложа такава и цяла зима не можех да се оправя. Непрекъснато бях болен, носът ми течеше, кашлица, главоболие и няколко пъти вдигах температура. По принцип рядко боледувам, но реших да си сложа, защото работя с хора. Профилактично просто, но повече няма да направя тази грешка никога. Не съветвам никой да го прави.
  • 47 123

    2 0 Отговор
    Ковид е само медиен вирус. Що никой не познава болни от ковид? Що са забранени аутопсиите на умрели от ковид? Ако имаше реална опасна зараза досега щеше да се прояви и хората нямаше да са по ресторантите и парковете.Ако пак ни затворят трябва да излезем на площадите.

    Коментиран от #52

  • 48 Нова "вълна" от ОПСИХЯСВАНЕ, тези Протес

    1 0 Отговор
    Сти не спират, ще, , Напускаме Доценти, професори, отново ще извадим снимките на остров Хард, в гаражи те с хладилни ремаркета има много без Влекачи, подредени за "Подходящи "снимки и останаха чувалите!
  • 49 готвач

    0 1 Отговор
    Ще стане манджа с грозде
  • 50 хах

    4 0 Отговор
    Ковида е медийна лъжа.
  • 51 Крали Марко

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Заминавай в другите държави-концлагери! Бързо, бързо че ковида вече те настига и ще те Уапе по г@€зо! Бегаййй! Всички хипохондрици и техните гурута- лекаритъргаши марш на запад - в епицентъра на ПЛАНдемията на сатанистите!
  • 52 Крали Марко

    0 1 Отговор

    До коментар #47 от "123":

    100+! Откога КРЕЩЯ че ни варят на бавен огън и ни подчиняват! ТРЯБВА масови(100000 минимум люде) протести! Гражданско неподчинение, бойкоти, ! Нека покажем на света че сме будни и СМЕЛ народ! Първи да отхвърлим ковидМАЛТРЕТИРАНЕТО! Всички сте наясно с коронаИЗМАМАТА а на протеста на 14.09. пред МОН бяхме....80/90 мислещи хора!? ЯКОТрябва да се протестира масово , Яко !
  • 53 Матей

    1 0 Отговор
    Като почне сезонния грип,центъра на тежестта ще се измести подавляващо към КОФТИД-19,масови тестове по 100 кинта и домашен арест две недели.Сладка работа,който е угодно настроен и сервилно към управата,ще спечели несметни богатства,другите--жална им майка.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ще падне

    0 0 Отговор
    Тавана на лятното кино,дето ни прожектира лъжи в лъжи в лъжи в лъжи....
  • 56 незнайко

    0 0 Отговор
    Грипа ще изяде коронавируса и ще го изплюе !!!
  • 57 Краси

    0 0 Отговор
    Според мен този вирус го има от доста време.Просто китайците го откриха(различиха)първи от другите вируси и го лепнаха на тях.Аз го прекарах 2018 година от началото на май до към средата на юни.Никакви лекарства не ми помогнаха.Правих кръвни изследвания,на две места снимки на белите дробове,ходене на пулмолог и накрая нищо....не разбраха какво ми е.В къщи си пазя цялата документация.Сега от една седмица пак имам същите симтоми от 2018г. но някак си в по лек вариант.Вирусът може и да е covid но не е 19....има го отдавна и май ще си го караме всяка или почти всяка година.Това е като картела с бензиностанцийте.Всеки говори тайно че има но никой не го огласява и когато някой го обяви публично,всички скачат на проверки като че ли за първи път го чуват.Карам го втори път вируса в доста по лека форма и съм сигурен че и в следващите години пак ще се кара.Кой ще ваксинират с ваксина..всичките заразени ли?Трябва ни лекарство за него защото ваксините се слагат само на здравите хора.