Last news in Fakti

28 Септември, 2020 14:30 8 015 29

ТДК пред ФАКТИ: Не искаме да ни управляват неграмотни

  • тдк-
  • група-
  • концерт-
  • концерт-митинг-
  • орлов мост-
  • протест

За липсата на култура на управление и защо групата се включи в протестния концерт на Орлов мост - говори Никола Николов

ТДК пред ФАКТИ: Не искаме да ни управляват неграмотни - 1
ТДК по време на изпълнението си вчера на Орлов мост. Никола Николов е в средата; Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера на Орлов мост се проведе митинг-концерт в подкрепа на антиправителствените протести. Част от артистите, които се качиха на сцената на Орлов мост бяха Васко Кръпката, „Ревю”, Стругаре, „Атлас”, Kingrat, „SLNG”, „Контрол”, Тромбоби, „Уикеда”, „Сленг”, Wosh MC, “No More Many More” и „ТДК”. Асена Стоименова, Димитър Стоянов от Биволь, представители на Lam'ON, Патрик Смитьойс, Мариан Колев от „Хиполенд” и представители на Инициативата „Правосъдие за всеки” също говориха от сцената. Концертният митинг беше организиран от гражданската инициатива „Обединени Свободни Независими Българи” и беше кръстен „Бъдеще за България - бъдеще за младите”.

„ТДК” са пловдивска група, която преплита метал с фолклорни мотиви. Текстовете на песните им са изцяло на български, в изпълненията им намираме тестове на Вапцаров или Дебелянов, в музиката им се отличава ангажираност към заобикалящите социални феномени, към съдбата на обикновения човек в настоящето.

„През последните 25 години, наречени преход от тоталитаристичен режим към съвременна демокрация, се зароди феномен – до този момент непознат и целенасочено отбягван като тема. Този феномен е поколението на страха”, се казва в „Манифест на Страха” – не съвсем песен, но със сигурност част от албума им „ТДК”. „Властта, която е първоизточник на този страх, е успяла в начинанието си до този момент, но ние, както казват нашите родители, сме бъдещето на тази държава”, продължава текстът.

От ФАКТИ се свързахме с Никола Николов, който е вокалист на „ТДК”. За вчерашния протестен концерт, за протестните искания и съдбата на протестите, четете в следващите редове:

- Никола, защо „ТДК” се включи във вчерашния митинг-концерт​?

- Причината за това е сравнително проста. Ние общуваме с доста хора, имаме доста приятели и самите ние участваме като отделни личности в протестите в Пловдив. Даже бяхме на първата блокада в Пловдив, която беше доста нелепо раздигната. В един момент нашите приятели от София, които пък прекараха един месец на Орлов мост бяха говорили и бяха стигнали до обща идея. Един от хората, които организираха митинг-концерта вчера се свърза с нас и ние, разбира се, приехме, защото това е най-очевидното нещо, което можем да направим.

Знаем, че тези хора са обменили идеите си и са там не по други причини, а само и единствено заради протеста. Те не представляват някаква политическа партия или някаква компрометирана власт.

- Вие самите защо протестирате?

- Причините са доста, но най-сериозната причина, която ни обединява всички – отделно всеки има някакви конкретни примери, но голямата причина, която ни обединява е културата на управление. Ние нямаме желание да бъдем управлявани от хора, които са неграмотни, които нямат добър изказ, които не показват уважение, които са слабо образовани, които не зачитат хората като човеци, а само и единствено като ресурс, които имат съмнително минало, които нямат ясна визия за съвремието и за бъдещето – тези, които са в управлението в последните 30 години без почти никакви изключения.

- Ти вчера от сцената каза, че последните 80 дни на протест са били едно голямо разочарование, тъй като оставка няма – как смяташ, че трябва да се развие протестът? Този мирен начин на протест би ли довел до резултати?

- Изключително важно е да има някакъв вид консолидиране около протестиращите, защото все пак протестът е паралелно политическо събитие на това, което се случва в управлението на държавата. Гражданите искат те да започнат да взимат някакъв тип - макар и ограничени решения, свързани с управлението на тази страна, което е и самата идея на протеста.

Според мен, мирният начин е единствената валидна форма на протест в едно демократично общество. Смятам, че бидейки 2020 година хората са се развили достатъчно комуникационно и имат възможността да разбират, когато някой друг им казва нещо, че да не се налага да се използва груба сила. Ако се наложи да се използва груба сила и този тип мирна комуникация не довежда до желания резултат макар воля за това очевидно да има, тъй като стотици хиляди хора са се извървявали по площадите в не един или два български града в рамките на последните 80 дни, но ако този тип мирно протестиране и този тип политическо говорене от страна на протестиращите по посока на управляващите не довежда до желания резултат, тогава силно не ми се ще да се стига до момента, в който ние трябва да предприемем действия, които са по-скоро на тяхното ниво.

Ако не разбираш даден тип комуникация, то тази комуникация трябва да се спре. Щом не разбираш, когато ти се говори, най-вероятно трябва да се предприеме друг тип действие, въпреки че в този конкретен момент съм твърдо против това.

- За мен в музиката на „ТДК” има заложени възгледи и в тази посока – според теб, как трябва да се управлява държавата, каква власт трябва да дойде?

- Аз нямам ясна визия за управление на държавата, тъй като 7 милиона души с толкова голямо количество инфраструктура и толкова много решения за взимане - все още със сигурност не смятам, че съм дорасъл, за да взема всяко едно от тях.

- Имам предвид, че ти имаш искания – ти протестираш заради дадени неща.

- Цялостната форма на управление не може да се смени отведнъж, тя е една амалгама от искания на различните социални групи. Твоята задача като управляващ е да ги задоволиш, взимайки най-доброто решение в дадем момент. Моето най-голямо желание е да не се случват нещата по втория начин – това е.

Това ще промени адски много неща. Ако причината, поради която се предприема някакво действие или се взима някакво решение не зависи от това кой на кого е човек, а зависи само и единствено от това кой на какво е способен, нещата ще се изстрелят в 2040 година. Това е най-големият проблем, който съществува и той е функция на лошата култура на управление, която споменах преди малко. Това е мързеливият начин, това е лесният начин, това е угодническия начин, това е начинът, по който можем да си легнеш да спиш вечерта. Обаче става точно обратното – аз съм сигурен, че всичките тези хора доста силно им трепери всяка вечер. И съм доста щастлив от това.

- Какво беше усещането на тази сцена вчера?

- Ние успяваме като банда да си създадем една наша атмосфера, която успява да изкара искрените емоциите, които сме вложили първоначално в създаването на музика. Музиката е едно стихийно преживяване - особено пресъздаването ѝ на сцена. То понякога не се повлиява от самия характер на събитието. Тоест емоцията, която е вложена в създаването на музиката съдържа всеки един от елементите – ти би могъл да я изпълниш на протест, би могъл да я изпълниш в малък клуб, би могъл да я изпълниш пред 5 човека, би могъл да я изпълниш пред 800.

За нас преживяването беше по-скоро изумително от тази гледна точка, че имаше толкова много хора на площада и това беше малко стряскащо първоначално. В момента, в който зазвучи музиката, ние имаме една хармония помежду си, която е почти ненарушима.

Самото настроение на протеста беше много интересно. За мен, протестите в момента – особено този конкретен протест, всички повтарят, че е протест на младите и т.н. Аз това мога да го видя - може би, защото съм все още част от тези млади хора и виждам все повече и повече мои приятели, които са в основата на действията, предприемани от протестиращите и в организационните действия и това ме кара да се чувствам добре.

Това, което не ми хареса е, че елементът на радикализиране го няма. Този момент, в който хората са вече много, много, много изнервени и нямат абсолютно никакъв друг вариант. Сега те едва ли не спират себе си от по-радикални действия, за които си говорихме по-рано. Страх не намирам, но все още намирам уклончивост у хората да се опитат да вземат властта над себе си в свои ръце. Не говоря властта над друг или властта над държавата, говоря за властта над себе си, което е едно от фундаменталните искания на човешкото същество.

Тази власт ако му се отнеме на този човек, той става истински роб, а човекът има природна наклонност да бяга от това да бъде роб. Това ми липсваше малко, но това означава, че протестът има накъде още да се развива, защото това е един нескончаем процес. Той е започнат и ще кулминира по някакъв очевиден обществено обективен начин. Той няма да затихне. Не зная на какво се надяват нашите управляващи, но, според мен, няма абсолютно никакъв начин това нещо да си отиде. Това е като една голяма любов – няма да я забравиш току-така. Тези неща не се случват по този начин.

Създаването на този тип общество и общност около протестите е изключително ценно. Предстои хора да се определят като: „Абе, ти беше ли на протестите 2020?”. Ще има сито на базата на това. Хората обичат да се делят и да се групират на различни признаци. Този признак е един от тези, които може би бих приел, защото групирането по сексуалност, нация и някакви такива неща ми е изключително нетърпимо.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 20 Отговор
    Незабравим концерт стана .Който не дойде ще съжалява.Сега като ни подхванат с измисления коронавирус с години няма да има такъв концерт.

    Коментиран от #4, #5, #27

  • 2 Черепухин от ДС

    14 30 Отговор
    Кой плаща мероприятието?

    Коментиран от #17

  • 3 Смешно

    9 18 Отговор
    Просто стигнах до стотици хиляди се извървяха по площадите и престанах да чета.
    Интересно ми е тия от правосъдие за всеки, защо не споменават как идва им в съдебната система непрекъснато нарушава закона?
  • 4 хахахахахаа

    15 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гладна кокошка просо сънува. Хахахахаааааа
  • 5 Хиииии

    16 31 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Концерт грачещи 😊. С 20 човека публика. Затова си и Тръгнаха хората.
  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 5 Отговор
    какво е тдк някога имаше касети за касетофони марка тдк
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    една птичка пролет не прави
  • 8 Ивайло

    8 4 Отговор
    Идеята за "ситото" е много интересна
    Квалификацията " аз участвах на протести 2020" да не би да носи вече някакви дивиденти?
  • 9 Синдиците. "Ревът" нещо и убягват

    5 3 Отговор
    Длъжници те след 10година,банките,лихвари и Колектори. "Ревът" от името на Синдиците, всички искат до 10 поколение да са им длъжници, те да начисляват на лихвите лихви и така до 100години,както прави НАП ако дължиш. 10 000 лв, за5години са станали 100 000.Лихви върху лихви, отгоре пак лихви, и така докато дойдат да ти Опишат и продадат на безценица бизнеса или жилището. Затриха и сасипаха НАП на хиляди хора Бизнеса и Самите Хора, но те получават ДМС!!!! Буров"алчноста на държавния чиновник няма мярка и граници" Атанас Буров!
  • 10 Кой68

    6 6 Отговор
    Това ли е "интелигенция"-та! Благодаря ви.
  • 11 Възмутен

    8 16 Отговор
    Ужас това са хората които искат да управляват държавата или поне да я променят .Готова Ви е коалицията със Слави ще сте чудесна двойка .Хора не говорете от мое име . На този концерт са се събрали доста не популярни певци 80 процента даже и не знам ,че съществуват а за други като Васко то е ясно що ходи по такива концерти то къде иначе някой ще го извика да пее . Само вижте резултатите от изборите за кметове тия дни и ще ви стане ясно кого предпочита народа .

    Коментиран от #19

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 5 Отговор
    оставка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мутренския отпадък

    7 3 Отговор
    Не ходи на концерти. Крие се от народната любов. Пфу да му............. ата.
  • 15 Боко Тъпото

    7 4 Отговор
    Щете, нещете-
    пак ще ви управлявам Аз,
    Джипкаджията с Шкафчето!
    Защото!
    Редовни или предсрочни избори-без значение!
    От решаващо значение е,
    че в избирателните списъци пак ще има
    над милион фалшиви избиратели "мъртви души".
    Въпреки, че законът и Конституцията на РБ ги забраняват!
    Но за комунист като мен,
    още повече че съм и дървен шоп,
    "Законът е врАта у пОле"...
  • 16 не на дрогата

    4 7 Отговор
    А ние не искаме наркомани да пеят на улични концерти и да дават акъл
  • 17 кеш

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Черепухин от ДС":

    Дубайския кандидат премиер
  • 18 На концерта

    4 5 Отговор
    Цецо клец@ Баце
  • 19 Марина

    5 3 Отговор

    До коментар #11 от "Възмутен":

    Всеки говори от неговото си име,това,че вие не сте чувал певците,не означава,че не са известни,просто за вас са неизвестни! И в края на краищата това е България,какви световноизвестни очаквате да дойдат да ни свирят,та дано прогледнем!!
  • 20 Тия всичките

    6 3 Отговор
    Взети заедно, ако го няма народът , който бачка ще пукнат от глад. Аман от мрънкащи " интелигенти"!
  • 21 статистик

    4 1 Отговор
    Кои са грамотните управници след 1944 г., преди правешкия циганин или останалите милиционери и до сега?!
  • 22 КОНЦЕРТ НА ПОДВЕДЕНИТЕ И ИЗЛЪГАНИТЕ

    2 2 Отговор
    ГЛЕДАХ ПО АЛФА ТВ *КОНЦЕРТА*....ПЪЛНА СКРЪБ
  • 23 оня с коня

    1 1 Отговор
    Някаква Рок-група/ТДК/ Свирила и пяла на някакъв БЕЗПЛАТЕН концерт на открито/Неизвестно е Кой плаща,защото Безплатен обяд няма/.Всъщност не й се плаща на Групата да забавлява публикатауа накрая "ДА СЕ ИЗКАЖЕ" под формата на Интервю че "Не искаме да ни управляват Неграмотни"!А е простичко:Като Не искате,изберете си КОЙ Умник да ви Управлява бе Аланколу НА ИЗБОРИТЕ БЕ !Ама вие музикантите винаги когато има избори сте на Репетиция...А после - Не искаме тоя,не искаме оня...Ама не съм ви питАл бе Цигу-мигу Активисти такива!

    Коментиран от #29

  • 24 Васил

    0 1 Отговор
    С две думи неграмотен диктатор.
  • 25 Иван

    1 0 Отговор
    Тези изпълнители не са на ниво. Управляващите не са неграмотни. Да се завърши школата на Полицейската академия, особено в секцията Защита на населението от бедствия, не е лесно. За сведение държи се изпит по СЪПРОМАТ и по СТРОИТЕЛНА МЕХАНИКА. Почти никой от протестърите няма да вземе тези изпити.
  • 26 Иван

    1 0 Отговор
    Управляват ни неграмотни, начело с Борисов, но идват още по-неграмотни като Христо Иванов!

    Коментиран от #28

  • 27 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не се притеснявай можете да направите още много такива концерти. Коронавирусът не е страшен за протестърите дори концертът да е в градинката на Кристал можете да спазвате всички противоепидемични мерки не проблем да седите на два метра един от друг.
  • 28 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Иван":

    Христо Иванов няма да влезе в парламента пък камо ли в бъдещето правителство на БСП-ДПС.
  • 29 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Не си прав не са взели пари едва ли някой ще плати на известна със своята неизвестност група по - вероятно е те да са бутнали някой лев да ги "поканят".