24 Ноември, 2020 09:59 36 964 104

Алчност и простотия

  • пари-
  • евро-
  • левове-
  • мерки

А дали физическото ни оцеляване е най-важното нещо, ако сме се превърнали в скотове?

Алчност и простотия - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Виктор Кирков

Преди време попитах човек на висока позиция в МОН дали съсипването на образованието може да се дължи на някаква конспирация, чиято крайна цел е опростачването на населението и превръщането му в лесно управляемо стадо от безмозъчни скотове. Отговорът беше: „Не, цялата деградация се дължи на алчността и простотията в системата.“ Тези алчност и простотия, които са много по-разпространени и опасни от коронавируса, са и основният ни проблем като нация.

Днес България е пълна с хора, които изкупуват превантивно медикаменти без лекарско предписание, за да се чувстват по-защитени от наближаващата заплаха за здравето им. Зарази винаги ще има, а това, което ни защитава от тях е имунната ни система, която е в пряка зависимост от начина ни на мислене. Как никой не повдигна въпроса за превенция основана на промяна в мисленето, а от там на храненето, физическата активност и т.н.

А дали физическото ни оцеляване е най-важното нещо, ако сме се превърнали в скотове? А ние натам вървим. Във всяка емисия новини без грам критично мислене ни се поднася информацията за процент на положителните от общия брой направени PCR тестове. А това са числа, които нямат абсолютно никаква стойност и логична връзка с реалните нива на заразяване, тъй като тестването не става на случаен принцип, а се прави основно на хора със симптоми. Как никой не попита защо ни се поднася тази безсмислена информация?

Наскоро в едно бургаско село наши загрижени сънародници не допуснаха обратно в населеното място жена, която е решила да помага в болница в близкия град, за да не ги зарази. Нейните внуци бяха изгонени от местното училище от родители на други деца. Подобни действия говорят сами за нивото на обществото, в което живеем.

Други люде пък имали проблем с ваксините, защото щели да ги чипират. Как не разбраха, че отдавна са ги чипирали чрез електронните им устройства, които предават пълна информация за притежателя им на външни колектори. Не може да не ви е направило впечатление колко често като споменете на глас марка или отрасъл на екраните ви скоро след това излиза свързано тях рекламно съдържание. А има и хора, които продължават да мислят, че и вирус няма и всичко е огромна конспирация…

Именно простотията е тази, която през пролетта остави хората по домовете и затвори парковете и планините за разходки и общуване с природата, които биха подпомогнали психичното им здраве и имунната им система.

Простотията и алчността оставиха България без лекари и учители, защото накараха хората с тези престижни професии да се чувстват недооценени и неуважавани. Вместо да се осигури адекватно заплащане в тези сектори, на които се крепи съществуването на нацията, властимащите предпочитат да купуват военни самолети и кораби, ядрени реактори и други ненужни в 21 век вещи.

Много „сигнални лампи“ светнаха от началото на пандемията, но някой трябва да ги забележи, да ги анализира и да предприеме адекватни действия. Но накъдето и да се обърне човек е заливан от простотия и алчност, които народонаселението иска да превъзмогне, но май няма голямо желание…


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 379 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    265 42 Отговор
    Образованието заминава на кино, защото така и така афганистанците и пакистанците, които щедойдат на ваше место няма да им трябва да знаят български език. Една химера ви затри като народ за нема и 15г. Голяма смешка излязохте.

    Коментиран от #16

  • 2 Селянин

    258 52 Отговор
    Оскотяването не е от сега, а простотията ни е генетично заложена.

    Коментиран от #17, #102

  • 3 Нормално

    458 14 Отговор
    Обществото няма респект от и към лекари или учители. Обществото има респект към батките с 15 годишни S класи. Сега нека мутрите ви лекуват, нека мутрите учат децата ви. Вие сами си го избрахте.

    Коментиран от #15, #84, #103

  • 4 Гост

    345 12 Отговор
    Абсолютно вярна и точна статия! Ама едва ли ще стигне до тези, до които трябва!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тиквата

    183 27 Отговор
    пак ни излъга. Каза, че повече нищо няма да затваря.

    Коментиран от #7, #36, #37, #58

  • 7 заслужено

    183 14 Отговор

    До коментар #6 от "Тиквата":

    Така става като вярвате на зеленчуци.
  • 8 Българка

    227 16 Отговор
    Прocтoтиятa и aлчнocттa ocтaвихa Бългaрия бeз лeкaри и учитeли, зaщoтo нaкaрaхa хoрaтa c тeзи прecтижни прoфecии дa ce чувcтвaт нeдooцeнeни и нeувaжaвaни. Вмecтo дa ce ocигури aдeквaтнo зaплaщaнe в тeзи ceктoри, нa кoитo ce крeпи cъщecтвувaнeтo нa нaциятa, влacтимaщитe прeдпoчитaт дa купувaт вoeнни caмoлeти и кoрaби, ядрeни рeaктoри и други нeнужни в 21 вeк вeщи
    Ето това е истината
    Оставка мутри!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #12, #20, #29, #91

  • 9 XMAN

    111 21 Отговор
    НИЕ СМЕ ДИВО ПЛЕМЕ.
  • 10 Перо

    232 10 Отговор
    Ами вижте образованието,манталитета и културата на главния изпълнителен управник, вижте кои са му чуждите съветници и ПР агенция,на чии господ се кланя и ще разберете защо всичко на долу е хаос,корупция и безхаберие!
  • 11 Хорхе

    140 32 Отговор
    Истината е че г-дин Митко Пайнера е най-виновен за опростачването на нацията.

    Коментиран от #32, #48

  • 12 Перо

    250 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Въпроса не опира само до заплащане. Милиарди да се изсипят в здравната система ще потънат в бездънната корумпирана система. Нужна е тотална реформа във всички сфери и смяна на модела на управление.
  • 13 yhty

    129 7 Отговор
    Промяна в начина на мислене и действие за месеци е свръхамбициозна непостижима задача. Да се работи в тази посока е правилно , но резултат чакай след десетилетия.
  • 14 Рибата се вмирисва откъм тиквата

    188 14 Отговор
    Сми вижте Вожда, алчен и прост на макс и от там насетне, какво да коментираме !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 игшги

    79 26 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ти си гледай изкуствената държавица на командно дишане от САЩ. Там трябва да ти е мъката.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Русенец

    181 5 Отговор
    Да градиш образователна система, без да имаш трудова такава, това гарантира, че обучаваш млади кадри не за себе си, а за чужденеца, който ще им предложи по-добро заплащане. Няма да стана на парче. Като ще обучаваш младите, трябва да им предложиш после нещо добро, за да останат да работят тук и да плащат данъци и осигуровки в България. Засега само обучаваме кадри за Европа и Америка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Факт

    120 7 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Ти май за медикофармацевтичната мафия нищо не си чувала..Я кажи на колко доставят тестовете и на колко ти ги продават..а маските, дето са по лев/килото, на колко ги купуваш,а? Айде, моля, не ги оправдавай толкова. Същата пас мина са като бакшишите, увеличена по 100

    Коментиран от #41, #46

  • 21 4774

    133 42 Отговор
    Пълни глупости и объркани мисли.
    Не ниските заплати на учителите са причина за срива в образованието.
    Причината е в липсата на критерий "професионализъм".
    Когато учителят е назначена "калинка", колкото и висока заплата да му се дава, той няма да надскочи собствената си некадърност.
    Учителите имат предостатъчни други привилегии- 2 почивни дни седмично, половин раб. ден, Коледна и Великденска ваканция, празнични дни, 2 месеца лятна ваканция, пълни осигуровки, ранно пенсиониране... В частния сектор работника няма тези привилегии, ако ще и 5 висши образования, 2 чужди езика, компютърна грамотност и пр. да има.

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Министър Вълчев

    52 36 Отговор

    До коментар #21 от "4774":

    Слани и ти учител, да се завижда е лесно.
  • 25 никой

    107 18 Отговор
    стига ревахте.лятото вместо да ми ходите по гръцко можеше да дойдете на протестите.
  • 26 Много сте прав Кирков,

    115 3 Отговор
    пренаписват учебници, бълват учебници на не знам колко издателства, позволяват да ги пишат пълни неграмотници и не от конспирация, а защото парата им го диктува. Да не говорим, че някой дори с две виши не става за учител, но не може да се самооцени и настоява да е учител. Резултатът неувяхваща простотия.
  • 27 Верно

    99 12 Отговор
    След 11 години ГЕРП, това е резултата.

    Коментиран от #40

  • 28 Странджата

    86 7 Отговор
    Ей в такова време ни липсват най-много хора като Милен Цветков!
  • 29 Хайде,хайде

    108 4 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Не мисля,че учителите емигрираха от България. Просто и те станаха търговци и бизнесмени.Неграмотни ,но алчни Сульовци и Пульовци издават учебници и пособия.Още по неграмотни джендъри ги вкарват в училище.Частните уроци са любим метод на обучение на принципа:"Аз на тебе,а ти на мене ученици".Опровергайте ме,ако можете.
  • 30 Анонимен

    53 11 Отговор
    Днешните резултати са от времето на ГАЙДАРСКИ КАТО МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! Учителите за две години получиха повишаване на заплатите и съответно много млади учители постъпват. ЛЕКАРИ заминават за възможност да се квалифицират/ преди всичко/ на второ място са заплатите.Преди 20 години да специализира лекар трябваше да си плаща,ТОГАВА във ВРАЦА ЕДИН МЕСЕЦ ПОЛУЧАВАХА ЗАПЛАТИ УЧИТЕЛИ, ДРУГИЯ ЛЕКАРИТЕ! Днес берем плодовете на управлението преди 20 ГОДИНИ! НИЩО ПОЛИТИЧЕСКО!НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧЕРВЕНИ, СИНИ ,ЦАРИСТИ !
  • 31 Полицейска държава!! Когато в една

    100 12 Отговор
    Държава учителя взема по малка заплата от Полицая,, Таковай е в държавата!!! 30 години беше все така, Лекарите и сестрите за това избягаха от България!!! Полицая беше по Важен и Нужен за ВЛАСТА от Лекаря и мед. Сестрата, Резултата е видим, 60. 0000,Полицай и повече, а няма Лекари и сестри!! 30%от Учителите са пенсионери или пред Пенсия, щом стане още малко по сложна ситоацията в Училищата и тези Учители няма да влезат повече в клас!!! Но Родната Полиция нас ни Пази!!! Кои и от какво Пази????
  • 32 Още преди двадесет и пет години ....

    89 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хорхе":

    Трябваше да се смачка главата на змията...Сега е пълно с плейметки,чалгаджийки и мин.....ки...
    Трябваше,но и дебилите са 90 процента от туземното население..

    Коментиран от #39

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 fat emilyano boy

    39 7 Отговор
    Плана за златния милиард е в действие.до 2030г е крайния срок и е да останат около милиард роби на земята

    Коментиран от #53

  • 35 Guilty men

    30 6 Отговор
    Верни думи момчето ми емиляно от едно място сме го научили и прочели.сега с тва трето затваряне Винету ше ни шлякне мамето ни
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Милан

    27 3 Отговор
    Много добре и точно написано!!!
  • 39 Дидо

    47 4 Отговор

    До коментар #32 от "Още преди двадесет и пет години ....":

    Преди много години унищожиха образование същите сега правят бизнес с него
  • 40 Дидо

    30 9 Отговор

    До коментар #27 от "Верно":

    Каквито ГЕРБ и предишните също
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Благой

    31 14 Отговор
    Вярно, вярно....ама това за реакторите ...не съм съгласен Викторе!
    Нали като се прибереш у вас искаш да си пуснеш лампата, лаптопа, телефона да се зарежда ??!
    Кораби, ракети - ненужни? Ами онзи с ятагана и полумесеца като дойде - що ще чиниш?
    Иначе изключително вярна статия!!! Поздравления.
  • 43 Libre comments air

    61 3 Отговор
    От 10 години ни дават акъл алчни и прости хора...и все още ни управляват.... и още по зле ще става щото тука е пълно с идиоти на важни държавни постове.
  • 44 Чичо Тони

    43 0 Отговор
    Преди време един друг ерудит подсказа и количественото измерение на прстотията - 80%!
  • 45 Той

    23 4 Отговор
    Торбички те на Шкембе войвода ли са това, или на цялата пасмина ???

    Коментиран от #64

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Боко Б

    40 4 Отговор
    Кръвната плазма се прелива само на богоизбрани. Линейка от София е доставила плазма до бБургас за семейство Касабови
  • 48 Не е вярно

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хорхе":

    Ако го нямаше Митко Пайнера още щеше да бичи радио караван проблемът е в племето

    Коментиран от #49

  • 49 Мики Маус

    15 20 Отговор

    До коментар #48 от "Не е вярно":

    Простотията и селянията дойдоха от провинцията и даже се усъвършенстват
  • 50 Вярно с оригинала

    12 1 Отговор
    Напълно е така!!!
  • 51 До Мики Маус

    48 2 Отговор
    Всички селяни дошли да живеят в София, после стават граждани/столичани с голямо самочувствие, и после именно те наричат "селяни" тези, които като тях сега идват в София.

    Коментиран от #54, #66

  • 52 Баро

    13 7 Отговор
    Много тъп въпрос от някой който е с претенция че е много умен Естествено че физическото оцеляване е най-важно ако няма физическо състояние на човек кой и кого На какво ще учи най-много животните в гората да си спретнат училище ако не ги Гепи короната
  • 53 Мързел

    27 1 Отговор

    До коментар #34 от "fat emilyano boy":

    Що?!Сега не сме ли роби?!С промити мозъци.
  • 54 Мики Маус

    9 13 Отговор

    До коментар #51 от "До Мики Маус":

    Мога да кажа като кореняк софиянец трябва ли да си кажа че съм селянин даже и вилата ми е в София в квартал Витоша една от малкото която не сме съборили но и нея може да е събора за да взема още малко пари от селяните да живеят наемите

    Коментиран от #86

  • 55 Чочо

    41 0 Отговор
    Моята майка е мед .сестра 43 г. стаж и 650 лв.заплата,но е късно да емигрира. От 10 години медицинските работници алармират че са недооценени, е вече си пролича че сме изпуснали влака и плащаме с човешки жертви. На чия ли съвест ще тежат починалите?

    Коментиран от #60

  • 56 Панчо

    18 6 Отговор
    А бе Викторчо, Викторчо, що ти трябва да пишеш статии?! Някои неща са верни, но като цяло е една голяма гащерплява. Преди 2020 г никой не беше предполагал, че ще има коронавирус. Сега никой не си мисли за война, и дано не става! Не е грешка, че се купуват военни самолети и кораби. Не трябва обаче да купуват втора ескадрила F-16, само и само да се подмажат на САЩ. И какво разбираш ти от енергетика? Засега ядрената енергетика няма надежден заместител. Утре - други ден може да стоим на тъмно и няма да можеш да пишеш глупости в интернет!
  • 57 До Мики Маус

    27 3 Отговор
    Приятел, не се сърди, но като кореняк софиянец, е добре да се научиш да пишеш грамотно! Едно дълго изречение без нито една запетайка и неясен словоред. Ако ще и МОЛ да имаш в София!

    Коментиран от #61, #62, #79

  • 58 Истина

    3 20 Отговор

    До коментар #6 от "Тиквата":

    Това е простия народ подведен от кауна с вдигнат юмрук а към автора/при комунизма стреляха по границата ако искаш да идёшь в запада а сега е свободно / иманталитета на човек не се гради за 10-15 год след като 45 год ти промиваха мозъка
  • 59 stan4o

    27 1 Отговор
    Кражбата е в основата на нямането. Доктор взема 60 хиляди на месец, но няма пари за носилки и за вдигане заплатите на медицинските сестри и санитарите. Учителите не учат децата в училище, за да им вървят частните уроци. Проблемът е в цялото общество, не само при управляващите. Те се възползват, като всички останали. Така на много българи им отърва.
  • 60 Баро

    28 2 Отговор

    До коментар #55 от "Чочо":

    Знаеш ли кой недооценява майка ти Сега ще ти поясня хирурга анестезиолога и старшата сестра от операционната те разделят пая а другите сестри и санитарите лапат мухи във всички болници е така а моят случай беше следния Влезнах в спешното със спукан апандисит 7 часа ме държаха в приемната четирима доктори се чудят дали не са бъбреци и докато се начудят стана перитонит Както и да е след седем часа ги навих да ме сложат на масата и да ме срежат най-накрая и на всичкото отгоре и на всичкото отгоре не Минах по спешност защото здравната каса отпуска еди си колко пари за това нещо а ме писаха по здравна каса защото там може да си пишат каквото си искат и да вземат колкото си искат пари от здравната каса е така се точи здравната каса Как да обичам и да уважавам докторите и да ги оценявам По колко бална система
  • 61 Мики Маус

    3 10 Отговор

    До коментар #57 от "До Мики Маус":

    Приятел аз не пиша а говоря на микрофончето но от време на време на него му се чуват разни неща все пак не сме на училище а просто се забавляваме така че ако искаш препинателни знаци бягай в първи клас
  • 62 Мики Маус

    13 3 Отговор

    До коментар #57 от "До Мики Маус":

    А пък и не е задължително да си грамотен щом си от София и в София има неграмотни но те Пак са от София
  • 63 Историк

    19 14 Отговор
    Турското робство роди хора като Раковски, Левски, Стамболов, Иван Вазов, българските генерали, които не можа никой да победи. България я градиха хора родени преди и след 1878 г.
    След болшевишкия преврат на 9 септември организираната простотия изби за миг 3 хиляди души от българския елит. Изби и десетки хиляди заможни и средни селяни, кметове и служители. Хиляди умряха във болшевишките концлагери.
    Простотията и алчността изпълзяла от селата и лумпенпролетариата от градовете превзе властта със съветска помощ и ръководство. Вече трето и четвърто поколение тази простотия показва, че е неунищожима. Тя успява и затрива българския народ, устоял на бурите на вековете, за 70 години.

    Коментиран от #67, #68, #69, #74

  • 64 ББ тиквун

    8 4 Отговор

    До коментар #45 от "Той":

    Ей мисирки не ми барайте торбичките че ми трябват да напълня още чекмеджета
  • 65 НТР

    7 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Как не разбраха, че отдавна са ги чипирали чрез електронните им устройства, които предават пълна информация за притежателя им на външни колектори.

    Напомняне: Научно-техническата революция е вредна за всяко живо същество.

    Ползвам си стария бутонен телефон и планирам да си върна стария - стационарния.

    Тъпите да ползват 5G! - 5G замества мозъците ви.
  • 66 Не е вярно

    13 5 Отговор

    До коментар #51 от "До Мики Маус":

    Селянина напуска селото но селото никога не го напуска
  • 67 Мики Маус

    5 4 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    Пропуснал си да кажеш само че е родена от революцията
  • 68 Ти също

    24 4 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    Пропуснал си важната дата 10.11.1989 г. След тази дата ти си един от неизтребимите простаци, начело с такива като вожда Борисов. И той като теб е бил малтретиран от социализма да стане насила член на БКП! Да завърши милиционерското училище. Да разтрива ушите на Тодор Живков...
  • 69 Аре

    6 4 Отговор

    До коментар #63 от "Историк":

    Не си историк, тюркие ,тюркие си личи си от километри.
  • 70 иво

    4 16 Отговор
    приятелче, ти който си сътворил тази платена статийка, жив човек има шанс да го ограмотиш макар и с закъснение, за умрелия ти ще кажеш.
    Какво не ти е ясно от цифрите, побе от брой умрели с вируса не ти ли е ясно, че надминахме Италия вече от пролетта на 100000 души или както искаш си го смятай.
    Гадното е че под шапката на свобода на словото на такива като теб се дава трибуна да всявате разкол в борбата с вируса. Хиляда пъти ви се каза, идеята е да намалим жертвите максимално до ваксинирането. Чехия заради такива като теб и Мангъра се докараха до 15 хиляди на ден, а с един месец рестрикция смъкнаха на 3000. Не ти ли стига че сме първи в европа по смъртност от вируса, а вероятно и от друго вече
    Като е натоварена здравната система с едните, другите оставст без лечение.

    Коментиран от #73

  • 71 Гост

    16 2 Отговор
    КиркооооФ! Вирус има много преди дяволопоклонниците даму дадат името ковид19, но до сега никой не му обръщаше таковавнимание, защото не е толкова опасен, колкото го рекламират либералните уроди!

    А защо го рекламират толкова може да се види от случващото се по света и ваксиниращата смрад, която се готви да лапне едни милиарди от ваксините.
  • 72 Нане

    15 2 Отговор
    Простотия най-вече! Особено тези дето ни управляват и до някъде и народа дето ги избира. А следващият път пак гласувайте за гърбавите да тегнете още 100г. в диктатура и геноцид! Оставка !
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Баро

    10 6 Отговор
    Абе Я да ви питам аз тука всякакви претенции и праведни и грешни и всичките си мислите че сте много истинско А защо не слагате маски на децата си като ги водите по улицата едно не съм видял с маска може и да не им действат короната на тях обаче ще подейства на вас или на майките и бащите ви или на други по-възрастни хора децата не Боледуват но разнасят вируса много по-качествено от всеки друг

    Коментиран от #83

  • 76 Шаран БГ

    12 0 Отговор
    Я-а-а-а, то имало и здравна "система" у РБ ??? Все си мисля, че има здрава система за "усвояване" на финикийски знаци !Т.е. амбицията да бъде " най " движи мнозина от нашенци. Не допускам, че това са прости хора - изключително умни и находчиви са ! Амбициозните хора са алчни !! И алчността ги заслепява - не мислят за последствията и вършат простотии. Може впоследствие да се "усещат" , но поради чудесната ни капиталистическа система, която изисква всеки да има все по-вече пари и наличието на пълна безнаказаност, им дава самочувствието на властници-ненаказуеми !! Всеки нормален човек иска да има законност и ред, отговорност за всеки, при изпълнението на неговите задължения! Но няма да се случи в близко бъдеще, защоито голяма част от "желаещите" промяна, са също заслепени от алчност. Те не допускат обединение на народното недоволство, защото предварително не могат да се споразумеят за разделянето на "баницата". За това са множеството партии , партийки, движения, асоциации - за да се " размие " в пространството стремежа за промяна. И статуквото ще се запази !! Ще го подкрепят и външни сили ! Дано да съм лош пророк !!

    Коментиран от #82

  • 77 Турчина

    17 1 Отговор
    Образованието е пряка функция на икономиката,която имаш.Примерно не е функционално държава,която няма излаз на море да създава катедра по корабостроене и корабоплаване.В България болшинството от хората са заети в сферата на услугите,а те не генерират пари и брутен продукт.При липса на работеща икономика,какво образование искате!България е зависима държава.Наскоро се изнесоха данни,че ГЕРБ е продукт на Германски интереси.Това не е ли намеса в суверенитета на България?За каква изборна система говорим изобщо?Това е ФАРС.
  • 78 До автора, ако чете коментарите

    27 2 Отговор
    Родените някъде след 1945 - 46 г. до към 1962 - 63 г. са първото българско поколение, което като цяло беше най-образованото и културно население в историята на България. Дори братята роми бяха научени да четат, пишат и смятат. Много от работниците тогава бяха на по- високо интелектуално ниво от днешните, завършили магистратури. Ето това поколение беше буквално съсипано след 89 г. от наши и чужди, да не обяснявам как. Познавам ядрен физик и инженер - шофьори на таксита, агрономка - чистачка, инженер-химик, работник в елементарно производство, геолог-обущар. Скъса се връзката и всичко полетя надолу, млади човече.

    Коментиран от #87

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    алчноста и простотията бяха основополагащите принципи за ПРЕХОД,в планът..ран/ът.....Тъй наречената СВОБОДНА ЛИЧНОСТ!!!!!! ,която е ПО-ВИСША ЦЕННОСТ от държавата!!!!!!!с нейните РЕГУЛАТОРНИ МЕХАНИЗМИ!
  • 81 Мики Маус

    2 1 Отговор
    Колкото и да боли истината тя си остава истина
  • 82 Мики Маус

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Шаран БГ":

    Всички говорим за това обаче никой не го прави а всеки изисква другия да го прави
  • 83 Мики Маус

    2 3 Отговор

    До коментар #75 от "Баро":

    Да така е достатъчно е едно короняса но от градинката между блоковете да наплюе някое здраво и след това в къщи да го целуват десетина души супер нали
  • 84 ЕДакова

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нормално":

    А нормално ли беше 30 години децата да се " лекуват" с наркотици и да се "образоват" с " машинките" в компютърните и фитнес - клубове ? Сега родителите нека да се замислят, какво здравеопазване и образование ги очаква и техните деца в страна, духовно и материално срината от алчност, злоба и завист, при унищожени всички човешки ценности и морал в бълг. народ.
  • 85 Лора

    6 0 Отговор
    Интересно ми е защо тези въпроси не се задават по настойчиво, когато наистина яйцето е в.... застой.... добра статия, но доста късно написана, когато всичко вече е оскотяло, озлобено и както казвате,, неграмотно население,, в големи проценти, един човек трезвомислещ и грамотен, няма как да, купува лекарства просто ей така, да си,, напълни,, аптеката, така е, нямаме вече стабилитет във войските... (дано не ме чуят,, враговете,, а се купуват,, парашути,,.. разбира се , 99 %, вярна статия.....!(домашната аптечка....имах предвид...,!)
  • 86 БАИ ВИ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    9 0 Отговор

    До коментар #54 от "Мики Маус":

    ДОБРЕ ЧЕ ВИ НАПРАВИХ СОФИЯ ГРАД И СТОЛИЦА, ЗАДА ИМА КЪДЕ ДА ЖИВЕЕТЕ,ГОТОВАНЦИ НИЕДНИ ДОШЛИ ОТ СЕЛО ,КОРЕНЯЦИ СОФЯНЦИ ИМАШЕ ПРЕДИ БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД СОФИЯ , С. СОФИЯ ТОГАВА СЕГА АКО ТУК ТАМЕ Е ОСТАНАЛ НЯКОИ КОРЕНЯК, А СЕГА МИ СЕ ПРАВИТЕ НА ЗАКОРОНЯСАЛИ КАТО 100 ГОДИШЕН ОРЕХ ИЛИ ДУБИЦА(ДЪБ), НЯМА ,ХОРАТА ДОИДОХА ТОГАВА ДА РАБОТЯТ В КРЕМИКОВЦИ , В ТРАНСПОТА ,В ЖП-ТО,В СВЕРАТА НА ОБСЛУЖВАНЕТО ,ПОСТРОИХА СИ КЪЩИ ТУКА ВЕЧЕ В ГРАД СОФИЯ И СТАНАХА ГОЛЕМИТЕ КОРЕНЯЦИ, АКО НЕ ВИ БЯХ ПОСТРОИЛ ПАНЕЛКИТЕ ,ОЩЕ ЩЯХТЕ ДА СТЕ НА ПАЛАТКИ ДА ЖИВЕЕТЕ , ТОВА КОЕТО СЪМ СЪГРАДИЛ КАТО СТОЛИЦА И ДЪРЖАВА ,САМО НЕМОЖЕ ДАГО БОЯДИСАТЕ,И АЗ СЪМ ОТ СЕЛО ,И АЗ СЪМ ТРЪГНАЛ ОТ НИЩОТО ,ПРАВЕЦ БЕШЕ СЕЛО ,НО ПРИ МЕНЕ СТАНА ГРАД , ПРОСЛОВУТАТА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ , А СЕГА ВИЕ СЕ ПРАВИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ КОРЕНЯК СОФЯНЦИ , НО НИЩО , КАКВО ОТ ТОВА ,САМО ВИ Е ВЛЕЗНАЛО В МИСЪЛТА ДА СЕ ЗАЯЖДАТЕ С ТЯХ, ЗАЩО ЛИ, МИ ТИ ДА НЕ МИСЛИШ Е ДОШЪЛ ЧОВЕКА ОТ МНОГО ХУБАВОВ СТЕНЯЩАТА СОФИЯ , А ОТ ЗОР ЗАЩОТО НЯМА ПРЕПИТАНИЕ В ПРОВИНЦИЯТА , ИЛИ Е НИСКО ЗАПЛАЩАНЕТО , ЕДНО ВРЕМЕ ПО МОЕТО УПРАВЛЕНИЕ , ГЛЕДАХ ТАКА НА НЕЩАТА ,ВСЕКИ ДА СИ РАБОТИ ТАМ КЪДЕТО ЖИВЕЕ ,ПО СКОРО ВЗЕМЕТЕ ЗАЕДНО И РЕШЕТЕ ПРОБЛЕМА ЗА КОЙТО СЕ ПИШЕ В СТАТИЯТА ,ВСИЧКИ ЗАЕДНО , ДОКАТО СИ ГОНИТЕ ГАРЕС ЕДНИ ДРУГИ ,КОНСЕНСОС НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ПОСТИГНЕТЕ ,СТИГА С ТАЗИ ОМРАЗА,ЗЛОБА И НАДМОЩИЕ НАД ВСЕКИ ,ПОДАИ РЪКА И НА ТОЗИ КОЙТО ТЕ МРАЗИ , В ПРОТИВЕН СЛУЧАИ НЯМА ДА ИМА ТЕ НАПРЕДЪК ,ЗА НАПРЕД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
  • 87 БАИ ВИ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    9 0 Отговор

    До коментар #78 от "До автора, ако чете коментарите":

    НЕДЕИ ДА ЗАБРАВЯШ О ТЕЗИ РОДЕНИ И ПРЕЗ 70ДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, Е КЪЩИ НЕ СА СТРОЯЛИ НО Е СЪЩО ГРАМОТНО ПОКОЛЕНИЕ , ЗАЩОТО Е МАЛКО И ТО ЗАКАЧИЛО ОТ ОНОВА ВРЕМЕ ПРЕЗ МИНАЛИЯ ВЕК И ОНЗИ СТРОЙ , УЧИЛИ ХОДИЛИ В КАЗАРМА ,РАБОТИЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ !!!!!!.
  • 88 ИЯО запознат

    13 0 Отговор
    Не е оскотяване. Това е синдрома на западният свят. Човек за човека е вълк. Остава само една лицемерна усмивка и нищо повече.
  • 89 ТИТИ

    6 0 Отговор
    МНОГО СИЛНА И ТОЧНА СТАТИЯ
  • 90 Християн

    12 2 Отговор
    Това за съжаление е вярно. Аз обичам страната си, но има прекалено много несправедливост и чувството, че това ще отмине и ще има достатъчно поле за изява на наистина амбицирани и интелигентни хора сякаш замира с всеки изминал ден. С всеки изминал ден за съжаление установявам, че само губя времето си тук. Имаш чувството, че си само един инструмент за постигане на целта, от която ти само приемаш негативите а резултатите ги получават грешните хора. Появява се ново чувство - чувството за намиране на шанс в чужбина. Не знам точно къде се крие проблема - в самата държава или в самите нас. Но проблема съществува и назрява с всеки изминал ден. Това е съществената причина талантливите хора да напускат страната ни. Това ще направя и аз за съжаление.

    Коментиран от #93

  • 91 123

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Във Българската здравна система има достатъчно пари и сега за да бъдат добре платени всички доктори в България със заплата от 3 пъти по висока от най ниската или 2000 лв на месец.Просто парите от алчност ,простотия и корумпираност на доктори и администратори по високите етажи в здравната състема не стигат до работещите доктори и мед сестри.България има 28000 лекара и малко повече мед сестри. парите в системата са достатъчно много се краде от тези на които е дадено да се разпореждат с парите.
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Мъдреца

    5 0 Отговор

    До коментар #90 от "Християн":

    Приятелю здравей! Повече от 30 години откакто аз имах същия бътрешен конфликт. Сам реших как да намеря баланса през Т2. Сега наближавам пенсионна възраст, имам си фирма, кола и няколко къщи, да не навлизам в подробности не се оплаквам. Уви - родината е като мащеха за всички неини спосбни и амбициозни чеда. Колкото по рано го разбереш и вземеш мерки - толкова по-добре за тебе и твоето поколение. Не сме първите и не сме последните, уви!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 да се знае

    3 0 Отговор
    Този, който е писал статията не е в час за много много неща! Явно не е в час, че победените държави имат статут на колонии. България напуска СССР през 89 год със статут на победена държава, след студената война и бива придърпана от запада, но разбира се не на червения килим. От там идва и малоумният въпрос защо купаваме кораби и самолети , които наистина са реално ненужни но пък струват милиарди ами точно за това ги купуваме за да върви индустрията на победителите и да живеят по-добре от нас, за това може да се досети и дете в 5 клас..доста неща има за преосмисляне в статията....или нарочно са премълчани, или от алнчност и ....
  • 96 Гост

    0 0 Отговор
    93...сторих 2003..
    А бяха само на 20, на студентски бригади и ок стана. Ако бяха както сме безпартийни щяхме да умрем от глад в някои смесени региони управлявани от бсп и дпс, от дпс и герб. Фирмите са на малцинствата, а те си Назначават техни хора, ако ще и 5 висше образования. Не съжаляваме за управляващи прости калини. Те са нагли в червата си. В главите им се въртят пари, а за да ги имаш е редно с много труд и пот на челото. За муфо работи калино моме, за юудо не стой да жрабиш от нашите пари изкарани с чест и достойнство.
  • 97 Ван Хелзинг 🚁

    3 0 Отговор
    Сбъркана статия, не системата а държавата управляващите джендаризма и циганията са виновни ако ви управляваше Сталин с политиката има човек има проблем няма човек няма проблем бързо ще се научите на работа ред и дисциплина а не да си пишете за вас закони гори да режете и да крадете от парите на народа
  • 98 5777

    1 0 Отговор
    За лудо работи калино моме, за лудо не стой да грабиш от честните хора, изкарани пари с много пот на чело, с чест и достойнство. Чипа на българските граждани не се ли смени не чакай подобрения в България.
  • 99 Иванчев

    2 0 Отговор
    Някой каза, че статията трябва да стигне до тия, където трябва да я прочетат. А дали могат?
  • 100 Читател

    1 0 Отговор
    Село в града, не оставят селото, а искате смяна на чипа. Най-доходоносната печалба, бе.. Алоизмамата, събираш пари за болно дете и с паричките си живуркаш, без някой да ти каже лошо, купуваш с връзки земи евтино от общини х 3, по скъпо продаваш, влизаш у кошарата и крадеш наготово, що да се мъчиш, далаверите им край нямат и именно затова ни закопчаха, но страдат покрай тях невинните.
  • 101 Ангел

    2 0 Отговор
    Благодаря Виктор Кирков за смелоста да се каже истината за тъжната реаност в България,а може би не толкоз до смелост а до прозрение,че народа си продаде душата на банкнотата....
  • 102 грешиш

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    5 века турско робство всеки народ би изпростял, с какъвто се събереш, такъв ставаш, на чалмите знаете колко им е ума...
  • 103 доцент

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нормално":

    Те пък едни лекари и учители, хвани единия, блъсни другия.
  • 104 Готин

    0 0 Отговор
    В крайна сметка за последните тридесет години сме произвели некачествен ,,матриал,, и заедно с некачествените производители, резултата е плачевен.
    Жалка нация.