Last news in Fakti

26 Септември, 2020 22:00 6 768 44

Защо днес Италия се справя добре с пандемията

  • италия-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • жертви-
  • рим

Италия бе една от най-силно засегнатите европейски страни от пандемията през пролетта, но днес се справя добре

Защо днес Италия се справя добре с пандемията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лоредана работи в една пекарна в Рим и се радва, че отново посреща клиенти в магазина. "По време на локдауна беше много мъчително, все още се опитваме да се върнем към нормалността. За всички търговци тази година беше много тежка", казва тя.

Наложеният през пролетта локдаун засегнал тежко пекарната, в която работи Лоредана. Локдаунът през пролетта засегна тежко пекарната. Оборотът паднал с 30%. Сега търговията бавно започва да се съживява, включително и поради все още ниския брой на новозаразените в страната. През последните дни броят им беше под 2000 случая за денонощие. За разлика от Испания, Франция и Великобритания, сякаш Италия засега е пощадена от "втората вълна" на епидемията.

"Нашата страна си извлече поуки. Може би защото бяхме тежко разтърсени от големия брой на смъртните случаи през пролетта. Сега сме по-предпазливи. Понеже бяхме първите, които бяха толкова силно засегнати от пандемията, междувременно знаем кои мерки помагат", казва тя.

Травмата от първата вълна е дълбока

Италия все още държи второто място в Европа по броя на жертвите на Ковид-19. Страната регистрира общо 34 000 смъртни случая, свързани с коронавирус. Единствено във Великобритания жертвите са повече.

Травмата от първата вълна на пандемията още не е отшумяла: повечето италианци стриктно спазват правилото за носене на маски в магазините и обществения транспорт. Дори богомолците по време на служба в катедралата "Свети Петър" в Рим носят предпазни маски. Фирмите пък са задължени да мерят ежедневно температурата на своите служители. Термометърът влиза в употреба дори в магазините за дрехи, а и кафенетата. Целувките за поздрав са разрешени само между най-близки приятели. Италианците, изглежда, вече свикнаха с тези ограничения. Големи протестни демонстрации срещу мерките няма. Днес те са много по-дисциплинирани в това отношение. Повечето хора са доволни от сегашната ситуация.

В същото време страхът не си е отишъл. Страхът от "втора вълна". Но докато броят на новите инфекции остава сравнително нисък, нещата са поносими, казват минувачи.

Три ключови фактора: дисциплина, повече тестове и почивка у дома

А защо ситуацията в страната сега е относително добра? За това има няколко причини, обяснява проф. Раберто Кауда, директор на Института по инфекциозни болести в болницата "Джемели" в Рим: "По-възрастните хора разбраха колко важни са предпазните мерки. И още нещо: през пролетта просто не се правеха много тестове. Междувременно в Италия се правят по над 100 000 теста дневно. Поради това откриваме и асимптоматичните случаи на зараза, които, както междувременно се разбра, играят важна роля за бързото разпространяване на вируса.".

Епидемиологът добавя и още нещо: че през лятото повечето италианци са си останали у дома и не са пътували в чужбина. Ако броят на новите зарази все пак отново започне да нараства, в Италия вече няма да има толкова много смъртни случаи, както през пролетта, убеден е професорът: "Вече знаем, че кортикостероидите намаляват смъртността. А през пролетта не разполагахме с тази информация", казва той.

Мнозина в Италия се надяват, че най-лошото вече е отминало. Лоредана обаче се страхува от евентуален повторен локдаун. Пред пекарната, в която работи, е поставена голяма табела, която предупреждава, че вътре се влиза само с предпазни маски. А последното изречение гласи: "И който смята, че не е длъжен да спазва това, най-добре да си търси друг магазин".

Автор: Йоханес Райхарт


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отровното трио

    30 31 Отговор
    Няма случаи, защото такъв вирус няма! Лъжата на ГЕРБ и #хунтата е разкрита. От ДА БЪЛГАРИЯ разплакаха здравния министър и го накараха да трепери като мишка до 23 часа. Победата е близо. Утре всички мощно на площада

    Коментиран от #3, #24, #37, #41

  • 2 Monголчик

    5 21 Отговор
    Щото ядат безплатно жабешка супа в Рим,а тя има антитела

    Коментиран от #29

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 xaxa

    22 18 Отговор
    Ха! Това е лесно!

    Защото не са кухи, слабоумни и необразовани ганчовци! Ето затова!
  • 8 Нинова

    6 15 Отговор
    но си оставам тъna кремльовска nyTka
  • 9 Hoho Boho

    19 4 Отговор
    Къде в статията виждате отговор на въпроса от заглавието и?:
    "Защо днес Италия се справя добре с пандемията"


    "Италия все още държи второто място в Европа по броя на жертвите на Ковид-19."

    Eтo кaкви ca cрaвнитeлнитe дaнни зa oбщия брoй нa пoчинaлитe нa 1 милиoн нaceлeниe:

    • Иcпaния - 661

    • Вeликoбритaния - 615

    • Итaлия - 591

    • Швeция - 581

    • В cвeтa - 125

    • Бългaрия - 111*

    Коментиран от #12

  • 10 Рошко

    21 8 Отговор
    Защото няма пандемия

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Hoho Boho

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    Добър отговор! :))
  • 12 В момента Италия

    10 23 Отговор

    До коментар #9 от "Hoho Boho":

    има ежедневно много по-малко заразени и починали в сравнение с Испания и Франция например. Никой не говори за нивата на смъртност през март, април, май. Тогава беше страшно в няколко области на Италия.Иначе по смъртност на 1 милион души Перу задмина Белгия, а ние сме на 1 ниво с Германия, но подозирам, че у нас цифрата на починалите ще нараства по-бързо, заради многото тъпанари, които слушат Мангъров. И заради недостига на персонал в ковид отделенията на много малки населени места. В разгара на пандемията в Европа в болници в Германия приемаха на лечение пациенти от Франция и Италия. Дано наистина няма толкова починали като преди няколко месеца. Поне дефицитът на предпазни средства със сигурност вече е преодолян, а и доста повече неща се знаят за вируса и методите за преодоляване на усложненията. За съжаление не сработват при всички...

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Затова защото няма пандемия

    9 14 Отговор

    До коментар #10 от "Рошко":

    всеки ден има по стотици хиляди заразени и по 5-6 000 починали по света. И са много повече от починалите от грип за сведения на неосведомените. Естествено нямам предвид испанския грип преди век, когато броят на жертвите е бил десетки милиони, а засега от/с ковид официално са починали "само" около 1 милион. Но не се знае колко ще продължи за съжаление...

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Защо ли?

    17 1 Отговор
    Защото медиите така казват.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Hoho Boho

    15 6 Отговор

    До коментар #12 от "В момента Италия":

    ...отговорил си, но това не е отговор на въпроса ми:

    Къде в статията има отговор на въпроса от заглавието и:
    "Защо днес Италия се справя добре с пандемията"

    ...ми тя въобще не се справя добре
    ...в Швеция вече забравиха за "пандемията"

    Коментиран от #21

  • 19 Hoho Boho

    16 3 Отговор

    До коментар #13 от "Затова защото няма пандемия":

    Не е вярно!

    За България Коефициентът на смъртност** в промили (на 1000) е следният:

    • Ковид-19 - 0,11

    • сезонен грип - 0,30

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Откъде имаш тези данни

    5 18 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    Ако е смъртността от грип за последните 20 години у нас общо може и да е вярно. От грип през 2009-2010, когато беше епидемията от свински грип(най-тежката) официално в света са починали около 18 000 души, но се предполага, че може да са 10 пъти повече. И пак за две години са в пъти по-малко от жертвите на ковид. Друг е въпросът, че в някои държави през януари и февруари тази година има много починали от атипична пневмония, а поради липса на PCR за потвърждаване на ковид може да са вписани като починали от грип. Това се отнася най-вече за държави като Русия. Твоето твърдение няма никакво потвърждение. От свински грип преди 10 години у нас починаха около 40 души, а не 4000 както твърдеше някакъв малоумник. И после още 500 го цитираха най-малко. Не казвам, че грипът е безопасен, но за него има противогрипни лекарства. И смъртността е поне 5-6 пъти по-ниска, отколкото при ковид-19.

    Коментиран от #25

  • 21 Нищо не са забравили в Швеция

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Hoho Boho":

    Имат си предостатъчно умрели там. За вчера 5 души, а в Италия 20 при 6 пъти по-голямо население. Да не говорим, че Швеция е слабо населена държава, без особено развит туризъм. И манталитетът им е коренно различен от този на италианците. Няма прегръдки, целувки с познати на улицата и купон до зори. А и там спазваха някакви ограничения и май още ги спазват, доколкото зная. Въобще не съобщават шведите за заразени, а откъде им се вземат тогава дежурните 5-6 починали дневно?
  • 22 На сезонния грип

    4 5 Отговор

    До коментар #19 от "Hoho Boho":

    май си пропуснал някоя и друга нула след десетичната запетая.

    Коментиран от #23

  • 23 Hoho Boho

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "На сезонния грип":

    не съм.
    дай линк, с който можеш да ме опровергаеш.

    Публикувано във факти.бг:
    За България Коефициентът на смъртност** в промили (на 1000) е следният:

    • Ковид-19 - 0,11

    • сезонен грип - 0,30
  • 24 калин

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    сериозно?пак не си си взел хапчетата😊
  • 25 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Откъде имаш тези данни":

    "Откъде имаш тези данни, Хохо-Бохо?"

    Тези данни са публично достъпни в нета и СМИ.

    А ти много си написал. Евала.
    Ама какво доказваш и защо си го пействал, нека да не го обсъждаме.
  • 26 Кукуригу

    10 6 Отговор
    Вярвам в Ковид19-20-21 и в извънземни! Това е доказано и абсолютно вярно! Дядо Коледа и Снежанка са исторически личности!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Жаби ядат от Болоня до Милано. Не в Рим.

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Monголчик":

    Чукча писател, а не читател, а?
  • 30 Защо днес Италия се справя добре с

    2 9 Отговор
    Пандемията?? Защото няма Дуче да е управлява!!! Дучета са в България, ние сме от 5те държави в Европа, които най лошо, слабо се справят с КВ 19!!!!Официална статистика!!
  • 31 Ерген

    4 1 Отговор
    Може ли повече инфо от ДВ за тази Лоредана , вижда ми се свястно момиче , пекано .
  • 32 хахахаха

    7 3 Отговор
    защото си изиграха добре картите в начолото на “пандемията” и успяха да уплашат голяма част от простолюдието и сега им е позволено да си живеят по-нормално и им е забранено да вадят статистики за смърти случаи че ще лъсне измамата от февруари-март...
  • 33 Българин

    7 4 Отговор
    Само като видя Дойче веле и знам че е лъжа. Ковид пропагандата продължава но повечето хора по света вече имат сериозни съмнения в съществуването на ковида. Хората ако не отстояват свободата си ще бъдат превърнати в говеда. Мерките са за да повярвате в измамата ковид.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 9745

    4 4 Отговор
    ХАХХАХА БЕЗРОДHИЦИ АКО СЕ ВИДИТЕ КАКВО ПИШЕТЕ,ПРАВИЛИ ТЕСТОВE И ЗАТОВА БИЛИ ПО ДОБРЕ,ТЕСТОТВЕТЕ ЛЕКУВАТ КОРОНКА,ОТ КОРОНАВИРУС СТАНА САРС2 ОТ САРС 2 СТАНА КОВИД 19 СЛЕДВАЩОТО НАИМЕНОВАНИЕ НА ЛЪЖАТА КАКВО ЩЕ Е ЛЪЖЦИ?ИТАЛИЯ И ПУСНАХА ГЮВЕЧ ЗАЩОТО СЛУШКА,ФРАНЦИЯ ИСПАНИЯ АНГЛИЯ ГИ ПЛЮЩЯT ЗАЩОТО НЕ СЛУШКАТ КАТО БЪЛГАРЕТАТА НО БЪЛГАРИЯ Е ЕДНО СЕЛО И ТРУДНО СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ЛЪЖАТА КОРОНКА,СПРЪТ ЛИ ТЕСТОТОВЕТЕ СПИРА И ШИБАAHAТА ГHУСНА ЛЪЖА КОРОНАВИРУС,СМИСЪЛА ОТ ТЕСТА Е НУЛЕВ ЗАЩОТО СКУНДИ СЛЕД КАТО СИ НАПРИАВИЛ ТЕСТА МОЖЕШ ДА СЕ ЗАРАЗИШ ЗАЩО ГИ ПРАВИТЕ ТЕЗИ ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО СМЪКВАТЕ ДНК ДАННИ СГАH САТАHИСТКА.
  • 36 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Е що, щото вече им одобриха 200+ милиарда.

    Коментиран от #38

  • 37 ДПД

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    Моли се да не те пипне вирусът, дето го няма! Тогава истината ще ти просветне с пълна сила в болния мозък!
  • 38 В училищата в Италия

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Бачо Киро":

    спазват абсолютно същия режим като в българските. Носят се маски при влизане в сградата и през междучасията, ако си в коридори, тоалетни и т. н., където се смесват деца от различни класове. А там където през март имаше хиляди починали и много строга карантина, част от родителите(явно с починали близки и познати от коронавирус) по собствена воля настояват децата им да носят маски и в часовете. Последното не го възприемам за нормално, но явно част от хората се страхуват все още да не се повторят събитията от пролетта на 2020,когато в Ломбардия си беше доста страшно, особено в градове като Бергамо и Бреша.

    Коментиран от #39

  • 39 Защото

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "В училищата в Италия":

    пандемия няма!

    Коментиран от #40

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Странджата

    0 0 Отговор
    Защото мълчат!
    Наведена глава сабя не я сече!

    Коментиран от #43

  • 43 Галин

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Странджата":

    Аха ей сега виж какви цифри ще изкарат за Англия!
  • 44 М Костов

    1 0 Отговор
    Ми,вече са им взели достатъчно ДНК и повече няма нужда от страхоза.Това е!Сега ще премерят кои им трябват живи и за потекло послушковци.
    Ние намазваме,че сме незначителни и ни отсвирват,за късмет!