15 Ноември, 2012 08:00 3 452 8

Оглупяваме ли?

  • джералд крабтрий-
  • еволюция-
  • оглупяваме-
  • интелект-
  • залинява
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кога хората достигат зенита на своята интелигентност? Това е станало още преди хилядолетия и оттогава насам човешкият ум само залязва. Твърдението е на американския учен Джералд Крабтрий, съобщава Дойче веле.

"Обзалагам се, че ако се пренесе в наши дни, средният гражданин на Атина отпреди 3000 години ще да се окаже един от най-умните сред нас - с добра памет, безброй идеи и ясна представа за най-важните неща в живота". Хипотезата е на биолога Джералд Крабтрий от Станфордския университет.

С времето интелектът залинява

Както твърди той - средната интелигентност на човека постепенно намалява. Навремето, преди векове, умствените способности на хората са били от много по-голямо значение за оцеляването им, отколкото днес, гласи основният аргумент на Крабтрий. Най-високата интелигентност е била достигната още преди хилядолетия. След което с възникването и развитието на уседналостта и подобряването на условията за живот, умствените им способности започват да залиняват - в наследствения им материал започват да се трупат мутации, които накърняват интелекта.

Тезата е колкото дръзка, толкова и спорна. Самият учен не изключва тя да се окаже и напълно погрешна. Обаче по въпроса за това какво изобщо е интелект и каква роля играят в него наследствеността и образованието, вижданията на Крабтрий са ясни и недвусмислени. Според него човешката интелигентност зависи от около 2000 до 5000 гени и тъкмо тези наследствени белези са особено податливи на мутации. Гените оказват влияние както върху интелекта, така и върху емоциите.

Има ли оглупяването граници?

Крабтрий изтъква, че преди хилядолетия, когато хората са живели изолирано и е трябвало да се защитават от дивите животни, са се справяли само благодарение на ума си. Оцелявали са само най-умните, т.е. селекционният натиск е поощрявал интелигентността.

С развитието на селското стопанство и обединяването на хората в по-големи групи, в които и по-слабите намират защита, нещата се променят. По-важно от ума става качеството да се предпазваш от болести, които по-често се разпространяват сред по-големите групи. И интелигентността постепенно закърнява и намалява.

Означава ли обаче това, че хората днес са по-глупави от далечните си прадеди? И ще продължи ли да оглупява човечеството, щом отдавна вече не е подложено на селекционен натиск? Дали някога в далечното бъдеще хората няма да бъдат дотолкова лишени от интелект, че по цял ден само ще висят пред телевизора и няма да създават вече никакви идеи? Не, такова безогледно оглупяване не допуска дори и Крабтрий.

Все пак не само наследствеността определя интелекта. Възпитанието и образованието също оказват голямо влияние върху умствените способности. Макар генетичната база на интелекта на отделния човек да е удивително уязвима, интелектуалният фундамент на обществото е стабилен, заключава ученият.

Джералд Крабтрий, генетик в Станфордския университет


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грую

    1 0 Отговор
    Със сигурност оглупяваме. Първото идва от освинването - осигуряват ти яденето ама то е с ниско качество и това ни превръщав същества лочещи помия, а от това задължително се затъпява. Другият фактор е стресът. От него най-много се затъпява. Само че никой не се езамислял как всъщност се създава стресът. Ами много просто. Най-елементарният начин е да назначиш на висок пост някой човек дето не е за там. Той естествено ще обърка всичко и нищо няма да върви както трябва и ще започе да си го изкарва на подчинените си, което вече създава хаоса и ето ти го стреса. Това е общият механизъм за възникване - създава се от хора, на които освен достъп до кирка, права и крива лопата не следва да им се дава до нищо, а пък им е дадена власт да управляват други хора, но след като си имат хората позиции и връзки защо да не ги допускаме да стресират околните и да сеят глупост и оглупяване. Кажете ми поне една причина да не го правим.
  • 2 Умен

    0 0 Отговор
    Да, Груьо, затъпяваме и си доказателство за това.
  • 3 miha

    1 0 Отговор
    Според статията, излиза, че ние българите не оглупяваме, а даже поумняваме, или поне си запазваме интелекта, защото на нас нищо не ние подсигурено и трябва ежедневно да се борим за насъщния и за оцеляването ха-ха
  • 4 Не толкова умен

    0 0 Отговор
    Умен, Грую си е прав. Ти не си.....
  • 5 Japoneze

    0 0 Отговор
    И там пълно с псевдо учени,Г.н Крабтрий-там в САЩ,може би,тук хората стават все по големи тарикати,а да си тарикат се иска и акъл!
  • 6 николай маринов

    1 0 Отговор
    Съгласен съм че оглупяването е факт и най-очевидното доказателство за това е че си избираме все по-тъпи и все по-некадърни управници . Но защо при някои индивиди този процес е толкова скоротечен ? Само преди година Б.Б като че ли не плещеше такива простотии .
  • 7 Бай Гън

    0 0 Отговор
    Ако това е вярно сигурно тогава интернет е била черната дъска и се е пишело с тебешир.А в този саит са се коментирали каручките.
  • 8 муспи

    1 0 Отговор
    Еврейското племе (не върви да се каже народ), преди пет хиляди години си е било същото като сега - паразитно, пазило се е от диви животни зд гърба на други, никога не е имало интелектуални или религиозни проблеми. Те не са мутирали, а са си създадени такива, за да бъдат дивите животни през вековете за хората, че те да не деградират. Приемането на тяхния начин на живот превръща човека в евреин, - доказателство е нашата оеврейчена олигархия.