Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 21:30 6 927 56

Новите дрехи на Борисов

  • бойко борисов-
  • протести-
  • нови дрехи-
  • пастир-
  • коронавирус-
  • пенсии-
  • мерки

Втората вълна на коронавирус вече започна, но Борисов я посреща в нова роля - тази на добрия пастир, благ и щедър с парите на данъкоплатците.

Новите дрехи на Борисов - 1
Снимка: БГНЕС

През пролетта премиерът Бойко Борисов беше строг и угрижен, наесен го виждаме сговорчив и разточителен. През април, когато България беше под карантина, Борисов плашеше, че пикът идва след Великден. Установените със заразата тъкмо бяха надхвърлили 1500. Улиците бяха пусти, пред хранителните магазини имаше опашки. Четири месеца по-късно заразените бяха десетократно повече. Но премиерът вече не отваря дума за нови ограничения. Изоставил е и пролетните хвалби как България е за пример на държави като Германия и Франция, които действали по-меко.

Сега новото кредо на управляващите е, че епидемията е под контрол, здравната система не е претоварена - и е осигурена с необходимото, "абсолютно нищо" не налага повече строгост, а много държави в ЕС предприемат мерки, които "паникьосват другите". По последни данни, България е с 29 503 потвърдени случая и 986 жертви на коронавируса. В болница се лекуват 1500 човека, 74 от които са в интензивни отделения. Според базата данни на Euronews, смъртните случаи са 142 на 1 милион население, което е повече от Германия, за която данните са 118 на 1 милион население (9856 починали), но значително под нивата за Румъния - 306 починали на 1 млн. население.

Нови ограничения ще захранят енергията на протеста

2020 година научи света, че контролът на пандемията е функция от решенията на политиците и качеството на здравните системи. Ако в други държави оценяват лидерите си по начина, по който се справят с пандемията - и рейтингът им е базиран на тези впечатления, в България не е така. Протестите изместиха донякъде тревогата и страховете от Ковид-19 и заредиха обществото и политическата система с напрежение.

Когато месеци наред се чуват настойчивите призиви към Борисов (и главния прокурор Иван Гешев) да подадат оставки заради мафиотизирането на държавата, а междувременно се появяват компромати с пачки евро в нощно шкафче и записи, скандализиращи с простащина, пандемията е избутана на заден план. Страхът от заразяване, въпреки че никой не може да предвиди какъв ще е изходът за самия него, някак се банализира. Инфодемията също допринесе за това.

Премиерът неминуемо си дава сметка, че нови ограничения ще предизвикат по-голяма протестна енергия. От една страна, ще породят съмнения, че управляващите ще се изкушат да злоупотребят с извънредни мерки, от друга - недоволство сред гражданите, които искат да се върнат към нормалността. Ако в България се затворят ресторанти, барове и клубове, както е в Чехия до началото на ноември, или се въведе ограничение да работят до 21:00, както е в Париж и други осем френски града, това ще изкара още хора на улицата. Също и ако бъде наложена мярка за не повече от 15 човека на публична демонстрация или събиране, каквато действа вече в Швейцария - или максимум шестима в Чехия.

Ново затваряне ще е същинска катастрофа и за заведенията, фитнесите, хотелите, казината, макар част от тях да се възползват от намалени от 1 юли т.г. ставки по ДДС заради щетите, които им нанася пандемията. Във виртуална пресконференция за българските медии снощи управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева също препоръча да не се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

Добрият пастир

Сбъдва се прогнозираното от учени и лекари още през пролетта - започна втората вълна, вероятно ще има и трета, а светът постепенно и трудно се приучава да живее с коронавируса. На този фон Борисов играе ролята на добрия пастир - благ и щедър с парите на данъкоплатците. Вече не плаши, както беше напролет, преди да започнат протестите. Великодушен е - по 50 лева на пенсионерите до редовните избори и 5% индексация на пенсиите от юли, детски добавки за всички, независимо от доходите. Чрез Оперативната програма за храни от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се 504 милиона лева ще отидат за подкрепа с храни, хигиенни принадлежности и пакети за новородени. Други 106 милиона от ЕС са за земеделците. С над 340 милиона повече са парите за здравеопазване, а 37% от това увеличение отива за болниците. Догодина те ще получат почти половината - 2.374 милиарда лева, от общо 5.084 млрд. лева бюджет на здравната каса.

За късмет на Борисов мерките за преодоляване на щетите от пандемията съвпадат с предизборните времена. Хем са необходими, хем на всички е ясно, че са подкупи. "Просто всеки човек трябва да усети в България, че държавата в тази пандемия не му говори само за маски и да пази дистанция, а заедно трябва да преодолеем това чудо гадно, което в света се е нанесло", прозвуча при традиционната неделна визита на премиера, този път в кравеферма. Тепърва ще стане ясно дали и полицаите ще получат увеличения на заплатите и най-важното - ще се запази ли 10% данък за доходите на физическите лица или ще се въведе необлагаем минимум и някаква форма на прогресивно данъчно облагане, надежда за което изрази и Кристалина Георгиева.

Ами Ковид-19? Е, ако ситуацията се влоши, Борисов винаги може да смени министъра на здравеопазването.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 elementarno

    62 8 Отговор
    Ренета Инджова: Така е било предвидено - парите да се раздават като дойдат избори

    Коментиран от #27, #53

  • 3 РЪМПЕЗИ

    92 12 Отговор
    СТО ПЪТИ ЩЕ ГО ПОВТОРЯ...ИЗЛЕЗ СЪС РЪКА НА СЪРЦЕТО И КАЖИ ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ И КЮЛЧЕТАТА ЗЛАТО В ЧЕКМЕДЖЕТО...ХОРАТА НА БЪЛГАРИЯ ГО ОЧАКВАТ...АКО НЕ ОТГОВОРИШ ЗА МЕН СИ ЕДНА УТРЕПКА....

    Коментиран от #12, #19

  • 4 АМИ КАТО ИМА

    54 4 Отговор
    ОВЦЕ ВСЕ ЩЕ ИСКА НЯКОЙ ДА ИМ Е ПАСТИР.А АКО ИМА НАРОД ТОГАВА ТРЯБВА ДА ИМА СЛУГА НА НАРОДА.ДРУГОТО Е ПЕРВЕРЗИЯ

    Коментиран от #17

  • 5 един от многото

    62 9 Отговор
    Пременил се Илия , като се огледал , пак в тия. Каквото и да направи си е патологичен лъжец и изпечен крадец.
  • 6 ТаУмВзе

    54 8 Отговор
    Във фактическа Икономическа смърт сме! И не само. Имало един румънски диктатор по Коледа. ОТ НАС СВОБОДА ЗАВИСИ! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ МУТРО ЧЕКМЕДЖИЙСКА!
  • 7 ЕТО ГО

    47 7 Отговор
    С ИСТИНСКОТО МУ ПРИЗВАНИЕ

    Коментиран от #45

  • 8 Затвор

    68 7 Отговор
    Ще е нова национална катастрофа, ако тази престъпна мутра не бъде арестувана и вкарана в затвора!
  • 9 Перо

    20 6 Отговор
    Колкото и да го предпазват създателите на короната,елемента няма да го прескочи с усложнения.
  • 10 Вече

    2 14 Отговор
    Не ме итерисират тея
  • 11 Госあ

    31 8 Отговор
    Много хубав анализ
  • 12 БАЙ Х@Й

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Виж снимката Борисов с лява ръка на сърцето!
  • 13 Тръмп

    37 6 Отговор
    ОСТАВКА! Съд!
    И връщане на откраднатото с лихвите!
  • 14 Бойко

    8 24 Отговор
    Ей тука ви чупя ,драги червени конкуренти .Излиза ,че съм се подготвил с тези милиони ,щото виждам в бъдещето .
    Не ща и да си мисля Корнелия откъде щеше да извади пари да посрещне тоз масраф Ковид 19
  • 15 Дедо Пенс

    29 9 Отговор
    Взимам си парите и пак ще гласувам за БСП ! За тоя никога !!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БАЙ Х@Й

    11 4 Отговор

    До коментар #4 от "АМИ КАТО ИМА":

    Не бъркай пастир (който води на храна) с бербер ( който стриже овцете) !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бойко

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "РЪМПЕЗИ":

    Честно си признавам :

    Коментиран от #44

  • 20 Чук и Гек

    34 6 Отговор
    Бойчо не е никакъв пастир! Той вече се превърна в едно подплашено, все по дебело и ужасено магаре, което го е страх да не бъде схрускано от Кум Вълчан! Но вие със сигурност сте офце, щом сте се примирили това нещо да е лицето на европейска България в края на 21 век!
  • 21 Кую

    29 3 Отговор
    Хемелеон. Ненадминат досега.
  • 22 Генералът

    20 4 Отговор
    Новите дрехи на краля. Но номерата са все същите.
  • 23 Активист на БКП

    20 7 Отговор
    Крайно време е тоя да спре да работи като шофьор и да започне работа като Премиер!!!

    Коментиран от #33

  • 24 Маргинал

    30 6 Отговор
    ТИКВАТА е ЯКО в канала. Трябва само да пуснем водата. ОСТАВКА СЪД И ЗАТВОР ДО ЖИВОТ.
  • 25 Съединението прави силата

    5 4 Отговор
    Намерете разликите :

    Коментиран от #46, #55

  • 26 Tarnovetz

    4 7 Отговор
    Водещите еврейски организации в САЩ към Борисов: Вие сте силен съюзник

    Автор: news.bg

    19.10.2020 20:25:22

    19.10.2020 21:48:16
    Политика

    Прегледи: 1002 Коментари (2)

    Jerusalem – столица на България и EU
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Боко

    11 1 Отговор
    Знае че как затвори пак държавата е аут , хитреца в момента трупа точки пред заблудени останали овце .
  • 29 НЕШО2994

    17 1 Отговор
    Тиквун е затънал до гуша в схеми.Да кажат открито Газпром защо с белуруските работници в Белострумци има и военни .Каква е тази база на наша земя,за която е плащано по 10стотинки.Разкрачен между Русия и Америка в голямо тресавище ни вкара.Дончев и ти защо лъжеш с този газопроект за 4 млрд. от нашия джоб се откупувате отПутин ,че бастисахте Южен поток.Искаме истината подарък на Газпром от България ли е този поток и за нас СРЕДЕН ПРЪСТ.ИСТИНАТА щЕ ИЗЛЕЗЕ ,А ВИЕ СТЕ за затвор.С тези милиарди ,с онези 800000млн.иповече за Южен ,6 млн.народ трябва да живеем доволна.А сега трябва да ходим в Северна Македония,че стандарта им е по-висок от нашия.НЕКАДЪРНИК!ВЪН!
  • 30 НЕШО2994

    11 1 Отговор
    Грешка селото е БРУСАРЦИ,Където лукашенковци строят Турски поток на Газпром ,че Тиквун е длъжник на Путин.И сега ЕВР.съюз и Америка,ако го спрат "млрд наши пари,ще се закопаят.Тайни договори.Дончев и Борисов са за затвор-нищо не доведоха докрай за енергетиката ни и сега измисли 7 реактор.Само ни трошат парите некадърниците.
  • 31 ПАРАЗИТ

    7 1 Отговор
    Обикновено хората КАТО НАШАТА ТИКВА , жертва на тази когнитивна заблуда, не само че взимат лоши решения или достигат до погрешни изводи, но и не разбират, че това се дължи на липсата на достатъчно познания и осведоменост
  • 32 ПАТРИС ЛОМУМБА

    9 1 Отговор
    БОЙКО БИЛ ПРОСТ , АМА ПОГОВОРКАТА Е ,,ПРОСТ НАРОД , СЛАБА ДЪРЖАВА " ТАКА ЧЕ НАРОДА ВСЕ ПАК Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО А БОЙКО НЕ Е ПРОСТ , АМИ Е КРАДЕЦ ТА ДРЪНКА !
  • 33 наистина

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Активист на БКП":

    Да, наистина е крайно време, и е крайно време този като премиер да подаде оставката на правителството си.
  • 34 Обратното

    5 1 Отговор
    броене е започнало. Тик-так и дрън! Вечни няма! Славчо ще ги отнесе с 200 всичките политически светила и куците им партии. Кой каквото могъл - откраднал. Идват нови играчи за лапачката.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 тъпанджия

    7 0 Отговор
    Този пл....дий /МУТРА/ да подава веднага ОСТАВКА.
  • 37 Bg народен

    9 0 Отговор
    Учудваща е простотията на моите сънародници ! Как може да вярват на мутрата тиквоний, че като им подхвърли някакви трохички във финикийски знаци че ще живеят добре ,не няма !Тези милярди левове които ще се дадат за тези 6/7 месеца до изборите ще разбият бюджета и пенсионната система .Главният пожарникар на държавата ,който ни управлява като някаква собственост/той е ПРОСТАК/ по неговите малоумни приказки и действия няма как да ни доведе до нужният прогрес и да ни доближи до стандартите на ЕС.Не се подвеждайте ,гласувайте за промяната ! Без ГЕРБ,БСП ,ДПС,Патриоти-идиоти ,Магарешки.Истината е в младото и образовано поколение.

    Коментиран от #39

  • 38 Мери

    7 2 Отговор
    Току що прочетох данните за Ковид в ЕИП. Стряскащи са. Всеки четвърти изследван е носител на вируса, а починалите са 22-ма. Властта определено нехае и си прави глупави сметчици. Наложителни са мерки, но не глупендърски, каквито бяха през пролетта. Не е необходимо да се затварят паркове и градинки или цели градове, но за известен период трябва да се затворят дискотеки, фитнеси, да се ограничат до минимум спортните състезания на закрито. Отново да се въведе контрол в моловете и хранителните вериги за броя на посетителите. Да бъдат подсилени някои натоварени линии на градския транспорт, защото в пиковите часове хората пътуват не на дистанция минимум, а на интимно разстояние. Призовавам протестиращите да преминат към други форми на протест, напр. подписки по най-различни проблеми. И това не защото смятам, че на открито се заразяват хора, а защото наглеците тях ще посочат за виновни. Нека да мислим сериозно и отговорно.
  • 39 оня с коня

    2 7 Отговор

    До коментар #37 от "Bg народен":

    Призоваваш да не се гласува за Старите Класически Партии,а за "Младото и образовано Поколение".А ИМА ЛИ това "Младо поколение" Партия и КОЯ Е ТЯ?Явно няма,защото ако имаше,Ти щеше да я кажеш коя е.Е КАК тогава да гласуваме за това "Младо и образовано Поколение",което е БЕЗПАРТИЙНО,т.е. Аполитично?

    Коментиран от #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Трол

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "оня с коня":

    Да ти кажа Кобилкин, младо и образовано е това, което може да прави разлика между унгарското и българското знаме. Младо и образовано е това, което не пита какви са тези мигачи до калниците на американските автомобили. Който не прави разлика между знамената и не знае за изискването автомобилите за Щатите да имат "американските е задължително да имат габарити отстрани на колата" това е просто "оня с коня"!
  • 42 мусайбе

    6 0 Отговор
    - Бабо, знаеш ли какво е "социална мрежа"?

    - Ми, щом е социална, значи е нещо за бедни!
  • 43 ампили куку

    10 0 Отговор
    Казват, че който може да прави нещо, е професионалист. Който не може - учи другите как да го правят. А който не може и двете, става шеф.
  • 44 лап дудук

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бойко":

    Демек не меже да се гепи от камерите..!Те за това при Тошо беше арно и всеки ,,беден,, си построи вила,разбираш ли.?!
  • 45 Той е

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ЕТО ГО":

    Е, това вече е истинския, Бойко Методиев Борисов, най- после да му
    дадат, истинска длъжност, като "Главен Пастир "не само на "Главбулгарстрой" и" Цветелина Банк" и други педестина фирми близки до стадото...
    Измъчиха "овчаря" с титлата "Премиер" !!!
  • 46 Не съгласен

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Съединението прави силата":

    Нещо си си объркал по отношение на снимката с Радев.
    Не отговаря на твоите желания, "сори Майкъл "???
    Добре е да имаш партия ,ама да пишеш глупости , не става!!!
  • 47 аз съм Веска

    6 0 Отговор
    КОРОНАВИРУС , ПОЛИТИКИ !?!
    ВИЖТЕ КАК СА МУ ВДЛЪБНАТИ СЕНКИТЕ ПОД ОЧИТЕ. ДЕХИДРАТИРАН .
    ВСЕ СЕ Е ОПИКАЛ ....
  • 48 аз съм Веска

    4 1 Отговор
    БИБИ ХВАНАЛ КУКАТА ПРИ СТАДОТО ...
    ООО , САМО ЩЕ СИ МЕЧТАЕШ,ТОЧНО ТАМ ДА Я ХВАНЕШ ....ОТ РАЗ .ТАЗИ РАБОТА ЗА ОВЧАРИ НЕ Е ....

    Коментиран от #49

  • 49 наполити

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "аз съм Веска":

    трудно ще се отървем от мафиотите!
  • 50 Аз Ти Той

    0 1 Отговор
    Когато се завърнал у дома блудния син, баща му го посрещнал с богата трапеза ,а брат му се разсърдил.Отговора на бащата бил- брат ти се поучи от грешките си и поиска прошка От там на сетне блудният син бил различен и поел отговорност за действията си.🤔
  • 51 ПАРАЗИТИ

    6 0 Отговор
    БОЙКО Е НАГЪЛ ПАРАЗИТ И КРАДЕЦ ! ТОЙ Е КАТО КОНСКА МУХА !
  • 52 Чавето

    4 0 Отговор
    Тоя вече заприлича на един затъпяващ и ушмулен ром...на цигански език се казва - "гряца мануш"-отвратителен човек...гнусотия...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Нестава

    1 0 Отговор
    С Две думи кърлеж ама и кърлеж пада като се уяде