23 Октомври, 2020 13:31 4 501 47

Бареков: Невярващите безхаберници ни водят към катастрофа

  • безхаберници-
  • катастрофа-
  • коронавирус-
  • николай бареков

Представете си по 15 хиляди с коронавирус дневно още от ноември и декември?! Икономиката ясно ще катастрофира, само с ресторанти, барове и хотели няма как да стане, смята журталистът и бивш евродепутат

Бареков: Невярващите безхаберници ни водят към катастрофа - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Постепенно, но бързо и неизбежно, всички, които не вярват в COVID ще намаляват прогресивно, защото лично ще се уверят, че съществува. Срещата е неизбежна. Предполагам в рамките на 6 месеца до март/април. Очаквам “стаден имунитет” по бързата процедура чрез 80% заразени и доста колатерални жертви - хронични болести, изперкване на психиката, интубирани завинаги, издъхнали по социалните домовете, оставени без грижи от болния персонал.

Причините са основно в липсата на доверие към властта, традиционната ни балканска простотия и неуважение към правилата и законите, липса на граждански инстинкти и разбира се - бедността с нямането на съществени причини да се грижим за здравето, за храната, напитките, които поемаме в лошо качество и които ни правят рекордьори в света по диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Ние сме нация от невярващи рекордьори по инфаркти и инсулти в Европа, а те са смъртоностни.

Днес доста мои познати ми писаха, че се страхуват и се срамуват от хващане на COVID и ако имат симптоми смятат да ги прикрият като се самоизолират вкъщи и не си правят тест или ходят на работа като прикриват температура и дори кашлицата, заразявайки още десетки. А как ще се лекуват от евентуални усложнения, не знаят. А такива ще имат всички, които не прилагат адекватно лечение - то е сложно, натоварващо организма с химикали и продължително ЗАДЪЛЖИТЕЛНО под лекарски контрол. Трябва да започне незабавно и без отлагане, понякога човек си отива за седмица.

А първите симптоми често са незабележими. Диагностиката и лечението включва скенер, рентген поне два пъти, кръвни тестове, няколко вида PCR, венозни или орални лекарства като антибиотици, дексаметазон, хидроксихлорохин, атовикуон, Ремдесевир, които се приемат по строга схема, наложително в болница или с наблюдение ежедневно от квалифициран лекар. Малко са късметлиите, които без хапчета антибиотици и десетки други за кръвта, имунитета, фиброзата, антивирусни и т.н ще се оправят сами с аспирин и витамин (предимно до 25 годишните и то не всички).

Болестта е коварна, хитра, прикрита, вероломна, атакува непрестанно и има стратегия, дава си почивка от ден-два точно преди да удари фатално. Това е тунингован вирус подобен само на СПИН, но бърз и няма нищо общо с грипа. Лошото е, че правителството няма видима стратегия за справяне с пандемията на болестта и в икономиката, лута се и сее ежедневно хаос. Хем ги е страх, хем се изкушават да ползват глупаво вируса за краткосрочни политически цели и забъркват още по-голяма каша. Няма и друга резервна институция на стабилност - парламент, президент, армия, МВР, прокуратура, съд - оскандалени и оплюти, а първите две завършващи мандата си с по-голяма или по-малка криза на доверие.

Здравеопазването няма да издържи на този чудовишен натиск. А лекарите са единствените компетентни, квалифицирани и всеотдайни герои, които могат да поемат лидерската роля. Те само си стоят на мястото, но нямат работеща система. Нито водачи, защото всеки излъчен от техните среди водач става скоро за посмешище от досега си с карнавалната гротескна власт. Справка - уважаваният доскоро хирург и шеф на ВМА, когото туриха на плажни кърпи и превърнаха във виц. Горят лекарите и професорите като разкошни пеперуди на кладата на некомпетентостта и страха на властта. Мнозина хронични и тежко болни ще загубят битката, защото няма да получат адекватна помощ в суматохата.

При 1500 души на ден изнемогват лекарите и болниците, а представете си по 15 хиляди още от ноември и декември?! Икономиката ясно ще катастрофира, само с ресторанти, барове и хотели няма как да стане. Масови, фалити и гладомор. Интересно тогава кой ще обвинят невярващите във вируса? Защото аз бих обвинил тях наравно с неадекватните (без)действия на правителството. Разликата е, че аз имам много повече обективни основания и аргументи да не харесвам правителството. Докато вярващите в безумни конспирации не харесват правителството, защото си мислят, че то ги лъже за вируса, за да ги държи под ключ.

Всъщност те, невярващите, работят активно за правителството, което ползва тяхното безотговорно и фриволно поведение и пълни баровете, за да увеличава бройката заразени и да ескалира истерията. Риба се лови в мътна вода, а простоватите няколко милиона са шараните, които ще ловят политиците тази зима. Катастрофата е толкова видима на хоризонта, че несъразмерността на големината и пречи на тълпата да я забележи. Вместо да чете книги и да се образова тълпата на безхаберниците цъка клипчета в YouTube на всякакви шарлатани и пише статуси от амвона на фейсбук професорщината, всъщност профанщината. Но ковидът скоро ще ги излекува от профанщината, а кашлицата и задухът от длъбините на белия им дроб ще им подреди ума.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мекере

    77 9 Отговор
    Всички се уверихме в кражбите на ВЕЦ Дудука

    Коментиран от #47

  • 2 Разни

    72 7 Отговор
    умрели току се обадят !

    Коментиран от #40

  • 3 Pilot

    86 7 Отговор
    Дано то да си първият ! От такива като теб файда никаква , напротив ти си пълен провал и сигурно и майкати се срамува от теб !
    Човек без достойнство и доблест !
  • 4 choko

    72 6 Отговор
    Тоя е един от тримата дeто ни натириха с пакета "Мобилност"!

    Коментиран от #8

  • 5 АБЕ ТОЯ НЯМА ЛИ

    69 10 Отговор
    ДА СЕ СКРИЕ.И ДА НЕ ДАВА АКЪЛИ ЗА НЕЩА КОИТО НЕ РАЗБИРА.ВСЯКА ГОДИНА ИМА ГРИП И НЕ СМЕ СЕ ЗАТРИЛИ.И КОРОНАТА ЩЕ ПРЕМИНЕ.САМО ГЛУПЦИТЕ КАТО НЕГО НЕ ИЗЧЕЗВАТ
  • 6 Дудуколандия

    34 5 Отговор
    Тва некой виц от Чака-Рака ли е?

  • 7 дддд

    43 7 Отговор
    Тоя па няма ли да пукне, и да млъкне!
  • 8 И НЕ САМО ТОВА

    48 2 Отговор

    До коментар #4 от "choko":

    И НА КОЛЕГИТЕ СИ ЖУРНАЛИСТИ НАПРАВИ МИЗЕРИИ.ДА ПИТАТ АНИ ЦОЛОВА
  • 9 Крис51

    50 4 Отговор
    Не го ли е срам изобщо да се обажда за каквото и да е това недоразумение? Голям спец се извъди по въпроса с пандемията. И се включва активно в кампанията за всяване на страх и безнадеждност. Като че ли се води акция по "кондициониране" на общественото съзнание, така че една бъдеща разпоредба за задължителни ваксини да бъде посрещната с единодушно и безрезервно съгласие.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Я... Я

    46 2 Отговор
    ТИ ХРАНТУТНИК ХУБАВО ИЗБРОЯВАШ КОЛКО ПРОЦЕДУРИ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ, НО ТИ СМЯТАШ ЛИ КОЛКО ХОРА В БГ. МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ???!!?? НЕ ВСИЧКИ СА БИЛИ ЕВРО ДЕПУТ... И. ОГРАБЕХТЕ НАРОДА СЪС ВАШИТЕ ЛЪЖИ И КРАЖБИ. НО, ИМА ЕДНО ГОЛЯМО НО.
  • 12 Дълбоко Виждащ

    32 3 Отговор
    Сега този ли го намерихте -да плаши???Нали е Болен да си пие там,антибиотика и само да не вземе да послуша симидчиев да глътне и някой Коагулант та да направи наистина....белята!Явно е крал щом го е пипнало нещото!!!
  • 13 бегай дудук

    39 3 Отговор
    дудука ту прави свирки на бойко ту спира и пак почва иди го разбери дудукът заедно с онзи келеш байрактароф
  • 14 Т44444478б

    24 1 Отговор
    Този е приемал много хранителни добавки и има отслабена нервнопаралитична система за изкуствен интелект.
  • 15 невероятно

    29 1 Отговор
    ХАХАХАХХАХАХАХАХХАХААХ ИМАШЕ ЕДНО ПРЕДАВАНЕ ДУДУКА И БАЙРАКА СЛЕД КАТО ГИ ИЗГОНИХА ОТ ЕВРОКОМ СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА И ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ ИМ ГОСТИ БЕШЕ МАНГЪРОВ И ТОГАВА СЕ СКЪСАХА ДА ПЛЮЯТ ПО ВИРУСА И ПОТЕЗИ КОИТО НАСТОЯВАХА ЗА МАСКИТЕ И ДА СЕ МАЗНЯТ НА МАНГЪРОВ И ДА МУ КАЗВАТ КОЛКО БИЛ ПРАВ ТОЙ А ДРУГИТЕ КАКВИ ПОДЛЕЦИ БИЛИ ХАХАХАХХАХАХХАХАХАХАХХАХА
  • 16 Все ми е тая вече

    16 4 Отговор
    Направо ни редете по площадите и ни стрелите с картечници тъкмо ще ни изтрепате по-бързо от ваксината живот в страх ме е страх да умираш всеки ден по 50 пъти не е живот
  • 17 shlanga

    14 13 Отговор
    Дудука си е идот, това никой не го оспорва, но абсолютно прав за - "традиционната ни балканска простотия и неуважение към правилата и законите".
  • 18 За съжаление

    8 16 Отговор
    лицето Бареков е прав. Добре, че пише на български, че от "английския" му никой нищо няма да отбере...
  • 19 абг

    15 0 Отговор
    Това някаква нова религия ли е, че трябва да вярваме.
  • 20 Смъртта е част от живота

    25 1 Отговор
    Откак почна истерията с коронавируса изведнъж внезапно спряха да умират от инфаркти от инсулти от белодробна емболия от разкъсване на аортата от сърдечен арест исхемична болест на сърцето сърдечна недостатъчност от пневмония от други вируси от спинове от ракове от перитонити от спукване на панкреаса и от още куп неща от катастрофи явно вече се мре само от короната явно е модерно да умреш от короната ама Добро утро бе вие сега ли разбрахте че смъртта част от живота няма нищо по-сигурно смъртта като умря пък се прероди ме аз със сигурност не искам да се прераждам в човек няма по голяма гад от човека егоизъм алчност крадци убийци двуличие предателства и така нататък не ни повтаряйте по цял ден че ще умреме това го знам от раждането че един ден умираме няма нищо ново в това или може би ще се мислили за безсмъртени хората повече са навредили на земята отколкото да си помогна ли с нещо айде довиждане и да сте живи и здрави мен не ме мислите не преча на никой спазвам мерки всичко просто казвам че смъртта е част от живота човек се ражда за да умре вие все едно сега го осъзнавате странни хора странни хора жив и здрав да е Бареков на на никой никога не съм мислил лошото с мен няма злоба завист алчност и куп други тъпотии които притежава човешкия хомо сапиенс
  • 21 да бе

    8 3 Отговор
    И кво ти пречат невярващите безхаберници? Да не мислиш, че се събират и си кихат в лицата, та да са те тези, които разнасят заразата? Нищо лошо не правят. Освен, че малко си мрънкат. Дори понякога излиза от тях и някоя хубава идея. На мен не ми пречат. Не са невярващите безхаберници тези, които ни водят към катастрофа, а калинки като Вълчев! Училищата са развъдниците на заразата!
  • 22 гост

    16 1 Отговор
    ...а Бареков е жертва на кръвосмешение
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Интересно

    17 1 Отговор
    Абе тоя шебек нали тръбеше че няма вирус или ако има това било обикновен грип???
    Каза че пиел няколко вида аналгин хинин и бил супер???
    Ама за него е нормално в рамките на няколко месеца да се върти като дърта К..... Ва!!!
  • 25 Пламен

    4 8 Отговор
    Като чета коментарите сега ми става ясно защо боко толкова години е на власт.
  • 26 ГДБОП

    17 0 Отговор
    Помниш ли, Дудуче, как на един митинг в Монтана хвърчаха истински човешки фекалии към теб? Щото ние помним, и много се смяхме! Явно и ти си се изкефил, щом продължаваш с тъпотиите си! Колко му е да има втора серия..
  • 27 Георги

    4 1 Отговор
    Разбира се, че ще се уверят! Започва есенно-зимния сезон, това значи, че всеки поне веднъж ще се разболее за този период, но този година няма да му кажат, че го е хванал грипа, а че има коронавирус(симптомите са същите) Как бума дойде точно когато застудя, цяло лято спокойно, хиляди хора по протести и нищо!? Всеки настинал с температура, кашлица и тн.,както всяка друга година,ако сега му се случи ще го изкарат с корона, убеден съм. Цирк голям!
  • 28 аз съм Веска

    3 1 Отговор
    СКОРО ЧУХ , И СМЯТАМ ДА Е ВЕСЕЛБА ...
    В ЗАВЕДЕНИЯТА ЯКО ПОДНАСЯТ ГРЕЯНА РАКИЯ .
    ВДИШВАЩИТЕ ХЕМ СЕ РАЗВЕСЕЛЯВАТ , ХЕМ СЕ ПРЕДПАЗВАТ .
    ТАКА ,ЧЕ МОЛЯ - ОТВОРЕТЕ ЗАВЕДЕНИЯТА .
    ПУСНЕТЕ РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ - ВСЕКИ ДА СИ ВАРИ ПАТОКА ,
    И С ДРУЖИНА ДА СИ ЛОКА .
    А КАКВО СТАНА С БАН , И СРЕДСТВАТА КОИТО УСВОЯВАТ ОТ БГ НАИВНИЦИ... ИЗСЛЕДВАХА ЛИ ТАМЯНЪТ , ДЕТО ДУХОВНИЦИТЕ СА ГО СЛОЖИЛИ В ХРАМОВЕТЕ ...ИЛИ СРЕДСТВА НЕ ДОСТИГАТ, ЗА ТЕЗИ СЛОЖНИ НЕПОСИЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ...

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Швейк

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "аз съм Веска":

    Спри дрогата, Веске!
  • 31 гост

    3 4 Отговор
    Чета коментарите и разбирам, че коментиращите са дори под-нивото на Бареков. Явно антиваксъри, привърженици на световната конспирация, Путинисти и антибългари са се събрали, и заменили безделието си с писане на коментари.
    Някои се научават от думи, други от показване, трети от опит, а четвърти - никога. Бареков е от третите, а четвъртите са троловете тук.
  • 32 ZZorro

    3 0 Отговор
    Глупчо пари ли ти дадоха за да ръсиш простотии.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 На теб

    4 0 Отговор
    Май малко ти дойде кофата с фекалии?
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 аркадаша

    1 0 Отговор
    Вяра....само в Бог! Барече.....за всичко останало....евентуално...доверие!
  • 37 Мнение на професор,Бареков кой е?

    1 0 Отговор
    "Прецизната апаратура не е налична в амбулаторната практика. Тя е налична само в две болници в България. И тук пак опираме до политиците, които окастриха здравеопазването, окастриха специалностите, неразбирайки необходимостта от тях. И сега попаднаха именно в това блато..."

    Нашето здравеопазване трябва да бъде много сериозно реанимирано – категоричен е д-р Коста Костов.

    Коментиран от #38

  • 38 Тема за размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мнение на професор,Бареков кой е?":

    Има нещо дълбоко иронично в това, че позитивните възгледи за обединението на човечеството по света се свързва с хармония, мирно съжителство и сътрудничество, както и със запазване на националния суверенитет. Говоря за ирония, защото в действителност имаме богат елит с подбрани марионетки, които да ни казват какво можем да правим или какво не можем да правим.
  • 39 Шайба

    3 0 Отговор
    Бареков,толкоз е лъган тоз народ от политици и всякакви,че е минал на еврейско доверие,кога умреш от вируса,тогава евентуално може да ти повярват,а това важи и за всички останали,чак когато даден политик умре за каузата си,чак тогава може да му се вярва(евентуално).
  • 40 Дори некролог

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Разни":

    Да видите,не вЕрвайте.
  • 41 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Явно вируса е докарал Барека до тотално психоизтрещяване .....
  • 42 VVV

    2 0 Отговор
    Това ми прилича на съченение по тема от осми клас. Такива епитети такава орнаментика като на циганска каручка .Истината е че с химия не става .Изкуствените витамини организма ги разпознава. Имат малка усвеваемост. Вместо хапчета трябват лимони и портокали.
  • 43 Манги

    2 0 Отговор
    Всички тези глупости Барека ли ги е казал? Кога е бил журналист този? Беше водещ в БТВ. А журналистиката... Всеки може да е журналист. Ако вуйчо му е владика и не е много прост
  • 44 Матей

    1 0 Отговор
    Бареков откога стана и той такъв разбирач или като е седнал на стола висок и е поумнял?Стига с тия апокалиптични напеви и предвещания.Защо не слушаме например доцент Мангъров,който казва ,че няма нищо обезпокоително и да си гледаме кефа,карантина и лечение само за болните и никакви маски и други средства за предпазване,които по разбираеми причини са напълно безполезни.Защо трябва излишно да се напрягаме и да се вкарваме зорлем в киреча.Ковид не е нещо по-опасно от който и да е грип,така че,споко,не се впрягайте от подобни бръ-що-ле-ве ния.Скоро може тия хубостници да се крият от срам,като се окаже ,че лъжат съвсем тенденциозно и съзнателно.
  • 45 Николай

    1 0 Отговор
    Бюрека реди 6 месеца пееше съвсем друга песен.
  • 46 КАРЛИ

    0 0 Отговор
    За съжаление Бареков е прав!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Престоях 28 дни в инфекциозна болница в Пловдив- І -ва база от Ковид -19.
    Тъпаци, олигофрени и т.н.ДРУГО ЩЕ МИ ПЕЕТЕ, КАТО ПОЧНАТ ДА вИ НАБИВАТ ПО 4 ПЪТИ НА ДЕН ПО ДВЕ БАНКИ С АНТИБИОТИЦИ И ДР.СПРИНЦОВКИ ЗА РАЗРЕЖДАНЕ НА КРЪВТА. ДО 7-8 ДЕН НЯМАТЕ ОБОНЯНИЕ ЗА ХРАНАТА, ДО КОЯТО ПОЧНИ НЕ СЕ ДОКОСВАТЕ И ГУБИТЕ ОКОЛО ДО 10 КГ. ОТ ТЕГЛОТО СИ. ВЪРВИ САМО КИСЕЛОТО МЛЯКО. САМО ВИ СЕ ЛЕЖИ. ЧАК СЛЕД 10 ДЕН ПОЧВАТЕ ДА СЕ ОСЛУШВАТЕ. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ НА ДОЛНИЯТ ЕТАЖ СА САМО НА КОМАНДНО ДИШАНЕ-ИНТУБИРАНИ С МАРКУЧИ ЗА ДИШАНЕ ОТ КОИТО ПРЕЗ ДЕН ГИ ИЗКАРВАТ ПОКРИТИ С БЕЛИ ЧАРШАФИ И СЛЕД ТОВА В ЗАКОВАНИ КОФЧЕЗИ И УВИТИ С 5-КАТА НАЙЛОН ВЪТРЕ.
    КОНСПИРАЦИИ ЛИ ВАШАТА МАМА НЕЩАСТНА.
    ТОВА Е МАНИПУЛИРАН ВИРУС ОТ КОЙТО НЯМА ОТЪРВАВАНЕ- ОЩЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ БИЛ ГЕЙТС БЕШЕ КАЗАЛ , ЧЕ НА КРАЯ НА 2020Г. ЩЕ СЕ ПОЯВИ ВИРУС , КОЙТО ЩЕ НАНЕСЕ ГОЛЕМИ ПОРАЖЕНИЯ В СВЕТОВЕН МАЩАБ И ЩЕ ОТМИНЕ ПРЕ 2021 Г.Т.Е. КАТО ИЗНАМЕРЯТ ЛЕКАРСТВО.
    ТРЪМП ВЪОБЩЕ НЕ Е БИЛ ЗАРАЗЕН - ПУНТА МАРА, НА 3 ДЕН ИЗЛИЗА ОТ БОЛНИЦА СЛЕД ТЕЖКА ДИХАТЕЛНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ?????????????.
    ОТ ТОЗИ ВИРУС НЕ СЕ ОЗДРАВЯВА- ИЗЛИЗАШ С УВРЕЖДАНИЯ- БЕЛИ ДРОБОВЕ, СЪРЦЕ , БЪБРЕЦИ И ДР.МАКАР ПРЕДИ ДА СА БИЛИ ЗДРАВИ.
    ПИТАМ ВИ КОЛКО ДОКТОРИ И МЕД.СЕСТРИ ЗАГИНАХА ОТ ТОЗИ ВИРУС, ПОНЕЖЕ БИЛО ГРИП.
    СЛЕЗ ГОСПОДИ И СИ ПРИБЕРИ ВЕРЕСИИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 47 Ето ти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "мекере":

    Бившото Евро- дупе!
    Бареков, помияра на Бойко Борисовата -Хунта.