Last news in Fakti

27 Септември, 2020 21:31 3 824 33

Коронавирус: защо здравната система в Испания не се справи

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • здравна система-
  • болници-
  • пациенти

Здравната система в Испания е смятана за една от най-добрите в света. Но в сегашната пандемия от коронавирус тя просто не се справи с огромното предизвикателство. Какви са причините за това?

Коронавирус: защо здравната система в Испания не се справи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Метрополията Мадрид с нейните 6,6 млн. жители отново е европейски епицентър на пандемията. Лекарката Анхела Ернандес казва, че се усеща остър недостиг на медицински персонал, а интензивните отделения междувременно отново са препълнени. Само на 22 септември в мадридските болници са постъпили близо 3 000 души, от които 400 в интензивни отделения.

"Не си извадихме нужните поуки"

Има и други причини за новия взрив на заразата. Първоначално никъде по летищата на Испания не са били правени тестове за коронавирус, а по другите места – само в случай на оправдани съмнения за зараза. Причината – недостиг на лаборатории, които да правят изследванията. Жителите на Мадрид са направо отчаяни от новите ограничения, защото доста дисциплинирано спазват мерките за защита, включително носенето на предпазни маски.

"Това, че никой не бе подготвен за пандемията през март, макар че тя вече се задаваше с пълна сила, мога да го разбера. Но ми е непонятно защо политиците не си извлякоха никакви поуки от нея“, казва лекарката и не спира да се оплаква от ниското заплащане на медиците в повечето от 17-те автономни провинции на Испания.

Здравеопазване с много недостатъци

Лошите заплати в здравеопазването се дължат и на ниските вноски за здравно осигуряване на испанците. Всички граждани плащат в общественото здравно осигуряване, но сумите са относително ниски в сравнение с други западни държави. Самонаети лица плащат например по около 300 евро на месец, но в тази вноска влизат и отчисленията за пенсионно осигуряване.

"Недофинансираното испанско здравеопазване залага на бързата диагностика и краткия престои в болница. Но за превенция или рехабилитация нямаме никакви ресурси“, казва здравният експерт Алберто Хименес, шеф на Фондацията Economía y Salud iв Мадрид.

Има и друг фактор за бързото увеличаване на инфекциите. В Испания, и особено в Мадрид, населението живее нагъсто. „Много хора си поделят малки жилища, защото наемите са скъпи. Така обаче лесно се заразяват едни други“, казва лекарката Ернандес, обяснявайки големия брой на новите зарази в работнически квартали като Карабачел.

И не само това: посещението при лекар със специалност става чрез задължителното посредничеството на здравните центрове, които играят ролята на пресяващ филтър, за да се избегне прекомерното претоварване на болниците. Тези здравни центрове обаче се превърнаха в огнища на заразата, поради което оттам вече почти не раздават часове за посещения. Това пък, от своя страна, води дотам, че мнозина болни си остават без диагноза.

В пандемията се оказа, че германското здравеопазване, макар и да е скъпо, а отчасти и неефективно, все пак има поне едно съществено предимство. В Германия се падат по 34 интензивни легла на 100 000 души, докато в Испания те са едва 10 на 100 000 жители. Освен това болниците в Испания са концентрирани главно в големите градове, а из провинцията достъпът до здравни грижи не е така лесен.

Втори в света по продължителност на живота

Независимо от тези недостатъци, испанското здравеопазване има и силни страни. По продължителност на живота Испания е втора в света след Япония. Мадрид и Барселона са и световноизвестни клъстъри за многобройни медицински проучвания. Страната като цяло разполага с голям брой изключително добри болници – и всичко това без високи здравно-осигурителни вноски.

На фона на това, че голяма част от административното обслужване е дигитализирано, а в Мадрид дори има дигитални здравни досиета на пациентите, е непонятно, че страната не е в състояние да осигури система за проследяване и контрол на веригите на зараза. За целта правителство в Мадрид искаше да ангажира хора, които на доброволни начала да изпълняват тези задължения.

„Междувременно тази задача се изпълнява дори от войници. Само и само да е евтино“, оплаква се една медицинска сестра. Претовареният персонал в мадридските болници се готви дори да стачкува. „Знаем, че сега може би не е най-подходящият момент, но това е единственото ни средство за оказване на натиск, след като политиците отказват да си извлекат поуки от кризата през пролетта“, казва лекарката Ернандес.

Автор: Щефани Клаудия Мюлер


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойку шкафа

    24 4 Отговор
    Причините да не се справи здравната система е защото не съм премиер в Испания,а в България...ТОЛКОЗ...

    Коментиран от #4, #23

  • 2 Среден Пол

    6 18 Отговор
    Нямат достатъчно лаборатории като у нас защото са примати. Немците също нямат лаборатории. Среден Пол.

    Коментиран от #8

  • 3 Hoho Boho

    37 5 Отговор
    А защо здравната система в Швеция се справи?

    Коментиран от #12

  • 4 Hoho Boho

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    Барселонски да не се обажда!
  • 5 Госあ

    5 5 Отговор
    Не се справи заради наклона на кривата. Затова.
  • 6 Све

    23 3 Отговор
    Защото нямат Мангъров, който да ги поставя на мястото им поне от време на време
  • 7 Миризлив пор

    9 23 Отговор
    А бре факти, нещо ви тресе шизофрения - кога е за тук се толерират мнения че вирус няма и не съществува за пример вие сте трибуна на Мангъров и Първанова ама кога е за навън да оплюете някоя здравна система то веднага "не се справи с вируса". Моля ви, заемете позиция има ли го тоз вирус и дали е опасен.

    Коментиран от #10, #11

  • 8 Пийй си

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Среден Пол":

    хапчета трол
  • 9 Бесен

    16 11 Отговор
    Значи не е чак толкова добра. Една добра здравна система трябва да има механизъм за бързо увеличение на капацитета в епидемии и кризи. Някой бюрократ си е правил илюзиите, че може да минат хем евтино, хем хубаво и не е помислил за криза, което е елементарният отговор. Но не може хем това докрай, хем душата в рая.

    Коментиран от #19

  • 10 Hoho Boho

    7 7 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Хей, пор къде видя някой да твърди, че вирус няма?

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Hoho Boho":

    Абе, още ли българите сме под карантина в Швеция ?

    Коментиран от #16

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 5 Отговор

    До коментар #10 от "Hoho Boho":

    COVID-19 не е ВИРУС, защото няма ДНК. Затова се казва КОРОНА-ВИРУС. Има частично РНК и всъщност е огромна органична молекула с неустойчив строеж, което води до безброй мутации... Ефективна ваксина не може да се създаде заради БЕЗБРОЙНИТЕ му мутанти. В природата са регистрирани НАД 1700 корона-вируси, най-много по животните...
    Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат от НОЩ тези рестриктивни мерки защото друго не могат да измислят, тъй като в случая медицинската и фармацевтична мафия е напълно безпомощна...

    Коментиран от #15

  • 14 Тая дума "метрополИЯ"

    5 2 Отговор
    Нещо не се връзва. Не се ли казва "метропол(а/ът)"?!
  • 15 Hoho Boho

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тези глупости
    нямат никаква
    връзка
    с написаното
    от мене

    ...по-добре не ми отговаряй
  • 16 Hoho Boho

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    В Швеция никой не е бил и не е под карантина.
    /българите в Швеция - също/

    Коментиран от #20

  • 17 офстрой

    11 9 Отговор
    Испанците са генетично безмозъчни.

    Коментиран от #21

  • 18 Covid 19

    6 2 Отговор
    Такова животно нема!
  • 19 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен":

    Интересно кои са тримата глупаци с минусите 😂 демократи 🤣
  • 20 Госあ

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Hoho Boho":

    Сигурен ли си ? Защото границата им беше затворена !
  • 21 Ако испанците са такива, както ти

    13 6 Отговор

    До коментар #17 от "офстрой":

    Казваш, българите са все още в ташкент и няма да излязат от там никога!
    Всички са такива и онакива, обаче само българите с минимална пенсия 120 евро, а испанците са с 1000 евро минималната им пенсия.
    Та трай и мълчи, в мръснатасикочина!
  • 22 Hoho Boho

    7 0 Отговор
    Не те разбирам.
    Задай по-конкретен въпрос!

    ...чия граница е била затворена? ...на Швеция ли? ...кога?
  • 23 Жоро Костов

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойку шкафа":

    Бухахаха,разсмя ме рано сутринта.Евала много точен коментар.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мадрит

    3 3 Отговор
    И в Испания е един хаос .... електронни медицински досиета за пациентите ..... ок а за лечението Как е ? И те строят като нас, първо горните етажи а после основите и после се оплакват. Испания не случайно има една част от населението откъсната, както при нас с Македония, за да се избегне единогласие на народа и евентуален бунт.Погледнато отгоре много страни са разделени по същия начин с цел по - лесно овладяване на опасни бунтове Разделяй И Владей. Русия- Украйна, Испания- Каталуния, Сърбия- Косово, все народи които са близки по нрави и обичаи . Котато е нужно предизвикват омраза , после пускат терора с вирусът и ограничаването на движението. Много ги е страх да не се обединим ,за това първо не мразете съседите си и после не реагирайте емоционално на новините, така или иначе са режисирани за да всяват паника.
  • 27 Тошо

    2 1 Отговор
    Лабораториите спазват работно време. Почиват събота и неделя, за това от понеделник броят на заразените нараства и през уикенда намалява. Какво повече да кажем? Статистика.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Факти

    0 0 Отговор
    Трийте, трийте. :D
  • 32 комисионни,комисионни,ВУН ДЕ БАААА!!!

    2 0 Отговор
    правителството на Педро Санчез ,трябва да усвои едни 150 милиарда коронаевро пари,ама са социалисти,на яловата Меркел и допадаше изритания Мариано Рахой(ЕНП),както нашият дебелосерец-БМБ((също ЕНП)
  • 33 Основната разлика в здравеопазването...

    4 1 Отговор
    Между Германия и Испания е, че в Испания те лекуват хора и се грижат човешки за болните,а в Германия те лекуват машини -роботи.....В България те лекуват с Банкомати и касиери...