ФАКТИ.БГ

Защо са толкова много безсимптомните, заразени с COVID-19

Обезпокоителна реалност - нямаме представа кой от нас разпространява болестта

Публикувана: 23 Октомври, 2020 16:00
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 11183
Защо са толкова много безсимптомните, заразени с COVID-19
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Данните за COVID-19 включват обезпокоителна реалност: нямаме представа кой от нас разпространява болестта.

Около половината от неволните „разпространители“ на вируса се чувстват добре до няколко дни преди да проявят прословутите симптоми на кашлица, треска и умора, но дотогава те може вече да са заразили множество хора. В същото време още по-неуточнената група заразени с коронавирус индивиди, които остават безсимптомни, представляват 40% от инфекциите в САЩ, според оценки на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията, съобщава National geographik, цитиран от БГНЕС.

Но още по-дезориентиращият въпрос е защо тези две групи - пресимптомни предаватели и асимптоматични случаи, са толкова чести. Други вируси, като грип и настинки, също се разпространяват безшумно. Но изключителната неуловимост на вируса, който причинява COVID-19, затруднява контрола.

Част от проблема е липсата на знания за това как се проявява болестта. Знаем, че възрастните хора, затлъстелите и страдащите от други заболявания като астма или диабет са по-склонни да развият тежка форма на COVID-19. Но тези, които са заразени и въпреки това избягват най-тежките симптоми на вируса, са най-трудни за тълкуване.

Изследователите се опитват да проучат биологията на тези случаи и да разработят свързани модели за прогнозиране на разпространението на COVID-19. Последните данни показват, че може да е комбинация от генетика, възраст и индивидуалност на личната имунна система, която определя дали инфекцията ще се развие в лек или почти незабележим случай.

Най-голямата трудност при изучаването на асимптоматично предаване е възможността да се разбере колко често се случва, тъй като субектите, които нямат оплаквания рядко се подлагат на тест.

И дори в страни, които са провели обширни тестови кампании, като Китай и Исландия, е било трудно да се получат надеждни данни. Една от причините е, че изследователските проучвания не следят пациентите достатъчно дълго след теста, за да се види дали те развиват симптоми по-късно.

Ново проучване, публикувано в Nature, изчислява, че в Ухан, Китай, 87% от инфекциите не са открити в началото на пандемията, тъй като здравните работници не са знаели за безсимптомното разпространение.

Що се отнася до хората, които не показват никакви симптоми, все още не е ясно колко заразни могат да бъдат те, тъй като изследователите изпитват трудности при документирането на предаването на вируса. CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията) изчислява, че заразността на асимптоматичните случаи е 75% в сравнение със симптоматичните случаи, като предупреждава обаче, че тази оценка се основава на доста неясно познаване за разпространение на вируса, или по-скоро на несъзнателно изпускане на вируса в атмосферата от заразените субекти.

Може би за начало асимптоматичните индивиди носят намалено вирусно натоварване или имунната им система се държи като тази на прилепите.

"Прилепите имат тези вируси, но те не развиват болестта. Изглежда, че имат имунен отговор, който им позволява да победят вируса", каза Стенли Перлман, професор по микробиология и имунология в Университета на Айова в Айова Сити.

Тези теории биха могли да хвърлят светлина върху новите китайски изследвания, показващи, че асимптоматичните индивиди имат по-слаб имунен отговор като цяло и произвеждат по-малко антитела, едно от защитните оръжия на имунната система.

Изследователите също се опитват да разберат кои субекти са най-вероятно "невидими" случаи на COVID-19. Всъщност най-сериозните форми на този вирус изглежда щадят най-младите, според анализ на близо 17,3 милиона медицински досиета на британски пациенти, който свързва опасността от смърт поради вируса със старостта.

Говорейки за тежките форми на заболяването, "най-определящият показател несъмнено е възрастта", казва Пол Сакс, клиничен директор на инфекциозното отделение в Бригам и Болница за жени в Бостън и професор по медицина в Харвардското медицинско училище. Но причината не е просто в по-доброто здраве на по-младите. Според една от теориите най-уязвимите субекти биха имали повече ACE2 рецептори или клетъчните "врати за достъп" за коронавируса.

В сравнение с младите хора, възрастните имат повече ACE2 в тялото, а също и в лигавиците на носа, една от първите точки на контакт с вируса. Затлъстелите лица също имат по-голям брой от тези рецептори.

Друга теория, която се налага, е, че младите хора обикновено са по-изложени на вирусни респираторни инфекции, така че ако се заразят с вируса COVID-19, това е по-малко опасно.

"Излагането им на множество коронавируси им осигурява частична защита срещу COVID-19," казва Сакс.

Преработена, но все още непубликувана статия, публикувана в Nature, подчертава, че хората, които са се възстановили от някои видове коронавируси, може да имат вече съществуващи клетки с памет, които или предотвратяват опасността от COVID-19, или го ограничават до лек случай.

Други изследвания показват, че асимптоматичните индивиди могат просто да имат по-голям генетичен късмет. Някои хора имат вариации в гените ACE2, които ги правят по-уязвими към шип протеина на вируса COVID-19 или по-склонни към възпаление, което оставя белези в белите дробове, или имат стеснени кръвоносни съдове, което утежнява болестта. Ранните доклади от Италия и Испания показват, че някои кръвни групи увеличават риска от хоспитализация, но по-големи проучвания, направени наскоро, противоречат на тази теория.

Хората с други известни заболявания също могат да ги предават безсимптомно, но това обикновено се пренебрегва от учените, тъй като проучванията обикновено се фокусират върху най-тежко засегнатите.

Проучване в целия ЕС от 2019 г. се стреми да документира това невидимо разпространение.

„Това е тема, която е обект на дебати в продължение на много години“, казва Бен Каулинг, професор и ръководител на секция по епидемиология и биостатистика в Училището за обществено здраве на университета в Хонконг „За грипа инкубационният период е един до два дни. Предаването настъпва бързо и повечето случаи са леки. Много е трудно е да се проследи как заразените субекти са били заразени ".

Въпреки трудностите при проследяването на предаването на COVID-19, Каулинг казва, че 14-дневният инкубационен период на коронавируса е дал на медицинските специалисти повече време да свържат точките и да проследят асимптоматичните случаи. Един забележителен аспект обаче е, че някои хора, след като бъдат информирани, че са заразени, признават, че всъщност не са напълно безсимптомни.

„Когато бяха попитани за симптомите, които изпитваха, те осъзнаха, че се чувстват особено“, казва Каулинг „Има сива зона, където сърбежът в гърлото или главоболието може да са симптом на инфекция или просто последица от нощ, в която не сте спали добре“.

Това объркване относно класическите симптоми на COVID-19 не е изненадващо, като се има предвид, че списъкът продължава да расте. Сега той включва загуба на вкус и мирис, обриви по пръстите на краката и дори стомашно-чревни разстройства като гадене или диария. Скорошна статия в „Nature Medicine“ посочва, че дори хора, които нямат симптоми, все още могат да претърпят увреждане на белите дробове.

С други думи, това, което изследователите са смятали за истински асимптоматични случаи, всъщност може да бъде пауцисимптомно - тоест случаи, при които малкото симптоми са толкова леки, че са почти незабележими.

„Те са леки заболявания, които ви карат да се чувствате не в пълна форма, но не ви карат да мислите за инфекция с COVID-19“, казва Лорън Ансел Майерс, професор по интегрирана биология в Тексаския университет в Остин, която изучава модели на болестите.

По-доброто опознаване на тази сива зона може да бъде от основно значение за ограничаване на разпространението на вируса.

„Би било важно да разберем, че леките симптоми са често срещани, за да можем да идентифицираме и изолираме субектите по-бързо“, казва Майерс. "Ако има по-малко истински асимптоматични случаи, отколкото смятаме, това може да има огромно въздействие върху нашите прогнози и отваряне на политиките".

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Логично
1 Отговор
Като си подушиш пръднята значи нямаш ковид деветнадесет

Коментиран от #8, #26


Оценка:
-10 +60

статист
2 Отговор
Е, все едно питате, каква е разликата между това с 120лв у джеба, или със скъсан джоб. Интересът клати феса.

Оценка:
-4 +33

др Гей Билтс
3 Отговор
Това със безсимптоматиката е хитроумна залъгалка, да нема разминати с шота. Ще викате, абре нищо ми нема бре, не видиш ли, а синята каска ще вика найн, дай дупарлягата.

Оценка:
-6 +40

Демек
4 Отговор
Демек нямаме никаква идея какъв е тоя вирус, ама май всички сме болни от него.. Или ще боледуваме. И ще развием имунитет.. Или пък няма да развием имунитет. И е най-вероятно да мине безсимптомно, освен в случаите, в които развием симптоми. Ама тогава ще се оправим, ако не умрем. И после няма да се заразим пак, освен ако не се заразим, ама пък няма да се заразим, щото ходим с маски и навън.. Освен ако не се окаже, че те не действат.. Тогава се връщаме отначало

Оценка:
-2 +96

Бдж
5 Отговор
Нямали да стане пет часа да си ходя, че ми писна от простотия не се издържа вече.

Оценка:
-2 +39

tester1
6 Отговор
"Би било важно да разберем, че леките симптоми са често срещани, за да можем да идентифицираме и изолираме субектите по-бързо“, казва Майерс". Явно целта е всеки да си премине през изолация и ДНК тест, а защо, може би ще разберем на по-късен етап

Оценка:
-2 +33

гост
7 Отговор
Според тоя американски професор ,40% са Батман или негови родственици. Щом имат имунен отговор на прилеп .Ами айде де, професори ,доценти, по вирусология,имунология, молекулярна биология, всичкология...един вирус ви разиграва една година. Хвърляйте си дипломите в морето ,по един камък на вратлето и след тях.

Оценка:
-5 +25

Грейс
8 Отговор

До коментар #1 от "Логично":


Прав си! Мой много близък роднина изгуби обоняние и вкус. Направи си тест, оказа се оиложителен. Да чукна на дърво след 7 ден започна възвръщането, но бавно. Няма други симптоми, но пие бронхолитин профилактично, на местоработата му всички са дали отрицателен тест, сега работи от вкъщи, чакаме да минат още 7 дни, за да бъде преслуша и евентуално сниман да се видят как са дробовете. Млад е ходи по тук, по там което е нормално за възрастта му, но не се е събирал с "настинали". Ако не знаеше за тези симптоми, ами нямаше да се изследва. Страшно е, когато се касае за много близък.

Оценка:
-6 +8

Ковид паника
9 Отговор
Дoц. Мaнгърoв:

"Плaшим нaceлeниeтo!
Никoй нe e кaзaл, чe нямa вируc.
Но тoй e пo-мaлкo oпaceн, oт ceзoнния грип!"

Борисов:
"Ако не носите маски на публични места,
ще бъдете глобени с 300лв."

Да, но...
Закон за бурките и фереджетата:
"Ако на публично място, прикривате части от лицето си,
ще бъдете глобени с 200лв."

Такъв Параграф 22, за да тероризира българите,
може да измисли само Борисов.
Въпреки, че вече никой не зачита нелегитимният премиер!
Вече демонстративно не се носят маски!

Да, но...
Българският Лукашенко ще добута мандата!
И отново ГЕРБ и Борисов ще фалшифицират изборите по лукашенковски!
С над милион фалшиви избиратели "мъртви души"...

Оценка:
-7 +27

Дълбоко Виждащ
10 Отговор
И Стигнахме до под...Крушата!Ако малко от малко не сте хипнотизирани от професорите,ще разберете-Ваксината не може да предпази от заболяване тези,които са застрашени!За тях ще трябва антидот!Ще мине време докато се поусетите,че това е е перфектно Биологично оръжие атакуващо определен генотип!Както бг-властимащи са нИщожно малки за господарите си ,така и генотипът на населението на Тази земя не интересува ни най малко-тази частица от вирус носеща нещото....

Оценка:
-5 +9

699
11 Отговор
то всеки лекар ще ви каже, че имунната система на децата е по-слаба от тази на възрастен (на средна възраст), но нейсе...Та интересно как тоя вирус не засяга деца...

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +10

АНОНИМЕН
12 Отговор
Документирано е за първи път коронавирус по пилета през 1930 година! По хора - 1960 година! Колко ли коронавируси са минали като грипове оттогава!? Инфoрмaция oт CЗO - 1234 мутaции нa КОВИД 19 рeгиcтрирaни дo крaя нa юли 2020! Кoлкo ли ca ce рaзцъкaли дoceгa?! Кoи ли oт тия 1234 мутaции ca в oбръщeниe мeжду хoрaтa ceгa?! Кaтo дoбaвим и странното грипоподобно заболяване c тeмпeрaтурa, пoвръщaнe и дриcкaнe кaртинкaтa cтaвa кaтo риcувaнa oт нaчинaeщ худoжник-eкcпрecиoниcт!
Oбaчe CЗO oбърнa пaлaчинкaтa и кaзa, чe нe прeпoръчвa зaтвaрянe кaтo нaпрoлeт! И ceгa кaквo?!

Коментиран от #13


Оценка:
-0 +13

АНОНИМЕН
13 Отговор

До коментар #12 от "АНОНИМЕН":


Добавка : бройката 1234 ми се видя странна?!

Оценка:
-0 +3

айде стига бе
14 Отговор
М...цата ви лъжлива! Няма такова понятие като "безсимптомни носители".Има "КЛИНИЧНО ЗДРАВИ". А дали са носители,разпоредители,лъжеучители....Господ ще ги съди!

Оценка:
-0 +16

изтрезнял
15 Отговор
Не се хабете повече!Ясна е целта-ваксинация!Само че,"ваксинация"е името на операцията,а ефекта и няма нищо общо с класическото ваксиниране!

Оценка:
-1 +13

ГРИПА
16 Отговор
ТУ ГО ИМА, ТУ ГО НЯМА, ЩО Е ТО, ИЗМАМА

Оценка:
-1 +5

смех
17 Отговор
по толеми глупости не бех чел! най богатите не се осъзнали? май най тъпите джурналя, А?

Оценка:
-0 +1

Вашите коментари относно това?
18 Отговор
"Прецизната апаратура не е налична в амбулаторната практика. Тя е налична само в две болници в България. И тук пак опираме до политиците, които окастриха здравеопазването, окастриха специалностите, неразбирайки необходимостта от тях. И сега попаднаха именно в това блато..."

Нашето здравеопазване трябва да бъде много сериозно реанимирано – категоричен е д-р Коста Костов.

Оценка:
-0 +2

хмм
19 Отговор
В човека има много вируси и бактерии които не влияят на здравето му. Това значи ли че е заразен с тях?

Оценка:
-0 +10

Матей
20 Отговор
Ми и при грипа е така бе ,Омбре.Докато те втресе заразяваш десетки или стотици,те пък хиляди.Грипа може да е с къс инкубационен период,но затова пък е остро заразен,а в някои случаи с тежко протичане и опасен за живота.Имаше и грип с температура до 42 градуса,при които се губи съзнание и се издъхва,не виртуално.А тука ми дрънкат за някаква настинка,опасна само за престарели и с куп хронични болести.Хайде,холан,остави!

Оценка:
-1 +9

Ковид милионер
21 Отговор
Покрай тази паника ,цели контейнеровози напълних с бали от пачки,а като пуснем едни особени честоти от 5джи ,като закипят,тия ми ти алвеоли,вече няма да има безсимтомни,хич.

Оценка:
-1 +2

Нямам срам
22 Отговор
Тия на идиоти ли ни прават ... При вирусите както и при грипа можеш да си само преносител.
Най простия пример Спинът доказано е че цял живот можеш да живееш с Хив без да те засегне но да пренасяш вируса

Оценка:
-0 +1

666
23 Отговор
1 година мина и още не знаят как се разпространява,меко казано - смешно.........ако не ставаше въпрос за едни пари за усвояване

Оценка:
-0 +7

Пропорция
24 Отговор
Защото, броят им е правопропорционален на измамниците !

Оценка:
-0 +0

Как беше
25 Отговор
"Аз знам, че нищо не знам!"

Оценка:
-0 +0

НАПУТАКА МУСАСАКА
26 Отговор

До коментар #1 от "Логично":


Когато усетиш киселия вкус на орхидеята на езика си, значи си здрав и тогава удриии, лижи, лижиии

Оценка:
-0 +0

Вицоландия
27 Отговор
Преди няколко дни имаше публикация посветена на прословутите PCR тестове, които всъщност май се оказват една голяма измама, чрез която в момента се точат милиарди. При това положение не е трудно да се предположи, че при т.н. безсимптомни всъщност въобще липсва заразяване, независимо, че PCR теста е положителен.До колкото разбирам от множеството публикации, PCR констатира по принцип вирус независимо дали иде реч за Ковид, грип или бог знае кво. Като се вижда в сезона на грипа май болни от грип няма, а и сумите които получаван болниците са доста по сериозни. Имам познат фелдшер към бърза помощ, който ми е казал, че е достатъчно да превозят един болен от Ковид в месеца за да получат надбавка от 1000лв. Ер те там е разковничето.

Оценка:
-0 +1

Антон
28 Отговор
Целия проблем идва от това, че въпросният вирус се разпространява предимно чрез медиите.

Оценка:
-0 +5

фотоУВЕЛИЧЕНИЕ
29 Отговор
Истинската зараза при нас се нарича ГЕРБ и се разнася от БОЙКОВИЗИРАНИ вирусоносители ! КовиД19 ще си замине , а БойкО20 ще остане , за съжаление !

Оценка:
-0 +1

Шаран БГ
30 Отговор
Доколкото знам Тръмп е над 80 г. и изкара болеста на крака за 2 дни. значи тази английска теория за вируса не е вярна. Второ До сега от обикновен грип се развиваха същите симптоми, едни се заразяват други не. Трето излиза че разпространението на короната е само медийно, възможно е това да е някой нов щам на грипа и да се преувеличава с цел печалба от предпазни медикаменти.

Оценка:
-0 +2

един от стадото
31 Отговор

До коментар #11 от "699":


силна имунна система не винаги значи добро здраве. По- скоро трябва да се нарича балансирана, но медиците и най- вече търговците на здраве, фармацевтите, спекулират. При силна и свръхсилна настъпва цитокинова буря/свръхреакция. И си до там. Когато Тръмп беше болен, дали наистина или не, но следих какви лекарства му дават. Едно от тях беше кортикостероид, за подтискане на имунитета. Животоспасяващо е, прилага се при автоимунни реакции на организма. Така че не се тъпчете с допълнителни стимуланти на имунитета, тъпчите само джобовете на някои. Ако ще те хване каквото и да пиеш няма те подмине, но вируса не обича съпротивата явно и става още по- яростен. Доказателство, че не случаен..

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Пламен Орешарски
Кандидат-президентът отговаря с въпрос на питане за изхода от вота на 6-и ноември
Що за въпрос - я помислете и го задайте пак!"

Още бисери
ТОП 5