30 Октомври, 2020 10:00 10 185 43

Тайван: Епидемията не е страшна въобще

  • тайван-
  • коронавирус-
  • мерки

Но само когото има ... 

Тайван: Епидемията не е страшна въобще - 1
Снимка: Фейсбук

Коментар на Григор Лилов в "Тайван"

Тайван отбеляза 200 дни без случай на местно, вътрешно в държавата предаване на заразата.
Още през април в специален пост посочих, че Тайван е държавата, която най-добре, неизмеримо по-добре от всички останали се справя с епидемията и е образец за бъдещ пример. Пиша „бъдещ”, понеже тяхната система за справяне с епидемии е изграждана внимателно и грижливо 15 години.
Дори в образцова Германия нейното възпроизвеждане ще изисква поне 5-7 години. Но това трябва да се направи навсякъде, защото предстоят и нови пандемии. Тази е само като предупреждение за потенциалното черно бъдеще.

За тези успехи на Тайван почти не говори и пише, защото ще се разсърдят властите в Пекин. Втората причина да не се говори много, е фактът, че ако някой се справя толкова добре с вируса, това показва недостатъчната или закъсняла компетентност на правителства и елити в някои от най-развитите държави на света.

Тайван е остров на 130 километра от бреговете на Китай и се обитава от китайци. Три пъти по-малък от България, 12 пъти по-гъсто населен и 4 пъти по-многолюден от България - 23 милиона души. Той е демокрация и високоразвит азиатски икономически и компютърен тигър.
________________________________
Към днешна дата имат общо досега 553 заразени, само 7 умрели, 33 активни в момента случая (при 23 млн. население!). Няма локдауни (затваряне). Няма и да има!
________________________________
Изненадата е, че са чак на 183 място в света по тестване за Короначумата – правят съвсем малко тестове. Правят 22 пъти по-малко тестове дори от България спрямо броя на населението (нашата страна е на 92-о място в света и последно в ЕС)

Успехът се крепи на 3 фактора:
1. Пълно обществено разбиране за мерките.
2. Висока компетентност и многогодишна подготовка за такива епидемии от правителството и здравните учреждения.
3. Приложение на високи технологии.
Родителят на системата, която опази Тайван, е Чен Чиен-Джен.
Той е
*** учен;
*** епидемиолог;
*** с докторска титла от прочутия център „Джон Хопкинс“ в САЩ, (който поддържа втората световна статистика на епидемията);
*** човекът, справил се с епидемията от SARS (2003 г.), която навремето нареди Тайван на 3-то място в света по развихряне на онзи вирус и по смъртни случаи от него.

Дълги години е министър на здравеопазването. Става такъв в разгара на онази епидемия и налага методите като самоизолацията, проследяването на веригите от заразени, масовите проверки за симптоми и температура, маските и т.н.

По негова идея и с неговите усилия е създадена интегрирана противоепидемична система, която включва в себе си здравната, митническата и тази на граничните власти, бизнестатистиката, статистиката на пътуванията и т.н.

Всеки гражданин има електронно пълно медицинско досие, класификация на евентуални заболявания като рискови фактори при една или друга епидемия, има досие със своите пътувания, има определен рисков профил в зависимост от дейността, която упражнява ( работна среда, контакти с хора и т.н.), има система за проследяване в реално време. Ще отбележа, че тя е добре защитена от хакери и нерегламентиран достъп за разлика от мобилното приложение в Англия или Германия и пак за разлика от тях работи навсякъде – вкл. и в метрото. Затова се тества се само целево – т.е. всеки тест е за потенциално заразен от веригата на контакти и затова тестовете са толкова малко.

Базата данни е интегрирана с митническата и гранична информация, за да генерира набор от Big Data (Големи данни. Това са структурирани и неструктурирани данни с огромни обеми и значително разнообразие, ефективно обработвани от хоризонтално мащабируеми софтуерни инструменти).

Тези данни генерират в реално време сигнали за опасност въз основа на моделите на пътуване на хората. Използва се сканиране с QR код и онлайн отчитане на историята на пътуванията и документираните симптоми, за да се класифицират инфекциозните рискове за пътниците. След това тайванските власти действат въз основа на тези данни и вземат някои доста драконовски мерки за безопасност. Вкл. по радиото и средства за масова информация се съобщават потенциално опасни места за пътуване.
Хората с най-нисък риск получават бързо разрешение за пътуване, но хората с по-висок риск вероятно ще бъдат поставени под карантина у дома им, независимо дали им харесва или не.

Има от самото начало на епидемията наложена задължителна 14-дневна карантина за всички, пристигащи от чужбина.
Тайван е най-големият производител на хирургически маски в света и само за месец построи още няколко нови завода. Маските в училищата и детските градини са безплатни. Още през април в острия световен дефицит страната дари десет милиони бройки на ЕС и САЩ, 2 млн. за католическата църква, за да ги разпредели по медицинския персонал в света.

Цената на маска е държавно регулирана от правителството – 15 цента. (около 25 стотинки) На карантинираните правителството предоставя медицинска помощ у дома, храна и услуги, вкл. до събиране на боклука. За целта са изградени мощни социални служби. Навсякъде, вкл. по улиците на големите градове са разположени дистанционни термометри и автомати за дезинфекциращ гел, вкл. по входовете на жилищните блокове.

Всичко това се осъществява от Национален здравен команден център (NHCC). NHCC работи като кризисна структура, разпореждаща, координираща и съветваща органите на регионално и централно ниво, така че в случай на ново огнище да не се губи ценно време и да не се пилеят ресурси.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
- Тестът е безплатен за пациента. Ако трябва да се изолирате, ние плащаме всичко – храната, престоят, медицинската грижа. Тоест, никой няма да избегне да отиде на лекар, защото го е страх, че няма да може да си плати. И се постарахме това послание да стигне до всички. Когато информацията е прозрачна, когато хората са наясно, тях не ги е страх! – резюмира Корлас Ютака, един от представителите на правителството в този Национален център.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Джи-Хау Джоу, директор на Тайванските центрове за контрол на заболяванията (CDC):
- За да се преодолеят опасенията на обществото, свързани с неприкосновеността на данните, правителството се опитва да обясни на хората, защо има нужда от тази информация и как тя ще се използва. Гарантираме, че няма да използваме информацията им извън този обхват.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
94% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПОДКРЕПЯ НАПЪЛНО мерките на правителството в Тайван по справяне с Covid-19. Сред неподкрепящите тези мерки няма нито едно медицинско лице, нито една обществена или популярна фигура.
*** ПОСЛЕПИС
Тайван е онази държава, която още през декември сигнализира СЗО за новата пандемия и много опасния ѝ характер. Затова Тайван още на 31 декември въведе карантина за пристигащите от Китай (само от Ухан са по 12 полета на най-големи лайнери седмично).

Но онова писмо е прибрано в най-дълбока папка и никой не е пожелал дори да го обсъжда, понеже Тайван не е член на СЗО заради наложено вето за членството му от Китай. Защото в организациите – структури на ООН, независимо с какво се занимават, на първо място е дипломацията, а чак след нея - непосредствената им задачи и дейност, ако не пречат на първото.

Защо за пореден път разказвам в дневника си за Тайван?
Защото епидемия не се бори урбулешката и юнашки (мачовски)– „дайте госпожи и господа (другари) да дадем”, което беше типичен лозунг от отминалите времена на комунизма.
Епидемия се бори с организация, контрол, интелигентност. И с истински грижи и отговорност за съдбата на населението.

Случаят с България въобще не е такъв.
И не е такъв не само заради управлението!
Но и заради онези липсващи 94% от населението, които споменах за Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 71 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги

    92 5 Отговор
    АБСОЛЮТНО ВЯРНА СТАТИЯ!!!!!
  • 2 честен ционист

    16 99 Отговор
    Този Лилов изглежда се е продал..? Тайван е най-комунистическата кочина, кошера на микрочипа, знака на Звяра.

    Коментиран от #22, #40

  • 3 Мдааа

    84 13 Отговор
    Всичко в статията е вярно с изключение на това,че в Тайван живеели китайци.Авторът не е пребивавал в Тайван за разлика от мен,а там НИКОЙ не се самоопределя като китаец и е обидно за тях да ги наричаш китайци!Там живеят тайванци!

    Коментиран от #5, #6, #39

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Патрик Чен

    31 17 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    Да де - жълтите макета. Същите като сингапурските макета и хонконгските макета.

    Коментиран от #9, #15

  • 6 Аха

    68 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    Нещо като македонците казваш, но много по умни. Кой македонец ще си признае, че е българин, освен на опашката за български паспорти
  • 7 Мале

    60 4 Отговор
    Мале, звучи като фантастика.
    Ние сме още в средновековието.
  • 8 Евалата им,

    52 2 Отговор
    шапка им свалям. И без учудване де - Тайван наистина са си азиатски тигър, от доста време...
  • 9 Мдааа

    20 8 Отговор

    До коментар #5 от "Патрик Чен":

    Сравненията ти са неподходящи.Подходящото сравнение за ограничената ти функционална неграмотност е по-скоро колкото шотландците са англичани,толкова и тайванците са китайци,ама нейсе!
  • 10 Тайван, Управниците не крадът както у

    60 5 Отговор
    Нас!!!! Тайван имат една от най развитите Образователни системи в Света!!!! Има Тайван ски университети в първата 10 в Света!!! Учат, нес30%купени дипломи и още толкова придобити по Партийна линия, с връзки?? Нас ни управляват Неуки, Крадливи УПРАВНИЦИ??!!!
  • 11 Графа

    33 2 Отговор
    Система за проследяване в реално време - червена лампичка!!!
  • 12 5232

    11 16 Отговор
    QR кодове и чипове, това е...така се борят и в Китай с пандемията и там вече няма заразени.МОля, управляващите, да вземат пример от Китай й Тайван и да чипират всички- да следят зорко всяка крачка, която правим и ще се справим заедно със страшната пандемията
  • 13 И. Ивайлова

    28 5 Отговор
    Колко сме далече от всичко това, което е създадено в Тайван. Няма ли кой да прочете всичко което са направили и правят в тази организирана страна. Помоща на държавата за справяне с проблема е адекватна и рационална. На светлинни години сме
  • 14 Скопиански хабери и клюки...

    17 7 Отговор
    Тайван е остров на 130 километра от бреговете на Китай и се обитава от китайци.(обитава от тайванци....говорещи тайвански).....
  • 15 Мдааа

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "Патрик Чен":

    И в допълнение,от гледна точка на тайванците и шотландците и англичаните са едни бозави кръгоочковци.

    Коментиран от #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Просто се чудят

    11 0 Отговор
    вече с какво да ни облъчват и да ни объркват главите по темата.
    Всичко ще се забърка още повече и след хаоса идва порядъка,за който е оживял разбира се.
  • 18 Може

    8 13 Отговор
    всичко да си имат, ама Мангърче си нямааат, хак да им е!
  • 19 Майдан

    2 7 Отговор

    До коментар #15 от "Мдааа":

    Ти да не си некой виетнамец бре? Ко си се прехласнал по тия насекомоядци. В Азия има само една чиста раса - японската.
  • 20 Това живот ли е !?

    19 9 Отговор
    Който иска да живее в Биг Брадър да ходи в Тайван, Китай и подобни, всяка овца си иска кошарата и вълка!!! Нямало да използват тези данни за други цели, айде ве !!!! Явно много хора не схващат, какво се случва и как се опитват да ви промият мозъка, тази статия е показателна ? Погледнете от друг ъгъл, тези вируси не са случайни, поне голяма част от тях и от там насетне се опитайте да мислите, ако ви е останал мозък де !!!
  • 21 zaples

    14 6 Отговор
    Понеже живеят много добре (организация, контрол, интелигентност)- по прозорците до третия етаж - решетки

    Коментиран от #25

  • 22 Pokoloko

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    кога си ходил бе сельо, иди да видиш култура и ред и чистота. Бай Ганьо само знае да се тупа в гърдите без да е видял...
  • 23 Сивата котка

    8 0 Отговор
    Как ще ги стигнем тайванците?
  • 24 Боки съм от банкя

    4 2 Отговор
    Аааа ало не тъй не тъй ше прата борците и радев с ефовете на хартия😂😂😂😂😂😂как ше говириш че грипа не е страше аре молим ти се тука става дума за трилиони дето ше открадна ако глупавата меркел ми даде дерама ше даде щот сме се разбрали и за нея да има
  • 25 herpes

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "zaples":

    Нашите решетки поне са до втория етаж, със сигурност сме по добре от тях
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Кога ще го стигнем Азиятците

    9 7 Отговор
    Еми тука вместо Мангъров да води щаба те служиха циркаджията Мутафчийски които е коремен хирург и разбира от епидемиология колкото Мангъров от хирургия🤔
  • 28 кочо

    9 1 Отговор
    ТАЙВАН-ЯПОНСКИЯТ ДРАКОН.
  • 29 БРАВО

    12 3 Отговор
    ОТЛИЧНА СТАТИЯ ! ИСТИНАТА В НЕЯ Е ВЕЛИКА . ТОВА Е АНТИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НАЧИН ЗА БОРБА С ЕПИДЕМИЯТА И АНТИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ НАЧИН НА ЖИВОТ И СЪЗНАНИЕ НА ТЕЗИ ХОРА ! ЕТО ГО РЕЗУЛТАТА НА ЛИЦЕ - ТИХО ДА НЕ СЕ ПОДРАЗНИ КИТАЙ , КАКТО Е СПОМЕНАТО . ОТЛИЧНО ! ! ! И КРАЯТ - ТАКИВА ХОРА ЛИПСВАТ У НАС НА ДЕВЕТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА . . . .
  • 30 Съдията Дред

    19 2 Отговор
    Навсякъде, където се справиха, рецептата е една - кратък локдаун, за да се спре вътрешното разпространение, след което карантина за всички пристигащи в страната. Но истинска карантина, не като у нас - Мунчо каца на летището, дават му евентуално предписание, той се качва в градски автобус, после в автобус за провинцията. Като си стигне в града или селото, обикаля роднините, изръчква магазините, и си стои в къщи през деня. Като свърши работното време на инспекторите, тръгва по живот.
  • 31 Ван дер Любе

    14 5 Отговор
    Има няколко основни разлики. Техният премиер си няма шкафче, няма си и джипка, имат медии на място, имат си прокуратура и съд на място, имат и развита здравна система и не си гонят специалистите в чужбина. Като ги няма тези неща в България (освен шкафчето, което го имаме в излишък) как да вярваш на правителството, как да вярваш в каквито и да са техни действия. БВП на човек (ном.) - $ 24 828 в Тайван срещу БВП на човек (ном.) - 9826 $. Трябва да се спре да се краде, да се възстановят институциите да работят за хората, а не за мафията. И 15 години няма стигнат.
  • 32 О хо хо

    7 8 Отговор
    ОСНОВНАТА РАЗЛИКА Е, ЧЕ ТУК МНОГО ХОРА СЛУШАТ МАНГЪРОВ. А ЛЕКАР, КОЙТО НЕ ЗНАЕ, НЕ МОЖЕ И ДОРИ ОТРИЧА ХОМЕОПАТИЯТА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ЛЕКАР ОТ ЕПОХАТА НА ВОДОЛЕЯ.
  • 33 Васил

    3 0 Отговор
    Дали нашият диктатор го е прочел даже и Абания се справя по добре.
  • 34 6l4kr

    10 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Но това трябва да се направи навсякъде, защото предстоят и нови пандемии."
    Абе на вас не ви ли се струва, че има нещо гнило, бе? Че нещо ни се готви?
    От къде на къде се знае, че видите ли, ще има нови пандемии? От къде преди 2 години оня сбръчканяк Бил Гейтс знаеш ,че тази година ще има пандемия? Тия и те, от къде знаят какво следва? Какво изобщо става по тоя свят?

    Коментиран от #38

  • 35 Матей

    8 1 Отговор
    Нищо не се споменава за страните които игнорираха прословутата пандемия,сигурно няма нищо за отбелязване.По-рано имаше свински и птичи грипове с голяма смъртност и без особена истерия,а сега има ПЛАН-ДЕМИЯ,по една случайност пикът и съвпада с изборите в САЩ.Заговори се за психо-биологическа война с цел предизвикване на икономически колапс,масови размирици и граждански войни и като краен резултат--значително снижаване броя на световното население.
  • 36 сянка в тъмното

    4 1 Отговор
    Това,което описваш Григоре..е света,,,който и Оруел не може да измисли ! Ексик ти от такъв свят !
  • 37 Барба Гканьос

    5 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тестът е безплатен за пациента. Ако трябва да се изолирате, ние плащаме всичко – храната, престоят, медицинската грижа. ,,Малиииийй..ма тия биле построили комунизЪма бе. Още днес отцепвам нататък с 200...
  • 38 Барба Гканьос

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "6l4kr":

    Ама много гнило има ... само че Ганьо мисли с тумбака си , не с главата. Поне , ако възприемем тяхната система, ще си имаме чипирани тумбаци.
  • 39 И още едно нещо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мдааа":

    В заглавието панденията не е страшна. В текста още миналата година предупредили за изключителната опасност...
  • 40 Азия

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Вярна статия! Ето така да се бори и ЕС а не да започва да налага карантина !
  • 41 хахаха

    0 1 Отговор
    Поредната лъжлива шльокавица, на бездарника Лилов.
  • 42 Ами, браво на Тайван

    0 0 Отговор
    Да,тайванците са на светлинни години,защото са патили,разбрали грешките и страх лозе пази.Но се е появил и правилния спецалист,с верния протокол.Когато се говори за интелигентна нация ,означава,че е масово и нищо общо с нашите лапни шарани които не искат да мислят,а чакат наготово някой комплексар да им налее по плебейски маниер как да се провалим,но от позиция на инфекционист и доЦент.Човек обхванат от професионална злоба и подкупен,в ролята на саботьор ,след всяка нова мярка излиза медийно наопъки , без да го е еня какво ще се случи с обществото.Нещо като триото божковисти в цинична надпревара ,компромати ,вандалщини,а Мангъров и той в кръга работещи за провала.В стремежа си да провали щаба,защото в екипа има инфекционисти
    и епидемиолози и вирудолози дърпа надолу ползвайки сивото на всички първосигнали да пречат на останалите.Е и това ще се изживее и дано обществото израстне,и дано цената ме е висока.
  • 43 Антон

    0 0 Отговор
    На мен лично ми звучи точно, като "1984". Държава на роботи. Не, благодаря!