20 Ноември, 2020 22:00 7 668 64

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината

  • ваксина-
  • германия-
  • лъжи-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинация-
  • фалшиви новини

Ето какво казват фактите

Истини и лъжи за COVID-19 и ваксината - 1
Снимка: Shutterstock

Германия планира задължително ваксиниране?

Преди в Германия да бъде приет новият закон за защита от инфекции, масово се разпространяваха твърдения, че той предвиждал принудително ваксиниране, масивно ограничаване на свободи, тотално следене, налагане на мерките с помощта на армията и дори превръщане на парламентите в безгласна буква.

Ето какви са фактите. В изменения закон за защита от инфекции са изредени мерки, които властите могат да предприемат за ограничаване на пандемията. Например: спазване на социална дистанция, ограничения на контактите в публичното и личното пространство, ограничения на пътуванията, културните и спортните мероприятия, задължение за носене на предпазни маски. С други думи: споменати са мерки, които вече действат и за които сега бе създадена съответната правна основа.

Що се отнася до твърдението за предстоящо принудително ваксиниране - то е лишено от всякакво основание. Не са приемани и никакви мерки, които да ограничават работата на парламентите или пък да водят до "тотален контрол".

Твърденията, че ограниченията щели да бъдат налагани с помощта на армията, също не почиват на факти. По конституция армията в Германия може да бъде използвана само по изключение и единствено в условията на природни катастрофи или извънредно положение.

Две от твърденията все пак са частично достоверни: свободата на пътуванията действително бе подложена на ограничения. Същото важи и за свободата на събиранията. Тя не е генерално отменена, но отделни частични ограничения са допустими - “когато това е необходимо за защита на населението и особено като превантивна мярка срещу претоварването на здравната система“.

Първи дози от ваксината още до края на годината?

Обявявали ли са двамата създатели на ваксината на Biontech в личните си профили в социалните мрежи, че още до края на тази година ще могат да доставят първите дози? Именно това твърдение се появи в два еднакви постинга в Туитър.

Ето какво казват фактите. Съобщението е фалшиво: нито Йозлем Тюречи, нито Угур Шахин са писали подобно нещо в Туитър. Двамата съоснователи на Biontech дори изобщо нямат лични профили в Туитър, разясниха от фирмата. Профилите, за които става дума, са фалшиви и междувременно бяха изтрити.

Двата фалшиви профила, от които е публикувана невярната информация, са били създадени през август и септември, първоначално явно под чуждо име. Съществува и един профил на Тюречи в Инстаграм, който очевидно също е фалшив.

Ваксината променя човешката ДНК?

В социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината на Biontech и Pfizer използва технологията мРНК, която никога не е била тествана и одобрявана за употреба. Тази технология променяла човешката ДНК, а 75% от доброволците, върху които е била изпробвана ваксината, имали сериозни странични въздействия, пише американската журналистка Емералд Робинсън в Туитър.

Проверката на фактите показва, че това твърдение е невярно. Pfizer и Biontech наистина използват споменатата технология мРНК, при която фрагменти от генетичния код на коронавируса се използват за възпроизвеждане на вируса в човешкия организъм. В резултат имунната система го разпознава и започва да произвежда антитела - така се създава имунитет срещу COVID-19. Така разработената ваксина вече се тества интензивно. В момента тече третата клинична фаза на изпитанията с над 43 000 души.

Журналистката Емералд Робинсън, която е кореспондентка в Белия дом на консервативния американски сайт Newsmax, твърди освен това, че ваксината променяла човешката ДНК. В това обвинение няма нищо вярно. Германският институт "Паул Ерлих", който отговаря за ваксините и биомедицинските препарати, обяснява на своя сайт следното: „Не съществува никаква опасност за интеграция на мРНК в човешкия геном. Този геном се съдържа в клетъчното ядро под формата на ДНК. Всякакво включване на РНК в ДНК е невъзможно поради различните им химически структури“.

Същото твърди и Марк Линас от Cornell University в САЩ. Пред агенция Ройтерс той заяви следното: "В случая става дума за един мит, който често пъти бива разпространяван съвсем съзнателно от противниците на ваксините с цел да се създава объркване“.

Автори: Йоша Вебер, Робърт Мъдж


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диверсант

    58 3 Отговор
    Ало, дойчовци... Я публикувайте закона на Хитлер от 1938 година а който има нещо в главата си ще направи сметка накъде отиваме

    Коментиран от #12

  • 3 Просто

    41 19 Отговор
    Важното е да се платят парите за ваксини за цялото население, а дали ще се ваксинират се тя. Нали заради това е цялата пандемия в света. Всичко е пари, но много пари.
    А разни наивници търсят големите конспирации в безумни и смехотворни теории изпускайки очевадните неща.
  • 4 Манги

    40 1 Отговор
    Много избирателно пускате дасе коментирапод бозата на ДойчеВеле. Сега всички трябва дасе съгласят с Вас з?
  • 5 123

    72 6 Отговор
    Няма да си бия отровната" ваксина" създадена да намали населението на Земята. Целия ковид цирк е заради "ваксината". Тя ще пристигне преди март щото до март вече никой няма да вярва в ковида. Ще бързат да излъжат повече хора да си я бият. Една истинска ваксина не може да бъде пусната без да е тествана няколко години щото в противен случай може да доведе до масова смърт.
  • 6 Едно време

    29 0 Отговор
    "Байер" какво твърдяха????????
  • 7 Конник

    60 4 Отговор
    Генномодифицирана царавица не е здравословна а вирусна модифицирана ваксина директно с инжекция е добра за робите!
    Всички видове грип са вирусни и има от тях десетки вида. От ковид също има дестки вида? За какво ни лъжат? Да сме роби - тихи и послушни и да купим скъпата ваксина.

    Коментиран от #14

  • 8 удобен глупак

    24 13 Отговор
    да живеят илюминатите ,рептилите,сзо,дълбоката държава и так далее...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Програмист

    48 13 Отговор
    Не само ваксината ще променя ДНК, но и едно опасно излъчване, което я променя и в момента! Явнo дoктoритe нa ca нaй-умнитe хoрa нa плaнeтaтa cлeд кaтo лeкувaт пocлeдcтвиятa, a ''нe лeкувaт'' причинaтa!Никaквa вaкcинa нямa дa ви cпacи! От втори октомври тръгна 5 джи мрежата в България във всички областни градове и по магистралата София –Пловдив. Тази високочестотна система унищожава аурата ви /тoвa лecнo мoжe дa ce дoкaжe c инфрaчeрвeнa кaмeрa/ и прави имунната ви защита на парцал, като организмът ви става податлив на вируси все едно е ''като гол охлюв''. Вече е късно да протестирате, а можеше по време на тия протести 5 месеца да протестирате за нещо умно като спирането на 5 джи, но вече е късно. Виваком я пусна, скоро и другите ще пуснат! Ковид апокалипсиса у нас също започна оттогава.Всички сте в жесток 5 джи капан на силните на деня и не може да направите нищо вече..а това е само началото...

    Коментиран от #16, #24, #31, #41, #49

  • 11 Копаш ли,копаш ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Манги":

    Копай , копай!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Руморс

    24 6 Отговор
    Ваксината води до промени не само в човешкото ДНК, Тя променя и Пола, всички ще станем Джендъри .......
  • 14 Мила , майко!

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Конник":

    Този или е друсан или по- тъп и от царевицата- било то модифицирана или не.
  • 15 Игри на Домуса

    9 3 Отговор
    Пак бутнаха сестрата наркоманка напред към финала д г д сценаристите.
  • 16 Олеле!

    21 10 Отговор

    До коментар #10 от "Програмист":

    Кво ше прайм сега? Питам за нас , дето имаме работещ мозък. За теб няма страшно. Споко вземай си хапчетата и толкоз.

    Коментиран от #17

  • 17 не програмист

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Олеле!":

    отговор:5G честота и ком.8
  • 18 45р46т

    33 11 Отговор
    Ма те ваксините не са здължителни! Дааааа! Само, дето без да сте ваксинирани, няма да можете да ходите до магазина, дори. Работа няма да ви даде никой, понеже нямате ваксина, не че някой ви задължава да си слагате таква !
    Иде лошо време. Овцете блеят и си искат пастира!
    Няма какво друго да кажа .

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 DW промиване на мозъци

    23 5 Отговор
    DW лъжат !!! Точно днес го даваха турчина по ТВ с лицето му и каза, че са подали спешна заявка за пускането на ваксинста и че от другия месец, ше бодат яко, така че това не е фалшива новина! А и за останалото, защо да вярваме на доказани манипулатори, като DW !?!?
  • 21 Наглост

    18 1 Отговор
    Кой определя, какво е мит и какво не? Тези ли? Не им вярвам въобще! Приятна вечер 🙂
  • 22 аполитичен

    7 0 Отговор
    аз попринцип вярвам само на тролята, те винаги казват истината, за какво им е да лъжат
  • 23 ⚡ Хрониките на Евразия

    9 19 Отговор
    Тези които разпространяват лъжи за ваксините и не вярват в тях , са същите , които вярват за руските ваксини ..
  • 24 Любопитство

    8 12 Отговор

    До коментар #10 от "Програмист":

    А каква е тази ,,аура,, ? Къде се намира и каква роля играе в човешкия организъм ?

    Коментиран от #48

  • 25 Ха сега

    23 3 Отговор
    Ще се забързат с ваксинацията, иначе ще изпуснат момента, хората почват да се осъзнават.
  • 26 МДААА

    33 3 Отговор
    БОРИСОВ МИНАВАШЕ ПОКРАЙ БОЛНИЦИТЕ С ДЖИПА И ХОРАТА УМИРАХА ПО СТЪЛБИТЕ УСМИХНАТИ
  • 27 ГЕРБСИСТЕМС

    33 2 Отговор
    ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА - ВСИЧКИ УМРЕЛИ ОТ КОВИД АВТОМАТИЧНО ЩЕ ГЛАСУВАТ МАРТ МЕСЕЦ ЗА .... ГЕРБ , ДОКАТО ЗА ЖИВИТЕ ТОВА НЕ Е СИГУРНО !
  • 28 КРАДЦИ

    9 3 Отговор
    НАЙ СТРАШНОТО Е АКО ДНК НА ХИТЛЕР УСПЕЕ ДА СЕ ВНЕДРИ В БОЙКО - СТРАШНОТО Е ЧЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАПРАВИ САЩ - КАРТОФЕНА НИВА !

    Коментиран от #33

  • 29 баба ви от бг

    14 3 Отговор
    вакс. пфайзър, модерна, бионтех, с нано частици!!!! Кой ще се ваксинира глупаци???? ню йорк, 14 милиона, затворен, и магазините!!!! Те започват да ваксинират извънредно, защото има много голям проблем там! браво на тръмп, вторият след Кенеди, който искаше да каже Голямата истина за мошенниците, които печатат фалшиви .......!!!!!Чак ги продали на борсите даууууууу!!!!е сега ще видим кой ще фалира!?!?!!!!

    Коментиран от #38

  • 30 ТИКВОЧ ДОЛЕН

    9 4 Отговор
    БОЙКО ТРЯБВА ДА НИ ВАКСИНИРА ДО ИЗБОРИТЕ - ИНАЧЕ ГИ ГУБИ И ВЛИЗА НА ТОПЛО !
  • 31 Д-р Менгеле

    20 3 Отговор

    До коментар #10 от "Програмист":

    Програмисте, малко объркваш нещата. Аурата е статично енергийно поле, а 5G е високочестотно поле. Както и да го въртиш, то не може да я
    унищожи, само я пробива подобно на 4G и всяко друго СВЧ. Друг е въпросът, че специфично модулиране може да доведе до въздействие върху мисловните процеси или върху сърдечната дейност, което много интересува някои зловредни алчни хорица.
  • 32 Hoho Boho

    4 1 Отговор
    Преди ваксината да бъде одобрена в ЕС,
    тя трябва да бъде подложена насериозни изпитвания от своя създател
    и нанаучна оценка от регулаторните органи.
    В това число се включва Европейската агенция по лекарствата
    и други регулаторни органи в страните от ЕС/ЕИП.

    Изпитванията включват проверка на качеството на ваксината:

    чистотата;
    съставките, включително неактивните съставки или „помощните вещества“;
    как е произведена.

    След това създателят изпитва ефектите на ваксината.
    Това включва изпитвания в лаборатория и върху животни.

    След това е ред на програма за клинично изпитване при хора,
    което може да отнеме около 10 години от началната концепция
    до получаване на разрешението и трябва да се спазват стриктни стандарти.

    Създателят на ваксината изпитва ваксината в три фази на клинични изпитвания,
    като във всяка следваща фаза участват по-голям брой хора.
    Програмата трябва да спазва процедурите и протоколите, заложени от регулаторните органи.
  • 33 "ДНК? Минавам го с 200!" - От брифинга

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "КРАДЦИ":

    Не бой се! Бочката е брониран от всякъде, само ДНК на Хамилтън или на някой от Mанчестър Юнайтед може леко да го одраска.
  • 34 дядо ви от бг

    3 3 Отговор
    ном. 10, във франция 5 г беше разбито на парченцаааааааа! няма такива антени!
  • 35 ваня

    2 0 Отговор
    явно никой не разбра, че няма да има печалби от спорт! Естествено винаги ще има спорт , но испания Германия 6 на нула!!!!голям виц !!!
  • 36 Политолог

    15 7 Отговор
    На Ганьо мозъка вече е промит, няма нужда от повече промивка с подобни статии😂
    Досега Бил Гейтс щеше да го чипира, а ся вече и ДНК-то ще му променя😂 Със сигурност няма и да помисли за ваксина😂

    Коментиран от #57

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Айде баби

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "баба ви от бг":

    Гинкобилобата!Тръмп щял да каже нещо мнооого важно ,ама не можал ,щото нямало кой да го чака.Ми 5г като президент слива ли имаше в устата ,та не го каза до сега!???А относно печатането,печатат тия които могат да покрият печатането,що не печата "нигерия дето е покрита със сняг"???
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 от Германия

    24 5 Отговор
    Като чуя Доиче Зеле да казва нещо, то ми е ясно, че е поредната лъжа и манипулация. Понеже съм в Германия и следя пресата, как ще обясни соросоидният автор, че представители на армията са в болници и медицински заведения обявено официално от медиите, които казват, че те били там да помагат на медиците. Нищо подобно! Там са, за да бъдат обучени да поставят ваксини, защото много лекари отказват да ги поставят на хора, които не желаят. Лекарската етика не им позволява. Военните обаче са хора, които изпълняват заповеди и им е заповядало. Явно гласят нещата да се случват насилствено.

    Коментиран от #63

  • 41 5Г мрежа

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Програмист":

    Майкооо...
  • 42 мислещ

    7 3 Отговор
    Истински истини (Без лъжи) може да намерите, като потърсите "какво лекарите не ни казват за ваксините".
  • 43 Доктор Марко

    4 0 Отговор
    Накрая ще вА ваксинирам с кожената ваксина петджи точки
  • 44 house of Aragon

    15 2 Отговор
    Абсолютно вярно. Това е плана - разбиване на малкия и средния бизнес, виртуална валута, задължителни ваксини, Нов Световен Ред.
  • 45 DW=пропаганда

    14 1 Отговор
    Още ли има хора, които вярват на DW?
  • 46 Матей

    11 1 Отговор
    А-е ,тоя бойко няма ли да се пръ-ждо.с.ва.а?След като изигра цирка с разболяването си,явно симулира,за да се прави на интересен и управлява по скайпа,сега бодро рапортува ,че бил готов,да НАПАЗАРУВА милиони тестове и ваксини.Изч ез н.и.и.и.и ,беее,цял свят разбра какъв си из.р-о-д,искаш ,да ни умориш,признай си!С ваксините ще имат сериозни затруднения,да не кажа нещо повече,и хубаво да си правят сметката,щото на никой не му се става опитно свинче,пък и колко е удобно да се разправят с политическите си противници,толкова леко и незабелязано.Само едно леко намигване на съответния доктор Ме-Н.Г.ЕЛ.е и готово.Бочо да си бие ска-па.ан.ат.а американска ваксина ,ако ще и ката ден,да знае ,че при много хора ще удари на камък и ще му се види света тесен.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Чонкин

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Любопитство":

    Аурата се намира на главата,пък хахото е на дупето, както казва внучката ми :)
  • 49 piff

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Програмист":

    Да но има проучване , че 4Gи всички останалинпо - малки G-та , ще се съюзът и ще набият 5G и ще ще му запушат енергетическите дупки . а после , човечеството ще продължи да живее спокойно , на равнобедрената земя .
  • 50 @@@@@

    7 5 Отговор
    Ако не излезем по улиците да си потърсим правата ще бъдем ваксинирани като г0веда. Ваксината няма да е задължителна, но хората ще бъдат изнудвани да си я сложат. Пенсионерите няма да получават пенсии ако не са ваксинирани, учениците няма да ходят на училище ако не са ваксинирани, хората няма да могат да работят на договор ако не са ваксинирани.
  • 51 Перо

    5 3 Отговор
    На мен ми е чудно,как ще действа въпросната ваксина,когато щама на корона вируса мутира непрекъснато в хиляди други.
  • 52 ха ха ха

    5 1 Отговор
    Четеш ли бля бля велето, разбирай всичко наопаки 😁

    За каква ваксина става дума? Няма безопасна ваксина, която да не е тествана минимум 6 г., а тази е отрова!
  • 53 Hoho Boho

    2 0 Отговор
    Баламурниците, които ще се ваксинират трябва да знаят,
    че в 80% от случаите Короната се прекарва безсимптомно.
    т.е.
    има голяма вероятност да са прекарали заболяването без да знаят, имат си имунитет
    и ваксина не им трябва.

    Коментиран от #54, #58

  • 54 ЗА ОТВОРКОВЦИТЕ

    1 8 Отговор

    До коментар #53 от "Hoho Boho":

    ВАКСИНИРАНЕТО ДА Е ДОБРОВОЛНО А КОЙТО НЕ СЕ Е ВАКСИНИРАЛ ДА НЯМА ПРАВО НА БЕЗПЛАТНО ЛЕЧЕНИЕ.
  • 55 МИ КЪ

    2 0 Отговор
    ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА БОЖКОВ, МАЯ, ФАТМАКА И БАБИКЯН НИКАКВА ВАКСИНА, ДАЖЕ И ДА ИСКАТ! БОЛНИЦИТЕ НЯМА ДА СПРАТ ДА РАБОТЯТ Я?
  • 56 волен сидеров

    2 1 Отговор
    ЧЕСТИТО-3 ВИДА ВАКСИНИ-ЗА БЕДНИ-СРЕДНА КЛАСА И ЗА БОГАТИ...ЗА БЕДНИТЕ МАКСИМУМ 12 МЕСЕЦА ЖИВОТ СЛЕД ПОСТАВЯНЕТО НА ВАКСИНАТА,А КОЙТО ОЦЕЛЕЕ СЛУЧАЙНО ЩЕ ГО РАБОЯТ С 5G И МЪСК СПЪТНИЦИТЕ-КОЙТО ВЯРВА ВЯРВА ,КОЙТО НЕ ПАК Е ДОБРЕ -ТРЯБВА ДА ИМА СВОБОДНА ВОЛЯ...
  • 57 перничанин

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Политолог":

    Пропусна и 5G- то, което му разваля божествената аура. Хихихихихи....
  • 58 перничанин

    7 0 Отговор

    До коментар #53 от "Hoho Boho":

    Точно с това трябва да започнат, а именно "има ли смисъл от ваксина на хора които са преболедували короната" . Да се стегнат докторите и да го обясняват на разбираем език. До като това не се случи , коментатори като тоя с 5G -то и аурите ще има последователи.
  • 59 Аха

    2 1 Отговор
    Какво четем във футъра (долното поле на всяка страница) в тази медия? Нека цитираме точно: „ФАКТИ е партньор в България на Дойче Веле, BBC, БНР и Project Syndicate“. Затова и по партньорски са препечатали статията на „Дойче Веле“, без да проверят фактите, пък и явно им е възложена мисията да представят фактите за лъжа, а лъжите — за факти.

    Не сте чували за Project Syndicate? И се питате: кои пък са тия? Нека видим как те се самоопределят в страницата си „За нас“:

    „Мисията за обществена служба на Project Syndicate получава подкрепа от Open Society Foundations, Bill & Melinda Gates Foundation, MasterCard Foundation, European Climate Foundation, [следва дълъг списък от подобни сладури и накрая] Sustainable Development Solutions Network.“

    И така, всичко вече си идва на мястото и става по-ясно, нали?
    „Проверителите на факти“ получават грантове „като подкрепа за обществената си служба“ от Отворено общество на Сорос и от Фондацията на Гейтс. А в замяна pressтитутките осигуряват подкрепа за глобалистките проекти на Сорос и Гейтс, включително по линия на ваксините, „зелената сделка“ заради „климатичните промени“… И за всичко, което е нужно за „устойчивото развитие“ съгласно глобалистката Agenda 2030.

    Те правят същото като Марк Линас. Затова и го цитират като „авторитет“. Изобщо, те са същите лъжливи журналистически лекета като него, само дето не изкарват колкото него от грантовете.

    Често наричам такива pressтитутки с епитетите олигофрени или (полезн
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Аха

    3 1 Отговор
    Fakti.bg не обича фактите, а бодро лъже за ковид ваксината

    Fakti.bg не обича фактите, а бодро лъже за ковид ваксината


    Колко безумни и нагли трябва да са едни медии, за да представят като „авторитети“ института „Паул Ерлих“, журналиста Марк Линас и други партньори на ваксиналния терорист Бил Гейтс, които ежегодно получават десетки милиони под формата на грантове от неговата Фондация? Обяснението е просто. Тези медии усвояват пари от същото място по линия на Project Syndicate
  • 63 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "от Германия":

    Другарю русоид, изглежда, че вярваш само на Путин.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.