Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 21:08 12 228 41

Кръвната група - ключ към загадката с коронавируса?

  • кръвна група-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • загадка-
  • обдишване

Доколко влияят кръвните групи на протичането на заболяването? Медиците тръгват по нова важна следа в борбата срещу коронавируса.

Кръвната група - ключ към загадката с коронавируса? - 1
Снимка: Shutterstock

"Това е най-обикновен грип", повтарят привръжениците на тезата, че опасността от пандемията силно се преувеличава. И наистина, при част от заболелите Ковид-19 протича съвсем леко. Други обаче влизат в интензивното, нуждаят се от специална терапия и обдишване, а най-тежките случаи завършват дори с летален изход. Тези големи разлики особено затрудняват статистиката, която тъй и не може със сигурност да установи броя на заразените и броя на хората с действителен имунитет. Сивата зона е много обширна. Но сега две научни изследвания помогнаха за нейното поне частично овладяване.

Още през юни германски и норвежки учени установиха, че кръвната група може би има ключово значение за протичането на болестта Ковид-19. Те изследвали 1610 пациенти от Италия и Испания, при които заболяването довело до спиране на дишането (някои от тези пациенти така и не успели да оцелеят). От тази група били взети ДНК-проби, които били сравнени с кръвните проби на 2205 здрави хора. Резултатите бяха публикувани през юни в авторитетното списание New England Journal of Medicine.

Нулевата кръвна група е най-благоприятна

Учените констатират, че пациентите с кръвна група А (такива са 43 процента от хората) са особено застрашени от тежко протичане на заболяването. При тях вероятността да се стигне до необходимост от обдишване е до два пъти по-висока от тази при хората с кръвна група 0 (41 на сто от населението). При нулева кръвна група опасността от тежко протичане на заболяването е най-ниска. Кръвните групи Б и АБ заемат междинно положение, но те не са толкова разпространени, колкото А и 0.

От юни насам бяха проведени още няколко сходни проучвания, които потвърдиха изводите на германските и норвежките учени. На 14 октомври в специализираното издание Blood Advances излязоха резултатите от изследване, стигащо до същите изводи. Те бяха потвърдени и от поредица тестове, проведени в Медицинския университет в Грац, Австрия. А окончателното налагане на тези изводи би помогнало много при разработването на лекарствени терапии.

При различните заболявания е различно

Учените не за първи път установяват връзка между кръвната група и протичането на определено заболяване. При малария например е доказано, че хората с кръвна група 0 много рядко боледуват тежко. А сред болните от чума най-големи шансове имат пациентите с кръвна група А.

Учените дълго време се съсредоточаваха единствено върху рисковите фактори у пациентите, заразени с коронавируса. Добре известно е, че особено застрашени са хората в напреднала възраст и с определени предшестващи заболявания. Много усилия бяха посветени на проучването дали пушачите например са по-застрашени от непушачите. Ето, че с новите резултати за предполагаемата връзка между кръвните групи и протичането на болестта, медиците тръгват по нова важна следа.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Перо

    68 15 Отговор
    Сега се тестват само хората със симптоми или търсещи медицинска помощ болни. Естествено е да има огромна разлика в резултатите от лятото,когато трябваше да се тестват здрави хора за пътуване в чужбина. Всичко е мутренска стъкмистика!

    Коментиран от #5, #10, #17

  • 3 Обективен

    62 14 Отговор
    Брейй... Гениално откритие!!! :) Аз пък открих, че хората , спортуващи на открито и хранещи се здравословно, вирусът не ги лови....

    Коментиран от #6, #7, #36

  • 4 Бачо Киро

    28 5 Отговор
    Единственият ключ, който има значение, е тоя за мЪзЪтЪ. Щот там е зимнинЪтЪ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Доктор

    22 44 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Голяма грешка мой човек. Точно тия, със "здравословното" хранене са най-големите потърпевши. Защо не се пробваш като санитар в най-близкото ковит отделение ? Аман от тъпи всезнайковци. Скоро леглата по болниците ще напълнят и коридорите, заради такива като теб. Такава самоувереност рано или късно се наказва. Ще го изпиташ на собствен гръб. Повярвай ми. Всеки ден ми се налага да изкарвам от трапа такива като теб.

    Коментиран от #15, #24, #26, #27, #28, #30, #32

  • 8 Биоробот

    16 44 Отговор
    Най-застрашени са хората от кръвната група на Мангъра щото не носят маски и ръкавици и не си мият ръцете. Но те ще стават все по-малко по естествен път.
  • 9 Демо

    49 15 Отговор
    Най-застрашени са идиотите които по цял ден дишат собствената си смрад отразена в кирливата маска с смъкната имунна защита от страх..

    Коментиран от #12

  • 10 Можеше да се съглася ако

    13 13 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    не се случваше рязко нарастване не само на броя заразени, но и на смъртните случаи в цяла Европа почти и обяснението е в захлаждането и започването на учебната година, защото младите не боледуват тежко, но предават заразата на други,които могат и да не са безсимтомни През лятото в Европа имаше общо 200 до 350 смъртни случая дневно като поне 1/3 от тях бяха в Русия. Сега за над 130 дневно и има много държави с над 100 починали на ден:Русия, Англия, Испания, Франция, Украйна,Полша.В Чехия е много зле положението, в Италия, Белгия, Холандия също расте брой на заразени и починали. А сме едва началото на есента... Носете си маските и спазвайте мерки за хигиена и дистанция. 74 души в интензивни отделения не сме имали досега, а броят им пълзи нагоре с всеки изминат ден. Сгради и легла има, но медицинският персонал е недостатъчен, за да се обгрижват надеждно много хора едновременно, а все повече лекари се заразяват и... Днес поредната починала лекарка на 54 години. Преглеждала е онкопациенти от голям район в северозападна България. А онкопациенти те са особено уязвима група.
  • 11 Петър

    35 5 Отговор
    Ключа към"загадката" е осъждането на сзо като терористична организация, в едно със спонсорите им и корумпираните правителства!
  • 12 Китайците носиха маски с месеци, но

    20 6 Отговор

    До коментар #9 от "Демо":

    нищо не им стана. Ами сменяйте ги, за да не са кирливи. Не може 1 месец да носиш маска и да очакваш да те пази. Нормално бельото се сменя всеки ден, а маската трябва по-често дори. И си я дръжте в чиста торбичка, а не да ви виси закачена на брадата по цял ден и да се цапа или да е завряна в мръсната ви чанта до портфейла с пари и карти. Повечето носят маски не, за да пазят другите и себе си, а за да не ги глобят евентуално. Затова и стават по-зле нещата. Какъв зимен туризъм като отсега има бум на заразени в Благоевградска област, а в нея е Банско...

    Коментиран от #25

  • 13 Стойчо

    27 4 Отговор
    Трябва да се организира гражданска комисия за Контрол. Отиват в болницата и контролират кои кога как защо от какво, пълен достъп до всички списъци.да видим пълни ли са реално тия болници или всичко е фарс.

    Коментиран от #14

  • 14 Един

    25 5 Отговор

    До коментар #13 от "Стойчо":

    Цялата тази история вони ужасно
  • 15 Професор Майтапчийски

    21 8 Отговор

    До коментар #7 от "Доктор":

    Абе фелдшер,стига си плашил хората бе,никой няма да ти се върже!!!
  • 16 Миро

    9 3 Отговор
    Физиците също имат мнение по въпроса и то е също много интересно. На практика всичко се знае за корона вирусите но за съжаление не достига до медии и широката публика. Нещата са описани подробно и в няколко книги но не съм видял да се коментира това изобщо. Интернет и информация безкрайна и само простащина. Това е пълен абсурд.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз съм реалист

    12 0 Отговор
    Защо повтаряте стари статии😡😡😡.
    Юни, 2020 17:317 44919
    Коронавирус: кръвната група играе решаваща роля
    коронавирус -учени -кръвна група -риск -норвегия -германия -пандемия
    Германски и норвежки учени твърдят, че кръвната група може да играе решаваща роля при протичането на заболяването
    Коронавирус: кръвната група играе решаваща роля
    Снимка: Shutterstock
    Deutsche Welle
    Deutsche Welle
    17.06.2002
  • 19 Санитар

    18 7 Отговор
    Много шум за нищо.До преди години хората умираха и докторите слагаха диагнози изсмукани от пръстите.Днес си измислиха виновник,който съществува от векове и е по-слаб от грипа
  • 20 оня с коня

    6 7 Отговор
    Спасението е който не е нулева група да си Източи кръвта и да си прелее Нулата
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ха ха ха

    11 1 Отговор
    Скоро не бяхте пускали такава тъпня... от вчера :D
  • 24 ха ха ха

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "Доктор":

    Докторе, проверяваш ли пулса на умрелите от ковид = преди да ги пратиш на гробището?

    С тая измислена болест мое да плашите гаргите - не нас!
  • 25 тоз пък

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Китайците носиха маски с месеци, но":

    Ти изби рибата братче!

    Няма да носим маски ве, ни чисти, ни кирливи... маска за стинки ти я дават за 2 лв., ти не си у ред! ... котайците още по-малко!
  • 26 Пенев

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Доктор":

    Те такива неграмитници не заслужават много да ги изкарваш...
  • 27 789

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доктор":

    Washed up Brain!🙈 Неэнанието е основа на лесното манипулиране.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Доста изкривено

    3 1 Отговор
    0 - 64%
    А - 28%
    В - 7%
    АВ - 1%
  • 30 Бачо Киро

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Доктор":

    Оффф, сестрата, стига лъга, че си доктор. От цяла година пълните6уж камиони и чували.... Що не гръмна вируса по протестите? Аре у леву... Доктор бил... Бастун.
  • 31 ПАРАЗИТ

    5 3 Отговор
    ТРЪМП ПИЕШЕ БЕЛИНА И СЕ ИЗЛЕКУВА ЗА 3 ДЕНА , ВЪПРОСА Е КОЛКО ДЕНЯ , ЩЕ СЕ ЛЕКУВА БОЙКО И КОЛКО ЩЕ УМРАТ ОКОЛО НЕГО ДОКАТО ГО ХРАНТУТЯТ ?
  • 32 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Доктор":

    Много си прав. Аз от кога им предлагам на 2-та пишещи трола тук като са толкова убедени, че няма вирус да се запишат доброволци в Ковид отделението на Пирогов. Тъкмо ще докажат тезата си, че всичко е лъжа. Ама не, да тролиш за копейки е по-безопасно.

    Коментиран от #38

  • 33 111

    1 0 Отговор
    Горе вдясно от снимката видях Дойче веле. Без да чета статията знам че е лъжа.
  • 34 Търсят

    2 1 Отговор
    Онзи ген.Преброяват дивите зайци
  • 35 Матей

    0 0 Отговор
    Машалла,на троловете тук се налага и бели престилки да намятат,за да ни смахнат по-умело и авторитетно.И на какво отгоре,във форум всеки може да се прави на какъвто си ще,може и президон де ла репюбликь.За да плашат с второ пришествие,на какавид-19,щото такава е партийната повеля,партийно поръчение трябва да се изпълнява,иначе няма грантове.
  • 36 Субективен

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    ще ти кажат, че си. онези които правят "Откритията"...А това, което казваш е много стара истина. "Отворете прозорците за да влезнат слънцето и чистият въздух"- така казваше учителката ни едно време..
  • 37 Абе

    3 0 Отговор
    да ви кажа, такава "изследователска" надпревара се вихри, че скоро ще ни е бедна фантазията, как сме живели и оцелели досега
  • 38 Да се

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    запишат в "Пирогов" и да папкат сух хляб и салам "кучешка радост... ? Ти добре ли си ? Здрави - зорлем от глад да си идат. Не слушай професора от "Пирогов" какво говори- виж какво прави. Също като дедо поп...
  • 39 Матей

    4 1 Отговор
    Никакви кръвни групи нямат значение,все едно грипа да подбира според кръвната група.Повечето положителни си минават без никакво разболяване,защо,защото не са заразени,а теста е грешен.Има келепир в тая работа,и пари натрупаха хората,париии,какот е казал бай Ганьо.А сега ,като почне грипа и го МАРКИРАТ като ковид,отиде,та се не видя!
  • 40 Бойко

    1 0 Отговор
    Важното е да ни верват глупаците с малко мозък
  • 41 баба ви от бг

    0 0 Отговор
    хора, някой работи срещу група А!!!! това е истината! Северната група народи в Европа и Русия! Това е истината!!!!