Last news in Fakti

3 Ноември, 2012 09:19 20 415 66

Безделниците на България

  • млади хора-
  • безработни-
  • безделници
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки четвърти българин на възраст до 30 години не прави абсолютно нищо - нито работи, нито учи, нито стажува. По този показател България "изпреварва" дори закъсалата си южна съседка, коментира Дойче веле.

Това, за съжаление, не е единственият печален рекорд. Рекорден е и относителният размер на издръжката, която българското общество изплаща на младите безработни. Тази издръжка се равнява на близо 3,5 процента от БВП на страната, което пък е съпоставимо с размера на помощите, които се отпускат ежегодно на България по европейските оперативни програми - над 3 милиарда лева.

Да си тарикат в България

Около 260 хиляди българи на възраст между 15 и 29 години не правят абсолютно нищо - нито учат, нито работят, нито стажуват. Те съставляват почти една четвърт от поколенията, на които бяха възложени всички надежди за някаква промяна в България през идните 2-3 десетилетия. „Простото обяснение е тежката икономическа ситуация. По-задълбоченият анализ обаче разкрива развихрилата се през прехода младежка субкултура на тарикатлъка“, казва в тази връзка социалният антрополог Харалан Александров. И добавя: „Да си млад тарикат в България означава да знаеш как да изкараш пари без работа. Порасналите  синове на мой приятел например ми казаха, че предпочитат да „ударят келепира” с някоя далавера, вместо да „киснат” на работа за няколкостотин лева месечно“, казва Харалан Александров. Според него у значителна част от младите се е установил бедняшкият вариант на хедонизма, при който бащиното наследство и наличието на минимални суми за алкохол, цигари и други „развлечения“ обезсмислят иначе присъщия за младежкия дух стремеж към развитие. Всичко е подчинено на принципа: “Вземи колкото можеш - сега и веднага!“.

"Гледаме си кефа"

Около 60 хиляди от нищонеправещите млади българи живеят в селски райони с пословично висока безработица. Официално тя се оценява на около 30 процента, но реално достига 80-90 на сто. „Маргинализацията на селската младеж има още по-тревожни измерения. Моми на село няма - порасналите момичета са първите, които напускат селата. Сред селските младежи се оформят цели поколения стари ергени, които живеят ден за ден, като поработват тук-там за прехрана. Трябва да отбележим също така, че в селата се пие много, често от сутринта. А новото е, че тези млади и не толкова млади „чичковци“ започват да си взимат циганки за булки, като по този начин самите те се „циганизират“. Тоест, наблюдава се една своеобразна интеграция по полов път“, твърди Александров. Той е потресен от срещата си с млади българи в казанлъшкото село Копринка, които се похвалили, че жените им проституират в Италия и им изпращат солидни за местния стандарт суми. С тези пари те отглеждали децата си и си „гледали кефа“. Младежите с нескрита гордост заявили, че това, което жените им изкарват за една нощ, на село не може да се спечели с месеци.

Новите лица на българското безделничество

Особено тежък е проблемът с младите българи, които са дълготрайно безработни. От влизането на страната в Европейския съюз броят на обезкуражените да търсят работа млади хора е нараснал двойно. 70 на сто от младите българи, които не правят абсолютно нищо, нямат дори минимален трудов опит. За Европейския съюз този показател е 50 на сто. Делът на неквалифицираните сред младите „безделници” е също по-висок от средните за Евросъюза стойности.

96 на сто от анкетираните трайно безработни твърдят, че биха могли веднага да започнат трудова дейност, но никога не са имали такова желание. В Германия делът на подобни „безделници по убеждение” е едва 30%. Единственият факт, който сближава профилите на българските и германските безделници, е изключително ниският процент на висшистите сред тях. За разлика от Гърция, където делът на висшистите сред младите безработни е стигнал  зашеметяващите 30 процента, в България и Германия той е под 5 на сто. „Този факт оборва разпространения стереотип, че няма значение какво си учил - важно е за какво те бива“, казва социалният антрополог Харалан Александров. „Хората с високо образование имат повече шансове за житейска сполука - това навсякъде е така. Самият факт, че младежите търсят високо образование, вече ги поставя в графата на активните. Тези, които спират да се борят и да се квалифицират, попадат в ъндърграунда или в групата на лузърите. Наричаме ги „обезкуражени”, но това въщност е нелогично. За да се обезкуражиш, би трябвало преди това да си имал кураж. Факт е обаче, че  много  от  „обезкуражените“ никога не са го притежавали“, обобщава Харалан Александров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 младият

    1 0 Отговор
    Имате предвид циганите май май. Младите българи искат да се трудят, искат със заплатата си да купят жилище с 30-годишна ипотека и да не се притесняват, че ако пропуснат една вноска труда им отива нахалост, искат да си купят нова кола а не 15годишни боклуци. Но няма работа, а дори и да има доходът стига едва за храна. Знам ги аз младите и перспективни българи, наследници на крадливи управници как "сами се оправят".Този мързел сред ромите не е от вчера, те така бяха обучени още от тоталитаризма, че видиш ли като напраскат 8 чавета и от детските няма да излиза от кръчмата. А тези от европата да си гледат техните цветнокожи емигранти които дори езика не знаят и са неграмотни, но лапат помощи по 1000-2000Е
  • 2 gaz

    2 0 Отговор
    И какво сега с тия статитистики трябва да ни се набие в главите, че сме млади мързеливи престъпници ли, шом не работим за по 300лв?
    Аз съм на 25г, завършил съм техническо образование и имам 2г опит по специалността, но фирмата, в която работех фалира и останах без работа....... От година търся работа, но нормална работа с добро заплащане не съм намерил все още, може би защото не съм връзкар като някои мамини деца......... Писна ми да вися по бюрата по труда и по сайтовете за работа, започнах да работя на черно и колкото си изкарам си е за мен, няма да слогувам за без пари на някой да си пълни гушата!

    Коментиран от #13

  • 3 Osman Pasha

    0 1 Отговор
    От 20 години съм европа и взимам 1200 Е безработи пари е от време на време работя за заблуда на врага.....
  • 4 професия безработен

    12 1 Отговор
    Марийке айде с тебе да отидем в произволно избрано бюро по труда и да видиш какво се предлага. В бг работят само пенсионерите и държавните служители. Частния и дребен бизнес не съществува.. А за държавна работа трябва да се наведеш и да вържеш малко обувки. Пример субсидията за една крава е 200пв.НО трябва да си регистриран земеделски производител. Сиреч трябва да дадеш 500 за осигуровки и здравни. Съвет към всички пълна абдикация от държавата не плащайте нищо. Парите от вашите данъци отиват при държавните паразити.-
  • 5 optimista

    7 1 Отговор
    до номер 4 колега напълно те подкрепям за това което казваш точно си е така радвам се че поне един човек мисли нормално и го казва както си трябва и както е от имаш един голям плюс,само че е жалкото че сме малко такива тука в бг то
  • 6 Japoneze

    1 0 Отговор
    Gaz,Младият,безработен-много точно казано-поздравления,много добре сте схванали реалната обстановка в Родината.За съжаление,
    никой не мисли за създаване на добри работни места, с добро заплащане.То и бизнес да захванеш- вече е трудно,не останаха млади хора в България-който е останал -мисли да ходи в чужбина-гурбета винаги е бил част от живота на българина но сега -в пъти повече.Само мургавата напаст е проблема!
  • 7 ahaha

    1 0 Отговор
    дотук прочетох 6 абсолютно вярни коментара, всичко което е написано изчерпва темата. имам само едно желание, един евродепутат да дойде в някой малък град в бг и да се запише в бюрото по труда, да го пратят овчар за 100лв на месец и да му искат медицинско от лекар при наемането ( 20лв) да му искат още един куп неща и сертификати за офчарската кариера, после да не му платят дори заплатата и да живее под наем за 300лв и да плаща ток 200лв, да го видим дали ще има пари за ядене?
  • 8 професия безработен

    1 0 Отговор
    Безработицата била особено силна по селата. Ми в София какво е. Фризьорски салони .таксиметрови шофьори. адвокатски кантори молове. проститутки и тем подобни измишльотини и простотий. Въобще някой работи ли в тази държава.
  • 9 Адолф Хитлер

    1 1 Отговор
    Каквито са ни управниците такива сме и ние.Каквото повикало такова се обадило.
  • 10 R.I.P. AMG

    1 9 Отговор
    Аз си плащам данаците и много си харесвам България на който не му харесва "довиждане" но спрете да се оправдавате с оправляващите политици всеки от вас ако е на тяхно място (включително и аз) ще смуяе да пръсване, в България има работа и пари за всички просто сме толкова мързелив народ, че повече няма на къде!!!
  • 11 булгаристан

    1 1 Отговор
    Българите не обичат да работят циганите са мръсни и неси сменят гащите 3-4месеца а турците работят 12часа за 300лв в турски фабрики от турция и събота и неделя само пият до кома а пенсионерите се самоубиват или ги разкъсват бездомни кучета.А управляващите си увеличават тлъстите шкембета със свинска сланина
  • 12 Антон Дачев

    2 1 Отговор
    а ти "булгаристан" си ш...н турчин.
  • 13 The Bear

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "gaz":

    Доколкото разбирам, статията не визира хора като теб. Въпреки това смятам че добре описва действителността в България, въпреки че звучи много тъжно и обезнадеждаващо...... Това положение според мен се дължи на алчността на тези които имат някакъв работещ и добре печелещ бизнес и намесата на политиката в бизнеса. Т.е. - това че не можеш да имаш добре печелещ бизнес, ако (в общия случай) не си във връзка с някоя политическа партия от "обичайните заподозрени", ако имаш - задължително си в някаква схема, която ти взема голяма част от прихода отиващ директно в "сивата икономика на партийните джобове", но в същот време ти остава доста да живееш охолно и да си покриваш разходите..... Такива работодатели, въпреки често големите си възможности за добро възнаграждение на подчинените се възползват от безработицата и дават на служителите си мизерни възнаграждения - 200-300-400 лева. А самите "шефове" не знаят какво да си правят парите - ни ги влагат в нов бизнес или разширение на стария, ни успяват да ги похарчат въпреки разхищението на което се радват. Няма я човечността и етиката - царува алчността.... Имам много примери. Посочвам един - шеф на 6-ма човека им дава по 700-800 лева на месец, купува "нова" служебна баничарка за дълги пътувания от 3500-4000 лв без климатик, хората работят като роби и се пържат в жегите, за да може на "шефа" да му остават по 30000-40000 бона за семейството ..... ба. тва семейство!
  • 14 qqqqqq

    1 1 Отговор
    Всичко тръгва от управлението на държавата и от самите хора в нея. Държавата трябва да натисне работодателите да вдигнат заплатите, ама не става защото бизнесмените управляват държавата. От другата страна работниците, ако една седмица вдигнат общо държавна стачка и не отидат на работа, работодателите ще клекнат. Работниците трябва да се научат да продават труда си. Трябва работодателя да се научи да спазва правата на работниците. От работниците зависи да ли една фирма ще фалира или не.
  • 15 Бай Гън

    3 1 Отговор
    Никой работодател или власт имащ в тази държава не желае да се вдигат заплатите.Правят се рамкови споразумения определя се някаква заплата и хайде на работа.Работодателите се оправдават с рамковите споразумения за да не вдигат заплатите.Държавата си затваря очите.Синдикатите спят.Целово се гонят чуждите инвеститори за да не вдигат летвата.Всички се оправдават с кризата а милионерите се увеличават.Истината е че всеки иска да му работиш без пари.Ако се опиташ да кажеш нещо отговорът е -10 човека чакат за твоето място.Ако искаш.
  • 16 Ильо войвода

    1 3 Отговор
    Вместо да ревете, станете работодатели и давайте огромни заплати на мързеливци като вас.
  • 17 Станко Тодоров

    1 3 Отговор
    ДА ГО Д....Т КОМУНИСТИТЕ.ПРЕЗ ........... МИ Е КОЙ щЕ РАБОТИ.АЗ ИМАМ ПАРИ ЗА 20Г НАПРЕД.
  • 18 ОТРИЦАТЕЛНО

    1 2 Отговор
    Как може такова отношение, я си мери приказките малко (към автора). Една от любимите ми поговорки е "амбицията е последното убежище на неудачника". Оазиса за провинционалистите е в големия град, където комунистическите им родители им промиват мозъците че трябва да се работи. Аз не съм рожба на комунизма, нямам нужда от работа, имам пасивен доход и искам да бъда производителен всеки ден като разполагам сам със свободното си време, а не да съм офисна пиявица зависеща от заплата и да лижа г.за на шефа и да се занимавам със задкулистни интриги на работното място и да доноснича колеги като в замяна се издигам в службата, не мерси, представата ми за лоялност е друга. И преди да ми сложите етикет "нямащ нито един ден трудов стаж през живота си" ви опровергавам веднага, освен това имам висше образование магистър и си знам цената и точно лошите условия на труд ме държат от другата страна на барикадата, а вие си продавайте като проститутки квалифицирания опит, знания умения и изкачвайте стълбата на успеха. Вземате ли предвид че пазара на труда се управлява от некомпетентни и субективни HR-ки и че всяка втора фирма експлоатира персонала си. Побеснявам когато някой ми държи сметка че не работя и че съм ощетил икономиката с 4000 лв. годишно, особено ако е прост човек като премиера. Когато спрях работа, научих стойността на парите, знам доста за това как се създават, от къде идват, при какви обстоятелства се обезценяват и как се натрупват богатства. Днес си жената която си мисли, че всичко е възможно и всичко зависи от нея и до голяма степен е така (с изключение на това че не виждаш риска от заобикалящата те среда извън ядрото, защото си във него), но утре оставаш без работа, защото закона за свободата на словото се променя, биваш изхвърлена на улицата с невероятна житейска история за разказване как трудът ти е недооценен. Сега всичко е наред и си в ролята на съвременна модерна жена по професия - драскачка и "момче" за всичко, когато има работа и е напрегнато, чувала си термина консуматорско мислене, но трябва на всяка цена да си купиш нови стилни обувки имитации като тези на Кейт Мидълтън. БЕЗРАБОТЕН СЪМ, ЗАЩОТО ТАКА ИСКАМ, СЛЕДОВАТЕЛНО ПРЪСНЕТЕ СЕ ОТ ЯД. Имам цялото свободно време на света и не съм жертва на модния службогонски дрес код. Сигурен съм че никой не го интересува как живея и какъв е стилът ми на живот, та аз трябва да съм от групата на загубеняците ще си кажете. Така ще бъде докато гледате тоук шоута с "успели" хора, не виждате по-далече от носа си и стоите далече от наркотиците и опиятите, защото те са нещо зло и водят до зависимости. Вярвайте в християнството и в библията и освещавяайте всяка икона или кръст които си купувате.

    Коментиран от #27, #38

  • 19 Мартин 123

    1 2 Отговор
    Ако имаш акъл за 5ст можеш и има начини да работиш за СЕБЕ СИ на село и да изкарваш по добри пари от работещ в големия град !!!Така че както казва колегата да го духат бедните , това се нарича естествен подбор по умните оцеляват
  • 20 бай Георги

    1 2 Отговор
    Това е най-голямата гавра с българския народ!!!Хем,го обираш,хем не му даваш работа,хем го обвиняваш ,че е мързелив и безделник!Наглост на ен-та степен!!!Дано бог някога даде възмездие!
  • 21 Иван Иванов

    1 1 Отговор
    Да работят за 350 лева ли?Нека гърци и германци бачкат за тези пари.
  • 22 123

    1 1 Отговор
    Ами как да стане, уважаема стара Дама, Европа! От една страна да купуваме, Nivea, P&G, Ariel и т.н. и т.н. и т.н., да ставаме потребители на вносни стоки, а от друга хората да работят. Къде да работят и какво?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 112

    1 1 Отговор
    м....та им на дойче веле,те големите работливци в германия....никой не им дава право да си дават мнението за нас
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Критика

    1 1 Отговор
    Такава статия си отпраскал,че докато стигнеш края си забравил какво си написл в началото.Добрия писател не пише епопеи а кратки сбити и ясни текстове.Ако искаш някой да ти чете памфлетите старай се да ги изнасяш ясни и кратки.Благодаря.
  • 27 Критика

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "ОТРИЦАТЕЛНО":

    За теб се отнася да.Пиши сбито и ясно!

    Коментиран от #29

  • 28 123

    1 0 Отговор
    Много съм съгласна с коментара на `ОТРИЦАТЕЛНО`, стига да не е дотолкова краен в отрицанието си. Действително, свободата да мислиш и възможността да излезеш от орбитата на всеобщата заблуда е уникално изживяване. Дано хората, които чукат на затворени врати, да успеят да видят, че има широко отворени врати, които дават повече простор. Някой, сега не си спомрям кой, бе казал, че човек, който не разполага с 16 часа на ден за себе си /без часовете за сън/ е роб! Нека се научим наистина да живеем по природните закони, а в очите на Европа - няма значение какви сме.
  • 29 ОТРИЦАТЕЛ

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Критика":

    Чети си хороскопа с кафето сутрин без да се затормозяваш! Достатъчно кратък ли бях?

    Коментиран от #34

  • 30 мариян петков

    1 0 Отговор
    наи големия проблем са циганите помощи детски нз си кво ние ги храним тая сган мрасна крадлива да им спрат всякакви пари някои виждал ли е един циганин пред даначното кадето се дава. те са само кадето се взема
  • 31 Анонимен

    1 0 Отговор
    Е защо се очудваме.Това е нормално в България. Държава в която:
    -образованието е докарано до нула
    -на власт са най-големите бандити, подкрепяни от държавата
    -частният бизнес е в ръцете на бивши другари или техните наследници
    -интелигенция и умни,мислещи хора няма.Това беше целта на прехода и всички управници.
    -държавните предприятия са унищожени целенасочено.
    -средна класа няма –унищожена съзнателно.
    -безработните са почти колкото работещите пенсионери
    -корупцията е процъфтяваща.Няма друга такава държава в света.
    -полиция и съдебна власт –ХА-ХА.Няма нито един осъден по знакови дела.
    -едва ли в света има държава с по-неграмотни и корумпирани управници от българските. Това е на всички нива от кметовете до най-висшите етажи.
    -за Народното събрание дума нямам.
    Е как да имаме млади хора, икономика и пари.А собствениците на частни фирми няма какво да ми се жалват.По големи престъпници от тях няма.Лошото е че изход не се вижда или по точно е София и чужбина. Само че до кога братя българи ще я караме така.Хайде да се вземем в ръце и да направим нещо за род и родина.Помислете сами.
    А млади хора простаци и отрепки е имало и пак ще има.Те не са мерило за интелегентноста на българина.
  • 32 тттт

    1 0 Отговор
    Към Анонимен - 31

    Е запетая защо се Учудваме въпросителна ...А млади хора запетая простаци и отрепки е имало и пак ще има удивителна интервал Те не са мерило за интелегентностТа на българина.
  • 33 тттт

    1 0 Отговор
    Пропуск:

    Е запетая защо се Учудваме въпросителна ...А млади хора запетая простаци и отрепки е имало и пак ще има удивителна интервал Те не са мерило за интелИгентностТа на българина.
  • 34 мъни мейкър

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "ОТРИЦАТЕЛ":

    Абе не стига ,че си ръб от класа ами и много философски взе да го даваш.Какъв хубав живот ще ми водиш ти като не бачкаш? Да ти обесня дори крадците бачкат,наркодилърите бачкат,футболистите бачкат,певците бачкат...всички богати бачкат.Няма как да изкараш пари без бачкане....може само чрез наследство или лотарията /1 на милион/. Само простите чалгарчета си мислите ,че ще забогатеете без бачкане....няма как да стане.Имам приятели в сенчестия бизнес -там колко нерви се трошат и там не е лесно. В този живот ако нямаш пари, не може да живееш добре.Така ,че се хващайте в ръце и изкарвайте колкото се може повече....

    Коментиран от #35

  • 35 ОТРИЦАТЕЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "мъни мейкър":

    Колкото по-малко имам, толкова по-малко ми трябва.
    Парите развалят човека мънимейкър, аз не съм от чалгарите.

    Харалан Александров този проблеморазрешавач и "социален нумизмат", абонат на Сорос ще ми говори за мотивация и кураж.

    Лайквайте статията във фейса работохолици. Вие сте бъдещето, на вас се крепи икономиката.
  • 36 EMSKI

    1 2 Отговор
    Труда си има цена,никога не бих позволил на сина ми да работи за 500 лева!!! С висше образование и с перфектен англииски,не казвам че няма работа,но да работи за жълти стотинки за "селски глупак"...не,не!!!! Възниква въпроса ,защо не започне собствен бизнес-в тая държава -не става,само ще загуби инвестицията!!! Лъжем,крием данъци...и така....друг начин няма за оцеляване в тази държава. Не съм богат,но се справям ,нищо не ми липсва,но се кефя ,че не работим за жалки пари!!!!
  • 37 Тодор Нешев

    1 0 Отговор
    Разбира се че няма да работят!Защо не вземат "милите"ни политици да работят на минимална работна заплата,в знак на толерантност с бедният,отруден народ.
    Съвет към младите:
    Границите са отворени,търсете щастието другаде в Бг.няма и няма да има нормален живот близките 50 години.
  • 38 до ОТРИЦАТЕЛНО

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ОТРИЦАТЕЛНО":

    Само искам да знам, как издържаш семейството си, как си докарваш необходия стандарт на живот, прехрата... Кажи и дай съвет, да ми послужи и на мен. Наистина бачкам като изоглавена за да има нещо що годе нормално за ядене в хладилника, за дрехи- ако остане и каквото остане, приблизително по веднъж в годината си досатавям удоволствието да отида на театър, веднъж на кино, веднъж на оперета и на един коцерт, така както гледам средно на 3м си доставям по едно удоволстви и то с билети на промоция... Та кажи ти как успяваш- Моля те дай ми съвет!

    Коментиран от #40

  • 39 до EMSKI

    1 2 Отговор
    След като има висше и знае английски, смятам, че няма да има нужда от твоите съвети- дали ще работи и какво. Ако е достатъчно находчив, кадърен и упорит ще се оправи- пък и трябва да е доста млад. По въпроса за образованието днес тук, сега и в България съм малко скептично настроена. А може би защото съм и доста по възрастна, та все още признавам само няколко Висши учебни заведения, Без частните унита, колежи и измислици, както и такива дето са били на времето водещи- сега се купуват дипломите. На пример има едни нафукани Облякани колежки- цитирам. Завършили някакъв си икономически институт в Габрово- дето не го бях и чувала. Напудрени с перманентен грим, подкъсили се показвайки пеперудки и големи дикултета показвайки масонските дворци- как ли са назначени? Сигурно с въпроса- Хубави крака имате, кога отварят? Не го казвам със злоба и завист към младостта, а защото нямат никаква ценностна система. Как така се стигна до това положение- никой и никога не уважава, дори и в къщи родителите си не уважаваме... за жалост... Хубава вечер и лека нощ!
  • 40 ОТРИЦАТЕЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "до ОТРИЦАТЕЛНО":

    Като не мисля за пари. Когато мислиш за пари, не мислиш за нищо друго. Радвай се на живота, излез от този коловоз в който си влязла. Когато бачкаш като вол, и си с тази нагласа се превръщаш във вол. Ако смениш нагласата си, ще промениш и очакването си, ако гледаш на себе си като на творец, без значение с какво се занимаваш, не би трябвало да очакваш пари в замяна на творенията си, а някой който да ги забележи и оцени, т.е. погрешно е да се чувстваш като хамстер въртейки безсмислено колело в аквариум. Изправи се пред шефа си и му поискай повишение, притисни го до стената. Докажи му че кадрите решават всичко и нека той да ти играе по свирката веднъж. Кажи му че не те интересува конкуренцията и ти заслужаваш повече. Не гледай на моя начин, като на спасение, няма универсална формула, съдбата на всеки човек е различна. Промоциите са за бедните, ако искаш да забогатееш, тръгни от себе си. Нещата които се случват в теб.

    Коментиран от #47

  • 41 Гost

    1 1 Отговор
    ХАхахах тва за селата ме накефи и е пълна истина.6те се оправим когато не хората с вис6е ми взимат по 800 1000 лв,а когато обикновенния селски човек както казаха по долу без вис6е взима тия пари.Не може всички да сме ви6исти и 6ефове.Ама няма стра6но БГ така и няма да се оправи.И ако тия тъпаци управниците 4акат младите да почнем да се плодим кат зайци при заплатки от 300 400 500 лв хахаха.Не ергени по селата 6те има ,ами и те 6те из4езнат.
  • 42 Българин

    1 0 Отговор
    Така е защото клекнахме на глупавите американци,те подкупиха българските предатели,които направиха уж ДЕМОКРАТИЧНА революция,подлъгаха народа,че всичко ще е по добре и.....започнаха да унищожават всичко в България . Най напред армията,че да неможемда се отбраняваме,после икономиката,за да нямаме производство и естествено работа, по кадърните ги вземаха да ги използуват в тяхната икономика защото техните са доста глупавички,пробутват ни разни затворници и наркомани от Англия като им плащат за да живеят в България,унищожиха ни животновъдството и зеленчукопроизводството кото подбиха цените и...увеличиха броя на данъците и цените на всичко2и хайде живей.Аз предлагам,всички да си помислят хубаво искат ли България да я има,и докога ще ни управляват ЕВРЕИТЕ.
  • 43 ivanov

    1 0 Отговор
    ами как няма да има безделници аз съм на почти 39 а не ме вземат дори като складов работник в магазини сба а там има текучества и има далеч по стари от мен на касите и щандовете аз съм младолик и в добро здраве кажете сега това какво е ако не дискриминация и като ги питаш даже не ти казват причините нито условията за длъжността.
  • 44 хххххххх

    1 0 Отговор
    Тази ,,американски тип,, свободия е кръстена демокрация.
    Тя е създадена,за да се управлява лесно обществото,а глупаците си мислят,че струват нещо и имат някакви права.
    Единствените права, които имат е да се друсат,да ги ч.кат и да умрат.
  • 45 бате борро

    1 0 Отговор
    Ах БГ.от както си спомням че съм на земята.знаех че ще следвам за електроинженер като бащата.учих 4 год МЕИ но не ме кефише.Записах маркетинг в УНСС и завърших икономика.И най интересното е че сега съм собственик на строителна фирма.Ще кажете че няма нищо общо строителството с другото кооето съм следвал.Има голяма полза.но най голямата полза са приятелствата които се създадоха докато учих в софия.П.С считам ,че високия процент на младите безделници се образува в основната си част от Ромите.,а те са 50% от младото население.Отчайващо е положението.затова правете много деца.аз засега имам 3.

    Коментиран от #48

  • 46 Красимир Лазаров

    1 1 Отговор
    Бих коментирал както казва моя голям приятел "Франк кайт райт": В устата. Не разбрах държавата какво плаща и на кой? Да може би на ромите дето се водят социално слаби и да аз влизам в категорията на "безделниците'' ама никой нищо не ми плаща ш..ната ми държава незнае жив ли съм умрял ли съм с какво се храня обаче ми чака осигуровките чака да си плащам данъците. Нормално е хората да търсят килипиря както се казва защо да се гърчиш по цял ден за 300 лв? Само провокации виждам по цял ден Батенцето си ходи да реже ленти с по две ножици каде отиваш БългариО моя съвет е напускайте кораба потъва.. докато се даваме да ни газят ще работим за без пари и ще гледаме американската мечта в очите на политиците, който ни я окрасяват с шоколад и бонбони, но чакай малко това не е шоколад това е ВАЗЕЛИН.
  • 47 до ОТРИЦАТЕЛНО

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "ОТРИЦАТЕЛ":

    Приятеля, така може да разсъждаваш само ако нямаш ремалкета след себе си. Ако има на кой или на какво да разчиташ. Ако си на ясно, че с тези там 600лв които вземам си можеш и без тях. Ако си на по- млад от моите 47г. Всеки казвам имам визия, годините не ми личан, хубав/а съм, но е факт, че когато ти видят ЕГН те изкарват в пенси Веднага, без значение колко и какви образования имаш.. Наистина Не знам никакъв език- освен майчиният, но преди години не се наблягаше на това, а когато започна да се набляга- вече имах ремарке и предпочетох да гледам и да подсигурявам него- то сега вече е големичко и пълнолетно, но гледам то да учи и да знае повечко то мен. Гордея се с него де, вледее 4-ри езика без майчиният и не живее в Бг, но все пак гледам поне да може да си идва тук веднъж в годината, че е далечко и билетите са скъпички и пътуването е доста. Така, че живей си живота е хубаво казано, но трудно осъществимо- за жалост.....
  • 48 до бате боро

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "бате борро":

    Да съвсем си прав- образованието е за да те научат, когато ти потрябва нещо да знаеш- как да го намериш. Да създадеш контакти и приятелства. Няма значение какво работиш, дали си инженер като баща ти или икономст, счетоводител, журналист. Важното е да намериш и следваш това, което ти харесва и да си удовлетворен. Радвам се за теб, че успял да видиш най- ценното в живота и да го оцениш. Сигурно и доста труд и енергия влагаш, но поне имаш стимул и дано го работиш с кеф. Желая ти успех и здраве!
  • 49 Ал ин

    1 3 Отговор
    По добре мазоли от лежане от колкото гърбица от работа.А докато потъне кораба ще праскаме покерче.Работата е за будалите.
  • 50 Скарлет Монтани

    4 1 Отговор
    За какво да работя за минимална като мога да продам 50гр. марихуана и да си изкарам много повече ;)
    Работил съм и за минимална но по скоро симулирах работа а шефа беше все недоволен... ем за толкова пари толкова работа
    Предпочитам да крада да продавам наркотици но да си изкарвам 500-1000лв на месец от колкото да работа общак за 290 !!!
  • 51 ВИП АМГ

    1 1 Отговор
    taka e za sajalenie
  • 52 javeel

    1 1 Отговор
    eeeeh bugariio pak tarsim problemite v drugite tipi4no bulgarska 4erta.imalo bezdelnici ste ima oste mnogo kato niama disciplina nito v semeistvoto ,v u4iliste,v universitet ta dori niama kazarma ve4e kak mladite a da se nau4at na red i otgovornost
  • 53 Nikolay Nachev

    1 1 Отговор
    Аз мисля че в България трябва да падне атомна бомба, за да може да бъде всичко сравнено със земята и за да може да започнем всичко отначало.
  • 54 PlimP

    1 0 Отговор
    като плащаш, колко да не умрем, ше бачкам, колко да не заспим !
  • 55 Пирамид Хлътков

    1 0 Отговор
    Егати тъпата статия. Вместо да напишете нещо полезно само простотии.
  • 56 Иво Маслинков

    1 0 Отговор
    Това май е движещата сила на НСР - тежкО на замислилите го.
  • 57 rus...

    1 0 Отговор
    в бг всичко е далавера.работата е далавера,услугите са далавера,сметките са далавера,изборите са далавера.абсолютно никой не е настроен за нещо друго освен за далавера.тъй че ние сме си ние.нема мърдане-вечния български народ
  • 58 EMSKI

    1 0 Отговор
    Златните години 96-99,бонове,раздържавяване и т.н. Който спа тогава,сега работи за 600-800 лв. 7-8 % са умниците,които умело ни манипулираха...сега са милионери,включително и тези,които натрупаха огромни невъзвращаеми кредити!!! Много от Вас си изплатиха кредита за апартамента с една заплата тогава...нима забравихте???? Е,сега плащаме сметката...но си имаме апартаментчета,нали...и некое друго имотче,магазинче или някои цели палати!!! Не може само с рентиерство,трябва да се произвежда нещо..безделниците не са Ви от полза!!

    Коментиран от #60

  • 59 123

    0 0 Отговор
    Май нещо не ми е много ясно - когато някой отива да речем на среща с момиче/ момче, отива на излет в планината, отива за риба или на гости - тогава държавата, циганите и тем подобни - не му пречат. Защо когато става ? за работа, за пари и други - държавата е фактор. Да, до скоро - `89 - беше , но вече сме доста години след и държавата не ти казва какво да правиш - всеки сам трябва да реши. ``Мне вчера дали свободу - что я с ней делать буду``.
  • 60 Ал ин

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "EMSKI":

    Нещо си изпаднал в грешка мъжки.Тези няколко процента не бяха умници просто имаха информация какво и кога ше се случи.И дори и така между тях имаше тъпанари които не можаха да яхнат гребена на вълната.И нека не забравяме колко от тези които си изплатиха апартаментчетата с по една заплата после пак ги продадоха за толкова за да има какво да ядат.И колко тепърва ще го правят.Кризата все още не ни е натиснала истински.Не може да няма какво да ядеш а да живееш в апартамент от 94кв. м.Това го има само в България,но няма да продължи дълго.А относно тъй наречените безделници мога да кажа само дай боже всекиму да може да си позволи да живее като тях ,но за това се иска нюх,усет към живота или както искате го наречете,но е нещо което притежават само най успелите в живота.
  • 61 Пепи

    1 0 Отговор
    В провинцията е ужасно, тъжно, занемарено и безперспективно. Няма живот там, защото всички читави хора се изнесоха. Ще става все по-зле, ако не се инвестира в образованието и подобряването на живота на тези хора.
  • 62 Млад човек

    0 0 Отговор
    Човешкото същество има вътрешен подтик да се труди, да работи и да постигне нещо. Щом тези хора нямат това, значи живеят като животни и заслужават специално отношение, като за животни. Не ги жалете.
  • 63 Гневния

    0 0 Отговор
    Да съгласен съм, че младежите са "Безделници".
    Къде бе Държавата 20 г.? Та сегашните 30 годишни да са се научили на труд и да създават блага за общо ползване?Нямаше Я, управляващите и сега се грижат да създадат комфорт за себе си и членове на семействата си. Няма нови заводи, няма производство, рушат се заводи . Е как да накараш младите да работят като няма къде и няма стимул. Те ще идат в чужбина ,А тук ще продаваме Българската земя на чужди граждани. До там я докарахме да продаваме България и след време от Велика България ще бъдем онова робско племе .
  • 64 marihuana

    0 0 Отговор
    Всички били заминали, нямало млади хора останали....а знаете ли ние младите за кво си говорим докато сме в чужбина? как ще се върнем и колко ще ни е яко и как не осъзнаваш колко ти харесва България, докато не се окажеш на м....ата си с някви английски из..ди, които са не по-малко мързеливи от описаните в статията.. ще си завърша образованието в чужбина и ще се върна в София и докато вие мрънкате колко е скапано и как не ви харесва, аз ще съм най-щастливият човек щото съм си вкъщи...а и си падам непукист щото имам джин в едната ръка и коз в другата..

    Коментиран от #66

  • 65 Невалидната бюлетина

    0 0 Отговор
    Младите „безделници” просто вземат пример от „елита“ на „държавата“. И Александров май се има за един от тях!
  • 66 Japoneze

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "marihuana":

    Тази статия доста разбуни духовете,не ни е лоша младежта чак толкова!Истината е че България още е в преход,не икономически,а преосмисляне на ценностите,начина на живот,това касае най-вече младите хора!Прав си-който не е бил за по-дълго в чужбина,той не е разбрал че всичко не е толкова розово и там!Пожелавам на всички българи да поживеят(разбирай поработят,не туризъм) в чужбина за поне година-това ще промени манталитета им завинаги,ще почерпят опит -ще видят как живеят хората там,има си много плюсове, но и доста минуси,и на тях не им е лесно.Да не говорим за "културата" на тези преуспели нации!
    Колкото до бързо "преуспелите" ни милионери-лоши бизнесмени се оказаха,но пък доста алчни-вярно е че има фирми които могат да си позволят прилични европейски заплати на работниците,но не го правят-знаете какво са правили преди в Европа като е така-но иска истинска организация-истински синдикати!