31 Октомври, 2020 06:30 5 494 66

В България вече всеки познава заразен с коронавирус. Но те горят маски

  • ковид-19-
  • коронавирус

Въвеждането на мерки под напора на шеметното увеличение на заразите и общоевропейския завой към затягане даде повод на критиците за мощно мърморене

В България вече всеки познава заразен с коронавирус. Но те горят маски - 1
Снимка: БГНЕС

"Искам да дишам" - на антиправителствените протести вече горят предпазни маски. Управниците се зарадваха. Някои дори вече обвиняват протеста за заразата. Но как се стигна дотук? И кой гори маските? От Ивайло Дичев.

Преди две седмици написах, че загубилият легитимността си Бойко Борисов трудно ще управлява и едва ли ще може да наложи по-сериозни карантинни мерки, когато се наложи. Работата обаче се оказа по-заплетена: карантината се вписа в един политически танц, който сякаш отклонява битките за оставка в глуха символическа линия.

Позитиви за управляващите

Да припомним дуела на карантините, който премиерът май спечели като смирено легна болен (господ здраве да му дава!). Внуши ни се, че президентът се е поставил над законите и не е дал добър пример на гражданството, защото е намерил вратички да не се самоизолира. Горе усетиха позитивите на публичното карантиниране и редица управленци го последваха. Някой дори каза, че станало мода да бъдеш позитивен. Първо будиш съчувствие като страдащ, после героически преодоляваш болестта и накрая пак си начело: изиграха го и Джонсън, и Тръмп.

В България взеха да се чудят дали политиците да не бъдат официално причислени към сражаващите се на първа линия; надделя мнението, че макар да срещат смело вируса при многобройните си професионални контакти, те не могат да имат привилегии и ще страдат в карантина като обикновени хора, а това им донесе още един позитив (освен теста).

По цял свят се надига съпротива срещу мерките

Въвеждането на мерки под напора на шеметното увеличение на заразите и общоевропейския завой към затягане даде повод на критиците за мощно мърморене - защо разхлабиха мерките през лятото, как така изпуснахте медицинските сестри да емигрират. От друга страна новата ситуация роди и нова върволица от просители, за които да се правят изключения или пък да се дават помощи. А както знаем, тъкмо в щедрото откликване на такива прошения е тайната на Борисовото управление.

Но както вирусът и мерките срещу него са пан-национални, така и зараждащата се съпротива на карантинираните народи е глобална. От Германия до САЩ, от Полша до Аржентина гражданите започват да изразяват недоволствата си посредством отхвърляне на медицинските мерки. Ковид-умората се примесва с отчаянието, че вирусът се завърна въпреки всичките ни усилия - и се обръща в гняв срещу институциите, които не са успели да го победят. Бунят се свободолюбиви футболни фенове и симпатизанти на алтернативната крайна десница на Тръмп, Салвини или Болсонаро. Понеже нашите алт-райтъри днес са част от властта, в протестите се включват нови антисистемни сили - вярващи в конспиративни теории, любители на интернет-науката, борци срещу предполагаемата политическа коректност (в случая - медицинска?). Срещу маските в училищата например се вдигнаха същите организации, които въстанаха срещу стратегията за детето, която според тях щяла да позволи на норвежки гей-двойки да отвличат български деца за осиновяване.

Защо се стигна до горенето на маски?

Въпрос на време беше тази съпротива да се смеси с антиправителствените протести. Ритуално горене на предпазните маски вече е елемент от една глобална хореография, който почва да засенчва по популярност горенето на американското, израелското или напоследък френското знаме. Как се стигна до този жест, който отблъсква, например, хора като мен? На протеста, както и в обществото като цяло, има процент динайъри (бел. ред. "отричащи"), потребители на "алтернативни медии" и източници на информация. Някои от участниците пък съвсем рационално преценяват, че носенето на маски на открито е прекалено; други сами отговорно носят маски, но търпят акта на неносене от други лица, защото смятат, че той привлича симпатизанти към каузата за сваляне на правителството. За жалост има и много хора с тръмпианска политическа нагаса, за които общественият интерес е по-маловажен от личното удобство - те не вярват и в нуждата да правим нещо за глобалното затопляне, да плащаме данъци, да не пушим в заведения и тъй нататък. Аз лично не вярвам т.нар. Отровно трио да е организирало горене на маски, което все пак е доста по-неприятно действие от хвърлянето на яйца, защото застрашава идеята за солидарност и оттам обезсмисля самия протест. Но при един спонтанен изблик на недоволство трудно може да се предвидят всички емоции (пред парламента имаше едни, които твърдяха, че Путин е подменен, нали помните?).

Управниците се зарадваха от този вкусен медиен епизод. Верни агитатори като Вежди Рашидов побързаха да обвинят протеста за заразата, а горенето на маски беше противопоставено на всеотдайния труд на лекарите, чието здраве тези безотговорни хора застрашавали. Помните злополучната бесилка, която се появи на един уличен стълб и която месеци наред беше използвана като доказателство, че протестърите се канят да колят и бесят както комунистите на девети септември.

"Искам да дишам"

Защо маската се оказа така удобна метафора, а не примерно дистанцията, ръкуването, дезинфектантите? "Искам да дишам" гласяха плакати, размахвани през септември пред Министерството на образованието. "Маските са не заради вируса, а за да ни затворят устата" припомняха казаното от покойния Милен Цветков. На другата страна: мисли за другия, пази лекаря, който вече изнемогва. За едните маската задушава, задържа вирусите, създава психически проблеми на децата ни. Другите с маските изглеждат съвестни и дисциплинирани; а сред тях изведнъж са се оказали и министрите, които до скоро сме смятали за връх на безотговорността...

Не знам кой ще победи в тази битка на образи. С напредването на заразата вече няма човек, който да не познава болен, а скоро може би и за жалост ще кажем - починал. Най-добре все пак да оставим символите и да се съсредоточим върху собствено управленските решения. Как се подготвиха болниците за този втори удар? Колко системни са предприетите мерки? Имат ли доверие гражданите в институциите си? Къде отиват ресурсите?


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bai nudals

    74 1 Отговор
    Еми сори,обаче аз все още не познавам. И дано Господ да пази,никога да не познавам.

    Коментиран от #19

  • 2 БАЙ Х@Й

    89 3 Отговор
    В България обаче никой не познава политик починал от страшно заразния и смъртоносен вирус !

    Коментиран от #40

  • 3 Bai nudals

    52 2 Отговор
    И не виждам какво общо,има според вас това дали някой познава заразен,с вируса и горенето на маски.
  • 4 Старите еднократни маски носени по 10дни

    39 3 Отговор
    Какво, Колекция ли да се прави човек??? Или в кофата, и теди които обработват и ровят по кофите, "задължително" да бъдат Заразени????обикновения човек си копува маска еднократна за 0,50 - - 1лв,не муе дават безплатно когато на Чиновниците, няма филтър, няма клапан че, една хартиена маска на която се отлепват веднага ластиците, боклук качество??? Мафията прави пари, голями, Яко от тази търговия с маски, гелове, тестове!!!! 3978
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ШперПЛАТ

    55 3 Отговор
    Естествено е , че всеки в България познава....... ПОНЕ ЕДИН ЗАРАЗЕН , щом този заразен е....... САМОТО НИ БОЖЕСТВО Б.Б. !
  • 7 УРА и НАПРЕД

    21 2 Отговор
    Истината е , че у нас има БОРБА И ЕДИНСТВО на противоположностите - КовИД 19 и БоЙк0 20 ! Един вид ДИАЛЕКТИЧЕСКИ Материализъм почти.......
  • 8 Майкъл Киске

    34 4 Отговор
    Днес е АмеРикансКия ТИКВЕН ден ! Не трябва ли обилно да поздравим и ГЛАВНАТА НАШЕНСКА ТиквА ?
  • 9 Е как

    24 4 Отговор
    Дойче зеле пак се изряза. А фактите са - броя на заразените започна да расте няколко седмици след като пуснаха децата на училище. След това започнаха подред да вкарват забрани на неща работещи от месеци като например заведенията. Училищата никой не ги пипна. ЗАЩО?

    Коментиран от #43

  • 10 Дед

    45 3 Отговор
    Съвсем нормален есенен грип. Пишат го корона и хората са в паника.
  • 11 Bai nudals

    45 2 Отговор
    От тази статия,всеки с 2гр.мозък може да прецени. Че тя е плашеща,и с цел манипулация на хората.
  • 12 Така ли

    38 2 Отговор
    ам че аз що не познавам ?
  • 13 56ло4к

    36 2 Отговор
    Знайте едно от мен! Ако дойчевеле защитава някаква кауза или иска да ви накара да премете нещо.... За Бога, Не го правете!
    Самият факт, че именно соросите най-много напъват за маски и корони е покателен, че всички конспиративни теории относно измисления вирОс са верни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грипа е комунистическа пропаганда измама

    18 2 Отговор
    Симулира се война с поражения за икономиката бизнесите умрели ужким от грипа но без разрушения и под прикритието на това се завземат цели отрасли от бизнесите от големите конгломерати и народа ше бъде чипиран с ваксината която я има но ще се появи когато целите на юдейте са постигнати....абсолютно всичко да мине в техните ръце и народа бъде подчинен тотално на тях....както си плащате за телефоните за да ви следят и управляват така ше стане и с чипа турен у ваксината и 5G сигнала е много високочестотен с дължина на вълната съизмерима с междуклетъчното разстояние което може да доведе до ....ще видим...5G изисква антине по на често сложени една до друга защото колкото по висока е честотата прохождението на вълните намалява ..при една и съща мощност на излъчване и усилване на антената по ниските честоти имат по голямо покритие от площ....
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Има възможност която хората не

    12 1 Отговор
    Подозират а само секретните учени ваксината която ше се появи кога требва да кореспондира с тялото на човек и вълните от 5G мрежата и да станем роботи...човечеството прие телефоните с възторг но това беше началото на привръщането на човек в роб ...бяха много щасливи хората с въвеждането на все по сложни телефони и си плащаха за да си надяват примката сега с ваксината ше е същото плащаш си ужким за твое добро но юдейте си прокарват техните политики

    Коментиран от #22

  • 19 РЕАЛИСТ

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Bai nudals":

    Аз също още не познавам човек с този вирус. Писах това преди месеци и сега съм на същото мнение. Дано дядо Господ не ме опровергае, но това е.

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ха ха ха

    31 2 Отговор
    Болните, които познавам са получили пари да викат, че са болни или да се съгласят да пишат причина за смъртта "ковид" 😁

    Маската я ползвам само да си чистя таблото и не съм я сменявал откак почна ковидиотията - само ви гледам сеира докъде ще стигнете, ама междувременно и се въоръжавам... с квот се сетите!
  • 22 ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Има възможност която хората не":

    Няма да станеш робот, тва са пълни измислици... просто искат да те убият!
  • 23 Турист

    18 3 Отговор
    Аз съм поредния не познаващ заразен с ковид нито съм чул познат да има познат заразен.
  • 24 Хаха

    15 4 Отговор
    И аз не познавам никой , нито човек , който познава друг
  • 25 Лекар Образна диагностика

    25 2 Отговор
    Познавам много хора, с положителни тестове, но без никаква симптоматика и находка на рентген и скенер. Видях и много пневмонии, за които се твърди, че са типични за "модерната болест", при отрицателни тестове. Резултата е, че истински болните постъпват в общите пулмологични отделения, а здравите, с положителни тестове са затворени като добитък, заедно с персонала в нечовешки условия, без вода, тоалетна и свеж въздух. Сами по себе си тези условия могат да убият здрав човек. Достъпът на пациентите до нормална здравна помощ е ликвидиран. А маските водят само до задушаване от издишвания въглероден двуокис, който предизвиква и психически отклонения.
  • 26 Тулупа

    6 2 Отговор
    ИМА КАК ДА НЯМА ВСИЧКИ ГО ПОЗНАВАМЕ

    Коментиран от #34

  • 27 Bai nudals

    5 6 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    И друго без да се правя на интересен,имам претенциите че познавам страшно много хора,както у нас,така и в чужбина.
  • 28 ха ха ха

    10 0 Отговор
    Вчера още един доброволец на ковид ваксините AstraZeneca е патаксал 🤣
  • 29 Японеца

    21 0 Отговор
    Всички видове грип изчезнаха, но короната остана!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Bai nudals

    19 0 Отговор
    Компетентните органи,също така умишлено премълчават. Че този вирус го изкараха много българи още през февруари. Много го изкараха без изобщо да разберат че го имат,и такива с леко неразположение също са доста. Но и доста,благодарение на калпавото ни здравеопазване,изгаснаха по домовете си.

    Коментиран от #37

  • 32 БГ МАФИЯ В МС

    8 0 Отговор
    В Бразилии умер 28-летний врач. Он был добровольцем в программе испытания вакцины против коронавируса, которая была создана Оксфордским университетом в партнерстве с фармкомпанией AstraZeneca. Он якобы скончался из-за осложнений COVID-19. Что конкретно — препарат или плацебо — вводили мужчине, неизвестно.
  • 33 Я... Я

    11 0 Отговор
    И АЗ НЕ ПОЗНАВАМ..
  • 34 ВСИЧКИ

    9 1 Отговор

    До коментар #26 от "Тулупа":

    ГО ПОЗНАВАМЕ.... АМА ПОВЕЧЕТО НЕ МУ ВЕРВАМЕ...
  • 35 Хаос

    1 3 Отговор
    отвориха у-ща, граници, университети чужденци, хронично болни хора си отиват, защото ги е страх да минат контролни прегледи.
    Накараха хронично болните да презаверяват всеки месец рецептурни книжки на опашки- ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е??????????????
    отвориха нощни клубове и кръчми НОРМАЛНО ЛИ Е??????????
    За да усвояват милиарди от ЕС

    За чиий бяхме затворници в домовете си?

    Коментиран от #46

  • 36 DW=пропаганда

    14 0 Отговор
    Ще гласувам за тези , които забранят DW в България, изгонят и забранят "отворено общество", "америка за България", "български хелзинки комитет" и всички останали соросоидни медии и организации!
  • 37 Хаос

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Bai nudals":

    Този вирус го изкарахме миналата година 2019 ноември декември, без да знаем. Болниците бяха пълни с кихащи и кашлящи, щом на мен обикновен човек ми светна червената лампа?

    И се пазех, без да ме заплашват властовите величия - много витамини, зелени чайове, дистанции,фреш сокове-джинджифил, бонбони и др. маски и винаги си мия ръцете.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Манипулант психолог

    10 0 Отговор
    Не ползвайте никакви МЕДИЙ ТЕЛЕФОНИ ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ИДИОТИТЕ РАНО ИЛИ КЪСНО ВСИЧКИ ЩЕ ИЗМРЕМ ОТ НЕЩО. ТЕ ВИ ПСИХЯСВАТ И СИ ПЛАЩАТЕ НА ТОВА ОТГОРЕ И ВИ СКАРВАТ МНОГО СА ХИТРИ НО НЕ ТОЛКОВА.

    Коментиран от #65

  • 40 no name no face no number

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Да политиците ги лекуват за 2-3 дена и милионерите също умират обикновени хора и лекари, явно за ония имат някаквп лекарство все пак. И въпреки, че има вирус изобретен в някоя от лсбораториите на фармсцевтичната мафия и е опасен рестрикциите и отнемането на свободата на хората са нещо прекалено достатъчно е да се спазва дистанция 2м.Но да затварят фирми да те проследяват да ти взимат днк то тоеа вече е прекалено
  • 41 Истерия

    10 0 Отговор
    Имам около 30 познати в различни градове те не познават никой също и аз но Пропагандата да си върви който си отворил очите отворил който му се спи приятни сънища.
  • 42 Жжжж

    10 0 Отговор
    Аз не съм виждал заразен, нито болен. Хората, които познавам, също не са.

    Коментиран от #44

  • 43 12345

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Е как":

    Някой направил ли е проучване - от новооткритите носители на вируса дали са хора от нощните заведения, от хранителните магазини, от администрацията, от гетата, от училищата, от парламента.
    Учудващо е твърдението, че най-много заразени има сред медицинския персонал, та нали те от началото носят маски, шлемове, защитни дрехи - изводът е - МАСКИТЕ НЕ ПОМАГАТ! Резултатите са като от изборите - гласуваш, негласуваш, резултатът е предварително подготвен!

    Коментиран от #54

  • 44 днес

    12 0 Отговор

    До коментар #42 от "Жжжж":

    Аз също не познавам хора с Медиен ковид, но познавам много хора с онкологично заболяване, от диабет, приятели си отидоха от инфаркт!
  • 45 Тъй ли?Не яко измиране,а яки лъжи братче

    12 0 Отговор
    Сори,но аз,роднините ми,приятелите ми и комшиите ми около 200 на брой все още не познаваме дори с положителен тест камо ли болен от ковид-19!Прочетох заглавието и до там,статията не,та реших и един коментар да напиша възмутен от този извод лъжа!

    Коментиран от #53

  • 46 питам си

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Хаос":

    И колко хора от стадионите, от ресторантите, от нощниге клубове умряха от насаждания ни вирус!
  • 47 Мдааа

    7 0 Отговор
    Та никой не ми отговаря на въпроса нито от НОЩ,нито от която и да било медия не го задават,а именно,ако маските предпазваха ЗАЩО има толкова много заразени доктори и мед.персонал след като в болниците и именно те носят маски????
  • 48 Нали слагат маски,

    7 0 Отговор
    Защо се надуват бройките? Всичко е да се отклони вниманието от стотиците далавери на Падишаха, милиярдите ограбени от нас, предателствата и продажността му. Наглеца съвсем е изперкал, бълва простотии и злоба, крие се като партизанин по горите и управлява???? И как става това, по телевизора и телефона???? Къде по света има такъв премиер, уникално прост, алчен и страхлив, болен психически и все по-истеричен и неадекватен. Чака кой ще е президент на САЩ и да се спаси някак си. Ето защо вируса му дойде идеално. Като сложи карантина 3 месеца и какво спаси? Колко са загубите, милиярди. Помогна ли на Малкия и Среден бизнес, нищо но от сърце. Представяте ли си още 4 години и какво ще остане от България? Като се знае, че ЕС ще отпусне на България 28 милиярда, давате ли си сметка колко ще открадне Божеството и колко ще стигне до обикновените хора?
  • 49 Важно

    5 0 Отговор
    За тези, които не са виждали "заразен": В Неделя в 2000ч по националната телевизия ще покажем болен от Ковид. Не пропускайте, друга възможност няма да имате.
  • 50 Да За

    4 0 Отговор
    Вместо да признаят че здравните системи са тотално сринати и липсват кадри. Трябва да търпим този нескопосан от самото начало фАРС
  • 51 2020

    1 0 Отговор
    Ивайло Дичев - ако не е син на Стефан Симев, никой нямаше да го познава.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Историк

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Тъй ли?Не яко измиране,а яки лъжи братче":

    А аз моите познати не познаваме беден човек, макар че всеки ден Борисов и Сачева ни промиват мозъците, че имало линия на бедност и се борели с бедността. Както казваше великият Рейгин няма бедни хора, а хора искащи да живеят по този начин.
  • 54 Ъглов

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "12345":

    Масово са цигани и няма да се учуда да са болни срещу едни пари
  • 55 мун4о

    4 0 Отговор
    поредната лъжа. аз не познавам болен от ковид.
  • 56 Учуден

    2 0 Отговор
    Аз пък и до ден днешен не познавам заразен, мои близки и познати също???
  • 57 УРА ДРУГАРИ

    0 4 Отговор
    ВИДИШ ЛИ ДЕБИЛ БЕЗ МАСКА - НАПЛЮЙ ГО!
  • 58 Иван коронарния

    1 0 Отговор
    И аз познавам двама, които знаят, че са болни и трима маскирани, които мислят, че са болни и още един маскиран, който, не знае, че е болен, но си мисли, че някога може и да бъде приет в ковид отделение, за което всички твърдят, че било достойно за перото на Данте
    Алигиери. С една дума-страшно!
  • 59 МАНГЪРОВ

    0 0 Отговор
    ЩЕ ВИДИТЕ МНОГО БОЛНИ НО ПАК НЕ ТРЯБВА ДА ВЯРВАТЕ! ЗЕМЯТА Е КРЪЪГЛА И ПЛОСКА, КАТО ПАЛАЧИНКА. НА ТИЯ ОТДОЛУ НЕ ИМ ЗАВИЖДАМ КАК СЕ КРЕПЯТ! ЕЛВИС Е ЖИВ И ХИТЛЕР СЪЩО.

    Коментиран от #62

  • 60 НИ СА БОЙ

    0 0 Отговор
    КОГАТО СЕ ЗАРАЗИШ ВЕЧЕ ЩЕ ПОЗНАВАШ ЕДИН БОЛЕН ДЕБИЛ.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Битиви

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "МАНГЪРОВ":

    Много болни ще ги видим само по телевизията! В днешно време да вярваш на телевизията е същото както навремето да вярваш в дядо мраз!
  • 63 Матей

    1 0 Отговор
    Не вярвам някой разумен човек да им се връзва на пошлите фарсове,поредната клоунада,хвърлят се на тепиха и после героически стават ,преборили страховития вирус.И боче вика аз победих в единоборство,само аз и вируса и моята...СТРААЖААА!!! Велможите му последваха примера,даже и кордела.П отоя начин се застраховат и от номера,който изфабрикуваха на президента,вече са с имунитет.Какво чака населението,освен масово да се заразява и повече да не го закачат.
  • 64 Странджата

    1 0 Отговор
    Аз не познавам!
    Колегите ми и приятелите от университета и средното не познават!
    Родителите ми не познават!
    Клиентите ми не познат!
    Ама щом гОЛЕМИ,мумни и непод$купни глави като вас го казвате сигурно сте прави!
  • 65 Я... Я

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Манипулант психолог":

    БРАВО : САМАТА ИСТИНА Е ТОВА КОЕТО КАЗВАШ. ТАКА И ПРАВЯ. НО МНОГО МЕ ДЕПРЕСИРАТ БИБИТКО. КАТО ГО ВИДЯ ПРОЧЕТА НЕЩО И ДЕГРАДИРАМ.ТКУ ЩО ПОЛУЧИХ ЗАБЕЛЕЖКА ОТ ОПЕ РА. ТО. РА. МЛЪК.
  • 66 Аве Адолф Хайл

    2 0 Отговор
    Пак нЕкви зле скроени пропагандни статийки от Дойче Отврателе ....