15 Ноември, 2020 09:59 9 084 49

Лекари, спрете грозните разпри

  • лекари-
  • скандали-
  • коронавирус

Публичните докторски крамоли са вредни и опасни. Директно попарват надеждата у хората, че в ужаса има успешен изход и той не е чак толкова далече

Лекари, спрете грозните разпри - 1

Не съдете сурово хората, които иронизират коронавируса. За много от тях това е единственият начин да се преборят със страховете си. Както и при други случаи на среща с опасното и неизбежното. Рецептата е по-стара от науката психология. Вероятно сте разбрали колко сме сами в настоящата ситуация. Лекари и пациенти са безпомощни точно толкова, колкото и през март. Призивите да се избягва самолечение са нелепи. Малко или много, то се практикува от всички.

През 80-те се носеше един грубичък лаф за съсловието: "Лекарите скарани, сестрите издокарани, санитарките прости, а болните Бог да ги прости". Днес всички сме в кюпа. Не че някога медиците са били безсмъртни. Сега, днес, в момента, лекари, сестри и санитари умират заедно с пациентите си. И няма никакво значение кой какво е казал някога. Нито какво е било.

Наред с царящия хаос в системата и нарастващ смут сред народа, в пъзела има един отвратителен елемент, който дразнещо се набива в очи. Публичните спорове между лекари. Разбираме, че всеки има виждане по горещата тема. Но не е това начинът. Виждаме сблъсък на интереси, егоцентризъм, мегаломания и нарцисизъм, подобни на хората на изкуството и майсторите фаянсаджии. Да сте чували майстор да каже добра дума за работилия преди него на обекта? Няма и да чуете. Същото е при писателите, художниците и други творци. Ще похвалят чужда книга или картина, ама друг път. С кървящи души ще отронят някоя дума на одобрение и толкова. Жалка и комична работа, но да кажем,че е човешка. При лекарите е подобно, живи хора са, но вече не е смешно. Мутафчийци, мангъроиди, костакостовисти...Хората вече полудяха. Публичните лекарски разпри са вредни и опасни. Директно попарват надеждата у хората, че в ужаса има успешен изход и той не е чак толкова далече.

Наистина няма никакво значение кой какво е казал вчера. Защото за нас в момента има само днес. Дано имаме и утре.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 68 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работата те прави свободен

    89 7 Отговор
    Силно дрънчене се чува в държавата. Не било от онази поцинкована кофа обаче, а от предните тампони на носачите на бойковия джип – измори се машината да влачи ВИП баластра по пътни строежи... Премиерът търчи нагоре-надолу и вика: „Преврат! Преврат! Арбайтен! Арбайтен!“, а същисаният български народ припява: ”Тралала, тралала...”. България все по-често осъмва и замръква в Карлуково.


    Деница Сачева – оберфюрер по социалните въпроси, се хвърли на амбразурата, да прикрие напиращите съмнения за нередовност с гърди. Сачева обясни думите на премиера Бойко Борисов, който тези дни цитира лозунга „Работата те прави свободен“, изписан на концлагери като ”Аушвиц”, „Дахау“, „Освиенцим“ и др. Не! – извива като истински психолог по „Дарик“, - Премиерът не е цитирал лозунг от „Аушвиц“, а се радваше, че отново работи. Бойко Борисов беше 16 дни в карантина. За десет години той никога не е прекарвал толкова време вкъщи. За него да излезе навън и отново да изпълнява задълженията си по начина, по който той ги разбира, като премиер на тази държава, наистина беше свобода. Той говореше за себе си – връщайки се на работа той отново се чувства свободен.” Аргументите на Сачева.



    Ако беше по някоя телевизия, сигурно щяхме да видим сълзи да се стичат по мъжественото лице на правителствената Жана Д’арк, но беше по радиото и тази картина остана скрита от очите ни.



    Възникват обаче някои въпроси:



    Борисов ли е накарал Сачева да превежда какво е искал да каже?

    Коментиран от #16

  • 2 ъъъъъ

    13 50 Отговор
    миленчо, кажи човека по име- мангъров. не се прави на умряла лисица....
  • 3 Всеки

    55 2 Отговор
    сипе акъл и бездейства ! Само грабенето функционира !
  • 4 Бай Съби

    29 1 Отговор
    Това ще е една дълга зима каквито бяха през WW2 когато бях млад :)
  • 5 Баро Вкаров

    51 12 Отговор
    Миленчо,толкова ли е страшен вируса?
    Кога ше започне якото измиране....,то не ,че в България не си върви вече 30 години.
    💀🐷💀🐷💀🐷💀🐷💀🐷💀
  • 6 MERS

    42 7 Отговор
    Познавам мед. сестра, която припадна от тоя вирус- много зле беше!
    Ако ще има "локдаУн" той ще е именно там!
    Цяло лято ппГРОБ не оправиха кръвните центрове за плазма и не разпределиха потока със заразени в болниците, така че да не блокира всичка!
  • 7 Българка

    65 3 Отговор
    Милата родна картинка е: "Лeкaритe cкaрaни, cecтритe издoкaрaни, caнитaркитe прocти, a бoлнитe Бoг дa ги прocти".
    Здравната система е в колапс. Здравният смешник е страничен наблюдател и от време на време мята неадекватни, противоречиви заповеди за да внесе по-голям разкош в хаоса. А на данъкоплатеца, който вече няма дори лекарства, му остава тихо и без паника да се моли в къщи да не умре
    ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО
  • 8 Крис51

    59 9 Отговор
    Лекарите би трябвало да са достатъчно интелигентни, за да осъзнаят какви вреди нанася подобно публично говорене и вътрешно противопоставяне в техните среди. Особено ме потресе един професор с пламък на тв евангелист в очите, който вещаеше как всеки от нас ще изгуби близък човек до месец. Може да съм изключение, но все още не познавам човек, прекарал този вирус. Очевидно съществува, но насаждането на страх няма да помогне с нищо. Очевидно е също, че управниците ни проспаха няколко месеца, макар че тръбяха как се готвят за втора вълна. Но не виждам как може да се стигне до положителни решения, ако начело на държавата стои човек, който явно има нужда да бъде диагностициран от психиатър. И го доказва ежедневно. ОСТАВКА!

    Коментиран от #20

  • 9 Бурканбанк

    71 17 Отговор
    Ало, Ганев, гробарите от НОЩ не са никакви лекари, а платени проститутки на властта. Така, че не сравнявай истинските лекари като Мангъров, Тодоров, Кацаров и Първанова с платените проститутки Мутафчийски, Кунчев, Кантарджиев, Симидчиев и Ангелов!

    Коментиран от #19, #37

  • 10 Аушвиц

    27 7 Отговор
    Работата те прави свободен
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Санитар

    41 7 Отговор
    Хора които иронизират корона вируса се справят по-добре и не стигат до усложнения.На всеки заразен му казвам,че това е грип и да не мисли за ковид и виждам,как се успокояват.На някои трябва да им го повтарям от един път не става постоянно говорят за лошите новини с които са облъчени до смърт.Има и добри медици,които тайно казват истината на болните,но има и злобари изпълняващи заръките на хунтата
  • 13 Дедо Jo

    49 11 Отговор
    Вярното послание трябва да бъде:

    ЛЕКАРИ СПРЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ!
    Говорим за НОЩ и останалите подлоги на Баце.

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa! ОСТАВКА!
  • 14 Перо

    19 9 Отговор
    Само приматите на мутренския режим не можаха да разберат,че е пълна глупост да броят заразените и тестваните от опашката на симптомните,пред лабораториите. Няма ли общо и тотално тестване на населението и изолация на болните и заразените,всичко друго е Пунта Мара!
  • 15 Севда

    5 25 Отговор
    Да ти подскажа Тулуп , Президентът Радев ги разединява , за това са в грозни разпри.
  • 16 Политолог

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Работата те прави свободен":

    А ти вярваш ли си, че Борисов е чувал за Теодор Айке, наредил поставянето на надписа или за писателя Лоренц Дифенбах, който го е измислил!? Като творите подобни трагикомични пасквилчета мислете малко и за реалността...

    Коментиран от #32

  • 17 жоро уудстока

    33 8 Отговор
    Лекарите са българи,а българите избраха фатмак и псевдо-мутра да ни управляват.Изброените са"представителна "извадка от народа!Няма лекар,който да не мисли,че е по-велик от Бог.Били учили много,спасявали животи и трябвало да получават милиони.Ами сами сте си избрали професията,а като искате много пари,сдружете се,теглете кредити и си направете болници,вместо да източвате здравната каса като кърлежи!Ако разсъждават като лекарите,ватманите и шофьорите също трябва да ни дерат за пари,защото не са ни избили,а закарали живи до някъде.Капчица хуманност не остана в повечето лекари!
  • 18 Хаджигенов

    36 6 Отговор
    Вече преставам да гледам брифинги, иинтервюта, изказвания на химици, математици, биолози, всякаква гнъс която като види камера и полудява,но
    Изпълнява стриктно нареждането на Бате Биби да се плаши и плаши. И Пт тази безучна тъпота какво стана, хората полудяха и при най-малка настинка тичат в болниците, задръстиха ги, изкупиха се лекарства които не лекуват и системата рухна. Сега ако получите инфаркт или удар, кой ще ви обърне внимания, НИКОЙ??? Объркаха болниците, разбиха важнои отделения, с за раковите кой да мисли, да си умиргат когато им е кеф. Видя се, лекари с авторитет от години се превърнаха в палячовци на Тулупа, унижиха се и се обезличиха като хора. Но бащицста не Му пука за никой, важното е да изглежда велик а всъщност отдавна е безполезен придатък към обществото,
  • 19 Пенчев

    11 21 Отговор

    До коментар #9 от "Бурканбанк":

    Какви истински лекари, бе палячо? Те използват неграмотността на такива като теб за да объркват, не вдяна ли до сега? Кои световни научни среди споделят абсурдните им "чаени" теории за "лекото грипче"!? Само на балканските ширини виреят при Ганьо...
  • 20 ПСР

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "Крис51":

    Много добре си формулирал тезата си-браво!Хубаво е,че все още няма болни около теб.За съжаление,миналата седмица загубих близък човек,с ПСР +.Доста мои познати и приятели го преболедуваха-кой почти без нищо,кой с пневмония.Уви.Колкото до лекарите...лекинко съм отчаян,човек.В болниците било ад.Сигурно.Лекарства имало-ама не съвсем.Легла имало,но нЕмало кой да ги обслужва.Защитни средства имало,ама май само по големите градове и болници.Много лъжи."Грипчето"на въздесъщият доцент по бебешки диарии,Джангъров,така и не се спихна до края на юни.Починали има-да не сме на мястото на близките им.Мантинелите,корабите,маркировката и асфалта,не били профилактика на кризата.Много лъжи.
    Изказвам истинска и сърдечна благодарност към личната си лекарка-работи,преглежда,лекува и помага,според силите си!
  • 21 Първанов

    9 6 Отговор
    Браво Милене отдавна не си спомням да си написал нещо силно но това е .

    Коментиран от #38, #45

  • 22 лекар

    15 3 Отговор
    Проблемът не е в лекарите.Проблемът е в управлението на здравната система от всички управляващи досега.Разберете го.И оттам лекарите се нагаждат към системата,за да оцелеят.От 20 г се обещава електронно здравеопазване-къде е??Все още сме в 18 век с хартии,печати.Затова младите избягаха навън-там ще се развиват спокойно и ще бъде оценен труда им.
  • 23 лекар

    9 3 Отговор
    Проблемът не е в лекарите.Проблемът е в управлението на здравната система от всички управляващи досега.Разберете го.И оттам лекарите се нагаждат към системата,за да оцелеят.От 20 г се обещава електронно здравеопазване-къде е??Все още сме в 18 век с хартии,печати.Затова младите избягаха навън-там ще се развиват спокойно и ще бъде оценен труда им.
  • 24 Спешно отделение

    19 1 Отговор
    Балтов,виж каква маркировка!
    С това се изчерпва всичко в милата ни родина.
  • 25 123

    13 4 Отговор
    Отново пропагандна платена статия за ковид. Ковид цирка е заради отровната ваксина.
  • 26 Дедо Jo

    16 3 Отговор
    Ще си позволя да направя една съществена забележка по коментара ви:

    "Но бащицaта не Му пука за никой, важното е да изглежда велик, а всъщност отдавна е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДЕН придатък към обществото."

    Вредните придатъци се отстраняват! Незабавно, из корен!

    Времетo минава, Нaрoдът пoумнявa, ГEРБ си зaминaвa! ОСТАВКА!

    Коментиран от #27

  • 27 Дедо Jo

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Jo":

    Коментарът е към #18 на Хаджигенов.
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 2 Отговор
    проблемите на давещите проблем на давещите се ние нямаме държава а мафия мутрши
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    имаше време когато ХОРАТА бяхме ХОРА а сега ЧОВЕК за ЧОВЕК стана ВЪЛК
  • 30 Васил

    10 1 Отговор
    Лекарите са скапаняци лекуват политиците а Българите дето плащат същите вноски не им се обръща внимание това е дискриминация.
  • 31 Този израз

    4 1 Отговор
    е на Радой Ралин.
    Мирна Духа му !
  • 32 Едуард Петров-Едо

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Политолог":

    А ти, като си политолог, защо използваш ПРОСТАШКИ ЕЗИК И СТИЛ? Това, Първо! И Второ, ЩЕ БЪДЕШ ИЗТРИТ И ЗАЛИЧЕН ОТ ЖИВОТА, ЗАЩОТО ОТ ДАЛЕЧ ЛИЧИ, ЧЕ СИ КРАДЛИВ И ЛЪЖЛИВ бойковист!

    Коментиран от #34

  • 33 Тошко Африкански

    3 7 Отговор
    Хора аз и бате Слави Чалгата не вярваме на корона вируса, гласувайте за нас и ще ви осигурим безплатни чували
  • 34 Политолог

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "Едуард Петров-Едо":

    Животът заличава единствено неграмотни и некадърни паразити като теб, които не са проектирани за него...
  • 35 Ники

    3 7 Отговор
    Корнелия невярващата в коронавируса от трибуната е вкарахте във ВМА, а обикновения човек осигурихте чували
  • 36 волен сидеров

    10 1 Отговор
    ЩО БЕ,Я ВИЖТЕ КОЛКО Е ИНТЕРЕСНО ,БОРБА ЗА ПАРИ С ТОЗИ ПСЕВДО ВИРУС-КОГАТО ВИ ГО ВТЪЛПЯВАТ МНОГО Е ЛЕСНО И ДА ПОВЯРВАТЕ.....ДОБРЕ ЧЕ НЕ УСПЯХА ДА ПУСНАТ И ДРУГИЯТ ВИРУС,ЩЕШЕ ТОГАВА ДА СТАНЕ ИНТЕРЕСНО-НО БОГ Е МИЛУСТИВ И ПОМАГА-СТИГА НИЕ ДА СИ ОСТАНЕМ ИЛИ СТАНЕМ ЧОВЕЦИ -ДОБРИ И ИЗПЪЛНЕНИ С ЛЮБОВ КЪМ БЛИЖНИЯТ СИ.
  • 37 Пропуснал

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бурканбанк":

    си Балтов, който храни болните в "Пирогов" с филия хляб и салам "кучешка радост"
  • 38 Защото

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Първанов":

    НЕ Е МИСИРКА, затова.
  • 39 д р Хаус

    2 2 Отговор
    Я са спасявайте разбирачи и полски свирачи ,няма вирус .И защо трябва да ви бършим усраните задници на всички многознайковци
  • 40 Фашизъм в действие

    2 1 Отговор
    Съселяни не пускат санитарка да се прибере, защото работи в Covid-отделение,спала е на улицата!
  • 41 Торбалан

    5 0 Отговор
    Пред фалит съм ! Никакво търсене на чували , а инвестирах всичко в тях !А прогнозите от кризисния център бяха " оптимистични " !
  • 42 rad

    2 1 Отговор
    Големи тъпотии се бълват от Бг медии.
    Предлага всеки който е казал нещо за което няма 100 % доказателства да лежи 20 години в затвора.
    И семейството му да заплати глоба в размер на 1 000000 лева.
    Много ми е интересно колко изказвания ще има .
  • 43 Синсалабин

    7 0 Отговор
    Денят, в който разбера, че някъде по света президент, премиер, депутат и тем подобни е покосен фатално от Ковид, тогава ще взема да се притеснява сериозно. Вие чули ли сте някой от елита да е починал? . Само обикновени, отрудени хора, изхабени от живота
  • 44 Я... Я

    3 0 Отговор
    ТАКА Е: КОВИДА ЩЕ ОТМИНЕ, НО СТРАХА КОЙТО ВСЯВАХА СТРЕСА, ОТ ПРИТЕСНЕНИЯТА ЗА СЕБЕ СИ И ЛЮБИМ ЧОВЕК ЩЕ ДАДАТ ОТРАЖЕНИЕ ВЪРХУ ПСИХИКАТА.
  • 45 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Първанов":

    Да ,я му прочети другите статии,точно обратното е написал! Пише както му е изгодно,важно е да има келепир!
  • 46 ВЕДНАГА

    1 0 Отговор
    ДЕБИЛА ПАК Е БЕЗ МАСКА , ЗКАРАЙТЕ ГО В ЗАТВОРА ТОЯ ПРЕСТЪПНИК !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ТОТО

    0 0 Отговор
    лекарите скарани-сестрите издокарани.санитарите-прости а болните бог да ги прости.